Walaupun perlombongan bitcoin boleh menjadi cara yang baik untuk mendapatkan cryptocurrency, pada masa ini terdapat banyak kebimbangan mengenai kesahan pemilikan cryptocurrency dan operasi perlombongan di seluruh dunia.

Sepanjang artikel ini, kami akan berusaha menyelesaikan beberapa masalah mengenai peraturan perlombongan. Kami juga akan mengkaji beberapa kes terbaru dalam peraturan perlombongan cryptocurrency dan melihat beberapa persoalan mengenai masa depan industri ini.

Kajian Kes Malaysia

Pada Januari 2018, pegawai Malaysia menyerbu dua kediaman yang telah menjalankan operasi perlombongan bitcoin secara haram. Walaupun cryptocurrency itu sendiri telah dianggap tidak sah di Malaysia, ini bukan tuduhan rasmi yang digunakan kerajaan untuk menghentikan operasi perlombongan tertentu ini. Sebaliknya, pegawai tempatan membenarkan serangan itu berdasarkan tuduhan lain. Sebagai contoh, mereka mengatakan bahawa pelombong ini tidak mempunyai izin perniagaan rasmi dan juga menyebut beberapa sebab lain (menyebabkan potensi bahaya kebakaran dan memakan tenaga yang berlebihan).

Apa yang membuat kes Malaysia sukar difahami adalah bahawa, pada dasarnya, mana-mana kerajaan di negara lain juga dapat memetik alasan serupa untuk menghentikan operasi perlombongan, bahkan di tempat-tempat di mana perlombongan bitcoin sepatutnya sepenuhnya sah. Adakah ini akan berlaku? Mungkin tidak, tapi itu adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan sebagai kemungkinan.

Adakah Perlombongan Sah di Negara Saya?

Peraturan umum mengenai perlombongan bitcoin tetap agak mudah. Sekiranya anda dapat memiliki dan menggunakan cryptocurrency di mana anda tinggal, anda juga harus dapat menambang cryptocurrency di lokasi tersebut juga. Sekiranya memiliki cryptocurrency tidak sah di mana anda tinggal, perlombongan kemungkinan besar juga tidak sah. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit pengecualian untuk peraturan ini dan kesahihan cryptocurrency tidak begitu jelas. Satu pengecualian seperti itu ialah Iceland. Walaupun cryptocurrency secara teknikal tidak sah untuk dimiliki / diperdagangkan di Iceland, masih terdapat sejumlah operasi perlombongan berskala besar dan terkenal di seluruh negara.

* Perhatikan bahawa undang-undang selalu berubah, jadi penting untuk melakukan kajian menyeluruh sebelum melabur dalam peralatan perlombongan. Sekiranya anda belum mengetahui sama ada pemilikan cryptocurrency itu sendiri sah atau tidak sah di negara anda, inilah pecahan negara-bangsa yang lengkap.

Kebimbangan Perlombongan dan Penggunaan Tenaga Bitcoin

Walaupun perlombongan menyumbang kira-kira 0.60% daripada jumlah penggunaan tenaga dunia (lebih daripada jumlah penggunaan tenaga Argentina), perlombongan cryptocurrency tetap sah di seluruh dunia. Di EU, misalnya, belum banyak perbincangan rasmi mengenai pengharaman crypto itu sendiri. Walau bagaimanapun, terdapat perbincangan mengenai melarang perlombongan cryptocurrency kerana penggunaan tenaga yang tinggi yang berkaitan dengan perlombongan. Para pegawai khawatir perlombongan mungkin menyukarkan negara-negara yang berusaha mencapai tujuan pengurangan pelepasan karbon yang ditetapkan oleh Perjanjian Paris yang akan berkuat kuasa pada tahun 2020.

Peraturan Sendiri melalui Algoritma

Sebilangan besar kerajaan melarang pemilikan cryptocurrency kerana bimbang mata wang negara akan kehilangan nilai dan kerajaan akan kehilangan kawalan terhadap sistem kewangan masing-masing (seperti desentralisasi).

Di hujung spektrum yang bertentangan, projek cryptocurrency juga menyedari bahawa terdapat keperluan untuk mencegah pemusatan mata wang baru mereka. Projek sendiri berusaha memastikan bahawa tidak ada seorang pun atau sekumpulan kecil yang dapat mengambil alih bekalan cryptocurrency melalui operasi perlombongan besar.

Untuk mengelakkan pemusatan, banyak projek menggunakan algoritma konsensus Proof-of-Work seperti SHA-256, yang bertujuan untuk menghentikan pelombong menggunakan cip ASIC. Walaupun ini tidak sekerap melarang perlombongan sama sekali, ia membatasi bagaimana orang dapat mengatur dan memanfaatkan operasi perlombongan. Perkara yang baik adalah bahawa peraturan diri seperti ini bukan sahaja memastikan desentralisasi mata wang digital tetapi juga membantu mencegah peristiwa seperti berskala besar 51% serangan dari berlaku.

Peraturan Masa Depan Perlombongan

Oleh kerana cryptocurrency menjadi lebih popular, kita mungkin akan terus melihat perubahan dalam perlombongan dan peraturan cryptocurrency. Oleh kerana semakin banyak cryptocurrency yang dapat dilombong memasuki pasaran dan ketika harga meningkat, minat akan perlombongan bitcoin akan meningkat. Berikut adalah beberapa perkara yang akan membantu menentukan masa depan peraturan perlombongan:

  1. Peralihan ke arah Proof-of-Stake (PoS) dapat menjadikan perbincangan “legal vs haram” mengenai perlombongan menjadi topik yang tidak relevan. Walaupun algoritma konsensus PoW yang bergantung pada penambang masih penting untuk kebanyakan projek crypto teratas, kami melihat banyak pergerakan ke arah algoritma konsensus PoS, yang, tentu saja, menghilangkan keperluan perlombongan untuk mengesahkan dan menyetujui transaksi crypto. Ethereum’s Casper adalah salah satu contohnya.
  2. Lebih banyak projek seperti Chia memungkinkan untuk mewujudkan operasi perlombongan yang lebih cekap tenaga dan lebih sejuk. Sekiranya projek seperti ini berjaya, kerajaan akan mempunyai kebimbangan yang lebih sedikit mengenai penggunaan tenaga berlebihan perlombongan pada masa ini. Hasilnya, ini dapat membantu meningkatkan pandangan peraturan untuk perlombongan, terutama di EU.
  3. Bagaimana akan melombong perisian hasad mempengaruhi masa depan perlombongan cryptocurrency? Oleh kerana kebimbangan semakin meningkat terhadap serangan berterusan ini, yang benar-benar mempunyai wewenang atau kemampuan untuk mengatur perlombongan dengan cara yang mencegah serangan ini terjadi di samping memastikan operasi perlombongan yang sah dapat wujud untuk menyokong masa depan cryptocurrency?

Ini hanyalah senarai pendek aktiviti yang boleh mempengaruhi masa depan perlombongan. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, industri ini berkembang pesat dan apa yang penting hari ini boleh jadi bukan faktor esok.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me