Rantaian bekalan dan logistik adalah industri yang memerlukan perubahan yang nyata. Permulaan blockchain terus muncul sejak beberapa tahun kebelakangan ini untuk mencabar syarikat yang ada dengan amalan logistik mereka yang tidak cekap. Projek cryptocurrency seperti VeChain Thor dan Waltonchain menerajui inisiatif logistik blockchain ini. VeChain ingin memanfaatkan kelebihan yang sudah dua tahun di ruang logistik blockchain.

Akibatnya, syarikat-syarikat yang ada berebut-rebut untuk menaiki kereta blockchain (sebelum ini) sebelum pesaing ini mendapat banyak permulaan. Ramai di industri ini percaya bahawa sistem lama dan stagnan ini perlu dirombak demi keselamatan, kesederhanaan dan baik, hanya penjimatan kos lama yang baik.

Untuk mendapatkan idea mengenai proses logistik yang sudah usang, lihat video berikut:

Jangan bimbang, jika ini membingungkan anda, anda bukan satu-satunya! Masukkan blockchain, peluang untuk teknologi mempermudah proses yang memakan masa seperti ini. Tetapi adakah potensi logistik blockchain yang sudah habis? Mari kita terokai sedikit.

Industri dalam Flux

Sejumlah syarikat yang sudah mapan telah menunjukkan minat mereka untuk menggunakan teknologi blockchain untuk memperbaiki proses rantaian bekalan mereka yang ketinggalan zaman. Raksasa dari Elektrik Umum ke De Beers dan Samsung kini mempunyai projek blockchain dalam pembangunan.

Industri dari Penghantaran hingga Berlian hingga Makanan dan Elektronik semuanya menjadi sasaran gangguan blockchain. Teknologi mengetuk pintu dan penggunaan adalah selalunya perbezaan antara tetap relevan atau ketinggalan. Berikut adalah beberapa industri logistik yang mencubit jari mereka di perairan blockchain:

Logistik Blockchain penghantaran

Pada Mac (2018) GE Transportation diumumkan bahawa mereka akan bergabung dengan Blockchain in Transport Alliance. BiTA adalah persatuan perdagangan untuk pendidikan dan standard blockchain dalam industri pengangkutan dan logistik. Monica Caldas, Ketua Pegawai Maklumat GE Transportation menyatakan mengenai kerjasama ini:

“Sebagai sebuah syarikat, kami telah menentukan apa artinya menjadi pemimpin industri digital – menggunakan teknologi ini terlebih dahulu secara dalaman untuk mendorong produktiviti dan kemudian menerapkan pembelajaran tersebut untuk keuntungan pelanggan kami juga”

GE Transportation membekalkan peralatan dan perkhidmatan ke industri kereta api, perlombongan, laut, kuasa pegun dan penggerudian. Mereka merancang untuk membantu BiTA dalam mengembangkan rangka kerja penghantaran blockchain untuk industri ini.

Dadah Farmaseutikal

Industri farmaseutikal kehilangan anggaran $ 30 bilion setahun kerana ubat palsu. Blockchain berpotensi untuk memerangi ubat-ubatan palsu dengan mengesan aset secara tepat ketika mereka bergerak melalui rantai logistik. Sudah tentu, lejar yang tidak dapat ditukar yang digunakan oleh syarikat di ruang angkasa akan memberikan tahap ketelusan dan kebolehkesanan yang lebih baik.

Logistik Blockchain Makanan

Salah satu faedah utama blockchain dalam industri makanan adalah mencari sumber makanan yang tercemar. 2018 Melihat kejayaan Listeria di sebilangan negara di seluruh dunia. Dalam kejadian yang lebih baru di Eropah di mana 11 orang meninggal dunia, Badan Piawaian Makanan Inggeris mengesan pencemaran ke kilang di Hungary. Walau bagaimanapun, sumber pencemaran tetap tidak jelas.

Sistem berasaskan blockchain berpotensi mengelakkan kejadian seperti itu. Nampaknya teknologi cryptocurrency menetapkan tahap tinggi dan bertujuan untuk memastikan anda selamat satu gigitan pada satu masa.

Logistik Blockchain Berlian

Pada bulan Mei (2018), syarikat berlian De Beers berjaya mengesan berlian pertamanya melalui rantaian bekalan dari lombong hingga runcit. Platform blockchain bernama Tracr mengikuti 100 berlian ketika mereka berpindah dari lombong ke pemotong, penggilap dan akhirnya ke tukang emas. De Beers merancang untuk melancarkan platform pada akhir 2018 dan mendakwa ia akan terbuka untuk industri berlian.

Syarikat ini mempunyai reputasi yang cukup negatif kerana monopoli pasaran berlian yang dimiliki sehingga abad ke-21. De Beers berharap agar Tracr memberikan keselesaan kepada pengguna bahawa berlian yang mereka beli adalah semula jadi dan bebas konflik.

Elektronik Elektronik

Dan di Asia, gergasi elektronik Samsung sedang mempertimbangkan penyelesaian blockchain untuk mengesan penghantaran global. Pengeluar telefon pintar dan semikonduktor terkemuka di dunia meramalkan bahawa teknologi crypto dapat menjimatkan sebanyak 20% dari semua kos penghantaran. Di samping itu, sistem blockchain yang cekap dapat membantu syarikat secara drastik mengurangkan masa yang diperlukan untuk menghantar barang setelah pelancaran produk.

Sebilangan Manfaatnya

Kertas Kerja Berkurang

Dalam dunia global, pembekal, pengirim, broker dan profesional logistik lain mesti menggunakan pelbagai sistem sepanjang proses pengangkutan. Sebilangan besar sistem ini masih memerlukan sejumlah besar dokumen untuk ditandatangani, dikirim dan difailkan ke dan ke sejumlah lokasi yang berlainan di seluruh dunia.

Logistik blockchain dapat mempermudah proses ini dalam satu sistem (atau beberapa sistem yang lebih kecil) yang merekod dan mengesan aset ketika mereka bergerak melalui rantai. Dan semuanya tanpa memerlukan banyak kertas kerja yang tidak perlu.

Logistik Blockchain

Blockchain untuk menyelamatkan!

Baru-baru ini sebuah konsortium beberapa organisasi termasuk AB InBev, Ketepatan, Kuehne & Nagel begitu juga dengan yang lain menguji penyelesaian blockchain dalam industri perkapalan lautan. Penghantaran sebenar telah digunakan dan kumpulan tersebut menyimpulkan bahawa penyelesaian maritim blockchain mengurangkan keperluan untuk dokumen penghantaran bercetak hingga 80%. Hasilnya, penjimatan semacam itu akan mengurangkan kesan kita terhadap alam sekitar.

Pantau Sejarah Prestasi Pembekal

Syarikat akan dapat mengesan sejarah masa lalu pembekal dan pembawa barang mereka yang merangkumi perkara seperti pengambilan dan penghantaran barang yang tepat pada masanya. Sistem akauntabiliti seperti ini harus memastikan tahap perkhidmatan tetap tinggi dan pelanggan di semua rantai bekalan senang kerana pembekal dan pembawa bersaing untuk mendapatkan tahap perkhidmatan yang baik.

Pantau Kapasiti Pengangkutan dalam Masa Nyata

Dalam sektor pengangkutan yang bergerak pantas seperti trak, kapasiti pengangkutan boleh berubah setiap jam. Memantau perubahan ini dan mengirim sumber yang baru tersedia ke kawasan yang diperlukan hanya akan meningkatkan produktiviti dalam jangka panjang.

Faedah Tambahan

Kami hanya meneroka 3 faedah yang bermakna di sini yang dapat dibawakan oleh blockchain. Beberapa ciri menarik lain termasuk:

  • Penyelesaian pembayaran yang diperkemas
  • Pengesanan penipuan
  • Pelaksanaan kontrak pintar

Isu Berpotensi

Taktik Pemasaran Industri

Blockchain adalah kata kunci yang dilancarkan oleh sebilangan perniagaan ketika ini. Walaupun sudah pasti banyak janji untuk industri ini, pertama-tama kita perlu melihat beberapa aplikasi dunia nyata yang memanfaatkan teknologi blockchain.

Terdapat amalan perniagaan yang meluas (bukan hanya dalam logistik) bagi syarikat untuk mempromosikan penggunaan blockchain mereka di media sosial dan saluran pemasaran lain. Beberapa syarikat telah melangkah ke tempat blockchain atas nama mereka kemungkinan besar sebagai gimik pemasaran untuk meningkatkan harga saham mereka.

Logistik Blockchain

Harga saham Plc dalam talian melambung tinggi setelah menambahkan blockchain pada namanya

Kepercayaan Masih Ada Masalah

Sebilangan besar faedah yang dicadangkan dalam logistik dibina berdasarkan idea RFID (ID frekuensi radio) dan bentuk penjejakan lain. Terdapat beberapa masalah yang sangat serius dengan pendekatan ini:

  • Penjejakan produk
  • Privasi

Bagaimana anda menghalang pekerja daripada meletakkan tag secara tidak sengaja? Tambahan pula, bagaimana anda menghalang pekerja / eksekutif yang tidak berpuas hati atau berniat jahat untuk meletakkan tag secara palsu? Atau menukar tag pada saat yang sesuai di rantaian bekalan. Kelemahan ini tidak secara teknikal terletak pada blockchain. Titik lemah, seperti biasa, terletak pada manusia.

Logistik Blockchain

Tag RFID yang digunakan dalam beg kopi. Foto milik James Bowe

Syarikat boleh memutuskan untuk menggabungkan cip dengan selamat di dalam produk untuk mengelakkan pemain yang tidak diketahui mengganggu mereka. Tetapi jika ini berlaku dengan baik, persoalan privasi muncul.

Ini adalah situasi tangkapan klasik 22. Sekiranya tag dikeluarkan dengan mudah semasa pengangkutan, bolehkah kita benar-benar mempercayai keselamatan dan keasliannya? Sekiranya tag tidak dikeluarkan, apakah ini bermaksud syarikat akan dapat melacak pergerakan kita melalui produk mereka? Anda dapat melihat bagaimana masalah ini tidak dapat diselesaikan dengan baik oleh orang ramai dan tentunya beberapa pengawal selia.

Yang Membangunkan Sistem?

Akhirnya, di sebalik tuntutan desentralisasi, kita harus bertanya dengan penting syarikat mana yang akan mengembangkan blockchain logistik? Adakah syarikat yang mempunyai sumber atau pembangun terbanyak akan memimpin? Adakah pembangun akan berada di satu tempat atau bekerjasama di peringkat antarabangsa? Blockchain yang kuat seperti bitcoin berfungsi dengan tepat kerana kuasa tidak tertumpu di tangan beberapa orang. Bolehkah kita benar-benar mempercayai blockchain di mana 1 atau 2 eksekutif di syarikat besar dapat membuat semua keputusan?

Pemikiran Akhir: Logistik Blockchain

Sebilangan besar “inovasi” yang diusulkan terhadap teknologi blockchain dipelopori oleh syarikat besar yang mempunyai struktur yang sangat terpusat. Sangat tidak mungkin syarikat seperti General Electric, De Beers atau Pfizer ingin secara sukarela mendesentralisasi rangkaian mereka. Melakukannya mungkin akan merugikan keuntungan mereka. Mereka telah membina syarikat yang kuat kerana amalan perniagaan yang dominan menghasilkan keuntungan yang besar.

Malangnya, ini masih bertentangan dengan definisi blockchain. Visi Satoshi Nakamoto untuk Bitcoin adalah rangkaian terbuka, diedarkan dan terdesentralisasi yang tersedia secara meluas untuk semua pengguna rangkaian. Buku besar yang diedarkan yang dibenarkan, seperti ungkapannya, mungkin sangat bernilai bagi syarikat-syarikat ini. Juri masih belum tahu sama ada buku besar terbuka akan dilakukan.

Kurangnya ketelusan bagi mereka yang berada di luar lingkaran dalaman boleh menyebabkan pelanggan mengambil perniagaan mereka ke rangkaian masa depan yang benar-benar terdesentralisasi. Mari kita berharap bahawa pemain mapan dalam industri logistik dan rantaian bekalan berusaha untuk meningkatkan perkhidmatan untuk semua orang. Sekiranya tidak, mereka mungkin akan pupus dalam beberapa tahun oleh tangan permulaan logistik blockchain. Terlepas dari risikonya, blockchain tentu saja menggegarkan segalanya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me