Bukan rahsia lagi bahawa Jepun adalah salah satu peneraju penerapan blockchain. Negara ini telah menjadi titik panas untuk crypto sejak Bitcoin pertama kali memasuki pasaran sembilan tahun yang lalu. Menyedari teknologi ini sebagai peluang unik, pegawai crypto Jepun berjaya mengubah negara mereka dari komuniti yang tidak berpengetahuan menjadi salah satu negara utama untuk penggunaan blockchain.

Niat blockchain Jepun tidak selalu jelas. Terkadang, ada keprihatinan besar yang ditimbulkan oleh pegawai pemerintah mengenai sifat cryptomarket yang tidak terkawal. Selepas pertukaran Jepun, Mt. Gox, runtuh pada tahun 2014 ada saat ketika banyak warga Jepun mengaitkan kata Bitcoin dengan penipuan.

Hari ini, anda boleh membeli hampir apa sahaja di Jepun dengan BTC, tetapi perjalanan crypto mereka bermula lebih awal. Mari luangkan sedikit masa untuk melihat bagaimana Jepun berjaya mengatasi gelombang kripto dan beralih dari penggodam pertukaran paling penting sepanjang masa ke kedudukannya sekarang sebagai salah satu negara crypto teratas di dunia.

Crypto Jepun – Zaman Awal

Teknologi blockchain mengejutkan pegawai Jepun seperti kebanyakan wilayah di dunia. Jepun adalah antara masyarakat terawal yang mengenali potensi Bitcoin. Bitcoin menjadi popular di Asia pada tahun 2011. Pada masa ini, semakin banyak orang memasuki perlombongan BTC. Khususnya di negara-negara Jepun, Korea Selatan, dan China.

Di Jepun, banyak orang mempercayai Bitcoin dicipta oleh warganegara Jepun kerana nama Satoshi Nakamoto adalah orang Jepun. Teori konspirasi ini membantu meningkatkan penggunaan Bitcoin di rantau ini.

Pada hari-hari awal cryptomarket ini, para pegawai kurang memperhatikan cryptocurrency. Tidak ada tangisan untuk peraturan, dan walaupun popularitas BTC semakin meningkat, kebanyakan orang masih tidak tahu bahawa Bitcoin ada. Semua ini berubah setelah Mt. Gox runtuh.

Pertukaran Crypto Jepun Mendominasi

Pada tahun 2014, Jepun menjadi tuan rumah pertukaran Bitcoin terbesar di dunia: Mt. Gox. Pertukaran yang kini terkenal dan tidak berfungsi pernah menguasai perdagangan BTC. Pada satu ketika, dianggarkan bahawa Mt. Gox menguasai sehingga tujuh puluh peratus jumlah dagangan global BTC.

Pasar Jepun sedang bersiap untuk menjalani peningkatan blockchain, dan platform seperti Bitflyer bersedia membawa pelabur ke tahap baru. Pelabur Jepun, menyedari Mt. Pendapatan Gox, membanjiri cryptomarket dan dalam masa yang singkat, banyak pertukaran Jepun dibuka. Mt. Gox akhirnya dilipat kerana banyak peretasan tetapi tidak sebelum memasuki era baru pertukaran kripto Jepun.

Crypto Jepun – Monacoin

Jepun mula melihat kemasukan cryptocurrency homegrown pertamanya pada masa ini. Monacoin adalah cryptocurrency pertama yang dibangunkan di Jepun. Altcoin asli ini memasuki pasaran pada bulan Disember 2013 melalui catatan pada 2 saluran. Pembangun koin, Mr. Watanabe, memilih untuk tetap tanpa nama, dan pengembangan koin telah berjalan melalui protokol sumber terbuka.

Carta Monacoin Melalui CoinMarketCap

Perundangan Crypto Jepun

Selepas tahun 2014, pegawai Jepun merasa panas dari orang ramai kerana sejumlah besar dana yang hilang di Mt. Kegagalan Gox (850,000 BTC). Sebagai tindak balas terhadap kemarahan masyarakat antarabangsa yang semakin meningkat mengenai kejadian itu, Pasukan Petugas Tindakan Kewangan (FATF) menerbitkan Panduan untuk Pendekatan Berasaskan Risiko terhadap Cryptocurrency.

Laporan itu memberi banyak cadangan kepada penggubal undang-undang Jepun, termasuk bahawa Jepun menghalalkan cryptocurrency dan pertukarannya. Manuver ini akan membolehkan pemerintah Jepun mengatur sektor ini dan memberikan pengawasan yang sangat diperlukan kepada ekonomi kripto tempatan.

Jepun Menghalalkan Bitcoin

Pada bulan April 2017, berdasarkan nasihat FATF, Jepun menyemak semula Akta Perkhidmatan Pembayarannya. Penyemakan itu merangkumi pengesahan mata wang maya sebagai bentuk pembayaran, serta syarat pelesenan baru untuk pertukaran yang beroperasi di dalam negara. Secara teknikal, Jepun tidak menganggap Bitcoin sebagai tender sah kerana tidak dikeluarkan dari pemerintah pusat, tetapi mereka mengakui bahawa ia dapat digunakan untuk membeli barang.

Pertukaran diberikan selama enam bulan untuk mematuhi peraturan, yang meliputi ketentuan menyimpan dana pelanggan, syarat pembukuan yang diperbarui, dan audit yang dijadwalkan. Sebilangan besar ketentuan ini adalah hasil langsung dari Gunung. Peretasan Gox dan bertujuan untuk mencegah kehilangan dana. Platform-platform tersebut dibiarkan terus dibuka dalam tempoh enam bulan ini sementara mereka menunggu persetujuan dari pemerintah Jepun. Sebelas pertukaran telah mendapat persetujuan untuk beroperasi pada bulan September 2017.

China Meningkatkan Crypto Jepun

China bergerak menutup bursa tempatan mereka tahun lalu, yang menyebabkan berlakunya eksport pelabur crypto dari tanah besar China. Pelabur blockchain ini menetap di kawasan sekitar untuk mencari pantai yang lebih mesra. Sebilangan besar pelabur yang dicerca berpindah ke Jepun.

Pegawai Jepun menyedari eksodus ini dan mula mengembangkan cara untuk mendapatkan dana ini. Kerajaan Jepun telah menghalalkan Bitcoin sebagai bentuk pembayaran, dan para pelabur tahu bahawa mereka akan diterima di negara ini.

Perlombongan Bitcoin Jepun

Walaupun semua perubahan ini berlaku, kota Fukui secara senyap-senyap menjadi hab perlombongan utama di wilayah ini kerana gabungan faktor. Subsidi bandar sekarang merangkumi separuh daripada sewa perniagaan jika mereka memilih untuk menduduki gudang kosong di bandar. Subsidi ini memikat pelombong Bitcoin ke rantau ini. Di samping diskaun sewa, pelombong dapat menerima elektrik yang didiskaun. Walaupun kos elektrik di bandar tidak semurah luar negeri, harga Fukui dianggap terbaik di Jepun. Keadaan perlombongan yang baik ini telah menjadikan Fukui menjadi wilayah perlombongan di negara ini dan mendorong peningkatan minat dalam operasi perlombongan cryptocurrency.

Jepun Mengatur ICO

Perhatian Jepun nampaknya beralih ke Penawaran Syiling Permulaan (ICO). Pada bulan April tahun ini, pusat Strategi Membuat Peraturan di Tama University mengeluarkan senarai panduan peraturan ICO. Peraturan ini termasuk menerapkan undang-undang Kenali Pelanggan Anda (KYC). ICO yang beroperasi di Jepun mesti mempunyai dasar pengagihan dana yang jelas dan terbuka. Juga, ICO mesti mengekalkan sistem penjejakan terbuka yang membolehkan pelabur memantau perkembangan projek. Garis panduan ini diharapkan akan menjadi undang-undang pada tahun mendatang.

Semakan Percukaian Crypto Jepun

Berita terkini dari sektor crypto Jepun melibatkan perubahan pada kadar cukai crypto progresif mereka. Di bawah undang-undang semasa, peniaga kripto boleh dikenakan cukai setinggi lima puluh lima peratus atas keuntungan modal mereka. Pengawal selia ingin beralih dari kadar cukai laras ini ke kadar seragam. Penggubal undang-undang itu, Kenji Fujimaki, memulakan perdebatan dalam mesyuarat Belanjawan Dewan Tinggi 25 Jun. Dia mencadangkan agar mata wang kripto tidak dikenakan cukai sebagai pendapatan lain-lain, tetapi sebaliknya, cukai kripto tetap baru akan dilaksanakan untuk memacu pelaburan baru.

Crypto Jepun – Masa Depan Blockchain yang Cerah

Crypto Jepun terus menjadi kekuatan dominan di ruang blockchain. Sikap pro-crypto negara telah membantu mendorong perniagaan berasaskan blockchain ke persisirannya dalam jumlah rekod. Kini, Jepun ingin mengukuhkan kedudukannya sebagai pusat blockchain dunia. Undang-undang blockchain yang unik di negara ini meletakkan asas bagi ekonomi digital. Buat masa ini, semua mata tertuju pada sektor crypto Jepun untuk melihat bagaimana peraturannya mempengaruhi pertumbuhan industri pemula ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me