ICO yang tidak terkawal,

Ia sangat menyeronokkan. Kami bersenang-senang bersama, tetapi sudah tiba masanya kita berpisah. Saya rasa saya telah mengatasi hubungan ini.

Anda benar-benar,

STO yang dikawal selia

Sekiranya ICO dapat bercakap, anda mungkin menemui beberapa perpecahan seperti ini. Kerana, baiklah, jika ada yang memberitahu anda jika terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, itu kerana mungkin; dalam kes ini, mereka mungkin betul.

ICO berjaya. Sebenarnya, tahun ini, jumlah dana dibangkitkan dalam beberapa bulan pertama melebihi keseluruhan tahun 2017. Tetapi hampir seperti tangisan pertempuran parit terakhir dari tentera yang cedera dan habis. ICO akan turun. Lebih khusus lagi, penjualan token yang tidak terkawal akan menurun.

Jauh dari ICO

Putus Dengan ICO

Mengumpulkan berjuta-juta dolar dalam talian tanpa peraturan, peraturan, atau rentetan pasti menyenangkan (melainkan jika anda digodam seperti Kasino, Swarm City atau Edgeless, atau sedang dalam proses perbicaraan seperti Tezos). Dan tentu saja, ada beberapa projek luar biasa yang terungkap di belakang ICO. Anggap saja Ethereum, NEO, QTUM, dan banyak lagi yang lain.

Tetapi sudah tiba masanya untuk mendiamkan diri untuk ICO kerana kita tahu sekarang bahawa pengawal selia dunia semakin hampir. Nampaknya ibu bapa anda muncul di pesta tersebut. Kini lampu telah dihidupkan dengan kejam, dan orang-orang cantik yang anda menari dengan penampilan agak samar.

Oleh kerana permulaan blockchain dari semua bentuk dan saiz bergerak untuk mematuhi peraturan penggubal undang-undang, berikut adalah lima perkara yang harus anda ketahui mengenai perpindahan dari ICO.

1. Mengabaikan Peraturan Ketika Menjual Token adalah Idea yang Sangat Buruk

Terutama di AS. “Dengan kegiatan penguatkuasaan SEC, Laporan Penyidikan Peraturan 21 mengenai DAO, keterangan dan komen Kongres, jelas bahawa kebanyakan penawaran di AS akan tertakluk kepada undang-undang sekuriti yang ada dan dianggap sekuriti. Ini bermaksud bahawa tawaran token baru harus mematuhi atau meneruskan pengecualian dari kewajipan penawaran formal, “kata Andrew Hinkes General Counsel, Chief Legal Officer, dan co-Founder Blockchain Athena.

Dengan banyaknya surat panggilan yang dikeluarkan dan timbul pertanyaan mengenai kepatuhan ICO tertentu, loceng penggera berbunyi dengan kuat. Dengan sengaja melanggar undang-undang keselamatan boleh menyebabkan denda, penggantungan, atau penahanan yang sangat lama.

2. Tetapi Penawaran Berdaftar Secara Formal Mungkin Lebih Buruk

Baiklah, tidak lebih teruk. Anda tidak akan dihantar ke pemukul. Tetapi anda mungkin tidak akan berjaya keluar dari paddock. Mencuba untuk secara rasmi mendaftarkan tawaran anda dan mematuhi banyak peraturan yang rumit mungkin akan kehilangan semua simpanan, teman, dan kesabaran anda sebelum penawaran anda sampai ke ruang publik.

“Penawaran formal dan berdaftar mungkin tidak masuk akal untuk beberapa perniagaan jenis kripto yang sebaliknya akan menggunakan model ICO yang tidak terkawal sebelumnya,” kata Hinkes. Beberapa orang yang mempunyai blockchain mempunyai kewangan yang diaudit bernilai dua tahun atau rekod prestasi yang cukup kukuh untuk memenuhi syarat untuk mendapat IPO. Pasti akan menjadi penghalang kos bagi kebanyakan syarikat permulaan.

3. Anda Perlu Memilih Pengecualian Keselamatan yang Betul

Ketika ICO berkembang, ada beberapa jalan yang dapat mereka ikuti untuk memastikan kepatuhan terhadap peraturan SEC. Masing-masing mempunyai kebaikan dan keburukan. Pilihan yang anda pilih bergantung pada berapa banyak wang yang anda ingin kumpulkan, seberapa kukuh dokumentasi anda, dan adakah anda keberatan untuk membatasi tawaran anda kepada pelabur yang bertauliah sahaja.

Pengecualian seperti Reg D 506 (c) menghadkan pelaburan kepada pelabur bertauliah AS. Reg A + lebih fleksibel terhadap siapa yang boleh melabur tetapi membatasi jumlah yang akan dikumpulkan. “Ini juga memerlukan penyediaan dokumen dan mandat yang lebih formal agar SEC memenuhi syarat dokumen tawaran sebelum penerbit dapat menjual sekuriti,” nasihat Hinkes. Dalam semua kes, penerbit juga mesti mengumpulkan maklumat mengenai pembeli token, termasuk mengesahkan identiti mereka.

4. Pelabur Mungkin Tidak Menyukainya

Walaupun SEC ada untuk melindungi pelabur, sama seperti GDPR untuk pengguna, pelabur mungkin tidak senang melalui langkah tambahan dan memberikan pendedahan peribadi sebelum mengirim dana kepada penerbit. Membaca pendedahan yang berlebihan dan memberi persetujuan untuk memilih boleh menakutkan beberapa pelabur.

Menghantar eter ke dompet awam berdasarkan beberapa token cukup mudah. Melalui protokol KYC dan AML yang panjang dan memberikan maklumat pentauliahan menyulitkan perkara tersebut.

Suleyman Duyar, Pengasas & Ketua Strategi di Makmal RenGen mengatakan, “Apa yang kita lihat adalah banyak penerbit mencari penyelesaian terkawal untuk ICO. Isu yang mereka hadapi, terutamanya syarikat awam, bukan hanya persoalan mengenai undang-undang sekuriti A.S. mereka juga mementingkan undang-undang akreditasi KYC dan AML di seluruh dunia. ”

5. Hanya Kerana Penawaran Anda Diatur Tidak Berarti Anda Boleh Berehat

Walaupun anda berjaya, dapatkan kertas anda dengan teratur, luangkan masa untuk berdialog dengan SEC dan berpotensi kehilangan beberapa pelabur, anda masih belum mencentang semua kotak.

“Hanya kerana token anda dikeluarkan sesuai dengan undang-undang sekuriti tidak bermaksud anda keluar dari hutan,” kata Hinkes. Masih banyak persoalan yang timbul dan proses yang perlu diikuti. “Di mana token yang dikeluarkan berdasarkan pengecualian (tetapi tidak secara jelas hutang atau ekuiti) tinggal di neraca syarikat?” misalnya, “Bagaimana tawaran itu dikenakan cukai?” dan lain-lain.

Syarikat yang ingin memastikan kepatuhan pada setiap langkah memerlukan penasihat undang-undang yang tegas dan sikap terbuka. Dan mungkin beberapa Tylenol di tangan ketika kepala mereka mula berdebar.

Masa Depan ICO belum pasti

Perpindahan dari ICO tidak akan berlaku dalam semalam. Tetapi ia akan datang, sekurang-kurangnya di AS. Dan kemungkinan EU akan mengikutinya, dan juga bidang kuasa global utama yang lain. Namun, untuk masa ini, masih merupakan kawasan kelabu yang rumit dan jelas di mana garis panduan yang lebih jelas diperlukan.

Kata Hinkes, “Bahkan untuk penawaran yang dikecualikan, ada sejumlah pertanyaan tentang menawarkan produk pelaburan kripto yang masih belum terjawab, seperti hak penjagaan, tugas fidusiari, mekanik perdagangan, pelepasan, dan penyelesaian. Meskipun SEC telah memperingatkan industri bahwa peraturannya yang ada berlaku, industri ini memerlukan kejelasan dan panduan bagaimana ia harus menerapkan undang-undang yang ada untuk model penerbitan baru ini. Ini rumit dan nampaknya mengirimkan formasi modal ke luar negara. ”

Jadi, nampaknya setiap orang membayar harga untuk peraturan, termasuk pengawal selia sendiri. Tetapi sehingga kita semua belajar menavigasi perairan yang belum dipetakan ini dan menetapkan preseden di mana tidak ada, perlu disiapkan.