Sebagai cryptocurrency cap pasaran ketiga terbesar, Ripple (XRP) masih disalahpahami.

Walaupun banyak duit syiling lain mengalami beberapa bulan kebelakangan ini, perkembangan Ripple berada di bawah radar.

Walaupun dapat difahami bahawa banyak orang yang menonton pasaran cenderung tertarik pada cryptocurrency berkelajuan tinggi, anda tidak boleh mengira apa yang cuba dicapai oleh Ripple. Ini mungkin syarikat yang paling sesuai untuk mengubah industri pembayaran global trilion dolar sepenuhnya, dan telah membuat kemajuan yang signifikan dalam melakukannya.

Artikel ini akan membantu anda memahami dengan lebih baik ciri-ciri asas Ripple serta arah yang sepertinya menuju.

Apa itu riak dan bagaimana ia berfungsi?

Ripple adalah syarikat induk semua produk Ripple, termasuk XRP aset digital. Ia mempunyai pejabat di San Francisco, New York, London, Sydney, India, Singapura dan Luxembourg, serta lebih dari 90 pelanggan di seluruh dunia. Ripple juga telah menarik minat pelabur seperti Andreessen Horowitz, Google Ventures, Accenture, Seagate, dan banyak lagi.

XRP adalah token digital yang boleh kita beli, jual dan jual beli. Ini bertujuan untuk menyelesaikan masalah geseran utama dalam pembayaran rentas sempadan (pra-pembiayaan akaun nostro / vostro).

Matlamat Ripple adalah untuk mengurangkan kos marginal pembayaran antarabangsa supaya wang dapat bergerak dengan lebih mudah tanpa bayaran yang besar. Ripple merancang untuk mencapainya dengan membolehkan rangkaian institusi kewangan global menggunakan perisian Ripple untuk membuat sesuatu yang disebut oleh Brad Garlinghouse (CEO Ripple) sebagai “Internet of Value”.

Apabila lebih banyak syarikat bergabung dengan Ripple dan menggunakan produknya, permintaan untuk XRP akan meningkat dan pasaran akan menyesuaikan diri dengan sewajarnya.

Terdapat kira-kira 75 bank dan penyedia pembayaran yang aktif di rangkaian Ripple, dengan sekitar 90 bank tambahan di seluruh dunia termasuk BBVA, Standard Chartered Bank, Westpac, Banco Santander, dan Bank Australia Nasional.

Pertumbuhan Pasaran Ripple

Cap pasaran riak

Saya rasa salah satu sebab terbesar Ripple disalahpahami adalah kerana pertumbuhan pasarannya dalam beberapa bulan terakhir sangat rendah.

Selain daripada kenaikan meteor yang nampaknya entah dari mana pada bulan Mac 2017 hingga sekitar pertengahan Mei 2017, Ripple pada umumnya melayang pada julat harga yang sama.

Selain itu, dunia cryptocurrency menyaksikan beberapa peristiwa yang sangat ketara berlaku setelah Ripple mencapai tahap tertinggi sepanjang masa:

 1. Syiling privasi seperti Monero menyaksikan kenaikan harga 2x – 3x pada bulan Ogos.
 2. Bitcoin Cash keluar selepas tempoh tegang di mana orang-orang dengan sabar menunggu garpu Bitcoin pada bulan Julai.
 3. Altcoin lain seperti NEO terus berkembang setiap hari
 4. Malah Litecoin mula melihat pertumbuhan yang memberangsangkan.

riak google trend

T / J dengan Brad Garlinghouse, Ketua Pegawai Eksekutif Ripple

Dalam Sesi Quora dengan Ketua Pegawai Eksekutif Ripple Brad Garlinghouse pada 3 Oktober, beberapa soalan terbesar yang dijawab oleh banyak pengguna. Rangkaian soalan yang lengkap boleh dijumpai di sini, dan berikut adalah analisis jawapan saya.

Brad Garlinghouse

 1. Mengapa saya mesti melabur dalam Ripple?

Saya rasa cara Garlinghouse menanggapi hal ini sangat baik memandangkan kedudukan Ripple sebagai syarikat swasta yang sudah memperoleh aliran tunai positif. Dia menyatakan bahawa dia tidak mempunyai rancangan untuk mengumpulkan modal tambahan, yang bagus untuk pelabur kerana tidak akan mencairkan harga per token semasa.

Dia juga menambahkan tanda kutip yang mencerminkan sikap Ripple untuk mengumpulkan wang secara umum “dan tidak ada kesalahan, tetapi jika kita melakukannya, kita hanya akan mengumpulkan modal dari pelabur institusi!”

 1. Bolehkah bank lain mengklon Ripple seperti mata wang, jadi Ripple mungkin pupus?

Ini adalah perkara yang banyak diminta.

Ini adalah soalan yang munasabah kerana di sini anda mempunyai Ripple, permulaan yang tidak sopan ini mula mendapat momentum, dan kemudian bank tiang marmar tinggi dengan poket lama yang lama mula menyedari bahawa keseluruhan perkara crypto ini mungkin tidak menjadi kilat di kuali.

Walau bagaimanapun, untuk melihat Ripple vs Big Banks sebagai David klasik berbanding Goliath tidaklah tepat. Ripple bertujuan untuk membina sesuatu yang dapat digunakan oleh semua bank, sedangkan beberapa bank besar kemungkinan akan mengerjakan sesuatu yang serupa demi kawalan.

Garlinghouse menyatakan bahawa “Aset digital yang dikeluarkan oleh bank hanya dapat menyelesaikan dengan cekap antara bank yang mengeluarkannya. Saya sangat percaya bahawa bank memerlukan aset digital yang bebas untuk membolehkan penyelesaian yang betul-betul berkesan dan kami percaya XRP berada pada kedudukan terbaik untuk peranan tersebut. “

Pada pendapat saya yang rendah hati, alasan bank-bank besar mengalami kesukaran yang sangat tinggi untuk melaksanakan pemutaran cryptocurrency mereka sendiri adalah kerana mereka disokong sebagai pihak berkuasa layan diri yang berpusat. Mereka terjebak dengan paradoks kerana harus membuat sesuatu yang terdesentralisasi secara semula jadi sambil mengekalkan kawalan sepenuhnya. Perlu diperhatikan bahawa Ripple sendiri cukup berpusat; ia adalah syarikat swasta dan memiliki sebahagian besar XRP (sekitar 61 peratus, atau bernilai $ 16 bilion).

Selain itu, saya merasakan bahawa untuk mencapai kata sepakat antara beratus-ratus bank yang sombong dan sombong memerlukan campur tangan ilahi. Ripple, sebagai pihak ketiga bebas yang mengusahakan sesuatu yang setiap bank mahu (atau akhirnya harus) gunakan, mempunyai kelebihan.

3. Bagaimana Ripple akan merevolusikan kewangan?

Boom. Ada yang besar.

Garlinghouse membandingkan dunia pembayaran global yang perlahan dan mahal dengan kemampuan untuk bercakap dengan sesiapa sahaja di dunia dengan serta-merta dan percuma.

Nampaknya teknologi moden belum menghiasi dunia pembayaran global. Pembayaran global adalah Toyota Corolla 2002 yang hancur di jalanan sekarang. Perkara seperti streaming video dan audio secara langsung tidak pernah wujud pada tahun 90an, namun pembayaran global telah berlaku selama beberapa dekad. Malah kemampuan untuk membuang saringan Snapchat yang mengubah struktur wajah saya adalah bahan fiksyen ilmiah yang semakin meningkat, namun pembayaran hampir tidak berubah.

Bahagian yang sangat mengecewakan adalah bahawa pembayaran global adalah industri yang hampir tidak dapat difahami. Dunia menghantar lebih dari $ 155 trilion melintasi sempadan. $ 155,000,000,000,000 $ dihantar melalui sistem yang mengenakan yuran yang sangat mahal dan memerlukan masa beberapa hari untuk diproses.

Dan tidak seperti bank yang membuat bayaran pembayaran berbilion dolar yang berlari untuk mencabut sistem mereka.

Garlinghouse menyatakan bahawa Ripple bertujuan untuk menyelesaikan masalah ini melalui “Internet of Value” untuk menghubungkan berbilion orang di seluruh dunia untuk bertransaksi dengan serta-merta, dan juga dapat membuka “segudang peluang”

Saya percaya bahawa Ripple menawarkan penyelesaian yang akan memainkan peranan penting dalam dunia pembayaran global yang sudah ketinggalan zaman, dunia yang mungkin mengalami perubahan pada dekad yang lalu.

4. Apa yang akan membezakan XRP daripada cryptocurrency lain?

Terdapat banyak perkara yang membezakan XRP daripada kripto lain, tetapi Garlinghouse terutamanya menonjolkan perbezaan antara XRP dan Bitcoin.

Walaupun saya secara peribadi panjang BTC dan percaya bahawa ia menyelesaikan kes penggunaan yang berbeza, kenyataannya ialah hari ini masa purata untuk menyelesaikan transaksi BTC adalah sekitar 4 jam. Sebaliknya, XRP adalah sekitar 4 saat. Beberapa perbandingan lain yang serupa penting untuk pembayaran dan membolehkan Internet Nilai:

 • Lejar XRP dapat menangani lebih daripada 1500 transaksi / saat. BTC kini ~ 15 transaksi / saat.
 • Bayaran XRP setiap transaksi diukur sebagai pecahan sesen pun. Bayaran BTC setiap transaksi diukur dalam dolar. “

Untuk menambahnya, saya rasa ada beberapa perkara yang juga dapat diselesaikan.

Alasan besar (dan kenyal) bahawa Ripple (XRP) berbeza dengan cryptocurrency lain adalah bahawa ia berdasarkan komisen dan tidak sepenuhnya terdesentralisasi dengan cara yang sama seperti banyak syiling lain. Ripple memiliki sekitar 61 peratus, atau bernilai $ 16 bilion, dari semua XRP. Tidak ada yang menghalang mereka untuk melepaskan XRP mereka ke pasaran untuk mengawal harga. Juga demi kepentingan mengejar yuran pembayaran rendah untuk memastikan harga setiap XRP tetap rendah.

Terdapat juga pada masa ini 38,343,841,883 XRP dalam edaran. Oleh itu, jika anda mempunyai 1000 XRP pada $ 0,20, cap pasaran harus meningkat sebanyak $ 7,668,768,376,60 hanya untuk anda menggandakan wang anda. Ya, menggandakan wang anda adalah apa jua keadaan adalah kesepakatan yang cukup manis, tetapi perlu diingat bahawa pasaran $ 7,6 bilion tidak ada yang mengejek.

Sekiranya Saya Membeli Ripple (XRP)?

Kaedah terbaik untuk mengetahui sama ada anda harus melabur dalam apa sahaja adalah dengan cara yang sama seperti ikan besar, penggerak pasaran, orang bijak pelaburan melakukannya.

Mereka bangun dan mengambil kopi pagi mereka. Mereka meneguk, tetapi terlalu panas sehingga mereka meletakkannya untuk kemudian. Tidak lama lagi. Mereka memecahkan buku jari mereka dan membuka MacBook mereka. Ah, Ethereum naik 10% hari ini. Mereka tertanya-tanya adakah mereka harus membelinya. Mereka Google “Sekiranya Saya Membeli Ethereum”. Seorang pengguna reddit cryptosandlambos98 mengatakan “ya jika anda tidak membeli Ethereum ur hilang!” Mereka membuat pesanan dengan harga $ 10 juta.

Malangnya, tidak semudah itu. Walaupun spekulasi mempunyai kesan yang jelas terhadap turun naik harga, saya tidak akan memberitahu anda bahawa anda boleh memperhitungkannya dengan pasti.

Itulah sebabnya saya ingin mengetengahkan kepentingan mengetahui asas-asas cryptocurrency seperti Ripple (XRP), dan kemudian membuat keputusan untuk diri anda sendiri. Berikut adalah beberapa soalan yang saya ajukan kepada diri sendiri:

 • Apa yang mereka bina?
 • Seperti apa industri mereka?
 • Apa kelebihan daya saing mereka?
 • Siapa yang berada dalam pasukan pengasas mereka?
 • Berapa banyak token yang mereka keluarkan?
 • Masalah apa yang mereka selesaikan?

Setelah anda menurunkannya, teruskan. Anda akhirnya bertanggungjawab untuk membuat keputusan terbaik mengenai pelaburan anda. Kami hanya ingin berada di sini untuk memberi maklumat dan pandangan baru kepada anda.

Pemikiran Akhir

Dunia cryptocurrency dipenuhi dengan janji-janji menarik mengenai penyelesaian yang mengganggu industri, tetapi terdapat sedikit syiling yang sebenarnya berpotensi untuk memanfaatkannya.

Ripple (XRP) adalah salah satu syarikat yang jarang berlaku dalam bidang cryptocurrency yang sudah menjana wang dan bekerja dengan pelanggan sebenar; untuk tidak melupakan kenyataan bahawa mereka berpotensi menjadi pemimpin dalam menangani industri bernilai satu trilion dolar.

Oleh itu, adalah penting untuk menjadi berpendidikan dan terus mengetahui asas-asas Ripple dan gambaran jangka panjang sebelum anda memilih untuk melabur atau tidak. Walau apa pun, ia mesti menjadi naratif yang menarik untuk diikuti.

Penafian: Saya kini merupakan pelabur dalam Ripple (XRP) yang memegang jangka panjang. Ini bukanlah nasihat kewangan.