Mata wang Bahamas bermaksud berkembang menjadi wang digital. Komanwel Bahama menubuhkan Dolar Bahama (BSD) sebagai tender sah pada tahun 1966, menggantikan British Pound Sterling (GPB). Dolar Bahama tersambung ke dolar A.S. (USD) secara satu lawan satu. Bank Pusat Bahamas mula menyediakan mata wang Bahama sebagai pembekal rasmi pada tahun 1974.

gambar mata wang bahama

Bahamas Mengumumkan Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC)

Pada hari Jumaat, 22 Jun di Bahamas Blockchain dan Cryptocurrency Conference, Timbalan Perdana Menteri K. Peter Turnquest mengumumkan Bank Pusat Bahamas berhasrat untuk memasukkan cryptocurrency ke dalam mata wang Bahama. Selain itu, Komanwel Bahama merancang untuk mengembangkan projek blockchain lain untuk memberi manfaat kepada negara.

Manfaat yang diharapkan termasuk menyediakan perkhidmatan kewangan kepada orang yang tidak bank, mengurangkan rasuah, dan merangsang dan mengembangkan ekonomi.

Faedah Potensi Mata Wang Bahamas

Bahama terdiri dari lebih dari 700 pulau, kunci, dan pulau kecil. Perkhidmatan perbankan yang ada tidak menjangkau semua warganegara. Crypto dapat menyelesaikan masalah ini. Rasuah di negara-negara membangun sering berlaku secara berlebihan secara berlebihan dari rakyat untuk mendapatkan perkhidmatan asas seperti elektrik atau air. Rekod kebenaran yang tidak berubah yang diberikan oleh blockchain dapat mengurangkan atau menghilangkan masalah ini. Dan industri perbankan luar pesisir sudah menjadi sebahagian besar ekonomi, jadi pelaburan dalam teknologi canggih dapat memacu ini ke tahap yang lebih tinggi.

Proses Penjual Bahamas

Secara khusus, Bank Pusat Bahama mengundang organisasi yang berkelayakan untuk mengemukakan pernyataan minat (EOI) untuk mengembangkan sistem mata wang digital. Berdasarkan kiriman, bank akan memilih vendor yang kelihatan berkelayakan untuk arkitek dan melaksanakan platform yang selamat dan boleh dipercayai untuk menyediakan versi digital mata wang Bahama.

Vendor yang berkelayakan yang dipilih melalui proses ini kemudian boleh diundang untuk mengemukakan Permintaan Proposal terperinci (RFP). Bank Pusat menerbitkan maklumat mengenai proses ini dalam siaran akhbar pada 1 Ogos 2018. Tarikh akhir penghantaran EOI berakhir pada 15 September 2018.

gambar mata wang bahama

CBDC Versus Tradisional Crypto

Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC) membezakan dirinya daripada kripto tradisional dalam beberapa cara. Pertama dan terpenting, CBDC mengekalkan kawalan terpusat, sedangkan platform crypto tradisional seperti Bitcoin dan Ethereum berusaha untuk desentralisasi maksimum. CBDC mewakili sebuah negara, tetapi crypto bangga berfungsi dengan lancar tanpa sempadan.

Dasar Dan Nilai Kewangan

Dasar kewangan mula dilaksanakan. Penemuan Bitcoin berlaku semasa kegawatan ekonomi tahun 2008. Urus niaga Bitcoin membuat Bitcoin baru, dan ini berlaku hanya sekali setiap sepuluh minit untuk menghasilkan wang baru pada kadar yang stabil dan dapat diramalkan. Dasar monetari ini mengatasi desakan bank dan kerajaan berpusat untuk membeli jalan keluar dari masalah kewangan dengan hanya mencetak lebih banyak wang.

Begitu juga, 21 juta membatasi jumlah maksimum Bitcoin yang pernah dilombong. Tidak ada yang menghalang pemerintah mencetak mata wang sebanyak yang dipilihnya.

Nilai cryptocurrency berkait langsung dengan seberapa berguna orang menganggap teknologinya. Nilai CDBC berkaitan secara langsung dengan bagaimana orang kaya dan stabil melihat negara itu.

Beberapa cryptocurrency memberi tumpuan kepada privasi dan tanpa nama, seperti Monero, Dash, dan Zcash. Tetapi kerana implikasi memfasilitasi kegiatan jenayah, CDBC seperti itu dibuat untuk mata wang Bahama mungkin tidak akan melaksanakan privasi.

gambar mata wang bahama

Bank Kanada

Bank of Canada meneliti potensi faedah dan implikasi CBDC untuk menentukan sama ada masuk akal bagi Kanada untuk meneruskan projek sedemikian. Mereka memutuskan faedah terkuat CBDC yang terlibat memberi pelanggan kuasa untuk mempertandingkan pembayaran. Kelemahan menarik yang mereka dapati ialah CBDC akan memotivasi institusi kewangan untuk membuat crypto mereka sendiri hanya untuk bersaing, jadi anda mempunyai wang institusi kewangan yang bersaing dengan wang kerajaan.

Tetapi pada umumnya, mereka tidak menemukan alasan yang kuat atau mendesak untuk segera melaksanakan CBDC dan mendesak agar berhati-hati.

Dari segi perbankan tanpa bank, lebih dari 98 peratus orang Kanada memiliki kad debit yang mewakili akaun bank. Dan untuk ekonomi baru muncul, mekanisme kewangan lain ada untuk menyediakan penyertaan kewangan. Mekanisme pembayaran seperti M-PESA di Kenya dan Modelo di Peru menyediakan sistem pembayaran untuk orang yang tidak memiliki bank tanpa CBDC.

Bank Inggeris

Dan Bank of England juga melihat CBDC. Antara aspek yang dianggap penting oleh penyelidik termasuk ketahanan sistem yang tersedia 24/7 sepanjang 365 hari dalam setahun. Sistem mesti memberikan keselamatan dari penggodam, skalabilitas untuk menampung semua pengguna, dan menyediakan pemprosesan transaksi segera. Urus niaga menjaga privasi tetapi tidak dikenali. Sistem CBDC mesti menunjukkan kebolehoperasian dengan sistem yang ada, memungkinkan teknologi baru yang inovatif dimasukkan ke dalam sistem, dan menaik taraf tanpa memberi kesan kepada pengguna.

Ekonomi Bahama

Pelancongan merangkumi lebih daripada 60 peratus produk domestik kasar (KDNK) Bahama dan mempekerjakan lebih daripada separuh penduduk. Tetapi selepas pelancongan, perkhidmatan perbankan dan kewangan menyumbang segmen ekonomi terbesar berikutnya.

Komanwel Bahama tidak mengenakan cukai kepada pelanggan kewangan antarabangsa, dan tidak ada batasan bagi pelanggan untuk mengembalikan dana mereka. Terletak kira-kira lima puluh batu dari Florida dan berkongsi zon waktu yang sama dengan New York dan Miami juga memberikan faedah tambahan untuk perkhidmatan kewangan antarabangsa. Dan sebagai demokrasi yang stabil, Bahama menyediakan pelanggan antarabangsa tempat untuk mengumpulkan aset mereka untuk mengurangkan risiko yang terdapat di bahagian lain di dunia.

gambar mata wang bahama

Pemikiran Terakhir Mengenai Inovasi Mata Wang Bahama

Oleh itu, terus maju dalam teknologi dengan mata wang Bahama digital membantu memastikan kepuasan pelanggan yang berterusan. Dan blockchain dan cryptocurrency menyediakan asas teknologi masa depan untuk industri kewangan.

Dengan mendorong pengembangan crypto dan blockchain, Bahama berpotensi menjadi model untuk diikuti oleh negara lain. Dan setelah Bank Pusat Bahamas memulakan pengembangan mengenai inovasi mereka, teknologi ini kemungkinan akan menghasilkan spin-off yang membawa kepada permulaan teknologi dan penciptaan pekerjaan.

Dan di samping itu, ketika blockchain melindungi warga negara dari rasuah yang dikenakan dengan tidak betul untuk perkhidmatan asas seperti elektrik atau air, sistem ekonomi memperkenalkan kecekapan dan juga keadilan. Ia akan menjadi hari yang baru di pantai.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me