Industri aeroangkasa, merangkumi penerbangan dan penerbangan angkasa lepas, menjana triliunan dolar setiap tahun. Negara bersaing untuk pencapaian terkini dan terhebat dalam penerokaan angkasa lepas. Dan kembali ke bumi, pelancong yang bersemangat adalah sumber nilai utama bagi industri penerbangan bernilai $ 2.7 trilion setiap tahun. Aplikasi aeroangkasa blockchain masih hanya pada tahap awal pembangunan, tetapi semuanya kelihatan siap bergerak dengan cepat.

Laporan ketepatan bahawa lebih daripada dua pertiga eksekutif aeroangkasa dan pertahanan merancang untuk mengintegrasikan teknologi baru dalam dua tahun akan datang. Oleh itu, terdapat banyak peluang untuk blockchain untuk menambah nilai pada kedua-dua sektor penerbangan dan penerbangan ruang angkasa. Artikel ini akan meneroka perkembangan dan perbincangan mengenai blockchain dalam industri aeroangkasa.

Aplikasi Aeroangkasa Blockchain – Semasa dan Masa Depan

Rantaian bekalan

Blockchain akan memberi kesan besar kepada industri seperti automotif, di mana pengeluar bergantung pada bahagian yang berasal dari pengeluar lain. Pembuatan penerbangan dan kapal angkasa tidak berbeza.

Industri aeroangkasa mempunyai tanggungjawab keselamatan dan keselamatan yang besar kepada penumpang dan pihak berkepentingan yang lain. Oleh itu, pengeluar pesawat dan kapal angkasa bergantung kepada pembekal untuk penyediaan alat ganti yang dibuat dan diuji dengan standard berkualiti tinggi.

Blockchain menawarkan kemungkinan merakam keseluruhan proses pembuatan, secara telus dan kekal. Setiap komponen boleh ditandakan secara digital. Tag tersebut boleh merangkumi data dan atribut, seperti mesin tertentu yang membuat bahagian, ujian kualiti yang dilakukan, dan tarikh, lokasi, dan individu yang bertanggung jawab untuk melakukan kegiatan ini.

Pesawat udara atau kapal angkasa kemudian dapat menyimpan rekod pembuatan ini sepanjang keseluruhan kitaran hayatnya.

Akibatnya, rekod seperti itu akan sangat berguna bagi jurutera penyelenggaraan yang kemudiannya dikontrak untuk mengerjakan kapal itu.

Penyelenggaraan

Jurutera aeronautik dari Bersenang-senang jelaskan bahawa komponen tertentu kapal terbang hanya boleh digunakan untuk bilangan kitaran yang tetap sebelum mesti diganti. Walau bagaimanapun, bilangan kitaran boleh berbeza-beza bergantung pada apakah pesawat telah beroperasi dalam keadaan tekanan tinggi atau tekanan rendah.

Oleh kerana tidak ada konsistensi dalam merekam data penerbangan ini, para jurutera cenderung hanya melihat berapa jam pesawat itu dalam penerbangan. Mengganti bahagian sebelum diperlukan mewujudkan potensi besar pembaziran dan peningkatan kos bagi syarikat penerbangan. Sebaliknya, mana-mana syarikat penerbangan yang cuba mengeluarkan nyawa bahagian boleh membahayakan nyawa penumpang.

Syarikat penerbangan cenderung membuat kontrak dengan jurutera yang pernah bekerja di pesawat tertentu pada masa lalu, untuk mengimbangi pembaziran. Ini membawa kepada pengagihan kerja yang tidak rata di seluruh industri.

Di atas semua ini, tidak ada sistem atau metodologi yang konsisten untuk merekod penyelenggaraan pesawat. Percaya atau tidak, tetapi laporan 2016 menyatakan bahawa kertas masih menjadi kaedah mendokumentasikan sekitar 90 peratus daripada semua rekod pesawat!

Kertas kerja

Banyak pesawat telah beroperasi lebih lama daripada pengurusan dokumen digital

Oleh itu, penyelenggaraan menawarkan potensi besar untuk aplikasi aeroangkasa blockchain. Sama seperti proses pembuatan, jurutera dapat menyimpan rekod penyelenggaraan pada blockchain.

Pada prinsipnya, ini bermaksud bahawa mana-mana jurutera boleh bekerja di mana-mana pesawat. Mereka akan mempunyai rekod digital bahagian yang lengkap dan utuh yang digunakan, dan sejarah penyelenggaraan sepanjang kitaran hidup penuh pesawat.

Blockchain juga dapat bertindak sebagai catatan untuk keadaan tekanan setiap penerbangan. Ketepatan yang lebih besar dalam menentukan kitaran hidup alat ganti juga akan membawa penjimatan kos berpotensi besar kepada syarikat penerbangan.

Pajakan Pesawat

A Kertas Deloitte 2017 menerangkan beberapa masalah yang dihadapi oleh industri penyewaan pesawat. Syarikat penerbangan sering menanggung pajakan dan kos lain dalam dolar AS, tetapi memperoleh keuntungan dalam mata wang asalnya. Beralih ke pembayaran dalam cryptocurrency dapat mengurangkan yuran pertukaran asing yang ditanggung oleh syarikat penerbangan. Bukan hanya itu, tetapi ini juga bermaksud bahawa syarikat penerbangan dapat menyewa pesawat dan membayar pengeluar secara langsung tanpa menggunakan bank sebagai perantara.

Makalah ini juga memperkenalkan idea “Airchain” – sistem berasaskan blockchain teoritis. Ia akan menggunakan kontrak pintar dan crypto untuk menguruskan pelbagai transaksi yang berlaku di seluruh industri penyewaan pesawat. Oleh itu, aplikasi aeroangkasa blockchain yang berpotensi seterusnya adalah integrasi di seluruh industri.

Kesepaduan

Buat pertama kalinya, blockchain memperkenalkan kemungkinan ekosistem data seluruh industri yang bersepadu untuk seluruh industri penerbangan. Sebagai tambahan kepada rantaian bekalan pembuatan dan kemungkinan penyelenggaraan, integrasi data penerbangan ke blockchain juga dapat dilaksanakan. Data penerbangan mungkin termasuk pasukan penerbangan, kondisi penerbangan, penggunaan bahan bakar, dan data yang relevan.

Kokpit kapal terbang

Di sebalik semua peralatan berteknologi tinggi ini, industri penerbangan berjuang untuk menangkap dan memproses semua data yang diperlukannya

Sistem sedemikian akan meningkatkan kecekapan dan dengan itu mengurangkan kos di seluruh sektor. Terdapat faedah keselamatan dan keselamatan tambahan dari data berkualiti tinggi dan lengkap, kerana tekaan adalah terhad.

Aeron adalah satu permulaan blockchain yang telah mula menceburkan diri dalam ruang ini, walaupun pada skala yang dinyatakan di atas.

Kapal Angkasa Autonomi

Blockchain yang digabungkan dengan AI mempunyai potensi yang luas untuk kenderaan autonomi. Dalam bulan April, NASA bersetuju untuk membiayai pengembangan kapal angkasa autonomi, berdasarkan blockchain.

Pada masa ini, kawalan jarak jauh kapal angkasa dari Bumi adalah proses yang lambat, memakan masa berjam-jam untuk menyampaikan arahan. Walau bagaimanapun, kontrak pintar berasaskan Ethereum menawarkan peluang untuk membuat keputusan digital yang lebih baik.

Kapal angkasa boleh menggunakan teknologi ini, misalnya, untuk mengelakkan serpihan ruang angkasa itu sendiri dengan lebih cepat daripada seseorang yang mengendalikannya dari Bumi. Para saintis menghabiskan banyak masa untuk melakukan aktiviti rutin ini. Dengan masa ini dibebaskan untuk penyelidikan lebih lanjut, jelas bahawa inovasi aeroangkasa blockchain menyediakan utiliti kehidupan nyata.

Makmal NASA

Para saintis NASA bekerja pada panel solar untuk projek angkasa

Selain itu, a Wakil NASA menyatakan skalabiliti adalah langkah seterusnya yang wajar sekiranya projek ini terbukti berjaya. Pada akhirnya, seluruh rangkaian ruang dapat menggunakan blockchain untuk berkomunikasi antara nod, berkongsi data dengan selamat dan berdaya tahan.

Membiayai Projek Angkasa

Projek angkasa memerlukan sejumlah besar R&Pelaburan D dan akhirnya terpaksa kembali ke papan gambar. Oleh itu, firma VC enggan mengambil risiko pelaburan dengan syarikat teknologi yang ingin menceburi bidang penerokaan angkasa lepas.

ICO menawarkan peluang untuk calon proyek ruang angkasa untuk mencari kaedah pendanaan alternatif dari pelabur yang mungkin kurang menghindari risiko. Dan tentu saja, setelah mereka turun dari arti harfiah, mereka bahkan dapat mendirikan rig perlombongan crypto di ruang angkasa.

Ke Infinity dan Beyond?

Ini adalah beberapa kes potensi penggunaan blockchain yang sedang dibincangkan di sektor aeroangkasa. Perkembangan blockchain masih sangat awal. Namun, kerana industri aeroangkasa sangat bergantung pada data; nampaknya tidak dapat dielakkan bahawa blockchain akan memainkan peranan penting dalam perkembangan berterusan. Aplikasi aeroangkasa Blockchain nampaknya mempunyai masa depan yang sangat cerah di masa hadapan.