Dalam dunia audit perakaunan dan jaminan kewangan, hanya Big Four yang penting. Deloitte, EY, PwC, dan KPMG adalah penguasa alam semesta. Firma perakaunan Big Four mempunyai oligopoli yang tegas mengenai penyediaan perkhidmatan cukai, perakaunan, perundingan, dan audit kepada hampir semua syarikat besar di seluruh dunia.

Semua syarikat yang disenaraikan secara terbuka mesti membuka buku mereka kepada juruaudit luar untuk memuaskan pengawal selia kewangan. Blockchain adalah sering disebut-sebut sebagai revolusi terbesar dalam perakaunan sejak pembukuan kemasukan dua kali. Oleh itu, adalah wajar bahawa blockchain akan menyebabkan perubahan seismik untuk Big Four, dan cara mereka berniaga dengan pelanggan mereka.

Amalan Audit dan Perakaunan

Walaupun perisian menjalankan banyak aktiviti perakaunan hari ini, pembukuan kemasukan dua kali masih merupakan amalan yang menyokong teknologi. Pangkalan data yang dihoskan di pelayan terpusat menyimpan rekod debit dan kredit, sama seperti buku kertas dan hamparan kemudian. Peranan pasukan kewangan sering difokuskan pada perdamaian antara sistem yang berbeza, bahagian sistem, atau jabatan dalaman yang berbeza.

Peranan juruaudit adalah untuk menilai sama ada penyata kewangan syarikat sesuai dengan buku-bukunya. Ini biasanya meliputi sama ada rekod kewangan sepadan dengan bank atau pemiutang, sama ada aset dan pelaburan dinilai dengan betul, dan sama ada kawalan yang berlaku terhadap amalan perakaunan cukup kuat untuk mematuhi apa yang dikehendaki oleh undang-undang.

Jumlah urus niaga yang melalui buku syarikat mana pun boleh menjadi besar. Oleh itu, audit tidak dapat dilakukan untuk memeriksa semua perkara yang berlaku dalam tempoh audit. Biasanya, juruaudit akan meminta sampel transaksi tertentu secara rawak yang dapat mereka jejak dari awal hingga akhir.

Big Four firma perakaunan

The Big Four – tuan di alam perakaunan

Yang Buruk dan Yang Jahat

Menguji sampel rawak tidak mudah dibuktikan. Sebilangan sampel dengan mudah dapat dikumpulkan, tetapi amalan perakaunan yang mendasari dapat mengandungi kekurangan atau aktiviti penipuan.

Lebih buruk lagi, sejarah menunjukkan bahawa juruaudit sendiri boleh terlibat dalam amalan buruk. The Skandal Enron yang berlaku pada tahun 2001 bukan hanya menyebabkan penutupan syarikat Enron. Ia juga menjatuhkan Arthur Anderson, firma perakaunan yang bertanggungjawab untuk mengaudit Enron, setelah didapati bahawa mereka terlibat dengan kegiatan penipuan yang berlaku di dalam syarikat itu. Pada masa itu, firma Big Five menjadi syarikat perakaunan Big Four yang kita ada sekarang.

Logo Arthur Andersen

Logo firma audit dan perakaunan yang kini tidak berfungsi, Arthur Andersen

Baru-baru ini, kejatuhan kontraktor kerajaan Carillion di UK menyebabkan anggota kerajaan terpaksa meminta perpisahan dari Empat Besar. Syarikat ini mengalami pembubaran dengan liabiliti lebih dari £ 7b, tetapi hanya $ 29 juta tunai. Ini terjadi setelah setiap firma perakaunan Big Four terlibat dengan syarikat itu, sama ada dalam kemampuan audit atau perundingan.

Bagaimana Empat Syarikat Perakaunan Besar Mempersiapkan Blockchain

Selama bertahun-tahun akan datang, blockchain akan menyebabkan perubahan besar dalam proses perakaunan dan audit. Blockchain mencatatkan pertukaran nilai antara pihak, membuat catatan transaksi yang selamat dan kekal, sepenuhnya dapat diaudit menggunakan kod. Oleh itu, blockchain pasti ditakdirkan untuk mengambil alih proses pembukuan dua kali masuk dalam persekitaran korporat.

Syarikat blockchain seperti Digital Asset dan konsortia seperti R3 sudah melabur dalam blockchain sebagai cara merekod transaksi antara pemain di pasaran kewangan. Semua syarikat perakaunan Big Four mengambil langkah untuk mempersiapkan blockchain.

Semua Empat Besar baru-baru ini menyertai sebuah konsortium Taiwan daripada 20 bank untuk menyiasat potensi penggunaan blockchain dalam audit fiskal. Juga, Deloitte dan MATA masing-masing telah menerbitkan makalah yang menggariskan bagaimana mereka melihat peranan blockchain pada masa depan proses audit. Mereka mengakui kemungkinan masa depan bahawa blockchain akan menggantikan bahagian manusia dalam memeriksa dan mengesahkan transaksi.

Sistem Hak Milik

Sejauh ini, tiada satu pun dari Big Four yang belum mendedahkan sistem berasaskan blockchain untuk mengaudit transaksi seluruh syarikat. Walau bagaimanapun, pada bulan April, EY mengumumkan bahawa ia telah mengembangkan teknologi pengauditan bagi firma yang menggunakan cryptocurrency seperti Bitcoin sebagai pembayaran. Disebut EY Blockchain Analyzer, syarikat percaya sistem itu “akan meletakkan asas untuk menguji aset, liabiliti, ekuiti dan kontrak pintar blockchain ketika syarikat mengadopsi teknologi blockchain.”

PwC mempunyai juga mengumumkan sistem yang serupa sendiri. Menariknya, PwC telah menyatakan bahawa kekurangan kaedah standard untuk mengaudit transaksi blockchain adalah sebab firma ragu-ragu untuk menggunakan blockchain.

Blockchain bahkan dapat membuka pasaran untuk proses perniagaan kewangan dan mengaudit pasaran di luar firma perakaunan Big Four. Pesaing yang lebih kecil seperti Mengenal dan FIS Global juga mula muncul. Syarikat-syarikat ini bertujuan untuk memindahkan proses kewangan ke penyelesaian blockchain peringkat perusahaan.

Bagaimana Blockchain Akan Menukar Peranan Juruaudit?

Peranan akauntan dan juruaudit akan berkembang apabila blockchain mula menyerap amalan perakaunan. Juruaudit manusia pasti akan menjalankan proses menentukan standard dan strategi audit. Ini kemudian akan dikodkan ke dalam blockchain sehingga transaksi dapat diaudit dalam masa nyata dan bukan berdasarkan fakta.

Pemeriksaan dan kawalan akan menjadi minimum atau dihapuskan. Mungkin juga akan ada peranan berdasarkan pemerintahan. Seorang manusia perlu memastikan bahawa rangkaian blockchain beroperasi dengan adil dan mengikut prinsip yang dipersetujui.

Blockchain akan menghilangkan keperluan untuk berdamai antara pelbagai entiti dalam syarikat, kerana masing-masing akan berkongsi set data yang sama. Oleh itu, akauntan juga cenderung melihat perubahan dalam peranan mereka. Audit blockchain masa nyata mungkin menemui kesilapan atau ketidakkonsistenan dalam urus niaga. Dalam kes ini, manusia harus campur tangan untuk menentukan apa yang telah berlaku. Profesional kewangan juga akan bertanggungjawab untuk tadbir urus kewangan dalaman.

Pemikiran Akhir

Pemerintah dan pengawal selia terus meminta syarikat perakaunan Big Four untuk melonggarkan cengkeraman mereka di pasar audit. Namun, peraturan lambat berlaku dan hanya dapat berfungsi secara reaktif.

Blockchain sudah mewujudkan rasa tidak percaya antara pihak. Ini juga memberikan jejak audit yang lebih lengkap dan telus daripada menggunakan ujian sampel. Akan menarik untuk melihat apakah blockchain akhirnya terbukti mengganggu keseimbangan kuasa di antara oligopoli – dengan andaian pengawal selia tidak sampai ke sana terlebih dahulu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me