Alex Mashinsky, Ketua Pegawai Eksekutif Celsius Network

gambar kepala alex mashinsky

Anda mungkin tidak mengenali namanya, tetapi kemungkinan besar Alex Mashinsky menjejaskan hidup anda dalam beberapa cara, bentuk, atau bentuk tanpa anda sedari. Dia membawa perkhidmatan selular dan WiFi percuma ke kereta bawah tanah New York City, bekerjasama dengan Gogo Inflight Internet untuk menyediakan WiFi ke penerbangan AS, dan yang paling penting, mencipta Voice over IP (VoIP).

Sekarang, Alex beralih dari VoIP ke MoIP (Money over IP) dengan permulaan blockchain barunya, Rangkaian Celsius. Celsius adalah platform pinjaman peer-to-peer berasaskan keanggotaan di mana anda boleh mengambil pinjaman dengan kadar berkurang yang menjadikan crypto anda sebagai jaminan. Di sisi lain, anda menerima faedah lima peratus semasa meminjam crypto anda melalui platform.

Dalam wawancara ini, Steven Buchko dari CoinCentral berbual dengan Alex mengenai minatnya terhadap perkhidmatan bukan keuntungan, kepentingan wanita dalam blockchain, dan gelombang desentralisasi yang akan datang.

Catatan editor: Artikel ini mula-mula diterbitkan pada 25 Julai 2018. Sejak itu, ia telah diperbaharui untuk menunjukkan kemas kini dalam kemajuan dan pencapaian syarikat.

Temu Bual

SB: Adakah anda keberatan untuk memberi pembaca kami satu treler filem selama dua minit dalam hidup anda? Bagaimana anda mula bekerja di Celsius?

AM: Saya seorang pendatang. Saya dilahirkan di Ukraine dan saya dibesarkan di Israel. Saya datang ke A.S. 30 tahun yang lalu dan mengasaskan tujuh syarikat permulaan di mana saya telah mengumpulkan lebih daripada satu bilion dolar dalam modal teroka.

Saya membina Arbinet, yang merupakan syarikat pertama yang membina Voice over IP (VoIP). Saya juga menulis paten dan protokol VoIP yang asli.

Sekarang, kami beralih dari Voice over IP ke Money over IP. Jaringan Celsius berusaha mengganggu bank dan institusi kewangan global.

Kami menargetkan apa yang kami anggap biasa di Amerika Syarikat, akses kepada kredit dan pendapatan faedah, dan menjadikannya mudah tersebar di seluruh planet ini sehingga siapa saja dapat memulai perniagaan. Kami mengambil impian Amerika dan menjadikannya di seluruh dunia.

Sepanjang karier anda, anda telah berusaha untuk memberikan perkhidmatan yang dahulunya mahal secara percuma kepada orang ramai. Sebagai contoh, anda berperanan membawa WiFi percuma ke stesen kereta bawah tanah New York City. Bolehkah anda menerangkan motivasi anda di sebalik itu?

Sahabat saya meninggal dunia pada 11 September. Terdapat ribuan orang yang terperangkap di kereta bawah tanah semasa runtuhan menara, dan banyak dari mereka mati. Saya mahu memastikan perkara itu tidak berulang.

Sekiranya kita mempunyai komunikasi yang lebih baik, kita tidak akan mengalami musibah ini di mana tidak ada yang tahu apa yang harus dilakukan. Semua orang tinggal di kereta mereka kerana itulah yang diperintahkan untuk mereka lakukan. Ia mengerikan.

Sistem di New York, sehingga dua tahun yang lalu, tidak mempunyai komunikasi tanpa wayar. Sebaik sahaja anda menuruni tangga, bukan hanya WiFi yang hilang, telefon bimbit anda juga tidak berfungsi. Tidak ada penerimaan sama sekali.

Saya pergi ke MTA [Metropolitan Transportation Authority] dan memberitahu mereka selama beberapa tahun mengenai meletakkan wayarles di kereta bawah tanah. Tanggapan mereka selalu, “Tidak, kita tidak perlu.” New York adalah salah satu bandar terakhir di dunia yang mendapatkan wayarles di stesen kereta bawah tanah. Mereka memerlukan masa yang lama, lebih dari 11 tahun, untuk meyakinkan mereka untuk menyusun projek tersebut dan membina.

Terdapat banyak naik turun, tetapi kami bertahan dan hari ini, lapan juta orang menggunakannya setiap hari. Saya bangga dengan pencapaian itu. Sama seperti saya berbangga dengan VoIP, perkhidmatan komunikasi percuma yang digunakan oleh satu bilion orang setiap hari.

Anda boleh berbuat baik dan anda dapat melakukannya dengan baik pada masa yang sama. Ini adalah sesuatu yang penting bagi saya.

Bercakap dengan prestasi yang baik, anda mempunyai dua daripada sepuluh jalan keluar terbesar dalam sejarah New York. Untuk apa anda menyumbang kejayaan itu dan bagaimana anda menggunakan apa yang telah anda pelajari dengan kedua syarikat tersebut untuk membina Celsius dengan cara terbaik?

Jelas sekali, anda memerlukan idea yang baik, anda memerlukan dana, dan anda perlu membuat lebih sedikit kesilapan daripada pesaing anda.

Tetapi banyak juga bergantung pada masa. Sekiranya masa anda tepat, anda akan berjaya. Sekiranya masa anda dimatikan, ia tidak akan berfungsi dengan baik.

Satu rahsia yang mungkin perlu saya bincangkan adalah pengambilan pekerja lebih ramai wanita berbanding lelaki. Di semua syarikat yang berjaya ini, saya mempunyai lebih banyak wanita daripada lelaki. Dan, kami meneruskannya dengan Celsius. Sebilangan besar pasukan adalah wanita, dan saya bangga dengan itu.

Ia lucu kerana ICO kami (Initial Coin Offering) mengumpulkan lebih daripada $ 50 juta. Namun, 95 peratus peserta adalah lelaki kerana kebanyakan komuniti blockchain kebanyakannya lelaki.

10 pintu keluar NY teratas

Alex Mashinsky mempunyai jalan keluar syarikat ke-3 dan ke-7 terbesar dalam sejarah New York

Kita akan mengubah dunia tetapi mengecualikan separuh daripada populasi? Itu tidak akan berlaku. Kita perlu mewakili seluruh planet, bukan hanya separuh. Kadang kala ia adalah perkara paling jelas yang tidak diberi perhatian oleh orang lain.

Wanita melakukan pekerjaan rumah mereka lebih baik daripada lelaki, dan mereka meluangkan masa. Sungguh, komuniti kripto tidak melakukan apa-apa untuk memenuhi keperluan mereka. Kecuali anda seorang pemain permainan video, sukar untuk memahami perkara ini.

Sebahagian daripada misi Celsius dalam membawa seratus juta orang seterusnya [ke dalam crypto] adalah memastikan bahawa kita mewakili dan menampung semua keperluan separuh penduduk yang mungkin tidak bermain permainan video sepanjang hari.

Saya telah mendengar anda membincangkannya beberapa kali sekarang – 100 juta orang. Kenapa nombor itu?

Semasa saya membina VoIP dan menunjukkannya kepada AT&T, saya teruja dengan 100 juta orang yang menggunakannya. Itu adalah matlamat yang tidak pernah kita sangka akan kita capai. Kini, lebih daripada satu bilion orang menggunakannya setiap hari.

Ketika Internet berusia sekitar 10 tahun, ia mempunyai lebih dari 500 juta pengguna. Bitcoin dicipta 10 tahun yang lalu, dan ia hanya mempunyai sekitar 50 juta pengguna. Kami berada pada tahap 1/10 dari tahap penerimaan yang digunakan oleh Internet 20 tahun yang lalu.

Kenapa begitu? Mengapa ada jurang seperti itu? Kekurangan wanita dalam ruang, kerumitan membuka dompet, cara membebankan anda harus membeli duit syiling – itu adalah semua masalah yang kami cuba atasi dan menjadikannya lebih mudah dan lebih mudah bagi orang untuk menyertai revolusi crypto.

Ceritakan mengenai Celsius dengan kata-kata anda sendiri. Ini adalah platform untuk pinjaman peer-to-peer, tetapi nampaknya pandangan anda jauh lebih besar daripada itu.

Anda boleh menganggap kami seperti Costco versi lain atau bank komuniti anda. Kami mewakili kepentingan terbaik dari semua ahli kami.

Sekiranya anda menyimpan duit syiling kepada kami, anda boleh melakukan dua perkara asas hari ini.

Yang pertama adalah mendapatkan pinjaman dengan kadar sembilan peratus berbanding crypto anda. Kami tidak melakukan pemeriksaan kredit. Kami tidak peduli dengan sejarah anda. Ini adalah pinjaman yang disokong oleh aset, jadi pinjaman yang murah.

Pada masa yang sama, jika anda pemegang syiling dan anda tidak memerlukan pinjaman, anda boleh memperoleh faedah dari duit syiling anda. Dari sembilan peratus, kami mengambil lima peratus dan mengembalikannya kepada pemegang syiling.

antara muka celsius

Aplikasi Rangkaian Celsius

Kedua-dua perkara itu kelihatan kecil, tetapi sebenarnya merupakan asas ekonomi apa pun. Dalam menganalisis kebanyakan ekonomi, anda melihat tahap simpanan dan pinjaman. Salah satu sebab Amerika Syarikat adalah negara yang paling berkuasa di dunia adalah kerana separuh daripada semua kredit di dunia dikeluarkan di sini. Orang yang datang ke sini mempunyai peluang yang lebih baik untuk memulakan dan / atau mengembangkan perniagaan.

Kami percaya bahawa menggunakan blockchain untuk mengambil peluang ini dan menjadikannya tersedia di seluruh dunia adalah sesuatu yang sangat penting. Bukan hanya untuk kejayaan komuniti crypto, tetapi juga untuk membawa lima atau enam bilion orang di planet ini ke kelas menengah. Itulah misi kami.

Kami tidak percaya ini akan berlaku dengan sistem kewangan tradisional kerana semuanya berdasarkan piramid. Orang-orang di bahagian atas piramid melakukan pekerjaan yang sangat baik memastikan bahawa lelaki di bahagian bawah piramid tidak mempunyai cara untuk meningkatkan.

Semasa Satoshi Nakamoto mencipta Bitcoin, ini adalah untuk mengganti sistem kewangan semasa dengan sesuatu yang baru untuk rakyat, oleh orang-orang. Apa yang kami lakukan adalah perpanjangan dari itu.

Ini adalah lanjutan dari apa yang saya buat dengan VoIP, yang terbesar diedarkan aplikasi di Internet, juga. Tidak ada yang memilikinya, tidak ada yang mengenakannya. Ia percuma, tetapi boleh diskalakan, dan selamat. Money over IP adalah versi dari itu.

Semasa pembentangan anda di Persidangan Web Seterusnya, anda bercakap mengenai membina syarikat pekeliling dan bukannya syarikat seperti piramid. Bolehkah anda menerangkannya dengan lebih lanjut?

Ini adalah perang. Ini bukan masalah kecil. Setiap hari, saya bangun, dan saya merasa seperti seorang tentera yang mewakili komuniti crypto. Tsunami revolusi ini adalah gelombang desentralisasi yang menyerang sentralisasi beratus-ratus tahun.

Piramid adalah monopoli gergasi ini yang menjadi pemusatan sempurna. Bank, seperti JP Morgan, misalnya, adalah pakar dalam mengekstrak nilai. Mereka hampir tidak memberi wang untuk anda.

Anda boleh menyimpan berjuta-juta dengan mereka. Mereka akan membayar anda satu atau setengah persen setiap tahun. Pada masa yang sama, mereka mengambil wang itu, menyebarkannya, dan kemudian membual tentang berapa banyak wang yang mereka hasilkan dan berapa sedikit yang mereka berikan untuk anda.

Francais ini hanyalah pemungut tol. Tanpa deposit anda, mereka tidak bernilai. Sekiranya semua orang mengeluarkan wang mereka dari JP Morgan, bank itu tidak akan bernilai. Kami memperkuat monopoli ini, sama seperti kami memperkasakan Google dan Facebook dengan semua maklumat peribadi kami dan Amazon dengan semua transaksi kami. Tetapi mereka semua hanya pengumpul tol.

Gelombang desentralisasi menjanjikan untuk menggantikan semua pemungut tol ini dengan sesuatu yang untuk rakyat, oleh rakyat.

Sekiranya anda melihat Ethereum atau Bitcoin, pencipta projek-projek tersebut menghasilkan banyak nilai walaupun platform tersebut tidak menguntungkan. Mereka telah menghasilkan sifar pendapatan sejak dibuat. Tetapi mereka telah mencipta sejumlah besar nilai dan hampir tidak ada nilai yang masuk ke institusi atau orang-orang di puncak piramid.

Ini adalah pertama kalinya dalam sejarah bahawa rata-rata Joe dengan simpul perlombongan di ruang bawah tanahnya tiba-tiba masuk ke perkara besar seterusnya di hadapan Goldman Sachs dan di hadapan JP Morgan. Ini adalah seni bina yang indah, ini adalah peluang yang indah, dan masyarakat perlu terus menyokong idea-idea baik dalam ekosistem.

Ketika saya datang ke negara ini 30 tahun yang lalu, jurang antara rata-rata pekerja dan CEO adalah 10 hingga 20x. Sekarang, ia melebihi 300x. Tidak seperti lebih dari 30 tahun, CEO meningkatkan IQnya sebanyak 300x. Kenyataan bahawa piramid lebih besar dan kemampuan piramid untuk mengekstrak nilai telah meningkat dengan pesat. Mereka membolehkan sistem membayar lebih banyak.

Kami berpendapat bahawa tidak ada cara untuk memperbaikinya – sama seperti Satoshi menyedari bahawa tidak ada cara untuk memperbaiki sistem kewangan. Semua gelembung itu akan meletup dengan hebat.

Satu-satunya cara untuk menggantikan piramid adalah dengan mewujudkan organisasi yang bulat dan rata di mana nilai anda ditentukan oleh berapa banyak yang anda sumbangkan kepada masyarakat.

Saya melihat bahawa Forbes memilih Celsius sebagai nombor tiga dalam senarai sepuluh aplikasi blockchain teratas mereka untuk tahun 2018.

Banyak yang berkaitan dengan misi kita. Malangnya, hampir semua orang dalam komuniti [crypto] ini berusaha membina keuntungan.

Kami seperti, “Tunggu sebentar. Adakah anda faham apa yang ditulis oleh Satoshi? Anda harus membaca kertas putih sekali lagi kerana anda kehilangan maksudnya. Anda cuba membina piramid di dalam lingkaran, dan itu tidak akan berfungsi dengan baik. “

Anda bercakap sedikit lebih awal mengenai populasi yang tidak mempunyai bank dan yang tidak terlayani di seluruh dunia. Adakah itu yang anda fokuskan terlebih dahulu untuk Celsius?

Saya ingin membawa semua orang di Afrika atau India atau China dan tempat-tempat lain ke kelas menengah semalaman. Tetapi sayangnya, sistem kami, seperti sistem kewangan lain, berdasarkan tahap deposit.

Hari ini, aktiviti ekonomi lima bilion orang terbawah hanya beberapa ratus bilion dolar. Anda tidak dapat menyelesaikan masalah mereka dengan bermula di sana. Anda mesti bermula di kelas menengah yang ada, misalnya, Amerika Syarikat atau Eropah, dan kemudian menggunakan platform tersebut untuk memanfaatkan dan memberikan akses kepada orang lain.

Kami akan memberikan kadar sembilan peratus yang sama kepada petani di Afrika atau peniaga kecil di Vietnam yang mana kos modal pada masa ini adalah antara 18 hingga 25 peratus – dalam beberapa kes, lebih dari 30 peratus.

Lihatlah Afrika, sebagai contoh. Seorang petani membayar lebih dari 30 peratus untuk mengambil pinjaman daripada tanamannya sehingga dia dapat membeli peralatan atau baja untuk benar-benar memberikan tanaman itu. Semua itu dapat dilakukan dengan lebih berkesan menggunakan cryptocurrency.

Pelancaran kami tertumpu pada pemegang syiling yang ada, yang terutama terdapat di dunia Barat. Kemudian, kita akan mengembangkan alam semesta ini kepada orang yang sudah mempunyai aset dan ingin memindahkan sebahagian asetnya dari denominasi dolar ke denominasi kripto.

Akhirnya, kami akan menggunakan asas modal aset tersebut untuk memberi pinjaman kepada lelaki yang lebih kecil yang biasanya akan membuat pinjaman modal $ 100 atau $ 200.

Saya tahu ini mungkin berlaku ketika saya mengetahui mengenai beberapa NGO mikro pinjaman (badan bukan kerajaan) termasuk lelaki yang memenangi hadiah Nobel kerana menjalankan pinjaman mikro di Asia. Kadar lalai untuk pemberian pinjaman mikro kepada orang yang tidak mempunyai kredit lebih rendah daripada kadar lalai JP Morgan pada kad kredit mereka.

Ini benar-benar memberitahu anda bahawa 97 peratus penduduknya adalah orang baik yang kebanggaan mereka terhadap kredibiliti mereka lebih penting daripada yang lain. Mereka akan melakukan apa sahaja untuk bekerja dan mengembalikan pinjaman itu.

Sekiranya anda berkahwin dengan kenyataan bahawa sebahagian besar daripada kita dilahirkan dengan niat baik dengan fakta bahawa cryptocurrency ini mudah alih dan tersedia di seluruh planet ini, anda benar-benar boleh melakukan sihir dengan memberi tumpuan kepada masyarakat dan bukan pada pengoptimuman keuntungan.

Adakah perkara lain yang anda mahu pembaca kami ketahui bahawa kami belum membuat liputan?

Lihat, ini semua mengenai ajakan bertindak. Mungkin terdengar seperti saya membuat iklan untuk Celsius, tetapi panggilan untuk bertindak untuk pembaca anda adalah benar-benar membawa orang ke dalam komuniti kripto.

Saya tidak peduli jika mereka membuka dompet Coinbase atau dompet Abra atau Dompet Celsius. Maksudnya ialah mereka perlu belajar mengenai perkara ini. Mereka perlu bergabung, dan mereka perlu membawa rakan mereka kerana arus di sini mengangkat semua kapal.

Sekiranya kita tidak melibatkan lebih banyak orang, maka revolusi ini akan meletus kerana sekarang, sayangnya, kita kehabisan anarkis. Kami kehabisan Libertarian dan kehabisan spekulator.

Gelombang adopsi seterusnya yang akan membawa kita dari tahap adopsi awal menjadi adopsi massa tidak boleh berdasarkan spekulator. Ia mesti berdasarkan kepada orang yang memerlukan atau menginginkan sesuatu seperti memberi pinjaman dan meminjam. Itulah sebabnya kami memilih menegak ini. Kami fikir ia adalah aplikasi pembunuh. Sertailah kami dalam revolusi ini dan jadilah pasukan tentera untuk desentralisasi.

Terima kasih

Terima kasih, Alex, kerana meluangkan masa untuk bercakap dengan kami. Kami menghormati apa yang anda lakukan dan menantikan pelancaran Jaringan Celsius.

Sekiranya anda berminat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai Jaringan Celsius, anda mesti melihatnya laman web rasmi. Versi pertama aplikasi boleh didapati di Android dan iOS.