Bererti “mata wang” dalam bahasa Mandarin, Huobi secara konsisten menduduki tempat sebagai salah satu daripada sepuluh pertukaran terbesar di dunia berdasarkan jumlah perdagangan. Dalam artikel ini, kami melihat semua yang perlu anda ketahui sebagai bakal pengguna Huobi. Mari kita periksa yuran, keselamatan dana, pengalaman pelanggan dan banyak lagi.

Maklumat Utama Huobi Exchange

Antara Muka Pengguna dan Aplikasi Mudah Alih

Tersedia pada iOS dan Android, aplikasi mudah alih Huobi mempunyai kebanyakan fungsi yang terdapat di platform web. Anda bahkan dapat menyelesaikan tugas seperti pendaftaran dan pengesahan akaun secara langsung melalui aplikasi. Dalam Google Play, aplikasi Huobi Global mempunyai penilaian purata 4.1 bintang daripada 3.730 ulasan. Namun, pada bulan Disember 2018 dan Januari 2019, beberapa pengguna mengatakan bahawa aplikasi Android tidak akan membiarkan mereka masuk kerana terdapat kesalahan dengan Captcha. Pada Kedai Aplikasi Apple, Huobi mempunyai penilaian purata 4.9 bintang daripada lebih dari 4.800 ulasan.

Pilihan Perdagangan

Banyak pertukaran terpusat berfungsi sebagai satu-satunya pembuat pasaran terpusat. Sebaliknya, Huobi juga membolehkan anda berniaga di kaunter (OTC). Ini bermaksud bahawa anda boleh membeli dan menjual mata wang kripto peer-to-peer di Huobi. Walaupun pilihan ini ada di bursa, ia masih belum dapat diterima pakai oleh peniaga. Pelbagai pengulas mengatakan bahawa terdapat kekurangan tawaran OTC. Namun, ini masih merupakan ciri teknikal yang inovatif.

Sekiranya anda seorang peniaga margin, Houbi mempunyai platform tersendiri khusus untuk ini. Anda boleh mengaksesnya dengan pergi ke tab margin di tajuk. Jumlah leverage yang anda dapat berbeza dari duit syiling hingga duit syiling. Contohnya, BTC sekitar 3x. Berbanding dengan platform perdagangan margin yang lain, ini rendah. Walaupun demikian, ia adalah pilihan yang menarik untuk pengguna berpotensi.

Pada Disember 2018, Pasar Derivatif Huobi menerbitkan kontrak BTC dan kontrak ETH (termasuk mingguan, dua mingguan dan suku tahunan, masing-masing), dan leverage fleksibel, termasuk 1x, 5x, 10x dan 20x. Pada masa akan datang, lebih banyak mata wang digital akan dikeluarkan untuk memenuhi pelbagai permintaan pelaburan.

Tangkapan skrin perdagangan margin di Huobi

Huobi menawarkan pilihan perdagangan margin.

Keselamatan: Adakah Huobi Selamat?

Berbanding dengan pertukaran lain, Huobi terus unggul dari perspektif keselamatan. Banyak pertukaran teratas mengalami peretasan berskala besar, dengan hasil yang berbeza dari segi jumlah dagangan sesudahnya. Pada tahun 2015, penggodam Bitstamp menarik 12,000 BTC dari Huobi. Walau bagaimanapun, isu ini tidak berkaitan dengan keselamatan Huobi. Huobi melaporkan serangan DDOS pada tahun 2015 tetapi ini tidak menyebabkan pelanggaran keselamatan. Menurut satu tinjauan, pengguna individu kehilangan USDT dan EOS di Huobi. Pengulas ini menyatakan bahawa masalahnya adalah disebabkan oleh kesalahan teknikal dengan 2FA Huobi. Satu komen menunjukkan bahawa ia adalah hasil penipuan pancingan data.

Huobi mendakwa bahawa kawalan risikonya telah dikembangkan oleh orang-orang seperti Goldman Sachs. Bursa menyimpan sekitar 98 peratus dana dalam dompet sejuk. Lebih-lebih lagi, Huobi kini menggunakan struktur pertukaran yang terdesentralisasi untuk mencegah serangan DDOS. Pertukaran tersebut bahkan mempunyai Inisiatif Dana Perlindungan Pengguna. Dua puluh peratus pendapatan bersih yang diperoleh oleh pertukaran dari dana akan masuk ke dana ini, yang akan digunakannya untuk membeli kembali Huobi Token (HT). Ia juga mempunyai perkhidmatan yang dipanggil Rizab Keselamatan Huobi. Sebagai sebahagian daripada ini, bursa merancang untuk menyimpan 20,000 BTC untuk insurans. Ini adalah langkah pencegahan yang akan membantu Huobi membayar balik pengguna sekiranya terdapat peretasan di masa depan.

Yuran Huobi

Huobi mempunyai Bayaran 0.2 peratus yang dikenakan untuk pembuat dan pengambil pasaran untuk jumlah antara $ 0 dan $ 5,000,000 sepanjang tempoh 30 hari. Sebagai perbandingan, pertukaran utama lain seperti Binance mempunyai yuran 0.1 peratus. Sementara itu, GDAX mempunyai yuran 0.3 peratus.

Pada Januari 2019, Huobi Global melancarkan a struktur yuran berjenjang yang mengurangkan kos untuk peniaga dengan jumlah yang lebih tinggi. Ini agak kompetitif jika dibandingkan dengan pertukaran lain. Pengguna juga mempunyai pilihan untuk mengurangkan yuran perdagangan di Huobi dengan menjadi ahli VIP. Ini melibatkan pembayaran HT pembayaran bulanan, yang berbeza bergantung pada tahap keahlian (1-5).

Seperti kebanyakan pertukaran, Huobi tidak mempunyai bayaran deposit. Namun, Huobi mempunyai bayaran pengeluaran dan minimumnya berbeza dari duit syiling hingga duit syiling. Contohnya, pengeluaran Bitcoin (BTC) berharga 0.001 BTC, dengan jumlah pengeluaran minimum 0.01 BTC. Untuk Tether (USDT), bayaran tetap adalah 5 USDT dan jumlah pengeluaran minimum adalah 20 USDT. Secara keseluruhan, ini bermaksud bahawa bayaran Huobi umumnya lebih tinggi daripada kebanyakan pertukaran untuk jumlah pengeluaran yang lebih rendah. Terdapat beberapa pengecualian. Sebagai contoh, TUSD mempunyai minimum pengeluaran $ 20 tetapi bayaran pengeluaran hanya $ 2.

Pilihan Mata Wang

Pada akhir Januari 2019, Huobi mempunyai 182 syiling dan 416 pasangan perdagangan. Terdapat tiga pasaran crypto utama untuk pasangan perdagangan (USDT, BTC dan ETH) dan satu pasaran fiat utama (USD) untuk pasaran AS. Beberapa pilihan pasangan perdagangan crypto-to-crypto teratas (mengikut jumlah perdagangan) termasuk BTC-USDT, ETH-USDT, TRX-USDT, EOS-USDT dan EOS-ETH.

Pada 28 Januari 2019, satu-satunya pilihan untuk perdagangan USD adalah BTC, USDT, dan ETH. Ini berkemungkinan besar kerana perkhidmatan penarikan dan deposit mata wang USD tidak tersedia sehingga 4 Januari 2019 untuk penduduk Amerika Syarikat. Pada masa ini, untuk pemindahan kawat penduduk AS adalah satu-satunya pilihan. Huobi juga memerlukan pengesahan tahap 2 untuk mengakses ciri ini.

Untuk pelbagai lokasi di seluruh dunia, anda harus memeriksa sama ada Huobi menyokong perdagangan mata wang asli anda atau tidak. Sekiranya anda berada di AS, misalnya, anda mungkin tidak akan melihat pilihan untuk memperdagangkan Dolar Australia (AUD) di platform Huobi, tetapi anda mungkin akan melihat pilihan untuk USD dan sebaliknya. Dengan kata lain, anda mungkin hanya akan melihat mata wang fiat yang digunakan di lokasi anda sekarang.

Pada awal tahun 2019, HBUS Marketplace dijenamakan semula ke Huobi.

Batasan Pengeluaran

Mirip dengan banyak pertukaran di pasaran, Huobi mempunyai batasan penarikan berdasarkan pelbagai tahap pengesahan pengguna. Satu perkara yang anda akan perhatikan adalah bahawa jumlah pengeluaran berbeza bergantung pada kewarganegaraan anda. Contohnya, jika anda adalah warganegara China, anda tidak boleh mengeluarkan dana sebagai pengguna yang tidak disahkan atau dengan pengesahan tahap 1. Pilihan ini hanya tersedia di tingkat 2 atau ke atas. Di Amerika Syarikat, pertukaran hanya memerlukan pengesahan tahap 1. Walau bagaimanapun, jumlahnya agak rendah: had harian $ 2,000 dan had bulanan $ 10,000.

Pengalaman Perkhidmatan Pelanggan

Berbanding dengan kebanyakan pertukaran, Huobi mempunyai pengalaman perkhidmatan pelanggan di atas rata-rata. Sokongan pelanggan tersedia 24/7, dan masa respons hanya memerlukan dua hingga tiga jam rata-rata. Ramai yang menganggap ini jarang berlaku.

Terdapat dua kaedah utama yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan sokongan pelanggan. Pertama, anda boleh menggunakan aplikasi sembang yang tersedia secara langsung di platform perdagangan Huobi. Kedua, anda boleh menghubungi pasukan di [e-mel dilindungi]. Sekiranya anda memilih pilihan ini, Huobi meminta anda menggunakan alamat e-mel berdaftar yang dikaitkan dengan akaun Huobi anda dan menyertakan ID pengguna anda.