Terdapat banyak spekulasi mengenai Internet of Things (IoT) dan teknologi blockchain. Adakah pertandingan yang dibuat di syurga? Adakah mereka saling memperkuat kekuatan – atau adakah teknologi bertembung? Sekiranya mereka menempati dunia yang terpisah yang tidak bertindih? Dan sebenarnya apa sebenarnya Internet of Things?

Semasa Dinosaur Berkeliaran di Bumi

Semasa revolusi komputer peribadi pada tahun 1980-an, syarikat teknologi berusaha untuk membina dunia di mana setiap desktop memegang komputer peribadi. Cukup selamat untuk mengatakan misi berjaya.

komputer

Komputer pertama yang melanda komputer meja kami

Internet memperkenalkan dunia di mana semua orang dapat berhubung dalam talian. Dan kemudian telefon bimbit menghubungkan semua orang dengan orang lain tidak kira di mana mereka berada pada waktu tertentu. Akhirnya, perkara menjadi menarik dengan komputer di dalam setiap mesin.

Internet Perkara bermaksud betul apa yang dinyatakan oleh frasa tersebut. Setiap perkara – peranti, perkakas, alat, kenderaan, mesin, apa sahaja – mengandungi komputer, dan komputer itu menyambung ke rangkaian untuk menghantar dan menerima maklumat.

Contoh Internet Perkara

Ambil contoh kereta isi rumah anda. Kereta anda mengira, mengambil data, menyimpan data, menganalisis data tersebut, menghantar data, menerima data, membuat keputusan, dan menyampaikan mesej.

Pengiraan ini memberikan perkhidmatan kepada anda, pelanggan. Anda mendapat GPS untuk membantu membuat keputusan perjalanan anda, dan hiburan disiarkan untuk menjadikan perjalanan anda lebih selesa.

Maklumat mengenai keadaan lalu lintas membantu anda membuat keputusan yang optimum mengenai laluan, dan sistem memberitahu anda maklumat diagnostik mengenai apakah kenderaan anda mempunyai masalah yang perlu anda atasi.

Syarikat kereta juga mendapat keuntungan dalam pelbagai cara. Mengumpulkan data dari semua kenderaan pelanggan, syarikat mengetahui jika masalah tertentu timbul dari kelas produk umum. Syarikat mengenal pasti sumber masalah dan memberi respons untuk memberi anda dan pelanggan produk dan perkhidmatan berkualiti tinggi.

Jadi Bagaimana dengan Blockchain?

Langsung dari kelawar, kita melihat beberapa ketidaksesuaian asas antara IoT dan blockchain. Blockchain bermula sebagai teknologi yang terdesentralisasi, dan para peserta menjalankan perniagaan tanpa perlu saling mempercayai.

Teknologi Internet of Things bergerak ke arah pemusatan. Dan menggunakan contoh kereta di atas, kenderaan berkomunikasi dengan pengeluar kereta tersebut. Kereta tidak berkomunikasi dengan rangkaian nod yang terdesentralisasi yang dipilih oleh pengguna untuk menjalankan sistem mereka sendiri.

nod penuh bitcoin

Pada pandangan pertama, sifat terdesentralisasi blockchain nampaknya tidak sesuai dengan teknologi IoT.

Pengilang mempunyai kepakaran pada kenderaan itu, dan konsensus yang terdesentralisasi gagal menangani masalah perkhidmatan penting. Bagaimana ia berfungsi? Node A mengatakan “tidak ada masalah” kepada api yang keluar dari tudung kenderaan semasa memandu di lebuh raya. Node B memilih untuk mengatakan bahawa ia adalah keadaan darurat, dan akhirnya Node C berhenti kerana berada di luar talian dan akan mengemas kini rantainya setelah blok itu ditambahkan.

Bayangkan kemungkinan yang menyeronokkan dengan lampu isyarat IoT berasaskan blockchain.

Penskalaan

Blockchain memerlukan masa untuk mencapai kata sepakat, dan kelambatan ini menentukan keadaan teknologi blockchain semasa. Selepas itu, teknologi blockchain sedang menjalani penyelidikan besar mengenai bagaimana menskalakannya untuk menangani lebih banyak transaksi dengan lebih cepat.

Namun, seperti dalam contoh kereta berkomputer, pelanggan memerlukan perkhidmatan tepat pada masanya. Rangkaian Bitcoin memerlukan masa sepuluh minit untuk mencapai kata sepakat, dan beberapa masalah kenderaan menuntut perhatian segera.

Pertimbangan Keselamatan

Blockchain menguatkan keselamatan melalui kriptografi asimetri. Pengguna menyimpan kunci peribadi yang membuat tandatangan digital yang membuktikan pemilikan aset pada blockchain, dan jika ada orang selain anda mengakses kunci peribadi anda, mereka secara praktikal memiliki harta anda.

Sebagai alternatif, dalam senario Internet of Things, kenderaan berkomputer, peti sejuk, jam penggera, atau peranti berkomputer yang diberikan menjalankan perniagaan dengan sendirinya. Tidak ada manusia yang campur tangan dalam interaksi antara peranti dan rangkaian.

Oleh itu, adakah peranti anda mengakses dan menyimpan kunci peribadi anda dalam cip dalaman mereka? Adakah setiap peranti IoT yang anda gunakan menyimpan kunci peribadi anda? Apabila penggodam menerobos peranti IoT anda (yang sangat mudah dilakukan), mereka juga memiliki kunci peribadi anda.

Untuk melafazkan Danny DeVito dari The Jewel of the Nile, “Tidak ada cip yang selamat malam ini!”

Kemungkinan dan Harapan

Beberapa senario memang wujud di mana blockchain menguntungkan IoT. Oleh kerana negara-negara individu gagal melayani warganya dengan cara yang terbaik, sifat blockchain tanpa sempadan mendapat daya tarikan yang lebih besar. Begitu juga, apabila orang menjadi penghalang jalan dalam kecekapan, mengurangkan interaksi manusia mendapat tarikan.

Oleh itu, fenomena IoT kereta tanpa pemandu mencapai minat yang semakin meningkat.

Ke Mana Pergi Anda Amerika Dengan Kereta Berkilat Anda Pada Malam?

Bayangkan kes penggunaan ini. Sebuah kereta tanpa kenderaan dan tanpa pemandu mengambil bungkusan untuk dihantar dari robot, dan setelah pengambilan, kenderaan menyedari bahawa ia perlu mengisi minyak. Ia mencari stesen minyak terdekat, dan robot mengisi kenderaan. Kenderaan membayar transaksi dengan token cryptocurrency. Kereta itu menyelesaikan perjalanan, dan meninggalkan bungkusan itu di kemudahan penerima.

kereta tanpa pemandu

Kereta tanpa pemandu hanyalah salah satu contoh blockchain dan IoT berfungsi dengan harmoni.

Di mana sahaja diperlukan interaksi manusia.

Blockchain unggul dalam proses transaksional antara pihak yang perlu saling mempercayai, dan secara semula jadi mesin tidak mempunyai rasa percaya. Memberi dan menerima bungkusan memerlukan kebenaran, dan membeli bahan bakar menentukan kes penggunaan paling asas untuk cryptocurrency.

Keperluan untuk manusia timbul hanya pada keperluan untuk merekayasa dan menyelenggara sistem.

Kemungkinan lain: Graf Acyclic Directed (DAG)

Di luar blockchain sebagai struktur data, struktur graf asiklik terarah (DAG) menunjukkan kemungkinan. Terutama, rangkaian IOTA Tangle dibina sebagai DAG.

Dalam bidang matematik diskrit, grafik mendefinisikan sekumpulan objek yang dikenali sebagai nod (juga disebut simpul atau titik), dan nod berkaitan melalui tepi (juga dikenali sebagai busur atau garis).

Dalam graf yang diarahkan, tepi menunjukkan arah, yang bermaksud tepi yang bergerak dari nod X ke nod Y adalah berbeza dari tepi yang menuju dari nod Y ke nod X. Sifat asiklik DAG bermaksud melintasi grafik tidak bulat – oleh mengikuti ujung dari simpul ke simpul, anda tidak pernah mengunjungi nod yang sama dua kali.

Struktur DAG nampaknya sesuai dengan cabaran IoT dengan rangkaian transaksi mesin-ke-mesinnya yang luas; dan secara teorinya, DAG mengatasi ketidakcekapan konsensus, kadar transaksi yang perlahan, dan oligarki penambang.

Malangnya, tanpa kebenaran blockchain yang tidak berubah yang dibina berdasarkan transaksi konsensus yang tidak boleh dipercayai, DAG mungkin tidak menawarkan apa-apa nilai selain topologi rangkaian alternatif yang menarik.

Bagaimana DAG melindungi keselamatan transaksi dan mencegah transaksi itu dirampas? Dan tanpa kebolehubahan blockchain, bagaimana anda mengaudit DAG dan mempercayainya sebagai rekod kebenaran yang tidak berubah?

Pemikiran Kesimpulan

Teknologi IoT dan blockchain muncul di tempat kejadian pada masa yang sama. Mereka muncul bersama, tetapi adakah mereka akan bersatu? Kedua-dua teknologi terus berkembang, dan penyelidikan dan pengembangan berlanjutan di kedua-dua alam, tetapi masih perlu dilihat apakah blockchain akan mendapat tempat yang produktif di dunia IoT.