Selamat datang ke Thunderdome (Perdagangan Cryptocurrency)

Sama ada anda seorang pakar kripto atau hanya membuat kaki anda basah dengan pelaburan, ada banyak yang perlu diperhatikan ketika berniaga melalui industri cryptocurrency. Tidak seperti di pasaran tradisional, perdagangan cryptocurrency penuh dengan turun naik, pemain jahat dan pergerakan harga yang tidak rasional.

Dalam artikel ini, kami akan mengajar anda tentang beberapa kesalahan biasa dalam perdagangan cryptocurrency dan bagaimana anda dapat menjauhinya.

Kesalahan # 1: Mengejar Pam aka FOMO

Mungkin kesilapan yang paling biasa (dan paling mudah) dilakukan dalam perdagangan cryptocurrency adalah membeli duit syiling setelah jumlahnya meningkat. Pelabur yang membeli Ripple (XRP) dan Tron (TRX) pada puncak kejayaan mereka pada tahun 2017 pasti merasakan kesakitan hanya beberapa minggu kemudian pada tahun 2018. Mungkin naluri anda membuang sejumlah wang apabila anda melihat duit syiling naik 30-40% kerana “panas.” Jangan.

carta riak fomo

Kenaikan harga yang melampau hampir selalu disertai oleh beberapa jenis penarikan balik. Pada masa anda mendengar tentang duit syiling “panas”, biasanya sudah terlambat. Kecuali anda telah membuat kajian anda, percayai asas-asas duit syiling itu, dan ingin mengekalkannya untuk jangka masa panjang (>1 tahun), tunggu sehingga penarikan balik untuk melabur.

Pam dan Pembuangan

Pump and dump (PnDs) adalah jenis pam khas yang dijamin akan membuatkan anda terbakar. Sekiranya tiba-tiba anda melihat syiling yang tidak dikenali, berhati-hatilah. Ini kemungkinan besar merupakan sebahagian daripada skema PnD. Kami melihat lebih terperinci mengenai PnD dalam artikel ini, tetapi pada dasarnya mereka menyelaraskan usaha untuk menaikkan harga syiling (pam) secara buatan sebelum menjualnya kepada mereka yang FOMO masukkan (tempat pembuangan).

Apabila anda menjumpai duit syiling seperti ini, perkara pertama yang perlu diperiksa adalah jumlah dagangan. CoinMarketCap adalah sumber yang baik untuk ini. Sebarang jumlah dagangan 24 jam di bawah $ 1 juta harus menaikkan bendera merah.

Kesalahan # 2: Tidak Mengetahui Pelaburan Anda

Jangan hanya mengikuti nasihat beberapa “guru” Twitter atau YouTube untuk pilihan pelaburan. Berkali-kali, individu berprofil tinggi ini dibayar untuk mempromosikan duit syiling tertentu. Malah John McAfee, salah satu tokoh paling terkenal di ruang itu mengakui bahawa dia dibayar untuk mempromosikan projek. Tanya duit syiling yang anda minta untuk dilaburkan.

Paling minimum, anda harus meluangkan waktu setengah jam untuk meneliti setiap projek di mana anda merancang untuk melabur. Lihat masalah apa yang cuba diselesaikannya, pasukan yang membangunnya, dan ekonomi koin. Adakah projek itu bekerjasama dengan sesiapa sahaja yang signifikan? Ada nama terkenal sebagai penasihat? Ini semua perkara yang mesti anda ketahui.

Malah carian Google yang pantas dapat mengungkap beberapa maklumat yang mengubah apa yang kelihatan seperti emas menjadi sampah. Untuk melangkah lebih jauh, anda harus membaca kertas putih setiap projek yang anda laburkan.

carian google penipuan bitconnect

Bergabung atau membentuk kumpulan pelaburan boleh membuat keajaiban untuk membantu ini. Ini memaksa anda untuk membuat kajian sehingga anda dapat menjelaskan alasan pelaburan anda kepada rakan sejawat anda. Ini juga memberi anda lingkungan di mana anda harus mencabar andaian anda ketika orang lain mempertanyakan alasan anda.

Kesalahan # 3: Jual pada Masa Tidak Sesuai

Sebaliknya mengejar pam, penjualan berdasarkan emosi masih dipotong dari kain yang sama. Ia sukar, tetapi anda perlu terus berwaspada ketika berdagang – menjauhkan emosi. Berkali-kali, duit syiling telah merosot peratusan dua digit sebelum meroket ke keuntungan 200-300%.

Apabila duit syiling yang anda miliki mulai merosot, sebelum anda menjual, nilaikan semula kedudukan anda. Sekiranya anda melabur kerana anda mempercayai asas-asas duit syiling, terdapat beberapa soalan yang boleh anda tanyakan kepada diri sendiri:

  • Adakah asasnya telah berubah?
  • Adakah terdapat pengumuman yang akan mempengaruhi harga?
  • Adakah anda berhenti mempercayai penglihatan duit syiling jangka panjang?

Sekiranya jawapan anda untuk semua pertanyaan ini adalah “Tidak”, maka pertimbangkan untuk bertahan. Strategi ini menjadi lebih mudah apabila anda mengikuti peraturan emas perdagangan cryptocurrency: Jangan melaburkan lebih banyak wang daripada yang anda rasa rugi.

Di sisi lain persamaan ini, melihat beberapa keuntungan yang kukuh juga boleh menggoda anda untuk menjual. Walaupun mengambil keuntungan adalah bijak, anda mungkin mahu mengelakkan penjualan keseluruhan timbunan anda. Bergantung pada keadaan, duit syiling boleh naik lebih jauh. Strategi perdagangan yang popular adalah mengeluarkan pelaburan awal anda sambil mengekalkan pendapatan anda dilaburkan dalam duit syiling setelah memperoleh peratusan tertentu. Ini mengurangkan risiko penurunan anda sambil masih memberi anda potensi kenaikan.

Kesalahan # 4: Tidak Berpengetahuan

Di pasaran yang bergerak secepat cryptocurrency, anda perlu mengikuti perkembangan berita industri. Tanpa menala setiap minggu, atau bahkan setiap hari, gelombang pelaburan boleh berubah tanpa anda sedari.

Berita baiknya ialah terdapat banyak sumber yang menjadikannya mudah. * Makluman plug tanpa malu * Di sini di CoinCentral, kami menyediakan berita dan sumber pendidikan terkini untuk membantu anda. Buletin mingguan kami * batuk daftar di bawah batuk * menghantar berita dan artikel berita terbesar minggu ini terus ke peti masuk anda.

Twitter, Reddit, dan saluran Telegram projek juga merupakan sumber hebat yang boleh anda gunakan untuk terus mengetahui. Sering kali, pasukan berkongsi kemas kini projek dan pengumuman penting di platform ini sebelum mereka melancarkan media arus perdana. Bergabung dengan komuniti-komuniti ini juga memberi anda peluang untuk lebih terlibat dengan projek-projek tersebut walaupun kadang-kadang memberi kesan kepada pembangunan masa depan.

Semoga berjaya di luar sana

Walaupun dengan petua ini, pasti ada kesilapan yang anda buat. Jangan biarkan hal itu melemahkan semangat anda – ini berlaku pada semua orang Sebahagian daripada proses pelaburan adalah belajar dari kesilapan tersebut dan tidak membuatnya lagi.

Penambahbaikan berterusan adalah nama permainan. Dan selagi anda memperolehnya, anda akan menjadi ahli perniagaan dalam masa yang singkat.