Kesan Cryptocurrency yang Akan Datang ke Industri Kewangan

Cryptocurrencies yang akan datang Menyebabkan Evolusi Kewangan

Pada tahun 2009, Satoshi Nakamoto mencipta Bitcoin sebahagiannya sebagai tindak balas terhadap kejatuhan kewangan 2008. Dia membayangkan sistem kewangan peer-to-peer yang murni di mana anda tidak perlu mempercayai institusi pihak ketiga untuk melakukan transaksi. Kini, terdapat ratusan (jika tidak ribuan) cryptocurrency akan datang yang telah dibina berdasarkan asas Bitcoin. Mereka berada di sini untuk meningkatkan industri kewangan dengan cara yang sama seperti yang dilakukan oleh Bitcoin untuk transaksi mudah.

Dalam artikel ini, kami mengkaji kesan cryptocurrency yang akan datang terhadap industri terbesar di dunia – kewangan.

Institusi Sedia Ada Beroperasi Dengan Lebih Efisien

Dengan produk yang sudah ada, beberapa cryptocurrency, terutamanya Ripple dan Stellar, bekerjasama dengan institusi yang ada untuk menjadikan sistem mereka lebih cekap.

Protokol Transaksi Ripple (RTXP) adalah rangkaian institusi kewangan di blockchain. Mana-mana syarikat yang menggunakan protokol boleh melakukan transaksi dengan peserta lain pada masa dan kos yang diperlukan dalam sistem tradisional. Ini sangat sesuai untuk pembayaran global yang biasanya memerlukan masa 3-5 hari dan kos peserta $ 1.6 trilion setiap tahun.

Kelemahan Pembayaran Global

Dimulakan oleh ahli pasukan Ripple, Stellar memberikan kesan yang sama terhadap industri kewangan. Projek ini telah bergabung dengan IBM untuk juga memudahkan pembayaran lintas dunia yang lebih baik. Sebilangan penyokong Stellar berpendapat bahawa ekonomi token projek menjadikannya penyelesaian yang lebih terdesentralisasi daripada rakan sejawatnya, Ripple. Namun, ada ruang untuk kedua-duanya di dunia yang saling berkaitan secara besar-besaran.

Anda Mempunyai Pengawal penuh Wang Anda

Salah satu nilai terbesar yang dibawa oleh blockchain kepada industri kewangan adalah kawalan monetari. Dengan teknologi ini, anda tidak perlu lagi mempercayai bank dengan wang anda. Ia disimpan pada lejar yang tidak berubah yang hampir mustahil untuk dimanipulasi atau digodam.

Sungguh, sebarang cryptocurrency yang akan datang memenuhi tujuan ini. Dengan mereka semua menggunakan teknologi blockchain (atau sesuatu yang serupa), kepercayaan anda adalah pada kod sumber terbuka koin dan bukannya institusi yang mudah rosak. Dengan cryptocurrency, mustahil seseorang membekukan dana anda atau memberitahu anda di mana dan kapan anda boleh membelanjakan wang anda.

Dompet, kunci peribadi, dan dana anda sepenuhnya berada dalam kawalan anda. Ini adalah peraturan nombor satu untuk sebarang cryptocurrency terkemuka.

Transaksi adalah Sesungguhnya Peer-to-Peer

Teknologi blockchain juga menghilangkan keperluan orang tengah dalam transaksi. Dan, terdapat banyak cryptocurrency akan datang yang menggunakan ciri itu untuk digunakan dengan baik. Pemain besar seperti Bitcoin dan Litecoin pakar dalam urus niaga jenis ini, tetapi ada beberapa projek kecil yang harus anda perhatikan juga.

Nano telah mendapat populariti kerana kekurangan yuran dan waktu urus niaga yang hampir seketika. Oleh kerana Nano menggunakan algoritma graf asiklik terarah (DAG) dan bukannya blockchain biasa, rangkaian menjadi lebih cekap apabila lebih banyak orang menggunakannya. Walaupun tidak diuji dalam pertempuran seperti Bitcoin, Bitcoin akan mempunyai masa depan yang menjanjikan untuk pembayaran peer-to-peer percuma.

Projek lain, Request Network, berkembang melampaui pembayaran peer-to-peer yang mudah dengan membina antara muka blockchain seperti Paypal. Dengan menggunakan platform mereka, anda menghantar dan meminta wang sambil mengelakkan perantara pihak ketiga. Tetapi, pasukan tidak berhenti di situ. Mereka telah mencipta keseluruhan peta minda untuk semua cara mereka mahu mengubah industri kewangan. Crowdfunding, pembayaran, titik penjualan – pasukan berusaha untuk menyelesaikan semuanya.

Lebih Banyak Orang Mendapat Akses ke Perkhidmatan Perbankan

Yang paling penting, cryptocurrency yang akan datang membawa perkhidmatan perbankan ke 2 bilion orang di seluruh dunia tanpa bank. Sama ada mereka tidak mampu, mereka tidak memenuhi syarat, atau negara-negara tempat mereka kekurangan institusi perbankan, kumpulan orang ini biasanya tidak dilayani.

Banyak mata wang kripto yang akan datang menjadikan perkhidmatan bank lebih berpatutan dan lebih banyak tersedia untuk orang yang tidak bank. Dengan Stellar, institusi kewangan mampu menawarkan akaun kos rendah serta pinjaman dengan kadar faedah yang lebih baik. Kini, pemilik perniagaan di negara membangun dapat memperoleh pinjaman dengan lebih mudah, merangsang ekonomi dalam prosesnya.

Malah pertukaran cryptocurrency mempunyai kesan yang tidak mungkin terhadap industri kewangan negara-negara yang tidak mempunyai bank. Sebagai contoh, Binance baru-baru ini mengumumkan inisiatif untuk mengubah dan memperbaiki landskap ekonomi Uganda. Mereka akan melakukannya dengan membuktikan pekerjaan golongan muda melalui blockchain.

@binance akan bekerjasama dengan @cryptosavannah @AggieKonde @HelenHaiyu untuk menyokong transformasi ekonomi Uganda dan pekerjaan belia melalui blockchain, merangkul revolusi industri ke-4. Kami akan melakukan ini dengan mewujudkan ribuan pekerjaan dan membawa pelaburan ke Uganda.

– CZ (@cz_binance) 22 April 2018

Infrastruktur Kewangan Seluruh Baru Mungkin Ada

Melangkah melewati struktur kewangan tradisional, ada kemungkinan infrastruktur teknologi baru akan memberi tenaga kepada seluruh sektor kewangan tidak lama lagi.

Wanchain hanyalah satu projek yang berusaha membina kewangan dari bawah ke atas. Daripada menggunakan infrastruktur semasa, mereka membina infrastruktur mereka sendiri. Tujuan mereka adalah untuk mewujudkan keseluruhan ekosistem berasaskan blockchain di mana sesiapa sahaja boleh membina perkhidmatan kewangan. Kejayaan Wanchain bererti bank fizikal hilang, menjadi (aplikasi terdesentralisasi) muncul di blockchain sebagai gantinya.

Ini hanya permulaan

Teknologi blockchain sudah mula memberi kesan besar kepada industri kewangan. Dengan cryptocurrency yang mapan seperti Bitcoin, anda mendapat simpanan nilai yang selamat, pembayaran peer-to-peer tanpa kepercayaan, dan kawalan kewangan yang lengkap.

Mata wang kripto yang akan datang juga memberi kesan yang besar. Di luar urus niaga digital, projek yang lebih baru secara khusus menumpukan pada membantu orang yang tidak bank, menjadikan teknologi blockchain lebih terukur, dan menyediakan antara muka yang berfungsi.

Oleh kerana ini dan semakin banyak cryptocurrency terus meningkatkan sektor kewangan, tidak lama lagi infrastruktur kewangan kita sekarang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map