Pengaturcara Blockchain memahami pentingnya mengesahkan pengekodan mereka sebelum membuat perubahan tetap pada platform mereka. Malangnya, tiada siapa yang sempurna, dan kesalahan pengaturcaraan crypto dapat dan berlaku. Apabila kesilapan berlaku dalam pengekodan blockchain, ia boleh mempengaruhi sebahagian besar komuniti crypto.

Satu kesalahan pengaturcaraan crypto kecil boleh menyebabkan berjuta-juta kehilangan dana. Semasa anda akan belajar, bug dalam kod anda dapat menyamai bencana pada blockchain. Konsekuensi besar ini menjadi alasan untuk menjadikan projek anda sebagai sumber terbuka. Projek sumber terbuka mendapat keselamatan tambahan kerana sebilangan besar pemaju memeriksa kesilapan kod. Yang dikatakan, bahkan projek sumber terbuka mengandungi kesalahan pengaturcaraan. Mari luangkan masa untuk meneliti lima kesalahan pengaturcaraan crypto terbesar dalam sejarah.

Ethereum dan Paras Wallet Fiasco

Bayangkan anda memprogramkan kontrak pintar dan secara tiba-tiba anda menguasai dompet pelbagai tanda tangan ribuan orang secara tidak sengaja. Apa yang anda akan buat? Pergi membeli-belah Lambo? Atau adakah anda mengambil jalan tinggi seperti devops199 dan cuba buat asal pengekodan anda untuk mengembalikan dompet kepada pemiliknya yang sah?

Anda dengar betul; devops199 memadamkan kod yang secara tidak sengaja memberinya akses ke ribuan dompet pelbagai tandatangan Parity. Malangnya, menghapuskan kod juga membekukan semua dana di dompet tersebut selama-lamanya. Secara keseluruhan, Ethereum bernilai $ 300 juta telah hilang dalam bencana tersebut.

Parity Wallet melalui Laman Utama

Parity Wallet melalui Laman Utama

Ironinya, bug yang mencipta bencana pengaturcaraan crypto ini bukan kod yang sama yang mengakibatkan penggodam mencuri $ 32 juta pada awal bulan. Seorang penggodam mengeksploitasi kekurangan dalam protokol dompet pelbagai tandatangan. Pasukan pengembangan Parity melakukan overdrive untuk memperbaiki kecacatan untuk mengelakkan penggodam mencuri lebih banyak lagi. Jika dilihat, kesan penggodaman tidak lebih buruk daripada $ 300 juta Ethereum yang dibekukan selama-lamanya.

Sembilan puluh Dua Billion Bitcoin

Pembangun Bitcoin Jeff Garzik menyedari sesuatu yang pelik ketika mengkaji pengekodan Bitcoin pada 8 Ogos 2010. Dia mengambil bitcointalk untuk memberi tahu pemaju lain mengenai masalah yang teruk yang ditimpanya. Apa yang diperhatikan oleh Garzik adalah bahawa nilai dari salah satu blok tersebut adalah 92 bilion bitcoin. Memandangkan hanya ada 21,000,000 bitcoin yang pernah dibuat, ini adalah bug pengekodan yang teruk.

Kesalahan itu sangat ketara sehingga pemaju memutuskan untuk menekan butang reset. Mereka melakukan ini dengan memutar balik blockchain ke blok sebelumnya dengan yang mengandungi 92 bilion bitcoin. Memulakan semula ini bermaksud semua transaksi yang dilakukan selepas penggodaman, tetapi sebelum pembetulan, dibatalkan.

Kemudian, terungkap bahawa penggodam menemui bug yang memungkinkan mereka mengeksploitasi ralat limpahan nombor. Jenis ralat ini berlaku apabila sistem anda memulakan semula protokol penghitungannya, dan bukannya meneruskan secara kronologi. Apabila ini berlaku, ia boleh membawa semua jenis kesan buruk pada rangkaian. Dalam kes ini, ia menghasilkan penciptaan 92 bilion bitcoin. Bercakap secara terbuka, Wladimir Van Der Laan, Pembangun utama Bitcoin menyebut kejadian itu “paling teruk.”

Kejadian REX ICO

REX pelantar membawa kelebihan teknologi blockchain untuk sektor harta tanah. Platform ini mewujudkan perkhidmatan penyenaraian pelbagai (MLS) blockchain peer-to-peer yang terdesentralisasi. Walaupun telah melalui sekurang-kurangnya satu ralat pengaturcaraan crypto utama, platform ini terus menyaksikan kejayaan yang semakin meningkat.

REX menjadi berita utama pada bulan Ogos 2017 apabila pemaju kehilangan $ 1.3 juta dalam bentuk eter semasa Penawaran Syiling Permulaan (ICO) mereka. Kesalahan berlaku ketika salah satu pembangun memasukkan rentetan heksa Javascript yang salah semasa memprogram kontrak pintar ICO. Kesalahan ini mengakibatkan dana peserta ICO dihantar ke alamat yang tidak aktif di blockchain.

Beruntung bagi mereka yang kehilangan dana, REX telah mengumpulkan dana modal teroka $ 13 juta dan dapat mengeluarkan semua token REX yang mereka berhutang. Tidak semua orang bernasib baik apabila berlaku kesalahan pengaturcaraan crypto.

Binance Suspending Trading

Apabila anda merupakan salah satu pertukaran terbesar di dunia, sebarang kesalahan pengekodan dapat merugikan ribuan pengguna crypto. Pada bulan Februari tahun ini, Binance perdagangan ditangguhkan selama hampir dua hari kerana kesalahan pengekodan. Embargo perdagangan yang asli hanya boleh bertahan 24 jam, tetapi Binance memperpanjang pembekuan perdagangan kerana “perlambatan yang tidak dijangka.”

Memandangkan sejumlah besar peretasan kripto yang dialami sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tidak menghairankan bahawa peniaga kripto menjadi sangat curiga terhadap pertukaran tersebut. Ramai yang percaya pertukaran itu diretas dan mereka menyimpan kebenaran dari orang ramai. Kebimbangan semakin besar sehingga John McAfee dibawa ke Twitter untuk memberi amaran kepada mereka yang berpotensi terjejas.

Zhao Chengpeng melalui Twitter

Zhao Chengpeng melalui Twitter

Sebagai tindak balas terhadap kerusuhan masyarakat yang semakin meningkat, Ketua Pegawai Eksekutif Binance, Zhao Chengpeng, menerbitkan skrin kesalahan pengekodan. Dia juga berjanji akan mengemas kini akaun media sosialnya setiap dua jam sehingga masalah itu diselesaikan. Pada akhirnya, para pembangun membetulkan kesalahan pengaturcaraan tanpa ada yang kehilangan dana secara langsung.

Mimpi buruk Peningkatan Bitcoin

Seperti semua perisian, pengekodan Bitcoin perlu ditingkatkan dari semasa ke semasa. Peningkatan ini penting untuk memastikan blockchain berjalan lancar. Apabila ada yang tidak kena dengan kemas kini Bitcoin, ia boleh menjadi bencana.

Contoh sempurna mimpi buruk peningkatan Bitcoin berlaku pada bulan Mac 2013. Bitcoin mempunyai peningkatan yang dirancang dari Versi 0.7 ke Versi 0.8. Versi 0.8 meningkatkan saiz blok Bitcoin. Setelah kemas kini selesai, mimpi buruk bermula.

Pembangun menyedari bahawa kemas kini menjadikan rangkaian tidak sesuai dengan versi Bitcoin semasa. Peningkatan ini membahagikan blockchain menjadi dua yang berasingan. Perpecahan ini serupa dengan garpu keras tetapi berlaku jauh sebelum Bitcoin Cash.

Bitcoiners mula memberi amaran kepada pembangun mengenai masalah yang mereka hadapi berjumpa dengan peningkatan. Akhirnya, masyarakat memutuskan yang terbaik adalah menekan butang mulakan semula, sekali lagi. Bitcoin kembali ke Versi 0.7, tetapi seperti yang anda ketahui, ini bukan akhir perbahasan ukuran blok dalam komuniti Bitcoin.

Kesalahan Pengaturcaraan Crypto – Tetap Makluman

Walaupun teknologi blockchain membolehkan kita meningkatkan sistem semasa kita, itu tidak sempurna. Kesalahan pengekodan crypto teratas ini menyoroti kesukaran yang dihadapi oleh pembangun blockchain hari ini. Sebilangan besar pengguna crypto tidak pernah berhenti memikirkan lelaki dan wanita berbakat yang menjadikan ruang crypto berfungsi. Sekarang setelah anda melihat sekilas akibat kesilapan pengaturcaraan crypto, anda pasti akan menghargai apabila semuanya berfungsi mengikut rancangan.