Kontena Pintar Pastikan Suhu Tepat untuk Makanan dan Farmasi

Dengan banyaknya permulaan blockchain, tidak jarang anda menjumpai syarikat-syarikat terkenal yang menggunakan blockchain untuk meningkatkan prosesnya. Tetapi aplikasi pertama Smart Containers, SkyCell, telah menyewakan bekas kawalan suhu mereka selama lebih dari lima tahun – kepada beberapa nama terbesar dalam makanan dan farmasi. Jadi, mengapa beralih ke blockchain?

Apabila senarai pelanggan anda merangkumi orang-orang seperti Roche dan Novartis, mengapa menukar model yang sudah berfungsi? Kami bercakap dengan pengasas bersama dan CEO Bekas Pintar Richard Ettl mengenai pentingnya blockchain dalam industri logistik dan masalah apa yang diselesaikannya untuk syarikatnya khususnya.

Menyelesaikan Pembayaran Antarabangsa dengan Mudah

“Kira-kira 18 bulan yang lalu, kami mulai memasuki blockchain, dan mulai bekerja sekitar setahun yang lalu untuk memanfaatkan kemampuan blockchain. Oleh itu, aplikasi pertama kami adalah menerima cryptocurrency sehingga kami dapat menyelesaikan invois secara automatik melalui Bitcoin dan Ether. Kami bermula pada bulan Januari dan merupakan syarikat penyewaan kontena syarikat penerbangan pertama yang melakukannya. ”

Lebih-lebih lagi, di negara-negara dengan ekonomi tertutup, seperti India, memerlukan waktu hingga 6-8 minggu sebelum syarikat menerima pembayaran – dan sehingga $ 150 hilang di dunia perbankan. “Dengan pembayaran Ether, kami membincangkan detik-detik – dan jauh lebih murah,” jelas Richard.

Kemungkinan India melarang cryptocurrency tidak lama lagi boleh menyebabkan “halangan dalam jangka pendek,” tetapi Richard percaya bahawa pemerintah akhirnya akan menerima cryptocurrency.

“Saya rasa ini mengenai kawalan dan pemerintah takut kehilangan kawalan terhadap mata wang mereka. Tetapi dalam jangka masa panjang, mereka akan menerimanya dan bahkan mempunyai cryptocurrency sendiri. Smart Containers adalah agnostik cryptocurrency dan akan menyesuaikan diri untuk menerima apa sahaja cryptocurrency yang masuk akal dalam jangka masa panjang. “

Menjejaki Banyak Item di Seluruh Dunia

mengesan bekas

Menyewa ribuan kontena ke pelbagai syarikat dan negara di seluruh dunia tidak mudah dijejaki. Terdapat banyak masalah yang terlibat dalam mengetahui keberadaan wadah tertentu pada waktu tertentu.

“Kami melihat cabaran dalam mengesan aset-aset ini,” katanya, “jadi kami membina sistem ERP kami sendiri. Semakin banyak aset yang kita ada, semakin banyak logistik masalah yang terdesentralisasi. “

Sekiranya anda pernah kehilangan beg pakaian semasa terbang atau bungkusan melalui surat, anda akan tahu bahawa tidak mudah memerhatikan berjuta-juta barang yang beredar di seluruh dunia. Dan ketika anda berurusan dengan produk sensitif suhu, taruhannya lebih tinggi.

Kita sering mendengar mengenai teknologi blockchain yang mahal untuk disatukan. Namun dalam industri logistik, syarikat membenarkan syarikat untuk mengurangkan kos untuk pelanggan penghantaran kontena di seluruh dunia.

“Apabila anda menghantar pek ke seluruh dunia, ini memerlukan kira-kira 200 komunikasi pelbagai pihak dalam rantaian bekalan. Ini adalah gabungan panggilan telefon, e-mel, beberapa sistem komunikasi bersepadu. Blockchain adalah tali merah dalam semua komunikasi itu. Anda melampirkan semua maklumat itu ke blockchain itu “

Dan apabila anda memasang tali, anda tidak lagi beratus-ratus orang bercakap antara satu sama lain, kerana semua maklumat sudah ada di blockchain.

Tetapi blockchain telah mengurangkan jumlah kakitangan yang diperlukan syarikat, sehingga mengancam pekerjaan?

“Saya rasa itu akibatnya,” Richard mengakui, “tetapi dengan cara yang positif. Mengejar penghantaran ini sebenarnya bukan pekerjaan yang baik, jadi saya fikir ia akan meningkatkan produktiviti pelbagai pihak berkepentingan dalam rantaian bekalan secara dramatik. “

Ketelusan, Tanpa Nama Dan Mengurangkan Kesalahan Manusia

Logistik Kontena Pintar

Blockchain membolehkan Smart Container menguruskan data dengan lebih cekap juga. Sebagai contoh, elemen-elemen tertentu perlu diketahui umum dan tersedia untuk semua orang – jika barang itu berbahaya, dari mana ia dihantar dari dan ke, dll. Tetapi data lain perlu dirahsiakan, seperti nilai peralatan di dalamnya.

“Itulah yang kami lakukan, kami menggabungkan elemen swasta dan awam untuk industri logistik melalui blockchain,” kata Richard.

Mereka juga mengurangkan kesalahan manusia. “Sekiranya anda mempunyai orang yang bercakap dengan orang lain dalam pelbagai bahasa, anda mempunyai banyak ruang untuk maklumat yang hilang dalam terjemahan. Menggunakan blockchain dapat mengurangkan jumlah kesalahan manusia dalam logistik dengan ketara. Juga, titik lemah banyak maklumat sensitif terbang dari pelbagai sumber. “

Mendapatkan Idea Baru

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa syarikat yang mapan dengan teknologi yang terbukti akan mengadakan ICO, terutamanya dengan keadaan negatif tertentu pada akhir tahun ini. Tetapi Smart Containers ICO masuk akal untuk beberapa sebab (selain memperoleh lebih banyak dana).

“ICO adalah kempen gambar,” jelas Richard, “kami melancarkan jenis produk baru dari sisi makanan, dan memodenkan gambar kami.” Mereka juga menerima beberapa idea utama dari pelabur sendiri. Salah satunya berasal dari ladang salmon Norway yang kini kehilangan sehingga 12 peratus produk per tahun.

Satu lagi, untuk mengurangkan perbelanjaan negara dengan infrastruktur yang lebih lemah dan iklim yang lebih panas yang tidak mampu menyewa trak sejuk untuk memindahkan makanan. “Mereka boleh menyewa sekotak sekarang dan lebih berpatutan,” katanya.

Makanan dan farmasi adalah kawasan tumpuan utama Smart Container kerana ini adalah produk yang sensitif terhadap suhu. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan lain di masa depan, termasuk logistik penderma organ.

“Kami dapat mengangkut hati yang hidup,” Richard bersemangat, “dan kami mengembangkan kotak untuk Hospital Kanak-kanak di Zurich untuk mengangkut kulit hidup. Itu perlu diangkut pada suhu badan 37 darjah (98.6 Fahrenheit). “Jadi, kita dapat mengangkut ke hospital untuk digunakan untuk korban luka bakar atau orang yang menderita barah kulit.”

Kes penggunaan lain yang mungkin berlaku untuk masa depan adalah dengan kata-kata Richard “sedikit muram”. Dia mengatakan, “Mengangkut mayat yang baru-baru ini adalah satu cabaran, jadi itu mungkin sesuatu yang dapat kita hadapi … tetapi mungkin kita memerlukan jenama baru untuk itu!”

Apa Sejauh Ini Beberapa Kejayaan Kontena Pintar?

“Dari sisi farmasi, hari ini kita mempunyai rekod prestasi sebagai sistem paling selamat di pasaran. Dalam industri kami, ini diukur dengan jumlah penghantaran dari 100 yang anda tidak mematuhi suhu yang betul dan yang menyebabkan kehilangan produk. Tahun lalu, kami mengalami penyimpangan sederhana dan kurang 0,1 peratus dan kerugian sifar. ”

Dari segi makanan, perkara baru bermula. “Kami melihat tren yang terus meningkat di pasar pengguna, langsung ke konsumen, tetapi makanan harus sangat murah untuk langsung ke konsumen.” Sangat murah, sebenarnya, mereka melihat menyewa kontena dalam keadaan tertentu dari hanya $ 1 sehari.

Dan Cabaran Blockchain?

Richard tidak benar-benar melihat teknologi blockchain sebagai cabaran itu sendiri, tetapi lebih lanjut mengenai bagaimana pasukan permulaan muda akan meningkatkan pertumbuhan mereka di peringkat antarabangsa.

“Saya rasa membina organisasi global mempunyai cabarannya dan banyak projek blockchain juga harus menghadapinya. Cara memimpin pasukan muda global, bagaimana mengekalkan budaya korporat di mana-mana, walaupun anda mempunyai orang yang bekerja jauh untuk anda. Menjaga budaya bersama adalah penting. “

Satu cabaran untuk Kontena Pintar, khususnya, adalah mengurus jalan raya. “Apabila anda melihat ledakan permintaan, merancang lebih awal dan mendapatkan sumber daya lebih awal adalah suatu cabaran. Ini adalah masalah kemahiran insaniah, memimpin orang, mencari orang yang tepat, menyesuaikan diri dengan perubahan, mengurus kepantasan melalui kitaran hidup syarikat. “

Dengan kadar pertumbuhan syarikat menyebar lebih cepat daripada virus– “secara historis kita selalu meningkat dua kali ganda setiap enam bulan. Sekarang kita bercakap mengenai pertumbuhan faktor 19 “- hanya berusaha menguruskannya yang boleh menjadi luar biasa. Dan ini berlaku pada syarikat blockchain lain ketika idea mereka meletus. Jadi bagaimana anda menguruskan masalah seperti ini?

“Saya akan mengesyorkan mendapatkan mentor, bukan seseorang yang biasa menjalankan startup, seseorang dari syarikat besar. Mereka cenderung menguruskan masalah yang ada, dan bukannya membesar, mereka mempunyai pengalaman pengurusan. ”

Pemikiran Penutup

“Membangun pasukan yang luar biasa dan bekerja dengannya mungkin merupakan bahagian kegemaran saya dalam pekerjaan ini,” katanya. “Membuat sesuatu dari apa-apa adalah yang paling bermanfaat bagi saya. Kami bermula sebagai idea, sekarang kami menghantar ke 81 negara di dunia, saya mempunyai hak istimewa untuk melakukan perjalanan ke banyak negara setiap tahun, ini adalah pengalaman yang sangat memuaskan. “

Ketika ditanya mengenai masa depan blockchain, Richard berkomentar, “Ini masih merupakan industri muda dan kita harus mengharapkan banyak perubahan. Projek-projek tersebut akan matang dengan ketara, lebih sukar untuk mengumpulkan modal daripada dua tahun yang lalu. Lebih ramai pemain profesional akan memasuki industri, PwC dunia ini. Banyak penasihat semasa – mari kita panggil mereka penasihat – tidak pandai menyampaikan, dan pemain sekolah lama akan memasuki dan memberi pengetahuan mereka tentang bagaimana menyampaikan tepat pada waktunya dan dalam anggaran. “

Akhirnya, beberapa nasihat dari CEO Smart Containers untuk syarikat blockchain lain:

“Lebih banyak pelabur institusi akan masuk, dan itu akan membawa kepada kenaikan token keselamatan. Pelabur institusi tidak mahukan token utiliti, mereka tidak tahu apa yang harus dilakukan dengannya … Pada masa akan datang, token keselamatan akan menjadi standard lagi. Tetapi, inilah pesanan saya kepada anda, jangan takut dengan tanda keselamatan, tetapi cari jalan untuk menerimanya kerana saya fikir itu akan menjadi masa depan. “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me