Luangkan masa yang cukup dalam komuniti crypto dan anda akan menyaksikan perdebatan mengenai Proof of Work (PoW) dan Proof of Stake (PoS). Peminat PoW akan berpendapat bahawa ini adalah sistem transaksi yang difikirkan oleh Satoshi Nakamoto untuk mata wang kripto. Mereka yang berpihak kepada PoS, sebaliknya, akan berpendapat bahawa perlombongan sudah ketinggalan zaman, tidak cekap, dan tidak selamat dibandingkan dengan pertaruhan.

Oleh itu, anda mungkin tertanya-tanya, apakah perbezaannya, adakah yang satu lebih baik daripada yang lain, dan mengapa lebih baik? Seperti kebanyakan perkara di Coin Central, kami tidak berada di sini untuk memberikan pendapat kami yang tidak diminta, tetapi kami di sini untuk memberikan anda maklumat objektif yang mungkin dapat membantu anda menentukan sendiri bukti mana yang paling berkesan membuktikan harganya.

Bukti Kerja

Ketika Satoshi Nakamoto membuat Bitcoin pada tahun 2009, dia membayangkan mata wang yang akan bergantung pada sistem konsensus yang tidak boleh dipercayai dan diedarkan. Ini akan membolehkan Bitcoin terdesentralisasi dari segi teknologi dan kewangan. Contohnya, apabila anda melakukan transaksi wang melalui sistem yang dipercayai, pihak ketiga (bank pemikir, kad kredit / debit, PayPal) mengendalikan transaksi ini dari segi debit dan kredit. Sekiranya Mark menghantar Sally $ 100 dolar, institusi akan mendebitkan akaun Mark $ 100 dolar dan memberi kredit kepada Sally sebanyak $ 100. Semua wang itu dikendalikan oleh dan di dalam pihak ketiga, jadi tidak ada dana yang ditransaksikan milik Mark atau Sally sehingga mereka dikeluarkan dari sistem.

Bitcoin berbeza dengan hab kewangan tradisional dengan tidak percaya. Ini tidak bermaksud anda tidak boleh mempercayai Bitcoin dan blockchain dengan wang anda. Sebenarnya, sebaliknya. Sifat tidak boleh dipercayai Bitcoin memungkinkan pertukaran rakan sebaya tanpa memerlukan orang tengah pihak ketiga.

Mediator tradisional digantikan dengan pelombong, dan pelombong ini bekerja bagi pihak pemegang Bitcoin untuk melihat bahawa transaksi berjaya diproses. Untuk melihat bahawa transaksi ini disetujui, pelombong memberikan kuasa pemprosesan komputer mereka untuk menyelesaikan algoritma yang dienkripsi dalam setiap transaksi. Inilah yang kami maksudkan dengan Bukti Kerja.

Di bawah sistem Proof of Work, penambang bersaing untuk mengesahkan bahawa semua transaksi di blok calon (blok yang sedang dibina) adalah sah. Untuk melakukan ini, mereka mesti menyelesaikan teka-teki yang dienkripsi yang mengesahkan integriti duit syiling yang ditransaksikan. Pelombong pertama untuk menyelesaikan teka-teki ini menerima sejumlah mata wang yang diniagakan, juga dikenali sebagai ganjaran blok. Setelah masalah diselesaikan, urus niaga membuat blok yang disimpan sebagai lejar umum di blockchain, dan pelombong mengumumkan penyelesaian ke seluruh rangkaian.

Seperti yang anda lihat, PoW ditentukan oleh persaingan dan output komputasi. Bayangkan pertandingan matematik antarabangsa di mana bukti (blok) yang belum pernah diselesaikan diberikan kepada pesaing (pelombong). Sesiapa yang menyelesaikan bukti ini terlebih dahulu diberikan hadiah (ganjaran blok), dan bukti yang dipecahkan kemudian diposkan di internet untuk dilihat oleh semua orang (blok yang ditubuhkan di blockchain).

Bukti Kepentingan

Proof of Stake berbeza sama sekali dengan Proof of Work. Daripada membina blok melalui output kerja, pencipta blok ditentukan oleh bahagian, atau kepentingan mereka, dalam mata wang.

Di bawah sistem ini, pemalsu (setara dengan penambang PoS) dipilih untuk membina blok berdasarkan kepentingan mereka dalam mata wang dan usia kepentingan tersebut dalam rangkaian blockchain. Sebagai contoh, katakan anda memegang 500,000 QTUM. Pertama sekali, izinkan saya mengucapkan tahniah kepada anda atas timbunan lemak anda. Kembali kepada contoh, di bawah sistem Proof of Stake, anda lebih cenderung membuat blok calon daripada seseorang yang mempunyai 100,000 QTUM. Untuk melangkah lebih jauh, jika anda menyimpan 500,000 QTUM anda di alamat yang sama selama setahun, anda lebih cenderung menghasilkan blok seterusnya daripada seseorang yang juga mempunyai 500,000 QTUM tetapi yang telah menyimpannya di alamat rangkaian untuk setengah tahun.

Untuk memberi anda analogi lain, bayangkan jika peluang anda untuk memenangi loteri meningkat berdasarkan a) berapa banyak wang yang anda masukkan ke dalamnya dan b) berapa lama anda membeli tiket. Sekarang, anda tidak akan menjana jutaan dolar dengan meletakkan mata wang PoS kegemaran anda, tetapi anda boleh menjana pendapatan pasif yang bagus di samping keuntungan pelaburan anda.

Penting untuk diperhatikan bahawa, untuk kepentingan yang harus dipilih, ia mesti disimpan di alamat dalam rangkaian koin. Oleh itu, jika anda memegang QTUM seperti dalam contoh di atas, anda perlu menyimpannya di dompet teras QTUM. Tidak ada ganjaran blok dalam sistem PoS. Memandangkan tidak ada insentif yang berpusatkan kerja untuk mengatasi pelombong lain, pemalsu hanya diberikan yuran transaksi.

Terdapat juga perbezaan yang ketara antara Proof of Stake yang Delegasikan dan Proof of Stake biasa, tetapi itu untuk artikel lain pada tarikh lain.

Duit Syiling PoW:

–Bitcoin

–Ethereum

–Litecoin

–Monero

Hibrid PoW / PoS:

–Dash

-Stratis

–Kongsi

–Pivx

Duit Syiling PoS:

–Cardano

-OmiseGo

–QTUM

-Ardor

Perbezaan dan Pengambilan Utama

Penyokong PoW akan memberitahu anda bahawa kripto dapat berfungsi dengan lebih berkesan sebagai mata wang. Model PoS, menurut mereka, memberi insentif kepada pengguna untuk mempertaruhkan duit syiling mereka untuk jangka masa yang panjang, sehingga menjadikannya tidak aktif.

Namun, peminat PoS akan mempertahankan keunggulan keseluruhan sistem mereka. Sebagai permulaan, ia menyelesaikan masalah penggunaan tenaga yang telah dibuat oleh Bitcoin. Oleh kerana lebih banyak transaksi dan pengguna ditambahkan ke rangkaian Bitcoin, lebih banyak daya pengkomputeran akan diperlukan untuk menampung pertumbuhan. Semakin banyak daya pengkomputeran yang ditambahkan ke rangkaian, semakin banyak kesukaran yang semakin meningkat. Dengan lebih banyak kesukaran datang peningkatan jumlah kerja yang mesti dihasilkan oleh komputer untuk menghasilkan blok, dan peningkatan output ini membawa kepada penggunaan tenaga yang lebih besar. Kesukaran pertumbuhan dan perlombongan Bitcoin secara eksponen dikaitkan dengan penggunaan tenaga, dan pengkritik melihat ini sebagai masalah yang tidak dapat diselesaikan di bawah model PoW. Ini adalah sebab penggunaan rangkaian Bitcoin sahaja lebih banyak tenaga daripada 159 negara.

Proof of Stake juga bertahan daripada serangan 51% pada blockchain. Seperti yang telah kita lihat dengan perang saudara Bitcoin Cash dan Bitcoin baru-baru ini, kuasa perlombongan yang tidak seimbang dapat menyebabkan pemusatan de facto rangkaian blockchain. Untuk mengawal sebahagian besar blockchain PoS, pengesah harus memiliki 51% atau lebih dari keseluruhan penawaran crypto itu. Oleh itu, agar seseorang menyerang blockchain Cardano, misalnya, mereka perlu Cardano bernilai $ 609,286,157,643 untuk melakukannya. Kami tidak melihat perkara itu berlaku.

PoS dan PoW mempunyai kelebihan dan kekurangan, dan kami akan teruja untuk melihat bagaimana pasaran bertindak balas terhadap duit syiling yang menggunakan sistem atau gabungan kedua-duanya. Satu perkara terakhir yang perlu diingat untuk PoW, ialah apabila semua syiling mata wang dicetak dan diedarkan, ganjaran sekatan akan hilang. Ini mungkin memberi insentif kepada duit syiling PoW untuk mengemas kini model PoS, tetapi hanya masa yang akan diketahui.