Pembekal elektronik global LG mengumumkan pelepasan rasmi platform blockchain perusahaan mereka yang sangat dinantikan yang dijuluki Monachain. Nama platform ini berasal dari karya klasik Leonardo DaVinci, Mona Lisa. Nama itu terdiri daripada Mona, yang bermaksud ratu, dan rantai, yang mewakili blockchain.

Anggota Monachain mendapat akses ke pelbagai perkhidmatan blockchain untuk memperkemaskan sistem perniagaan mereka. Projek Monachain pertama terungkap pada pertengahan 2017 menerusi sebuah kisah yang diterbitkan di Perniagaan Korea. Monachain menyediakan perniagaan dengan akses ke banyak fungsi berasaskan blockchain yang unik. Walaupun terdapat banyak platform lejar diedarkan yang memasuki sektor ini, LG terkenal sebagai salah satu pesaing terbesar di ruang ini.

LG CNS

Anak syarikat IT LG, LG CNS, adalah pasukan pembangunan di sebalik projek ini. LG CNS memasuki pasaran pada tahun 1987. Sejak penubuhannya, kumpulan ini telah bekerja dalam integrasi jaringan, proses penyumberan luar perniagaan, penyumberan luar teknologi maklumat, dan integrasi sistem.

LG CNS menjadi berita utama ketika pasukan memperoleh keahlian ke Open Blockchain Industry Association (OBCIA) bulan lepas. OBCIA terdiri daripada beberapa syarikat terbesar di dunia, termasuk syarikat gergasi komputer Microsoft, IBM, dan pengeluar automotif Hyundai.

Pembangunan Monachain

Platform Monachain menggabungkan banyak aspek dari platform lejar yang diedarkan Corda. Corda menawarkan perkhidmatan lejar yang diedarkan, seperti pengurusan pengeluaran, kepada perniagaan tempatan. Konsep Corda dimungkinkan melalui kerjasama strategik dengan R3, konsortium blockchain sektor kewangan terbesar di dunia.

Ibu Pejabat LG melalui Architizer

Ibu Pejabat LG melalui Architizer

Dengan mengambil petunjuk dan nasihat berharga dari pelajaran yang dipelajari semasa pengembangan lejar diedarkan Corda, LG CNS berjaya membuat platform dalaman yang dapat mengurangkan banyak masalah logistik yang dialami oleh perniagaan hari ini. Platform Monachain merangkumi sistem pengesahan digital, sistem penerbitan mata wang digital, dan protokol pengurusan rantaian bekalan.

Pengenalan Digital (JPS)

Salah satu ciri unik Monachain adalah penyatuan protokol pengenalpastian terdesentralisasi (JPS). JPS memberikan pengguna identiti digital yang membolehkan anda menghantar dana dan membayar bil terus dari peranti pintar anda.

Identiti digital diperlukan semasa berurusan dengan platform kewangan tradisional. Platform ini mematuhi pedoman pelanggan anda (KYC) dan anti pencucian wang (AML) dengan ketat. Pengguna mesti membuktikan identiti mereka sebelum mereka dibenarkan mengakses platform ini.

Platform selamat ini merangkumi semakin banyak token keselamatan yang terdapat di pasaran. Token keselamatan mengintegrasikan undang-undang KYC dan AML secara langsung ke dalam protokolnya. Kontrak pintar memerlukan pengesahan ID sebelum token dapat memindahkan hak milik. LG CNS memberikan pengguna Monachain mereka kemampuan untuk menggunakan perkhidmatan ini tanpa memerlukan sistem tambahan.

Biometrik

Protokol DID menyatukan biometrik canggih untuk mencegah akses tidak sah ke data pengguna. Sistem biometrik menggunakan sensor khas untuk mengesahkan identiti seseorang melalui sifat peribadi yang unik bagi seseorang individu. Cap jari anda, atau iris, adalah dua contoh sempurna bidang yang boleh digunakan oleh pengimbas biometrik untuk mengesahkan bahawa anda adalah siapa yang anda katakan.

Sistem DID Monachain menampung imbasan cap jari, pengecaman wajah, dan pengecaman suara. Akan sukar bagi seseorang untuk menggodam salah satu pengesah ini. Hampir mustahil untuk memperbodohkan ketiga-tiga sistem ini ketika mereka berada di tempat dan berfungsi dengan betul.

Dompet

Satu lagi ciri unik yang disediakan oleh Monachain adalah kemampuan untuk membuat dompet digital dengan akses kepada perkhidmatan kewangan tradisional. Perniagaan yang berminat untuk menerima mata wang digital memerlukan dompet untuk melakukannya. Sebilangan besar platform lejar diedarkan peringkat perusahaan merangkumi kemampuan untuk membuat dompet mata wang digital, tetapi sangat sedikit yang memberikan akses kepada perkhidmatan perbankan tradisional.

Apa yang menjadikan dompet crypto Monachain unik jika dibandingkan dengan platform lain adalah kemampuan untuk menggunakan sistem perbankan tradisional. Pembangun platform membuat beberapa perkongsian dengan bank-bank Korea Selatan tempatan untuk menyediakan ciri ini. Kerjasama ini menambahkan keyakinan kepada perniagaan tempatan yang berminat menerima pembayaran cryptocurrency.

Pengurusan Rantaian Bekalan Digital

LG CNS juga mengintegrasikan protokol pengurusan bekalan blockchain terus ke platform Monachain. Teknologi blockchain sangat sesuai untuk digunakan dalam pengurusan rantaian bekalan. Teknologi ini membolehkan perniagaan memantau sistem pengeluaran dan pengedaran mereka dalam masa nyata, dan tanpa memerlukan pihak ketiga.

Bercakap dengan Korea Times, pemaju menjelaskan bagaimana perniagaan dapat meningkatkan produktiviti dengan Monachain. Sistem ini membolehkan syarikat memantau keseluruhan proses pengeluaran dalam masa nyata. IBM gergasi komputer dilancarkan platform pemantauan rantaian bekalan besar berasaskan blockchain dengan kejayaan besar pada awal tahun ini. Kini nampaknya LG menginginkan sektor perniagaan yang menguntungkan ini.

Perkhidmatan Mata Wang Digital

Monachain bertujuan untuk menawarkan perkhidmatan mata wang digital kepada masyarakat Korea Selatan yang lebih besar. Untuk menyelesaikan tugas ini, Monachain menyertakan beberapa ciri mesra kerajaan. Pengguna dapat mengeluarkan mata wang tempatan, serta, menyelesaikan pembayaran kesejahteraan menggunakan sistem. Perkhidmatan ini dapat melancarkan banyak masalah logistik pemerintah Korea Selatan dengan mengurangkan kos operasi program perkhidmatan.

Pusat Kewangan LG CNS

Selain itu, LG CNS membuka pusat kewangan digital pada bulan Julai. Pusat ini membantu pakar FinTech menggabungkan usaha mereka. Pengalaman blockchain LG CNS bersambung berkembang, dan pusat ekonomi mereka dijangka mempunyai hampir 200 kakitangan pada akhir tahun ini.

LG CNS mengendalikan penyelidikan ke atas semua perkhidmatan kewangan masa depan termasuk AI dan integrasi robotik. Syarikat ini mempunyai empat tujuan utama:

  • Pelaksanaan awal teknologi terkini
  • Menyusun semula infrastruktur digital untuk berpusat pada penyimpanan awan dan sistem data besar
  • Integrasi blockchain selanjutnya
  • Menyokong sistem kewangan yang ada

Elektronik Besar Memasuki Blockchain

LG tidak bersendirian dalam cita-cita blockchainnya. Pada bulan April, pengeluar elektronik Samsung melancarkan platform blockchain perusahaan yang dipanggil Nexledger. Platform ini akan mengawasi logistik penghantaran Korea Selatan pada tahun mendatang.

LG: Bersedia untuk Esok

Korea Selatan terus menjadi pusat kegiatan kripto di rantau ini. Langkah terbaru LG pasti menaikkan kening di komuniti crypto. Dengan menumpukan perhatian terutamanya pada pasaran Korea Selatan, LG CNS kelihatan mengawal kawasan rumah mereka. Pembangun berharap dapat memperluas projek ini setelah mereka melihat hasil usaha mereka dijalankan di pasaran Korea Selatan.