Mark Lurie, Ketua Pegawai Eksekutif Codex Protocol

tandakan gambar kepala lurie

Mark Lurie mempunyai resume yang mengagumkan: Harvard alum, pengasas Lofty, dan sekarang, CEO Codex Protocol. Codex adalah pendaftaran berdaftar blockchain untuk aset unik. Ini menetapkan rekod asal untuk barang-barang dari mana saja dari seni rupa hingga botol anggur.

Kira-kira sebulan yang lalu, pasukan Codex menganjurkan lelongan seni blockchain di Ethereal Summit di New York di mana mereka mengumpulkan lebih dari $ 190,000 ke arah Foundation for Art dan Blockchain. Kemuncak lelongan: CryptoKitty yang sangat jarang diperoleh dengan harga akhir $ 140,000.

Steven Buchko dari Coin Central baru-baru ini duduk (hampir) dengan Lurie untuk bercakap mengenai lelong dan mendapatkan gambaran yang lebih baik mengenai nilai teknologi blockchain yang dibawa ke dunia seni. Mereka juga menyentuh pintu masuk Lurie untuk blockchain dan seni serta rancangannya untuk Codex bergerak maju.

Sekiranya anda berminat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai protokol Codex, kami akan menyelami projek ini dengan lebih mendalam dalam temu ramah kami dengan Codex COO Jess Houlgrave.

Masuk Lurie ke Blockchain

Lurie tidak asing dengan dunia seni. Setelah mendapat MBA di Harvard, dia memulakan dan menjual Lofty, sebuah pasar dalam talian untuk seni rupa dan koleksi. Pada masa itulah dia belajar selok-belok industri dan mengalami sendiri kesukaran untuk berurusan dengan koleksi seni.

Blockchain telah berada di radarnya untuk sementara waktu juga. Lurie menyatakan, “Saya membeli Bitcoin pertama saya pada tahun 2011. Saya kemudian kehilangan semuanya di Mt. Gox. Tetapi saya berminat dengan apa yang berlaku, dan saya tahu bahawa blockchain dapat menyelesaikan banyak masalah dalam koleksi seni. “

Namun, populariti token dan ICO yang semakin meningkat (Penawaran Syiling Permulaan) inilah yang mendorong Lurie membuat Codex. “Token itu sebenarnya dapat memastikan penggunaan dan kepatuhan pada standard bersama kerana sesuai dengan insentif. [Kepatuhan] itu membolehkan penyelesaian berasaskan blockchain yang menyelesaikan banyak masalah yang saya lihat di Lofty. “

rangkaian codex

Walaupun Lofty dan Codex tinggal di industri yang sama, Lurie menghadapi pelbagai cabaran baru dalam bekerja dengan teknologi blockchain.

“Pada permulaan, kami sudah lama belajar untuk bersandar dan cepat menggunakan teknologi. Tetapi dengan blockchain, anda harus membuat perancangan lebih awal kerana lebih sukar untuk diulang. “

Anda akan berfikir bahawa industri bukan teknikal seperti seni akan merugikan penggunaan teknologi baru, tetapi itu belum pernah berlaku. Lurie menggariskan bahawa kuncinya adalah untuk menggambarkan nilai yang dibawa oleh teknologi, bukan teknologi itu sendiri.

Dia menambah, “Kadang-kadang kita terganggu dengan menjelaskan blockchain terlebih dahulu ketika kita harus membawanya kembali ke asas perniagaan dan menjelaskan proposisi nilai sebagai gantinya. Itulah bagaimana kami dapat banyak menerima pakai dan mendapat pertunangan dari dunia seni dan koleksi. Anda mesti membuat pengalaman pengguna yang mudah difahami. “

Lelong Seni Ethereal

Seperti disebutkan sebelumnya, Codex menjadi tuan rumah lelongan seni dengan R.A.R.E. Rangkaian Seni Digital di Ethereal pada bulan Mei. Ketika ditanya mengenai tujuan lelang, Lurie menjawab dengan beberapa objektif yang mereka fikirkan.

Yang pertama adalah melancarkan dan mempamerkan produk Codex. Tawaran dan pembayaran semuanya dilakukan dalam cryptocurrency melalui protokol Codex. Dan mereka berjaya menghasilkan tajuk seni pertama di pendaftaran blockchain mereka.

Matlamat lelongan lain adalah untuk memberi yayasan yang didedikasikan untuk menyokong usaha kreatif yang berkaitan dengan blockchain dan seni digital. Lurie memberi komen, “Akan ada sekian seni digital yang timbul kerana blockchain kerana anda boleh menjadikannya langka. Sangat menggembirakan apabila melihat kategori baru dan medium baru meningkat. Oleh itu, kami sangat teruja dengan bahagian asas blockchain itu. “

Terakhir, lelongan itu mendedahkan banyak orang ke dunia seni blockchain dan menunjukkan semakin popularnya kelas seni baru seperti koleksi digital.

Rekodkan penjualan $ 140,000 CryptoKitty yang menjadi penyebab utama kreativiti sokongan bekerja di persimpangan blockchain dan seni. Terima kasih kepada penawar, @rareartlabs, @EtherealSummit, @CodexProtocol dan komuniti kita. Kucing kami tidak boleh lebih gembira. &# 128571; #EtherealNY pic.twitter.com/T95qU9sqEb

– CryptoKitties (谜 恋 猫) (@CryptoKitties) 13 Mei 2018

Sebagai tindak balas kepada CryptoKitty yang bernilai $ 140.000, Lurie menjelaskan, “Orang-orang menghargai seni langka. Adakah sangat aneh bahawa CryptoKitty berharga $ 140,000 apabila Picasso dapat $ 100 juta? Kenyataan bahawa anda dapat menjadikan seni digital menjadi unik bermakna ia dapat memiliki nilai koleksi yang merupakan sesuatu yang luar biasa. Saya rasa akan ada lebih banyak seni dan koleksi seperti CryptoKitties … dan suatu hari ia akan memenuhi tahap artis dan seni arus perdana. “

Pengaruh Codex terhadap Dunia Seni

Dalam dunia seni masa kini, anda perlu berjumpa pakar untuk mengesan dan membuktikan keaslian karya seni. Ia lambat, mahal, dan terdedah kepada kesilapan. Codex mengubahnya.

Lurie menggambarkan protokol itu sebagai “pendaftaran terdesentralisasi untuk aset unik, bermula dengan seni dan koleksi … Kami menyimpan maklumat asal supaya semua orang dapat berniaga dengan mudah dengan aset tersebut. Sebaik sahaja anda mempunyai tajuk, anda dapat membuktikan dari mana anda memperolehnya. Ini bermakna anda mempunyai maklumat yang dapat disahkan dan mendapat akses ke perkhidmatan yang membaca data tersebut – insurans, pinjaman yang disokong aset dengan gadai janji, royalti artis, jual beli, escrow.

Lurie percaya bahawa peningkatan ini akan membawa kepada ledakan kreativiti.

Dia melanjutkan, “Itu akan mengembangkan seni dan koleksi dengan sangat besar kerana lebih murah untuk bertransaksi, anda boleh mendapatkan pinjaman daripada seni anda, dan anda dapat mencegah penipuan. Oleh itu, pasaran berkembang, dan yang mengagumkan mengenai pasaran yang semakin meningkat ialah membawa kepada lebih banyak wang di poket artis. “

Dan ini bukan hanya pipedream. Pasukan Codex merancang untuk memasukkan protokol tersebut ke dalam 5,000 rumah lelong yang menjual karya seni bernilai $ 6 bilion setiap tahun. Mereka juga telah bekerjasama dengan sepuluh syarikat (setakat ini) yang membina aplikasi dan perkhidmatan untuk pemegang tajuk Codex. Perkhidmatan ini merangkumi penilaian semalam, pemilikan pecahan, dan pemberi pinjaman yang disokong aset untuk menyebutkan beberapa.

Satu Mesej Akhir

Ketika diminta untuk memberikan kata-kata perpisahan kepada pembaca kami, Lurie hanya mempunyai satu perkara lagi,

“Sekiranya anda seorang pemegang kripto, seni adalah perkara yang sangat menarik untuk dimiliki dan dilaburkan. Ini adalah gudang nilai yang tidak berkaitan, dan ini adalah sesuatu yang saya fikir serius untuk dipertimbangkan oleh pembaca anda. Dan jika mereka ingin mempertimbangkannya, Codex adalah tempat yang bagus untuk mereka pergi untuk memastikan mereka melakukannya dengan cara yang mudah dan boleh dipercayai. “

Terima kasih

Terima kasih sekali lagi, Mark, kerana bercakap dengan kami dan berusaha untuk terus menerapkan penggunaan blockchain. Kami tahu bahawa lelongan Ethereal merupakan tonggak pertama dalam senarai perkara yang akan datang. Kami mengucapkan selamat maju jaya kepada anda dan pasukan Codex.