Jenayah Crypto: Penipuan ICO, Rompakan, dan Pengubahan Wang Haram

Populariti teknologi cryptocurrency dan blockchain yang semakin meningkat telah membawa banyak faedah kepada dunia; namun, ini tidak berlaku tanpa beberapa sisi. Sepanjang perjalanan, kami juga menyaksikan peningkatan jumlah jenayah cryptocurrency. Dari penculikan hingga pencucian wang dan banyak lagi jenis jenayah, polis dan kerajaan di seluruh dunia berusaha untuk menyelaraskan usaha untuk menghentikan penjenayah kripto. Dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa contoh contoh dan bagaimana penguatkuasaan undang-undang menanganinya.

Penipuan ICO

Penipuan ICO adalah salah satu jenis jenayah cryptocurrency yang paling biasa. Sering kali, pasukan projek benar-benar rekaan. Seperti mana-mana ICO, pelabur menghantar ETH, BTC, USD, dan / atau mata wang lain ke dompet projek. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa projek palsu menyimpan dana dan tidak memberikan token sebagai balasannya. Selalunya, penipuan ini melibatkan profil pasukan projek palsu, yang kadangkala malah merangkumi pengusaha besar seperti Richard Branson.

Kevin BalengerSatu ICO untuk projek bernama Miroskii menggunakan gambar pelakon Ryan Gosling untuk profil pereka grafik palsu bernama “Kevin Belanger”. Walaupun kelihatan jelas bagi beberapa orang atau bahkan kebanyakan orang bahawa ini adalah profil palsu, ICO palsu ini sebenarnya mengaku telah mengumpulkan $ 830,000. Tidak banyak yang diketahui mengenai akibat penipuan tersebut kerana pada masa ini tidak ada maklumat dalam talian mengenai sebarang tuduhan terhadap projek tersebut. Walaupun laman web projek masih berjalan; namun, anda tidak akan mendapat profil “Kevin Belanger” atau orang lain dalam pasukan lagi.

Isu penipuan ICO sangat teruk sehingga Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan Amerika Syarikat (FTC) akan membincangkan perkara ini sebagai sebahagian daripada bengkelnya di Chicago pada 25 Jun 2018 di Universiti DePaul. Salah satu masalah terbesar dengan penipuan ICO adalah kekurangan keseluruhan kerangka peraturan yang ada untuk penggalangan dana publik di tingkat nasional. Di AS, misalnya, negeri-negeri seperti Texas merupakan negara yang paling proaktif melarang projek cryptocurrency dan ICO tertentu yang dianggap sebagai penipuan.

Rompakan

Cukup buruk apabila seseorang kehilangan wang kerana penggodaman pertukaran cryptocurrency atau penipuan ICO tetapi ada cara yang lebih buruk lagi untuk mencuri dana. Terdapat beberapa insiden rompakan dan penculikan yang melibatkan cryptocurrency. Semasa kejadian seperti itu di Dubai, sekumpulan sepuluh individu yang berpura-pura bertanggungjawab mengeluarkan lesen perdagangan mandatori untuk cryptocurrency. Dua saudara lelaki yang ingin membeli lesen perdagangan membawa wang tunai sekitar $ 1.9 juta. Geng yang menyamar sebagai penerbit lesen perdagangan mencuri wang tunai dari dua saudara lelaki itu dan juga menyerang mereka. Sejak masa itu, sepuluh orang suspek telah ditangkap dan dirujuk ke pendakwa raya.

Louis Meza

Dalam kejadian lain, Louis Meza, seorang lelaki dari New Jersey, malah menculik rakannya dan mencuri cryptocurrency $ 1.8 juta. Meza memikat rakannya ke sebuah minivan dan seorang lelaki bersenjata mengacukan pistol ke arah rakan itu, menuntut frasa laluan 24-kata untuk mengakses dompet Ledger Nano S mangsa. Meza juga merampas pangsapuri mangsa, mencuri buku besar dan maklumat lain. Walaupun banyak cryptocurrency dirancang untuk membuat dana pemindahan tidak dapat dikesan atau sekurang-kurangnya agak sukar untuk dijejaki, Meza melakukan dua kesalahan utama.

Pertama, ada video pengawasan yang menunjukkan dia memasuki pangsapuri mangsa. Kedua, dia menggunakan pertukaran cryptocurrency yang popular untuk memindahkan dana yang dicuri dari ETH ke BTC. Alamat awam akaun itu menyertakan namanya sendiri, yang memberikan banyak bukti yang mengaitkan Meza dengan jenayah tersebut. Meza mengaku tidak bersalah atas kesalahan besar, penculikan, rompakan dan tuduhan yang berkaitan dengan pengadilannya di Mahkamah Agung Manhattan pada bulan Disember 2017. Hakim memerintahkan bon $ 1 juta atau wang tunai $ 500,000.

Pengubahan wang haram

Sudah ada beberapa kes berskala besar untuk pengubahan wang haram melalui cryptocurrency. Thomas Mario Costanzo didakwa menggunakan cryptocurrency untuk hasil pencucian untuk pengedar dadah. Costanzo ditangkap semasa serbuan USDHS yang diselaraskan pada bulan April 2017. Bukti juga menunjukkan bahawa Costanzo menggunakan crypto untuk membeli ubat-ubatan dan menawarkan perkhidmatan pertukaran cryptocurrency dalam talian untuk orang lain untuk membeli ubat tanpa menambahkan proses pengesahan KYC yang diperlukan.

Hukuman yang mungkin berlaku untuk jenayah tersebut agak berat. Lima tuduhan yang dikenakan ke atas Costanzo dapat menjatuhkan hukuman maksimum 20 tahun penjara, denda $ 250,000, atau gabungan kedua-duanya. Selain itu, sebarang cryptocurrency yang digunakan dalam jenayah ini boleh diambil oleh Jabatan Kehakiman A.S. Hukuman akan dilaksanakan pada 11 Jun 2018.

Bahkan ada beberapa kes yang memerlukan kerjasama penguatkuasaan undang-undang antarabangsa. Satu contoh baru-baru ini melibatkan pihak berkuasa dari Finland, Sepanyol, Amerika Syarikat, dan Europol. Dalam kes ini, 137 individu disiasat dan 11 akhirnya ditangkap pada April 2018. Pada asalnya, penjenayah mencuci wang dadah dari Sepanyol ke Colombia menggunakan kad kredit.

Kumpulan ini menyedari dengan cepat beralih ke cryptocurrency setelah menyedari mudah dikesan akaun bank tradisional. Walaupun begitu, pegawai penguatkuasa undang-undang dari Europol dapat mengesan penjenayah dengan memantau transaksi pertukaran crypto-ke-fiat (peso Colombia). Europol telah menyatakan bahawa pihaknya komited untuk memberikan latihan pengesanan jenayah cryptocurrency tambahan kepada pegawainya. Ia juga akan terus berkoordinasi untuk menghentikan jenayah tersebut di dalam EU dan seterusnya.

Europol

Masa Depan Jenayah Crypto

Tidak dinafikan, jenayah yang berkaitan dengan cryptocurrency akan terus meningkat seiring dengan meningkatnya populariti cryptocurrency. Walaupun terdapat banyak aspek yang baik dari ekonomi berasaskan kripto (iaitu privasi transaksi yang lebih besar, kawalan pengguna terhadap dana, dan kebebasan aliran modal), manfaat yang sama ini membawa cabaran baru untuk menghentikan jenayah masa kini dan masa depan. Dalam beberapa keadaan, penjenayah mungkin masih meninggalkan bukti yang dapat dikesan.

Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahawa jenayah cryptocurrency akan menjadi lebih rumit dan berpotensi lebih sukar untuk dihentikan daripada jenayah tradisional yang melekat pada mata wang fiat. Oleh kerana penjenayah menjadi lebih pintar, jelas bahawa agensi penguatkuasaan undang-undang harus terus mengikuti perubahan teknologi yang baru muncul kerana berkaitan dengan kegiatan jenayah.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me