Perlombongan dan penipuan Bitcoin adalah kenyataan malang yang harus kita hadapi sebagai industri. Dari perkara seperti Bitconnect ke makmal Butterfly hingga Onecoin, terdapat banyak penipuan dan penipuan yang berlaku.

Skim-skema ini menjadikan orang-orang tinggi dan kering dengan kehilangan wang dan tidak ada produk atau perkhidmatan yang diberikan. Mereka mengalahkan keserakahan dan jangkaan keuntungan yang tidak rasional, walaupun terdapat janji-janji keuntungan yang berlebihan.

Pada akhirnya, skema ini, menabur rasa tidak percaya di kalangan pengguna dan menarik kemarahan dari pengawal selia dalam industri yang baru di mana semua orang sudah berjalan di atas kulit telur.

Sebelum kita membahas mari kita pecahkan kategori bahawa penipuan perlombongan Bitcoin ini termasuk:

  • Alat wap – Perkakasan yang sedang “dijual” tetapi sebenarnya hanyalah idea dan bukan ciptaan sebenar yang dibuat atau jika ia dibuat tidak ada nilai yang tersisa di perkakasan (mis. Makmal Kupu-kupu)
  • Perlombongan Awan – Dengan penawaran saham dan konstruk lain, mudah untuk menjual unit digital kepada orang yang tidak mempunyai apa-apa. Dengan menawarkan pulangan yang konsisten, ini menimbulkan rasa aman yang salah yang biasanya diakhiri dengan penipuan keluar (mis. BitClub)
  • Perdagangan Robo, Tumbler dan HYIP – Model ini biasanya adalah lelucon, yang menyatakan bahawa ada pasukan atau algoritma di belakang tabir “perdagangan”. Dari aktiviti ini, mereka memberi anda% keuntungan harian tertentu (mis. Bitconnect)

Alat wap

Walaupun banyak yang menganggap syarikat seperti Bitmain sebagai syarikat jahat, banyak orang tidak menyedari betapa buruknya pemandangan perlombongan pada awal tahun 2010-2014.

Ia adalah masa yang lebih tenang dengan kurang (hampir tidak ada) mania seperti hari ini dengan ICO. Media tidak mengerti dan sebaliknya, anda mungkin mempunyai yang serupa dengan hari-hari awal web. Ini bererti kebanyakan teknisi dan peminat tegar tetapi ada juga penipu yang licik dan penyamun Crypto-hacker yang cuba mencuri duit syiling orang.

Oleh kerana banyak perlindungan tidak tersedia, ia mempunyai “darknet” seperti getaran di mana anda tidak pasti siapa atau apa yang selamat. Sebagai contoh, banyak altcoin adalah penipuan pada tahun 2014, terutamanya cryptocurrency tanpa nama.

Adegan perlombongan dan pelaburan “BTC” mempunyai ancaman penipuan yang halus namun berterusan sejak awal. Malangnya, dalang di sebalik inisiatif tersebut hanya menjadi lebih bijak dan pandai dalam kaedah mereka.

Perkakasan yang tidak ada alias vaporware jarang berlaku baru-baru ini kerana kini terdapat banyak pilihan yang lebih sah untuk mendapatkan perkakasan perlombongan seperti Bitmain atau Halong Mining.

Salah satu penipuan vaporware pertama dan paling terang-terangan adalah dengan Butterfly Labs. Makmal Kupu-kupu mengambil dana pelanggan, membina mesin, menambang dan menyediakannya kepada pelanggan apabila keuntungan perlombongan pada dasarnya tidak bernilai.

Pada tahun 2016, ini menyebabkan tukul pengawal turun dalam bentuk tuntutan mahkamah:

Logo FTC

Penipuan Perlombongan Bitcoin Tajuk

Dokumen Tuntutan Undang-Undang FTC

“Makmal Kupu-kupu dan dua operatornya telah bersetuju untuk menyelesaikan tuduhan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan bahawa mereka menipu ribuan pengguna mengenai ketersediaan, keuntungan, dan kebaruan mesin yang dirancang untuk menambang mata wang maya yang dikenali sebagai Bitcoin, dan bahawa mereka secara tidak adil menjaga pengguna – pembayaran pendahuluan walaupun gagal menyerahkan mesin seperti yang dijanjikan.

Di bawah syarat penyelesaian, Butterfly Labs dan pemiliknya serta naib presiden pembangunan produk, Sonny Vleisides, dan itu pengurus besar, Darla Drake, akan dilarang memberi gambaran yang salah kepada pengguna sama ada produk atau perkhidmatan boleh digunakan untuk menghasilkan Bitcoin atau mata wang maya yang lain, pada tarikh pengguna akan menerima produk atau perkhidmatan tersebut, dan sama ada produk tersebut baru atau digunakan. Penyelesaian itu juga merangkumi penghakiman kewangan yang sebahagiannya ditangguhkan kerana ketidakmampuan defendan untuk membayar.

“Walaupun dalam dunia mata wang maya yang bergerak pantas seperti Bitcoin, syarikat tidak dapat menipu orang tentang produk mereka,” kata Jessica Rich, Pengarah Biro Perlindungan Pengguna FTC. “Penyelesaian ini akan menghalang defendan menyesatkan pengguna.”

Gambar Pencipta Makmal Rama-rama

Nasser Ghoseiri (kiri) dan Sonny Vleisides (kanan) adalah pengasas bersama Butterfly Labs

Setelah mendapat denda dan terpaksa menutup syarikat itu, Butterfly Labs sudah berakhir. Tetapi apa jalan keluar untuk pelanggan? Malangnya, tidak banyak.

Sejak itu, pasaran mempunyai kecerdasan dan kesedaran yang lebih tinggi mengenai penawaran yang adil, terutama dengan kedatangan pembekal ASIC yang sah.

Perlombongan Awan

Walaupun melombong Cryptocurrency itu sendiri bukan satu penipuan, beberapa konstruksi dan perkhidmatan yang diberikan oleh orang tengah sememangnya. Cloud mining adalah tempat anda dijanjikan saham digital dalam operasi perlombongan dan memberikan “pulangan” untuk pelaburan anda. Walaupun ada pemain yang sah di ruang ini, ada juga penipu.

Kerana hampir tidak ada cara untuk membuktikan bahawa anda mendapat tempat sebenarnya di pusat data, perlombongan Cloud adalah teka-teki yang serius. Pasti, anda dapat mengesahkan bahawa anda mendapat pembayaran di dompet anda tetapi dari segi backend perlombongan yang sebenarnya, buktinya paling tidak diragukan.

Logo Bit Club

Contoh skema Cloud Mining yang menjanjikan pulangan daripada pelaburan anda

Bagaimana Perlombongan Awan Berfungsi

Premis perlombongan Cloud adalah mudah, anda membeli sejumlah kekuatan hash, yang sering disebut “saham” yang memberi anda akses ke bahagian pusat data perlombongan (mirip dengan menyewa bilik).

Biasanya, anda diberi menu beberapa pilihan cryptocurrency dan algoritma yang berkaitan dengan perlombongan. Contohnya, Bitcoin (SHA-256), Monero (CryptoNight) atau Zcash (Equihash).

Sebagai balasan untuk hash Cryptocurrency yang anda beli, anda kemudian diberikan jumlah Cryptocurrency sebanyak X, yang dihantar terus ke dompet anda. Anda boleh menggunakan kalkulator keuntungan berdasarkan harga pasaran semasa, kesukaran dan kadar hash rangkaian, untuk menentukan berapa pembayaran.

Pembayaran berkisar dalam frekuensi bergantung pada penyesuaian anda dan dapat setiap jam (jika ambang yang cukup tinggi dicapai), setiap hari atau mingguan.

Ini adalah salah satu penipuan termudah untuk dibuat kerana keseluruhan konstruk anda membeli saham digital dari syarikat “di suatu tempat di sana” adalah asas yang cukup meragukan untuk pelaburan.

Walaupun demikian, kita pasti telah melihat beberapa penipuan terang-terangan bercampur dengan operasi yang nampaknya sah yang memberikan nilai pasaran produk dan perkhidmatan yang adil. Ini dapat membuat penipuan penambangan awan Bitcoin sukar dikesan bagi sebilangan pelabur yang berjuang untuk menyaring kebisingan.

Perdagangan Robo dan skim HYIP

Ini adalah salah satu, jika bukan penipuan Bitcoin yang paling licik. Sebabnya ialah operasi ini memanfaatkan laman web palsu namun berfungsi dengan baik untuk memikat pengguna dengan UI yang cantik, pembayaran harian yang cepat, dan pengeluaran.

Tahun 2017 nampaknya mempunyai lonjakan besar dalam Program Pelaburan Hasil Tinggi (HYIP) seperti Bitpetite, Davor, dan Bitconnect yang terkenal.

Papan Pemuka BitPetite

Bitpetite, didakwa sebagai mesin tumbler yang akan memberi anda pulangan atas crypto yang dipinjamkan

Cara mereka bekerja adalah anda akan membuat akaun yang mempunyai alamat dompet (serupa dengan pertukaran) tempat anda akan mengirim duit syiling anda. Cryptocurrency seperti BTC, LTC, ETH dan bahkan XMR biasanya diterima dan menunjukkan baki ini setelah ia dihantar.

Platform melalui papan pemuka kemudian akan menunjukkan pelaburan anda serta berapa banyak yang anda peroleh dari pelaburan anda. Oleh itu, jika platform menjanjikan pulangan 5% sehari, pelaburan $ 100 anda akan menunjukkan pendapatan bernilai $ 5 di akaun anda.

Premis bagaimana pengembalian ini diperoleh merangkumi pelbagai naratif seperti algoritma perlombongan dan perdagangan Bitcoin sehingga perkhidmatan jatuh. Tetapi kebanyakan masa itu adalah kisah-kisah untuk membuat pengguna tidak menyedari dengan senang menjalankan mesin con ini.

Perkara mengenai penyediaan ini adalah yang baik dijalankan dengan sangat lancar dan lancar yang membina rasa kepercayaan yang salah di kalangan pengguna yang menganggap “baik kerana ia membayar, ia mesti sah”. Semakin lama corak ini berjalan, semakin lama pengguna merasa lebih yakin dengan pelaburan yang goyah ini.

Bitconnect Apa itu Infografik

Bitconnect sedikit lebih rumit tetapi sangat serupa dengan penyediaan Bitpetite

Bitconnect dikendalikan dengan membolehkan anda menyimpan dalam BTC yang kemudiannya akan ditukar dengan BCC (koin Bitconnect) yang kemudian akan digunakan untuk melabur dalam bot dan algoritma perdagangan robotik. “Algoritma” ini diduga memperdagangkan anda dan memperoleh kira-kira 1% sehari dari pelaburan anda.

Terdapat fungsi di mana anda boleh melabur semula keuntungan anda yang akan meningkatkan pelaburan utama di tempat kerja dan akan meningkatkan pembayaran anda berdasarkan jumlah pelaburan anda yang meningkat.

Ini menyebabkan lonjakan keseluruhan seperti “jutawan” Youtube Trevon James, salah satu shill Bitconnect yang paling terkenal. Akhirnya, Trevon James dan pelbagai penganjur Bitconnect lain telah dihubungi oleh FBI dan SEC untuk perbicaraan.

Ini mungkin untuk berpotensi mempromosikan apa yang telah menjadi penipuan ponzi dan tampaknya menjadi bagian dari penyelidikan yang lebih besar.

Apa yang amat menyedihkan tentang Bitconnect, adalah rasa kepercayaan yang salah yang diciptakannya yang menyebabkan orang melakukan perkara-perkara gila seperti kehilangan simpanan nyawa mereka.

Pemikiran Akhir

Walaupun penipuan perlombongan Bitcoin fizikal telah banyak dihapuskan, terdapat penipuan baru yang lebih pintar yang berlaku.

Alat wap menipu pengguna dengan perkakasan yang tidak ada atau tidak berharga (mis. Makmal Rama-rama)

Perlombongan Bitcoin berasaskan awan menawarkan saham dan kontrak pusat data perlombongan digital yang menjanjikan pulangan yang konsisten.

Perdagangan Robo dan HYIP mendakwa menggunakan algoritma di belakang tabir “perdagangan”. Dari aktiviti ini, mereka memberi anda% keuntungan harian tertentu (mis. Bitconnect)

Berita baiknya ialah banyak skema ini mudah dikenali.

Bendera merah merangkumi: janji dijanjikan keuntungan dan pulangan,% khusus, rujukan atau gaya MLM insentif di belakang model dan laman web yang meniru rupa, rasa dan fungsi penipuan terbukti lain yang menawarkan keuntungan serupa.

Ia masih merupakan kripto liar yang liar, jadi berhati-hatilah di luar sana.

Imej melalui: Perincian lukisan Charles M. Russell “Big Nose George and the Agents Road.” GAMBAR JONATHAN BLACK / CORBIS / GETTY