Walaupun pasaran cryptocurrency boleh menjadi cara yang baik untuk menjana wang, ia juga merupakan pasaran sasaran utama penipu. Dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa skema bitcoin yang paling biasa dan bagaimana melindungi diri anda daripada jatuh cinta kepada mereka.

Berhati-hati dengan Hadiah Cryptocurrency

Di antara pelbagai jenis skema bitcoin, banyak orang dan projek teratas dalam industri berkenaan dengan berlakunya penipuan giveaway. Penipuan ini sering berlaku di platform media sosial yang popular, terutamanya Twitter. Nama besar seperti Vitalik Buterin malah menyenaraikan “Tidak memberikan ETH” dalam profil mereka untuk membuat komuniti cryptocurrency menyedari masalah ini.

Biasanya, penipuan ini akan memberitahu orang untuk menghantar ETH atau BTC ke alamat tertentu. Penipu itu berjanji untuk memberi orang itu lebih banyak ETH atau BTC sebagai balasannya. Walaupun ini kelihatan seperti penipuan yang jelas, jumlah profil yang termasuk “Tidak memberikan ETH” menjadikannya jelas bahawa jenis penipuan ini cukup merajalela.

Walaupun terdapat program air atau program yang sah, jumlah dana yang diberikan biasanya jauh lebih rendah. Yang paling penting, pemberian wang yang sah tidak akan pernah meminta pengguna menghantar dana terlebih dahulu dan kemudian memberikan dana dalam cryptocurrency yang sama kembali.

Vitalik Buterin menasihati pengikut Twitter agar tidak menghantar ETH ke akaun tidak rasmi yang cuba menipu pengikut Buterin.

Akaun Vitalik Buterin bukan rasmi adalah penipu ETH giveaway.

“Pulangan Dijamin” di ICO

Di beberapa pasaran kewangan (iaitu bon, CD, dll.), Bank menjamin pulangan sejumlah tertentu. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku di pasaran kewangan lain. Sama seperti di pasaran saham, pasaran cryptocurrency tidak mempunyai jaminan keuntungan. Mana-mana ICO cryptocurrency yang menjamin bahawa harga tokennya akan meningkat kepada peratusan tertentu kemungkinan akan menjadi penipuan. Penipuan ICO terus menjadi masalah bagi pasaran cryptocurrency, terutamanya kerana kurangnya kerangka peraturan di seluruh dunia.

Walaupun sangat mungkin bahawa cryptocurrency tertentu akan meningkat nilainya dari masa ke masa, penipuan cenderung menggunakan nombor dan frasa yang tepat seperti “pulangan yang dijamin”. Sama seperti penipuan giveaway, ICO ini akan meminta pelabur untuk menghantar BTC, ETH, atau cryptocurrency popular lain ke alamat dompet penipu.

Masalahnya adalah bahawa hampir setiap projek cryptocurrency (sah atau tidak) bergantung pada jenis pertukaran dana ini. Pada akhirnya, satu-satunya perbezaan utama ialah penipuan tidak menghantar token sebagai balasannya.

Jadi apa yang memisahkan penipuan ICO dari ICO yang sah?

Walaupun beberapa projek palsu menjamin pulangan, yang sah tidak. ICO yang sah biasanya mempunyai beberapa ulasan positif, ahli pasukan yang disahkan dengan pemeriksaan KYC dan AML, perkongsian strategik yang terjalin, dan faktor lain.

Penipuan Cloud Mining

Perlombongan awan terus menjadi pilihan lain yang popular untuk skema bitcoin. Penipuan cryptocurrency yang disebutkan di atas mungkin kelihatan lebih jelas. Sebaliknya, penipuan penambangan awan nampaknya kelihatan lebih sah. Dalam beberapa kes, syarikat perlombongan awan menjamin pulangan. Sekali lagi, ini adalah penipuan yang jelas, terutamanya kerana sangat sukar untuk meramalkan turunnya harga cryptocurrency.

Kadang kala, syarikat perlombongan awan palsu menyamar lebih baik dan tidak termasuk jaminan pulangan. Mereka hanya mengenakan yuran langganan kepada pengguna tanpa peluang keuntungan yang nyata. Perlu juga diperhatikan bahawa walaupun syarikat perlombongan awan yang paling popular dan sah tidak menawarkan pulangan pelaburan yang baik.

Walaupun anda berfikir untuk menggunakan perkhidmatan perlombongan awan yang sah, penting untuk mempertimbangkan berapa lama anda memerlukan pulangan pelaburan. Selalunya, lebih mudah untuk menjana keuntungan melalui pelantar perlombongan atau perdagangan cryptocurrency. Walau apa pun, selalu baca ulasan secara menyeluruh di mana-mana perkhidmatan perlombongan awan.

Screencap laman web DreamHash, Cloud Mining Scam

Tangkapan skrin penipuan DreamHash Cloud Mining.

Jangan Pergi Memancing

Terdapat beberapa jenis penipuan pancingan data berkaitan kripto yang mesti diketahui oleh sesiapa sahaja. Pertama, e-mel yang cuba memperbodohkan pengguna untuk menganggap bahawa mereka adalah perkhidmatan yang popular biasanya merupakan penipuan. Contohnya, penipu mungkin menghantar amaran keselamatan palsu yang mengatakan bahawa seseorang baru sahaja mencuba log masuk ke akaun pengguna. Jenis e-mel ini secara amnya meminta pengguna mengklik pautan untuk mengesahkan bahawa semuanya baik-baik saja. Seorang penipu bahkan boleh meminta pengguna untuk mengambil bahagian dalam tinjauan atau pemberian hadiah dengan mengklik pautan tersebut.

Setelah pengguna memberikan data sensitif kepada penipu (iaitu bukti kelayakan masuk, kunci peribadi, dll.), Penipu itu kemudian mempunyai maklumat yang diperlukan untuk menggodam akaun pengguna. Dalam beberapa kes, penipu telah membuat halaman Facebook dan akaun media sosial lain untuk berpura-pura menjadi pertukaran yang sah. Kadang kala, penipu bahkan membuat kempen iklan Google. Sentiasa berhati-hati dengan pautan keluar dan cuba mengesahkan bahawa anda pergi ke laman web yang sah.

Terdapat beberapa cara untuk mencegah serangan phishing. Pertama, selalu penting untuk memastikan bahawa anda pergi ke laman web yang betul. Kadang-kadang, URL boleh cukup serupa untuk membuat anda berfikir bahawa ia adalah laman web kripto yang anda gunakan secara berkala. Dengan mengesahkan bahawa anda mengunjungi URL yang betul setiap kali memasukkan kelayakan masuk, anda dapat menyimpan dana anda dengan selamat.

Cara lain untuk mencegah penipuan adalah dengan meningkatkan langkah keselamatan. Contohnya, dengan mengaktifkan pengesahan dua faktor (2FA), anda boleh menyukarkan penggodam untuk mengakses akaun sebenar anda sekiranya anda tidak sengaja melakukan serangan pancingan data. Mudah-mudahan, dengan menubuhkan 2FA, anda dapat meningkatkan keselamatan dana anda.

Tangkapan skrin carian google menunjukkan hasil teratas - iklan Google - sebenarnya penipuan pancingan data. Di bawah hasil pertama adalah laman web blokchain sebenarnya.

Penipu juga boleh mengeluarkan iklan dalam talian untuk membawa anda ke laman web pancingan data mereka.

Kesimpulannya

Pada zaman di mana benar-benar mungkin untuk menjadi ‘jutawan crypto’, penting juga untuk tidak menganggap bahawa melakukannya mudah dicapai. Ini harus menjadi keutamaan bagi mana-mana pelabur untuk memahami cara mencegah daripada jatuh ke dalam skema bitcoin. Jenis penipuan cryptocurrency yang disebutkan dalam artikel ini memberikan hanya beberapa contoh perkara yang perlu diperhatikan. Dengan menggunakan strategi ini untuk mengesan pelbagai penipuan, akan lebih mudah untuk mengurangkan potensi risiko dan menyelesaikan peluang sebenar dari yang palsu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me