Baru-baru ini, kami melihat beberapa kisah mengenai bagaimana sebilangan orang menjadi jutawan bitcoin. Walaupun prestasi ini mengagumkan, terdapat beberapa orang yang bersaing untuk menjadi sebahagian daripada kumpulan jutawan bitcoin yang lebih sukar difahami.

Dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa kisah mengenai orang terkaya dalam cryptocurrency. Kami juga akan mengkaji beberapa risiko yang ditanggung oleh golongan kaya raya dan beberapa kemungkinan faedah yang mereka harapkan.

Jihan Wu – Perlombongan Bitcoin

Jihan Wu adalah Ketua Pegawai Eksekutif Bitmain, syarikat perlombongan bitcoin teratas di dunia. Walaupun syarikat itu baru ada sejak 2013, syarikat itu mampu menghasilkan pendapatan $ 2.5 bilion pada tahun 2017 sahaja. Menurut Wu, sebahagian besar pendapatan dijana melalui penjualan langsung rig perlombongan kepada pelombong bitcoin. Bitmain juga mempunyai sumber pendapatan tambahan seperti BTC.com dan AntPool, dua kumpulan perlombongan bitcoin terkemuka yang menyumbang 40% daripada perlombongan Bitcoin dunia. Semua ini telah meletakkan syarikat pada penilaian peribadi antara $ 9 bilion hingga $ 12 bilion. Wu dan pengasas bersama, co-CEO Micree Zhan memiliki sekitar 60% Bitmain.

Jihan Wu

Jihan Wu

Risiko Menjadi Gergasi Perlombongan

Memandangkan pasaran cryptocurrency cukup baru ketika syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2013, risikonya cukup besar. Banyak risiko ini semakin meningkat pada tahun 2018. Contohnya, ibu pejabat Bitmain tetap di China, walaupun terdapat larangan perdagangan cryptocurrency, perlombongan, dan halangan lain yang berpotensi.

Peraturan di China dan seluruh dunia bukanlah satu-satunya risiko yang perlu dipertimbangkan oleh Bitmain.

Sepanjang tahun 2018, terdapat peningkatan dalam projek terkemuka yang telah membuat perubahan pada algoritma konsensus mereka untuk memerangi perlombongan ASIC. Bagi Bitmain, perubahan mendadak dapat bererti bahawa beberapa peralatan perlombongan (iaitu rig perlombongan ASIC) boleh menjadi usang dengan cepat dan sukar dijual. Bergantung pada kos pengeluaran, syarikat berisiko kehilangan sejumlah besar wang setiap kali projek membuat kemas kini algoritma.

Di samping itu, sukar untuk meramalkan sama ada perlombongan adalah masa depan algoritma konsensus kerana sebilangan projek (iaitu Ethereum) telah mula beralih dari Proof-of-Work ke Proof-of-Stake, yang berpotensi mengurangkan keperluan untuk peralatan perlombongan.

Walaupun terdapat risiko ini, pengasas Bitmain telah berjaya dan memperoleh status jutawan bitcoin dengan menjadi pemain terbesar dalam pasaran perlombongan cryptocurrency.

Melabur untuk Menjadi Jutawan

Walaupun mungkin menjadi jutawan bitcoin melalui industri yang berkaitan seperti perlombongan atau mungkin dengan menjadi pengasas projek blockchain yang berjaya, melabur secara langsung dalam cryptocurrency nampaknya merupakan salah satu cara yang paling biasa untuk mendapatkan kekayaan.

Seperti yang dinyatakan dalam artikel baru-baru ini yang memaparkan kisah mengenai pelabur kecil baru yang menjadi kaya melalui pelaburan cryptocurrency, dalam banyak kes, pelaburan hanya bernilai ribuan dolar. Walaupun ada kisah di mana orang menjual segala-galanya untuk melabur sendiri untuk melabur dalam cryptocurrency, jumlah keseluruhan dana yang dilaburkan masih rendah jika dibandingkan dengan beberapa pelabur yang sangat kaya.

Terdapat beberapa contoh di mana orang yang sudah terlalu kaya dari segi pegangan mata wang fiat telah memutuskan untuk melabur banyak dalam cryptocurrency. Salah satu contohnya ialah Alan Howard. Walaupun Howard sudah memiliki nilai bersih $ 1,35 bilion, Bloomberg telah melaporkan pada bulan Mac 2018 bahawa Howard telah melabur $ 400 juta. Berdasarkan statistik ini, pelaburan ini menyumbang kira-kira 30 peratus kekayaan Howardnya. Kisah bitcoin ini cukup menarik kerana beberapa sebab.

jutawan bitcoin

Alan Howard

Pertama, masa pelaburan adalah mustahak untuk difahami. Adakah Howard membeli semasa pasaran bear atau bull market? Memandangkan sifat turun naik harga cryptocurrency, boleh dianggap cukup berisiko bagi seseorang yang sudah kaya raya untuk bertaruh besar pada cryptocurrency. Masa boleh membuat perbezaan besar dalam memahami sama ada ini berjaya atau belum berjaya. Walau bagaimanapun, ini boleh membuahkan hasil sebagai pelaburan jangka panjang.

Kedua, perjudian ini adalah kisah yang bertentangan dengan narasi yang diberitahu oleh banyak orang yang sangat kaya mengenai cryptocurrency. Contohnya, kedua-duanya Warren Buffett dan Bill Gates telah mengkritik cryptocurrency.

Pelabur Cryptocurrency terkenal lain

Walaupun pelaburan cryptocurrency Howard mungkin kelihatan seperti risiko besar bagi seseorang yang sudah kaya raya, terdapat beberapa kes lain di mana jutawan telah memutuskan untuk mengambil risiko yang sama. Sebagai contoh, Mike Novogratz ($ 2.3 bilion) dan Steven Cohen ($ 11.4 bilion) juga telah melaburkan sejumlah besar dana fiat ke dalam cryptocurrency.

Pelaburan Steven Cohen berlaku pada bulan Julai 2018, yang penting untuk diperhatikan kerana kenyataannya kemungkinan disebabkan oleh keputusan SEC bahawa Ether bukanlah keselamatan. Walaupun keputusan itu tidak memberi kesan langsung pada harga jangka pendek Ethereum, keputusan ini mungkin mengurangkan beberapa risiko di mata pelabur utama, menjadikan Ethereum dan banyak cryptocurrency lain lebih menarik sebagai pelaburan jangka panjang. Cohen, khususnya, melabur dalam beberapa cryptocurrency yang berbeza, dengan Ripple menjadi kemungkinan pengecualian yang terkenal kerana spekulasi bahawa ia berpotensi dianggap sebagai keselamatan di masa depan.

Steven Cohen

Steven Cohen

Kesan Pasaran Jutawan Bitcoin

Kejayaan atau kegagalan mereka yang ingin menjadi jutawan bitcoin akan terus menjadi faktor penting untuk diperhatikan oleh semua pelabur.

Di satu pihak, penggunaan cryptocurrency oleh orang-orang yang sudah menjadi jutawan fiat atau penciptaan syarikat-syarikat berkaitan crypto yang besar dapat memimpin pasaran ke arah penerapan arus perdana dari masa ke masa. Satu perkara yang perlu dipertimbangkan ketika melihat banyak kritikan terhadap cryptocurrency adalah sama ada pengkritik atau penyokong telah melabur atau tidak. Pada akhirnya, mungkin bermanfaat untuk memiliki beberapa juara cryptocurrency yang bukan sahaja mempunyai minat di pasaran tetapi juga dapat membantu mempromosikan pertumbuhan pasaran.

Di sisi lain, masih ada kemungkinan bahawa golongan ultra kaya dapat membuat pemusatan kekayaan jenis bekalan token baru, sesuatu yang pada mulanya banyak cryptocurrency diciptakan untuk mencegah.

Akan menarik untuk diperhatikan bagaimana penciptaan jutawan bitcoin akan mempengaruhi arah pasaran masa depan. Pada tahun 2018, kami telah melihat gabungan kisah bitcoin yang baik dari pelabur individu dan pelabur institusi yang berjaya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me