Ethereum kini berusia tiga tahun dalam pembuatannya. Vitalik Buterin, penyiar Rusia-Kanada yang bersama-sama mengasaskan platform, berharap Dapps yang popular (aplikasi terdesentralisasi) akan menjadi yang baru. Tidak banyak yang dia tahu bahawa blockchain kontrak pintarnya akan menjadi cara yang sangat popular untuk mengumpulkan modal, yang dikenali sebagai tawaran syiling awal (ICO).

Pandangannya agak sesat oleh gelombang spekulator baru yang bertaruh besar pada crypto. Itu tidak bermaksud, bagaimanapun, bahawa tidak ada pembangunan yang terdesentralisasi yang berlaku di blockchain Ethereum. Jauh dari itu. Sebenarnya, membina kontrak pintar lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Dan ada beberapa pasukan pengembangan yang pandai menghidupkan idea-idea novel dengan cara yang awalnya dimaksudkan oleh Ethereum.

Dappradar memberikan pandangan mengenai dapps terkini

DappRadar memberikan pandangan mengenai Dapps terkini.

Dengan data dari DappRadar, kami memutuskan untuk melihat beberapa dapp popular yang sebenarnya menarik pengguna. Lima senarai teratas kami berdasarkan pada jumlah Ethereum tetapi juga keunikan aplikasi.

1. IDEX

IDEX adalah pertukaran terdesentralisasi yang popular yang dibuat oleh Aurora. Syarikat ini sedang mengembangkan serangkaian perkhidmatan kewangan berasaskan blockchain. Penerapan pengguna melalui blockchain masih perlahan tetapi perjudian ini mungkin akan membuahkan hasil kerana lebih banyak pengguna mencari penyelesaian perbankan untuk crypto.

Pasaran token Idex

Pasar Token IDEX

Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa pertukaran terdesentralisasi terus melihat jumlah paling banyak sebagai dapps popular di ruang tersebut. Spekulator masih menjadi pengguna pertama. Oleh kerana jenis aplikasi lain membawa lebih banyak kes penggunaan, semoga kita dapat melihat keadaannya sedikit lebih seimbang.

IDEX sudah mengatasi pertukaran terdesentralisasi lain seperti ForkDelta, dengan margin yang cukup besar. Itu mengagumkan jika anda menganggap bahawa berusia kurang dari satu tahun. Oleh kerana IDEX dibina di Ethereum, ia hanya menumpukan pada perdagangan token Ethereum dan ERC20. Platform ini menyokong sepenuhnya MetaMask dan penyelesaian yang lebih selamat seperti dompet perkakasan Ledger.

2. Etnik

Ethlance, yang lain dari dapps popular kami, adalah pasaran terdesentralisasi untuk pekerjaan yang kebanyakannya berpusat di jarak jauh. Portal pekerjaan dalam talian bukanlah inovasi baru. Syarikat seperti Upwork, 99Designs, dan Fiverr adalah kad imbas biasa untuk pekerja bebas dan majikan di dunia baru internet.

Jadi apa faedah penyelesaian berasaskan blockchain? Ringkas. Desentralisasi. Upwork pada masa ini mengenakan yuran 20 peratus untuk pekerjaan yang sangat mahal bagi kebanyakan freelancer ketika memulakannya. Ambil kira bayaran pindah ke negara anda dan anda dapat melihat mengapa ramai pencari kerja enggan menggunakan perkhidmatan ini.

Pasar Ethereum yang terdesentralisasi

Pasar Ethereum yang terdesentralisasi

Ethlance, sebaliknya, adalah percuma. Betul, tiada bayaran. Anda harus membayar yuran gas di rangkaian Ethereum. Sekarang ini, ini agak merepotkan tetapi ketika Ethereum beralih ke model bukti-kepentingan, perkhidmatan Ethlance harus lebih mudah digunakan.

3. Lelong

Auctionity adalah rumah lelong blockchain untuk koleksi kripto. Cuba sebut ayat itu tiga kali dengan pantas! Sesiapa sahaja boleh membuat lelongan maya aset digital kegemaran mereka di rangkaian global. Perbezaan utama di sini dari platform lain adalah bahawa aset tidak boleh dipakai. Dengan kata lain, anda tidak boleh menjual token Ethereum. Aset digital harus unik dan mewakili beberapa jenis nilai individu, tidak seperti token.

Jual koleksi digital anda kepada penawar tertinggi di rangkaian Ethereum

Jual koleksi digital anda kepada penawar tertinggi di rangkaian Ethereum.

Pada masa ini, kebanyakan aset untuk lelong merangkumi watak Cryptokitty dan Etheremon. Itu mungkin tidak sesuai dengan citarasa anda. Walau bagaimanapun, potensi kenaikannya cukup besar. Jangkakan lebih banyak artis, pemuzik, dan pencipta dapat masuk ke platform apabila mereka mula menghargai nilai yang dibayar di Ethereum melebihi USD dan mata wang fiat lain.

4. LocalEthereum

Pada tahun 2016, harga Ethereum melambung dan peniaga dan pelabur benar-benar mula memberi perhatian. Maka tidak menghairankan bahawa alternatif untuk LocalBitcoins akan muncul. Bagi mereka yang tidak tahu, LocalBitcoins adalah perkhidmatan internet yang popular yang membolehkan anda membeli dan menjual Bitcoin di seluruh dunia di kaunter (tanpa pertukaran).

LocalEthereum menggunakan kontrak pintar dan escrow untuk mengunci Ethereum penjual sehingga dia mengesahkan bahawa mereka telah menerima mata wang fiat (mis. Dolar dan euro) dari pembeli sama ada melalui wang tunai, transfer bank, PayPal, atau kaedah lain.

Ethereum yang banyak diminta bersama LocalBitcoins

Ethereum yang banyak diminta bersama LocalBitcoins

Orang tengah tradisional (pertukaran) telah dihapuskan. Namun, jika terjadi perselisihan, seorang penimbang tara perlu melangkah masuk. Penimbang tara hanya dapat memberikan Eter kepada salah satu daripada dua pihak dan bukan dirinya sendiri. Buat masa ini, penimbang tara ini adalah LocalEthereum itu sendiri, walaupun, seiring berjalannya waktu, bahkan aspek ini dapat didesentralisasi kepada anggota masyarakat.

5. Aragon

Aragon adalah projek yang sangat bercita-cita tinggi dan ingin mengambil alih sifat pengurusan perniagaan tempatan yang terhad. Hari ini, kebanyakan perniagaan bergabung di satu negara dan oleh itu tertakluk kepada undang-undang dan peraturannya. Ini menjadi sukar untuk diuruskan kerana semakin banyak pekerja yang berusaha bekerja dari jauh untuk mencari nafkah.

Aragon memfokuskan usaha mereka untuk membantu pengusaha masa depan untuk membuat DAO, atau organisasi autonomi yang terdesentralisasi. Pada asasnya, Aragon sedang dibina dengan mempertimbangkan fungsi perniagaan teras. Perniagaan titik dan klik jika anda mahu. Di mana sahaja anda berada, selagi anda mempunyai akses ke internet tentu saja.

Aragon

Masih perlu dilihat apakah DAO dapat sepenuhnya menggantikan hierarki perniagaan biasa. Ini tentu masuk akal di negara-negara di mana memulakan perniagaan sering terhambat oleh peraturan pemerintah yang berat dan halangan bagi pemilik perniagaan kecil.

Lihat panduan Aragon kami untuk melihat lebih mendalam mengenai visi DAO.

Pemikiran Penutup: Lima Dapps Popular

Dapp popular terus datang dan pergi ketika pengusaha berjuang untuk mencari aplikasi yang akan menarik orang ramai untuk jangka masa panjang. Pembaca yang dimaklumkan akan mengetahui bahawa kami tidak memasukkan Cryptokitties dalam senarai ini. Walaupun aplikasi itu terus popular, akhbar crypto telah menutupnya hingga mati dan pastinya ada lebih banyak projek menarik di luar sana yang wajar dilihat.

Sebenarnya tidak ada perbandingan ketika datang ke jaringan yang sangat terpusat seperti Facebook, yang memiliki lebih dari satu miliar pengguna. Malah dapp yang paling popular pada masa ini tidak dapat bersaing. Tetapi Facebook mengambil masa beberapa tahun sebelum roda benar-benar mula bergulir. Kami berada di puncak gunung es dan beberapa, jika tidak semua, projek yang kami kaji mungkin akan menjadi 10,000 perniagaan bernilai Bitcoin dalam lima hingga sepuluh tahun akan datang.