Walaupun terdapat peraturan dan larangan cryptocurrency yang signifikan yang diberlakukan oleh pemerintah negara di seluruh dunia, sangat sedikit pengawal selia yang memberi penekanan pada kempen pendidikan sebagai cara untuk mengajar pelabur baru mengenai potensi risiko pelaburan dalam crypto.

Oleh itu, siapa yang mengajar mengenai risiko ini? Setakat ini kita melihat pelbagai organisasi bukan untung, penerbitan jurnal undang-undang, dan perkhidmatan cukai menerbitkan maklumat mengenai risiko membeli cryptocurrency.

Mari kita lihat beberapa kempen pendidikan semasa mengenai risiko yang terlibat dalam transaksi cryptocurrency dan strategi apa yang mereka berikan untuk membantu orang mengurangkan risiko.

Usaha Rasmi Hong Kong

Sejauh ini, Hong Kong memimpin dalam usaha untuk mewujudkan kempen pendidikan cryptocurrency yang diketuai oleh kerajaan. Pada 29 Januari 2018, Perkhidmatan Kewangan kerajaan Hong Kong dan Biro Perbendaharaan (FSTB) dan Pusat Pendidikan Pelabur (IEC) melancarkan kempen pendidikan cryptocurrency yang merangkumi rangkaian video, infografik, dan artikel di laman web ini.

Artikel dan infografik di laman web ini ditulis dalam bahasa Inggeris. Video dihasilkan dalam bahasa Kantonis. Laman web ini menawarkan beberapa penjelasan ringkas mengenai risiko pelaburan cryptocurrency dan ICO. Ia juga menerangkan istilah FinTech lain seperti “P2P pinjaman” dan “ekuiti crowdfunding”.

Kempen AS / Bukan Untung

Walaupun Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) dan Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi (CFTC) telah mengadakan beberapa pertemuan yang membincangkan bagaimana kerajaan AS akan mentadbir cryptocurrency pada masa akan datang, pada masa ini tidak ada kempen pendidikan rasmi kerajaan mengenai risiko crypto. Walau bagaimanapun, sebilangan organisasi telah menghasilkan beberapa bahan pendidikan.

Penerbitan Undang-Undang

Pada Januari 2018, New Jersey Law Journal mengeluarkan artikel mengenai perkara yang harus diperhatikan orang ketika melabur dalam cryptocurrency. Artikel ini memberikan penilaian fakta yang tidak berat sebelah terhadap beberapa peretasan kripto teratas sebelumnya dan memberikan alasan mengapa beberapa kripto mungkin atau tidak mungkin merupakan keputusan transaksi yang baik. Ia juga menjelaskan beberapa perbezaan asas antara kripto teratas seperti BTC dan ETH.

Kumpulan Advokasi

Kempen pendidikan dari Super PAC seperti Perikatan Cryptocurrency juga menjadi lebih popular. Super PAC ini komited untuk mewujudkan lebih banyak kesedaran masyarakat mengenai teknologi cryptocurrency dan blockchain.

Cryptocurrency Alliance juga berusaha untuk “menentang undang-undang dan calon politik yang berniat untuk mengatur cryptocurrency dengan mengorbankan privasi pengguna”. Menurut laman web kumpulan, 20+ orang kini menjadi anggota teras organisasi ini.

Universiti / Kursus Dalam Talian

Universiti mungkin merupakan peneraju kempen pendidikan cryptocurrency terbesar sehingga kini. Carnegie Mellon, Cornell, Duke, Institut Teknologi Massachusetts dan University of Maryland, dan beberapa universiti besar lain di AS telah menambah kursus mengenai teknologi cryptocurrency, ekonomi, undang-undang, dan subjek khusus lain.

Walaupun sukar untuk mengatakan dengan tepat bagaimana teknologi blockchain dan trend cryptocurrency pasaran akan berkembang, profesor secara amnya dapat membimbing pelajar untuk mengembangkan prinsip pelaburan yang kukuh dan mendidik mereka tentang bagaimana menjaga keselamatan pelaburan.

Di samping itu, platform pembelajaran dalam talian juga mula menawarkan lebih banyak kursus yang berkaitan dengan blockchain dan cryptocurrency. Contohnya, Coursera menawarkan kelas Princeton pada pelbagai topik mengenai Bitcoin dan pelbagai kripto lain.

Apa Seterusnya untuk Kempen Pendidikan?

Kempen pendidikan semasa mengenai risiko transaksi cryptocurrency masih sedikit dan masih jauh. Walaupun universiti cenderung memperluas penawaran kursus mengenai blockchain dan cryptocurrency, segmen penduduk lain juga perlu mengetahui lebih lanjut mengenai cara membuat keputusan transaksi cryptocurrency yang lebih bijak.

Sebahagian besarnya, HODLers dan peniaga harian juga harus mengetahui mengenai risiko melalui penyelidikan mereka sendiri. Mungkin, salah satu cara yang paling penting bagi pelabur baru untuk lebih mengetahui potensi risiko adalah dengan menggunakan kombinasi nasihat pelaburan lama (iaitu prinsip umum yang berkaitan dengan pelaburan pasaran saham) dan pendidikan diri melalui penyelidikan (iaitu belajar tentang dompet simpanan, langkah keselamatan, dll.)

Pelabur harus ingat nasihat klasik seperti “jangan melabur lebih dari satu yang mampu hilang” atau “beli rendah, jual tinggi.” Walau bagaimanapun, mereka juga harus mencari lebih banyak sumber yang mengajar konsep teknologi blockchain / cryptocurrency penting.

Oleh kerana pasaran cryptocurrency terus matang dan pelabur yang lebih baru mula mendapat minat dalam pasaran, kempen pendidikan rasmi kemungkinan akan memainkan peranan yang lebih penting dalam mengajar prinsip pelaburan dan konsep teknologi. Buat masa ini, jurang pendidikan bagi pelabur baru masih agak besar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me