Masalah blockchain ada. Atau dengan kata lain, terdapat batasan dalam apa yang ditawarkan oleh blockchain.

Setiap kali teknologi baru muncul, harapan akan meroket mengenai apa yang dicapai dan bagaimana ia mengubah dunia. Komputer peribadi membawa teknologi digital kepada orang ramai, namun syarikat besar terus bergantung pada kerangka utama. Internet menghubungkan semua orang, tetapi sebagai hasilnya, tidak ada yang menjaga privasi mereka.

Pada permulaan

Satoshi Nakamoto mencipta blockchain pada tahun 2008 sebagai teknologi yang mendasari Bitcoin. Blockchain menyediakan mekanisme yang terdesentralisasi di mana transaksi berlaku tanpa ada pihak yang perlu saling mempercayai. Kriptografi asimetri memastikan keselamatan dan privasi.

Walaupun dalam konteks rangkaian Bitcoin yang dibuatnya, masalah blockchain wujud. Dasar monetari Bitcoin yang ketat mengehadkan penyelesaian transaksi setiap 10 minit sekali. Perniagaan moden menuntut hasil yang lebih pantas.

Vitalik Buterin mengenal pasti penskalaan sebagai perhatian utama yang perlu ditangani dalam teknologi blockchain. Dia membuat komen berikut pada bulan September 2017 dalam wawancara dengan Naval Ravikant pada persidangan Disrupt SF 2017:

“Bitcoin kini memproses sedikit daripada tiga transaksi sesaat; dan jika mendekati empat, ia sudah mencapai tahap maksimum. Ethereum sejak beberapa hari kebelakangan ini, ia menghasilkan lima saat. Dan jika melebihi enam, maka ia juga berada pada tahap maksimum. Sebaliknya, Uber secara purata – 12 menunggang sesaat, PayPal – beberapa ratus, Visa – beberapa ribu, bursa saham utama – puluhan ribu. Dan jika anda ingin pergi ke IoT, maka anda bercakap beratus ribu … “

Tunjukkan Wang Saya

Oleh itu, tujuan Bitcoin berkembang dari visi asal Satoshi. Dia bertajuk kertas putihnya “Bitcoin: Sistem Tunai Elektronik Peer-To-Peer“, Tetapi hari ini anda mendengar lebih banyak perbincangan mengenai Bitcoin sebagai simpanan nilai seperti emas dan bukannya wang tunai elektronik. Penyimpanan nilai tidak memerlukan kelajuan transaksi tunai elektronik.

Ini juga memperkenalkan masalah blockchain dalam bentuk perang suku. Satu suku berpendapat untuk kesucian visi asal Nakamoto, dan suku lain berpendapat untuk inovasi. Akibatnya, pelbagai rantaian blok berkembang. Blockchain ini melakukan ini, dan blockchain itu melakukan itu, dan blockchain lain melakukan perkara lain lagi. Semua ini menimbulkan kekeliruan mengenai siapa yang paling tahu dan jalan mana untuk maju.

Andaikan masa depan mempunyai banyak rantaian yang anda gunakan, sama seperti ketika ini anda mengunjungi pelbagai laman web yang berbeza. Sifat blockchain yang terdesentralisasi menuntut anda menghoskan beberapa versi nod rangkaian pada komputer atau peranti anda. Berapa banyak nod yang anda perlukan? Bilakah keperluan penyimpanan akan membebankan sistem anda? Apa jebakan lain yang menanti anda dalam senario ini?

Peter Memungut Dompet

Dan cryptocurrency memerlukan dompet untuk penyimpanan, tetapi tidak ada satu dompet yang menyimpan setiap cryptocurrency. Anda memerlukan banyak dompet. Berapa banyak dompet yang perlu anda perhatikan? Anda kehilangan dompet, dan anda kehilangan wang anda. Bagaimana jika dompet anda rosak tetapi anda kehilangan biji? Apa yang berlaku jika anda mati tetapi waris anda tidak mempunyai cara untuk mengakses dompet anda?

gambar masalah blockchain

Dalam memproses transaksi, blockchain menyimpan data, tetapi blockchain tidak menggantikan pangkalan data. Blockchain menyediakan platform untuk pengkomputeran terdesentralisasi, namun masih perlu dilihat apakah blockchain terbukti mampu menggantikan pengkomputeran awan.

Desentralisasi Alam Semesta

Blockchains memberikan desentralisasi, tetapi desentralisasi berada di mata orang yang melihatnya. Desentralisasi wujud dalam teknologi Bitcoin, tetapi tanpa perlombongan, transaksi Bitcoin terhenti, dan sebilangan kecil pelombong Bitcoin mengawal sistem tersebut. Oleh itu, perlombongan Bitcoin gagal melakukan desentralisasi. Dan akal sehat memberitahu kita bahawa sebahagian besar kekayaan Bitcoin berada pada pelabur awal yang agak kaya. Jadi pengagihan kekayaan Bitcoin gagal desentralisasi.

Sebaliknya, peminat Bitcoin melihat Ethereum dan mendakwa ia gagal melakukan desentralisasi. Vitalik Buterin memimpin Organisasi Ethereum, jadi kepemimpinan merupakan kegagalan desentralisasi.

Rekod Pecah

Di luar desentralisasi, blockchain memberikan rekod kebenaran yang tidak berubah. Ini memberikan nilai kepada blockchain sebagai sistem transaksi. Blockchain mendokumentasikan setiap transaksi dengan jelas dan selamanya. Ini memerlukan penurunan ketegaran. Apabila kesalahan berlaku, mereka juga hidup selamanya.

Banyak rantaian blok menyediakan kemampuan kontrak pintar. Kontrak pintar wujud sebagai unit kod yang hidup di blockchain. Dan kerana mereka hidup di blockchain, mereka hidup selamanya. Sebarang pepijat yang terdapat di dalamnya kekal selamanya. Dan jika kontrak pintar mengandungi kelemahan keselamatan, kontrak tetap berlaku. Akibatnya, ini menimbulkan masalah blockchain.

Pisau dan garfu

Perisian memerlukan kemas kini berkala. Sama ada anda menggunakan Linux atau Windows, anda menyedari sistem memerlukan kemas kini dan peningkatan berkala. Telefon pintar anda boleh diperbaharui setiap malam. Tetapi sebagai catatan kebenaran yang tidak berubah, blockchain menolak kemas kini. Kemas kini berpotensi membatalkan data sebelumnya.

Daripada kemas kini, teknologi blockchain menggunakan garpu. Ini mungkin garpu keras atau garpu lembut.

Rebus

Garpu keras bermaksud perbezaan tetap dalam blockchain di mana nod yang tidak menaik taraf tidak dapat melihat blok baru sebagai sah. Apabila garpu keras berlaku, satu blok akan mempunyai dua orang anak daripada satu blok anak yang biasa. Jadi blockchain sekarang mewakili dua projek yang berasingan. Sebagai contoh, Ethereum (ETH) mewakili garpu keras Ethereum Classic (ETC).

Rebus Lembut

Garpu lembut bermaksud peningkatan blockchain sehingga nod yang tidak dikemas kini masih dapat melihat blok baru sebagai sah. Sebagai contoh, anggap bahasa kontrak pintar menambah ciri tambahan baru. Node lama masih menjalankan ciri kod lama, tetapi node baru mempunyai ciri bahasa baru untuk digunakan seperti yang dikehendaki.

Tidak ada yang membatasi jumlah garpu keras yang mungkin, jadi secara teorinya, projek dapat memperbanyak banyak projek yang tidak sesuai dengan susunan yang besar. Sebagai pengguna, kelemahan blockchain timbul apabila anda harus menentukan mana yang harus diikuti?

Dengar, Adakah Anda Ingin Mengetahui Rahsia

Blockchain bergantung pada kriptografi asimetri untuk menjaga privasi peserta. Kriptografi asimetri berfungsi dengan baik untuk kuasa pengkomputeran yang biasa terdapat pada masa ini. Walau bagaimanapun, bentuk kriptografi ini gagal terhadap komputer super atau komputer kuantum yang memiliki kekuatan yang cukup untuk menentukan kunci peribadi pengguna dari data awam. Apabila pengkomputeran yang lebih kuat tersedia, privasi yang dijamin oleh blockchain masa kini akan hilang.

Dan anonim teknologi hari ini menyajikan masalah blockchain sendiri. Anonimitas sendiri mendorong tingkah laku haram dan dipersoalkan, dan masalah blockchain seperti pengubahan wang haram wujud. Dan kadang-kadang orang berfikir bahawa mereka mempunyai lebih banyak nama daripada yang sebenarnya ada. Bitcoin, misalnya, memberikan anonim di blockchain, tetapi penyiasat menggunakan analisis lalu lintas dan alamat rangkaian untuk mengenal pasti orang ini membayar orang tersebut dalam transaksi ini.

Lihatlah Semua Babi Kecil

Sektor perbankan / kewangan sahaja merupakan industri bernilai 7 trilion dolar. Blockchain bermaksud untuk mengganggu industri ini. Jangan harap industri 7 trilion dolar akan berguling dan bermain mati ketika pendatang baru tiba di tempat kejadian. Adopsi sahaja menunjukkan satu bentuk kemusnahan yang ada. Sekiranya industri menggunakan blockchain tetapi mengubah aspek seperti desentralisasi dan ketelusan, blockchain akan bertahan dalam satu bentuk tetapi bukan bentuk yang dikehendaki.

Begitu juga dengan pemerintah yang mengeluarkan wang secara eksklusif. Oleh kerana cryptocurrency blockchain mengancam kekuatan pemerintah, harapkan tekanan balik.

Penipuan di Lam

Teknologi baru yang menghasilkan banyak wang berfungsi sebagai magnet untuk penipuan. Masalah blockchain termasuk penipu yang menyamar sebagai selebriti blockchain di media sosial dan cuba mengeluarkan cryptocurrency dari mangsa yang tidak curiga. Beberapa penipuan melibatkan orang yang menampilkan diri mereka sebagai pakar dan berusaha mendorong produk yang dipersoalkan. Yang lain termasuk syarikat yang tidak stabil menjana wang dari ICO kemudian memudar ke dalam bayang-bayang.

Pemikiran Akhir

Blockchain merupakan teknologi yang muncul pada tahap awal pengembangannya. Tirai naik, permainan dimulakan, tetapi aksi terakhir tetap menjadi misteri. Sebahagian dari proses pengembangan termasuk mencari cara menghilangkan yang buruk sambil memperkuat yang baik. Masalah blockchain boleh membuat pengguna sakit kepala, dan mereka tidak akan hilang dalam sekelip mata, tetapi kelemahan blockchain harus diselesaikan dari masa ke masa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me