Dalam artikel ini, kita akan melihat mengapa cryptocurrency adalah masa depan sistem tunai elektronik. Mengapa ia harus menjadi jenis pembayaran yang paling banyak digunakan – dan bagaimana ini boleh mempengaruhi masa depan ekonomi global. Kami juga akan membincangkan mengapa penurunan Bitcoin dan faktor pasaran lain menunjukkan cabaran dan peluang.

Faedah Pelanggan Cryptocurrency

Sejak awal abad ke-21, perdagangan menjadi semakin digital. Ini telah memberi peluang baru bagi pengguna dan perniagaan di seluruh dunia untuk lebih berhubung.

Banyak yang berubah sejak itu Kertas putih asli Satoshi Nakamoto pada bulan November 2008. Kami telah melihat kemajuan besar dalam kemampuan teknologi blockchain untuk memperkasakan masa depan pembayaran P2P yang lebih baik melalui cryptocurrency (walaupun penurunan Bitcoin).

Semasa mempertimbangkan landskap sistem tunai digital semasa, pengguna mempunyai banyak masalah dengan menggunakan syarikat pemprosesan pembayaran fiat. Berikut adalah beberapa penambahbaikan yang dapat diberikan oleh cryptocurrency – sebagai masa depan tunai elektronik.

Meningkatkan Privasi Pengguna

Pertama, syarikat pemprosesan pembayaran fiat pada masa kini menggunakan pangkalan data terpusat untuk menyimpan maklumat yang berkaitan dengan pembelian kad debit dan kredit. Tidak kira sama ada pengguna membeli secara dalam talian atau secara peribadi, sistem-sistem ini telah menjadi kaedah pembayaran pilihan berbanding wang tunai. Walau bagaimanapun, sebilangan peretasan berskala besar pangkalan data terpusat meletakkan risiko pengguna berisiko tinggi.

Blockchain mempunyai kemampuan untuk menyelesaikan masalah ini dengan mewujudkan keselamatan data yang lebih besar, menjadikan pembayaran cryptocurrency lebih selamat bagi pengguna. Sudah ada sejumlah projek blockchain besar yang berusaha menyelesaikan masalah berkaitan keselamatan utama. Yang utama yang dihadapi oleh pengguna kini ialah penjualan data peribadi atau pencurian identiti. Sekiranya cryptocurrency menjadi masa depan tunai elektronik, jelas ia mesti selamat.

Lebih Banyak Aliran Modal / Perdagangan Tanpa Sempadan

Salah satu masalah terbesar yang dihadapi oleh pengguna adalah bahawa, walaupun perdagangan dalam talian mewujudkan kemungkinan untuk melakukan transaksi melintasi sempadan, biasanya terdapat bayaran yang tinggi untuk penukaran wang.

Dalam dunia fiat, mata wang kebanyakannya terhad kepada satu negara atau wilayah ekonomi. Bagi sebilangan pengguna yang mempunyai pasaran domestik yang cukup besar untuk dipilih, ini mungkin tidak menjadi masalah. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang mesti berbelanja melintasi sempadan, perlu menukar pelbagai mata wang negara menyebabkan kenaikan kos untuk memproses pembayaran.

Sebaliknya, cryptocurrency boleh digunakan secara global oleh peruncit dalam talian tanpa perlu membayar yuran untuk menghantar / menerima dana hanya kerana orang lain tinggal di negara lain. Masa depan tunai elektronik hampir pasti tanpa sempadan.

Lebih Sedikit Transaksi Belum Selesai

Isu utama lain yang dihadapi pengguna dengan pembayaran fiat hari ini adalah ketidakpastian kapan peniaga akan memproses pembayaran. Bagi sesetengah orang, ia mungkin berlaku pada hari yang sama atau pada hari berikutnya. Bagi yang lain, mungkin memerlukan beberapa minggu. Sering kali, pengguna mesti melihat “menunggu” untuk jangka masa yang panjang. Ini jauh untuk membantu sesiapa sahaja yang berusaha mengimbangkan anggaran.

Cryptocurrencies sebagai masa depan tunai elektronik dapat menyelesaikannya dengan membuat masa penyelesaian transaksi seketika dalam kebanyakan kes. Dengan menyingkirkan masalah “tertunda”, pengirim dan penerima akan dapat melakukan transaksi kewangan, dan perdagangan secara umum, jauh lebih efisien. Yang paling penting, jika pembayaran cryptocurrency tidak seketika, cukup mudah untuk membatalkan transaksi crypto yang tidak disahkan tanpa rasa takut kehilangan dana.

kad kredit

Masalah keselamatan menjadi perhatian

Bagaimana Cryptocurrency Memperkasakan Pedagang dan Perniagaan Baru yang Ada

Memotong Yuran Transaksi Tinggi

Bagi perniagaan, penerimaan mata wang fiat yang dibayar melalui syarikat pemprosesan kad debit / kredit pihak ketiga adalah masalah untuk menawarkan kemudahan kepada pengguna. Walaupun kedai batu bata boleh menerima wang tunai, peruncit dalam talian sangat bergantung pihak ketiga, yang mengenakan bayaran yang tinggi.

Cryptocurrency menawarkan keupayaan untuk memproses pembayaran dengan bayaran yang jauh lebih rendah. Ini bermaksud peniaga tidak perlu risau untuk menaikkan harga produk hanya untuk mengimbangi kos pemprosesan pembayaran.

Pedagang boleh menggunakan pembayaran crypto untuk menyimpan lebih banyak keuntungan dan menghilangkan orang tengah. Ini adalah sesuatu yang sebelum ini sukar dicapai dalam era pembayaran digital.

Lebih Banyak Alternatif Pasaran

Sebab lain mengapa cryptocurrency diperlukan oleh peniaga kerana ia menawarkan persaingan baru. Sebilangan besar syarikat pemprosesan pembayaran tradisional tidak perlu mengurangkan yuran kerana tidak ada banyak pilihan untuk peniaga. Daripada hanya mempunyai sebilangan kecil pilihan yang boleh dilaksanakan, terdapat beribu-ribu kemungkinan alternatif cryptocurrency baru.

Ini bermaksud peniaga boleh mula menggunakan cryptocurrency dan mengurangkan monopoli pemproses pembayaran fiat. Ini akan menjadikan cryptocurrency masa depan sistem tunai elektronik.

Kami telah melihat sebilangan perniagaan mula menerima Bitcoin dan juga cryptocurrency lain di samping pembayaran kad debit / kredit tradisional. Dengan melakukan ini, peniaga mempunyai kemampuan untuk menentukan pilihan mana yang paling sesuai untuk diri mereka dan pelanggan mereka.

cryptocurrency peniaga

Kami menerima Bitcoin di sini

Penambahbaikan Diperlukan, Cabaran Diterima

Bolehkah cryptocurrency dianggap sebagai sistem tunai elektronik tahun 2018? Dengan melihat penggunaan pengguna, jawapannya adalah tidak. Terdapat sejumlah peningkatan yang diperlukan sebelum penggunaan pengguna dapat dilaksanakan secara besar-besaran. Syukurlah, projek blockchain dari seluruh dunia telah menghadapi cabaran dan berusaha untuk membina penyelesaian yang lebih baik untuk pembayaran cryptocurrency.

Menangani Permintaan

Blockchains perlu menangani lebih banyak transaksi sesaat. Malah cryptocurrency yang paling popular terhad dalam apa yang boleh dilakukan secara rantaian. Pada waktu penggunaan puncak, bayaran juga dapat meningkat dengan ketara kerana kesesakan blockchain. Dengan kemajuan dalam skalabilitas, blockchain dapat menangani berjuta-juta atau bahkan jumlah transaksi yang tidak terbatas per saat tanpa kenaikan yuran.

Turun naik harga

Bergantung pada perspektif anda, turun naik harga yang dilihat semasa penurunan Bitcoin boleh dianggap baik atau buruk. Sebagai contoh, seorang peniaga boleh menerima cryptocurrency satu hari dan harganya boleh meningkat 10 peratus pada keesokan harinya.

Walau bagaimanapun, keadaan sebaliknya boleh dan sering berlaku, menyebabkan kerugian bersih. Pedagang dan pengguna mungkin terus menggunakan fiat untuk pembayaran di masa depan hanya kerana kestabilan harga jangka pendek yang konsisten dari mata wang negara utama.

Harga keseimbangan untuk cryptocurrency dapat meningkatkan penggunaan pengguna. Stablecoins juga dapat mencapai kestabilan harga, memungkinkan masa depan sistem tunai elektronik menjadi crypto. Terdapat juga kemungkinan bahawa semua harga cryptocurrency akan menjadi stabil dari masa ke masa kerana pasaran terus meningkat.

Keselamatan

Walaupun pemproses pembayaran dan perniagaan fiat sering mempunyai kekurangan keselamatan yang menyebabkan kehilangan dana pengguna dan masalah lain, insiden ini tidak disorot sama seperti peretasan cryptocurrency berskala besar.

Seperti yang telah kita lihat, walaupun dompet cryptocurrency paling selamat boleh digodam. Dengan peningkatan reka bentuk keselamatan dalam kempen blockchain dan pendidikan mengenai bagaimana pengguna dapat menyimpan dana dengan selamat, semakin banyak orang akan yakin menggunakan crypto untuk pembayaran P2P.

mengapa crypto

Cryptocurrency boleh menjadi masa depan tunai elektronik

Kesimpulan – Adakah Cryptocurrency Menjadi Masa Depan Wang Tunai Elektronik?

Walaupun teknologi blockchain masih memerlukan banyak peningkatan melebihi yang mungkin dilakukan pada tahun 2018, mudah dilihat bahawa ia berpotensi untuk meningkatkan cryptocurrency ke tahap yang diperlukan untuk menjadi masa depan sistem tunai elektronik. Sebaliknya, kedua-dua perniagaan dan pengguna akan dapat merealisasikan banyak faedah yang dapat ditawarkan oleh cryptocurrency berbanding pilihan fiat.