Masa Depan Pengkomputeran Awan | Blockchain Akan Menjadi Hari Ini

Web disertakan dengan artikel mengenai masa depan pengkomputeran awan. Sebahagian besar fokus pada perkara-perkara seperti kecerdasan buatan dan data besar yang akan membantu perniagaan besar dan mungkin lebih banyak mengetahui tentang kita daripada kita sendiri. Namun, nampaknya banyak yang meremehkan kesan yang akan dimiliki blockchain dan cryptocurrency dalam dunia pengkomputeran yang diedarkan. Sebelum kita menyelam, mari kita periksa semula apa itu pengkomputeran awan.

Gambaran Ringkas mengenai Cloud Computing

Penyumberan luar adalah aspek normal perniagaan dan, sebenarnya, kehidupan seharian. Pengaturcara boleh menulis kod dari jauh dari keadaan yang berbeza. Pembantu maya dapat mengatur hari anda dari suatu tempat di Asia. Mungkin tukang paip tempatan anda yang akan menyelesaikan tandas tersekat yang anda hindari. Ini adalah sebahagian daripada ekonomi yang sihat. Orang pakar dalam kemahiran tertentu. Anda membayar mereka untuk kemahiran itu dan meneruskannya dengan memberi tumpuan kepada apa yang anda mahir. Mengapa tidak menggunakan pendekatan ini dengan infrastruktur IT juga?

Banyak syarikat suka mengawal jabatan IT mereka sendiri dan kakitangan yang memeliharanya. Itu mungkin berfungsi untuk syarikat besar dengan belanjawan untuk boot tetapi bagi syarikat dan syarikat permulaan yang lebih kecil selalunya masuk akal untuk mempunyai perkhidmatan yang tersedia atas permintaan.

Dan itulah yang disediakan oleh pengkomputeran awan, perkhidmatan pengkomputeran dalam talian yang fleksibel yang memenuhi keperluan perniagaan anda mengikut skala. Perkhidmatan pengkomputeran awan tergolong dalam tiga kategori timbunan: Infrastruktur sebagai Perkhidmatan (IaaS, Platform sebagai Perkhidmatan (PaaS, dan Perisian sebagai Perkhidmatan (SaaS). Untuk maklumat lanjut, ikuti artikel kami mengenai pengkomputeran awan.

Aplikasi Dunia Masa Depan

Kereta Tanpa Pemandu

Atau mungkin dunia semasa? Kereta tanpa pemandu sudah dalam perjalanan untuk menjadi kenyataan. Kereta automatik sepenuhnya adalah diramalkan akan siap seawal tahun 2025 hingga 2030. Walaupun banyak membuat keputusan akan berlaku di dalam kereta, sehingga dapat dikatakan, masa depan kereta perlu menyambung ke awan.

Kereta tanpa pemandu Google

Sudah tentu kereta tanpa pemandu memerlukan sambungan awan untuk berfungsi dengan sebaik mungkin. Gambar ihsan Grendelkhan.

Kereta automatik, kemungkinan besar, akan mengemas kini perisian mereka di jalan raya. Mereka juga akan bersambung ke awan untuk memahami pergerakan kereta tanpa pemandu lain di sekitar mereka.

Video juga akan memainkan peranan utama. Walaupun kenderaan automatik menggunakan kamera mereka terutamanya untuk navigasi, mereka juga menggunakannya untuk mencegah pencurian, penjahat, dan untuk memberikan bukti kejadian yang mungkin berlaku ketika keluar dan sekitar. Kereta tanpa pemandu mungkin dapat menyimpan maklumat ini secara tempatan, walaupun mungkin lebih baik dilayan dengan memuat naiknya ke awan untuk disemak.

Penyelidikan Berasaskan Orang ramai

Banyak tangan membuat kerja ringan. Ketika kita menuju ke dunia yang semakin terhubung, para saintis dan penyelidik mencari peningkatan daya pengkomputeran untuk menyelesaikan teka-teki mereka. Ini adalah matlamat projek crypto seperti Golem di mana superkomputer maya dapat dibuat dan dimusnahkan dengan cepat. Pemilik kuasa pengkomputeran ganti dapat menyewakan sumber tambahan mereka dan dibayar dalam cryptocurrency kerana melakukannya.

Pendekatan seperti ini sudah dapat dilihat dalam projek seperti [dilindungi e-mel]. Sesiapa sahaja boleh memuat turun program percuma dan menjalankannya di mesin tempatan mereka. Program ini menganalisis data teleskop radio dengan harapan dapat menemukan kecerdasan luar angkasa.

Bayangkan menjadi orang pertama yang menemui kehidupan luar angkasa

[dilindungi e-mel] Bayangkan menjadi orang pertama yang menemui kehidupan luar angkasa. Gambar ihsan dari projek [dilindungi e-mel].

Pada masa ini, tidak ada yang diberi insentif (selain daripada muhibah dan mungkin membuat penemuan tentu saja) untuk mengambil bahagian dalam program ini. Tetapi kemungkinan itu masih ada. Sifat kod sumber terbuka yang digabungkan dengan teknologi blockchain dapat membuat senario di mana orang ramai dapat menyumbang kepada program yang sangat penting bagi mereka. Projek-projek autoriti yang mendakwa bertindak untuk kepentingan mereka mungkin tidak mendapat anggapan.

Dari Berpusat hingga Teragih

Tentunya sangat menyenangkan untuk membuat spekulasi mengenai kes penggunaan pengkomputeran awan di masa hadapan tetapi kita masih mempunyai beberapa masalah utama yang perlu ditangani. Paling utama adalah potensi titik kegagalan berpusat. Dalam industri yang berkembang pesat ini, yang akhirnya terletak pada syarikat Amazon, Microsoft, Digital Ocean, dan penyedia pengkomputeran awan dominan yang lain.

Setelah berlakunya skandal Facebook dan pelanggaran data Google tahun ini, masyarakat terus ragu-ragu mengenai pemilikan data mereka. Kebimbangan semacam itu secara semula jadi akan dibawa ke ruang pengkomputeran awan. Mungkinkah Amazon menapis perniagaan anda dengan alasan politik? Mungkinkah Microsoft menjadi sasaran pelanggaran keselamatan seterusnya?

Syarikat membelanjakan sejumlah besar iklan untuk meyakinkan pelanggan tentang bagaimana mereka boleh dipercayai. Malangnya, syarikat diberi insentif terlebih dahulu oleh keuntungan pemegang saham, dan kemudian oleh kepuasan pelanggan. Untuk alasan ini sahaja, kita perlu mengintegrasikan blockchain dengan masa depan pengkomputeran awan dengan cara yang membolehkan pengguna bebas dari penipuan korporat, penapisan, dan tanggungjawab politik.

Masa Depan Pengkomputeran Awan

Kes penggunaan masa depan pengkomputeran awan benar-benar menarik. Tetapi pengkomputeran awan tidak akan menyelesaikan masalah kuasa dan kawalan lama dalam masyarakat manusia. Untuk memastikan bahawa pelaku jahat tidak menguasai sistem untuk tujuan mereka sendiri, kita perlu membawa sistem ini ke blok block. China sudah dalam proses membina a rangkaian pengawasan yang besar dengan sistem kredit sosial yang agak mengganggu.

Walaupun mudah mengkritik timur, bahagian lain dunia seperti UK dan AS sudah mempunyai sistem pengawasan domestik yang dibangunkan dengan baik. Adakah orang ramai mempunyai akses ke sistem ini? Mungkin tidak. Apabila kita mengintegrasikan sistem pengkomputeran awan dengan teknologi blockchain, kita akan mempunyai ketelusan yang diperlukan untuk mempercayainya. Kita akhirnya dapat berusaha menciptakan sejenis kemakmuran yang menguntungkan banyak orang dan bukannya sedikit.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map