Perlombongan Bitcoin telah menjadi industri yang menguntungkan bagi banyak orang dalam komuniti cryptocurrency. Walaupun semakin popularnya perlombongan bitcoin di seluruh dunia, terdapat beberapa tempat yang haram. Dalam artikel baru-baru ini, kami melihat di mana perlombongan bitcoin dilarang. Dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa kes yang berbeza untuk mendapatkan gambaran yang lebih tepat mengapa lebih banyak kerajaan menghentikan operasi ini.

China

Di banyak negara, memiliki dan / atau berdagang cryptocurrency secara rasmi dilarang. Walau bagaimanapun, peraturan ini tidak semestinya menyebabkan penutupan perlombongan bitcoin. China adalah salah satu daripada beberapa negara yang telah melarang larangan perdagangan dan perlombongan di seluruh negara.

Sebelum larangan perlombongan bitcoin diumumkan awal tahun ini, China menyumbang lebih daripada 70% operasi perlombongan bitcoin dunia. Statistik perlombongan tidak tersedia pasca larangan, jadi sukar untuk mengetahui kesan keseluruhan larangan tersebut dari penulisan ini. Terdapat beberapa serangan yang diselaraskan, termasuk satu pada bulan April 2018 di Tianjin di mana 600 komputer perlombongan dan lapan kipas berkuasa tinggi dirampas.

Pegawai China merumuskan strategi bagaimana menghentikan operasi perlombongan. Ini dibuktikan dengan bocoran dokumen yang dikeluarkan pada awal tahun 2018. Menurut artikel yang diterbitkan oleh Vice, “Dalam dokumen-dokumen tersebut, yang dikeluarkan ke kantor-kantor lokal pengatur keuangan internet, pihak berwenang diinstruksikan untuk memaksa operasi penambangan keluar dari bisnis dengan menggunakan langkah-langkah yang berkaitan dengan harga elektrik, penggunaan tanah, pajak dan perlindungan lingkungan.”

Faktor persekitaran penting untuk dipertimbangkan sebagai alasan yang sah untuk larangan perlombongan bitcoin di China. Sementara pertumbuhan pelepasan karbon tahunan di China hanya meningkat sebanyak 1.4% (kurang dari 2.0% yang diunjurkan) pada tahun 2017, China masih menyumbang sekitar 30% pelepasan karbon global. Memandangkan perlombongan bitcoin sekarang menjadikan 0.6% dari jumlah penggunaan tenaga dunia, dan mungkin lebih banyak lagi pada masa akan datang, ini adalah kebimbangan sebenar yang mesti ditangani oleh komuniti cryptocurrency.

Walaupun begitu, yang lain mengatakan bahawa alasan larangan perlombongan itu hanyalah berkaitan dengan matlamat untuk melaksanakan penutupan semua cryptocurrency secara amnya di seluruh China. Kemampuan untuk membuat sistem kewangan baru dapat dilihat sebagai ancaman bagi yang sekarang. Walaupun kemungkinan ini tidak unik untuk China, adalah penting untuk mempertimbangkan reaksi China terhadap perubahan ini sekarang kerana ekonomi KDNK teratas di dunia. Sebagai reaksi terhadap larangan tersebut, beberapa pelombong bitcoin telah memindahkan operasi perlombongan mereka ke luar negara ke tempat di mana perdagangan dan perlombongan bitcoin adalah sah.

perlombongan bitcoin

Kredit Foto: Bloomberg

Amerika Syarikat (Upstate New York)

Walaupun kerajaan persekutuan Amerika Syarikat tidak melarang perlombongan bitcoin, beberapa kerajaan tempatan telah membuat undang-undang larangan mereka sendiri.

Contohnya, Plattsburgh, New York, sebuah bandar yang berpenduduk 20,000 yang terletak kira-kira 20 batu dari sempadan Kanada, telah meletakkan moratorium 18 bulan mengenai perlombongan bitcoin. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Plattsburgh menjadi pusat penambang bitcoin kerana harga elektrik yang murah berkat pengeluaran tenaga hidroelektrik di Sungai St. Lawrence.

Walau bagaimanapun, pengenalan perlombongan bitcoin telah menyebabkan kos elektrik lebih tinggi untuk semua penduduk. Ini kerana kemudahan hidroelektrik harus menghasilkan lebih banyak daripada jumlah tenaga yang diperuntukkan khas untuk menyokong operasi perlombongan. Sebagai contoh, pada bulan Disember 2017 dan Januari 2018, bahkan beberapa penduduk yang tidak saya melihat bil elektrik meningkat sebanyak $ 300.

Mereka yang mungkin mempertimbangkan melanggar undang-undang baru ini mungkin ingin berfikir semula – hukumannya ditetapkan pada $ 1,000 / hari perlombongan haram. Di Daerah Kemudahan Awam (PUD) Chelan County di Washington, terdapat juga larangan serupa berlaku. Satu operasi perlombongan bitcoin yang tidak sah dengan penggunaan elektrik lebih dari 11,000 kWh telah ditutup. Sebelum pihak berkuasa menarik steker, operasi ini menghabiskan sekitar 20x elektrik isi rumah standard.

Plattsburgh, NY

Kredit Foto: GoTravelaz

Malaysia

Seperti yang ditulis dalam artikel sebelumnya, Malaysia telah menindak operasi perlombongan berasaskan kediaman haram. Dalam serbuan yang diselaraskan, dua ladang perlombongan bitcoin negara ditutup. Operasi ini dianggap tidak sah, bukan kerana keseluruhan larangan perlombongan bitcoin, tetapi kerana individu yang bertanggungjawab dalam operasi ini tidak mempunyai izin perniagaan rasmi.

Walaupun tidak jelas betapa mudah atau sukarnya mendapatkan izin pemerintah untuk menjalankan operasi perlombongan di Malaysia, jelas bahawa aduan dari jiran merupakan faktor penting yang menyebabkan penutupan. Jiran melaporkan bahawa operasi menyebabkan turun naik kuasa dan penyewa kuat dan tidak teratur.

Malaysia

Malah Perlombongan Bitcoin yang sah boleh membawa kepada aktiviti haram

Banyak negara atau kota tidak mempunyai undang-undang yang melarang perlombongan atau bahkan memerlukan izin perniagaan seperti dalam kes yang dinyatakan di atas; namun, terdapat banyak operasi individu yang telah ditutup kerana beberapa sebab yang berlainan yang merupakan aktiviti perlombongan haram.

Satu kejadian seperti itu berlaku di Orenburg, Rusia pada April 2018. Dalam kes ini, dua individu ditangkap setelah didapati bahawa mereka telah membuat ladang perlombongan bitcoin di sebuah kilang getah yang terbengkalai. Mereka didakwa dengan kerosakan harta benda dan beberapa kejahatan lain. Juga, pelombong haram ini mencuri 8 juta kW / j elektrik bernilai sekitar 60 juta rubel (~ $ 1 juta).

Kejadian seperti ini lebih biasa daripada yang anda fikirkan. Contohnya, di AS, pegawai kerajaan negeri di New York dan Louisiana sumber kerajaan menggunakan secara haram untuk menubuhkan operasi perlombongan.

Pekerja di sebuah Agensi pelaporan cuaca Australia juga melakukan aktiviti haram yang serupa. Dalam semua kes ini, penting untuk diperhatikan bahawa perlombongan bitcoin itu sendiri tidak menyalahi undang-undang. Walau bagaimanapun, cara menjalankan operasi perlombongan adalah tidak sah. Sekiranya individu menggunakan masa, wang, dan sumber daya mereka sendiri untuk menambang, kemungkinan besar mereka tidak akan menghadapi masalah undang-undang.

Walaupun masih terdapat beberapa kawasan di mana perlombongan bitcoin tidak sah, nampaknya trend larangan semakin perlahan. Selagi pelombong bergerak dengan cara yang tidak memberi kesan negatif terhadap kehidupan orang-orang di sekitar mereka, tidak hairanlah apabila pemerintah ini membatalkan larangan yang mereka tetapkan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me