Pengganggu mengguncang model tradisional, membolehkan kita menjana pendapatan pasif – atau penjahat berjubah yang bertanggung jawab atas semua jurang di jalan raya? Pasaran telah disukai oleh pengguna dan dibenci oleh penyandang jawatan selama ini. Tetapi dengan meningkatnya pasaran blockchain, itu mungkin masa pembayaran balik.

Pasaran dalam talian mempunyai banyak manfaat daripada blockchain. Tetapi mereka juga mengalami banyak kerugian, terutama jika mereka gagal memperoleh kelebihan penggerak pertama. Anda mungkin mempunyai pangkalan pengguna setia yang mendapat keuntungan dari platform anda berulang kali. Mengapa tidak memberi mereka alternatif yang boleh dipercayai yang tidak meninggalkan mereka dengan 20 peratus lebih sedikit di dalam saku mereka? Jika tidak, perhatikan seberapa cepat mereka pergi.

Bagaimana Tempat Kerja Blockchain Marketplace?

Sebaik sahaja anda memahami sifat teknologi blockchain, menjadi sangat mudah untuk mengetahui bagaimana pasaran blockchain berfungsi. Berjalan secara autonomi, mereka menggunakan sistem peer-to-peer yang benar-benar (bukan yang dipasarkan sedemikian rupa) yang membolehkan transaksi yang boleh dipercayai berlaku dari Penjual A ke Pembeli B. Tanpa perantara.

Jadi, bilik ganti yang anda sewa melalui Airbnb? Kereta yang anda pandu untuk Uber? Melalui pasaran blockchain dan teknologi kontrak pintar, anda kini dapat menerima keseluruhan nilai transaksi. Anda tidak perlu lagi bekerja dengan 20 peratus lebih sedikit. Anda boleh menerima keseluruhan gaji.

Dengan sistem kontrak pintar, setelah syarat telah dipersetujui, transaksi akan berlaku. Ringkas dan mudah, cepat dan cekap, lebih murah dan lebih adil.

Perwakilan pasaran blockchain: grafik yang menunjukkan komputer dan telefon yang dihubungkan melalui garis, melambangkan ketepatan pendekatan blockchain.

Perwakilan pasaran blockchain

Apa itu Catch?

Apa yang berlaku sekiranya berlaku pertikaian pembayaran? Sekiranya pasaran blockchain berfungsi secara autonomi dan rakan sebaya, bagaimana jika anda membeli item dengan itikad baik dan menerima sesuatu yang berbeza? Atau tidak pernah menerimanya sama sekali?

Pertama sekali, kemungkinan kejadian itu secara semula jadi lebih tipis menggunakan teknologi blockchain. Peringkat penjual tidak berubah dan dapat dilihat oleh semua orang. Dapatkan tawaran yang tidak baik? Anda hanya mencantumkan penjual dalam ulasan. Beberapa ulasan buruk terlalu banyak dan penjual itu akan dikecualikan dari pasar.

Namun, pertikaian pembayaran masih akan berlaku yang mungkin berada di luar kawalan pembeli atau penjual. Bagaimana jika gempa bumi merosakkan kediaman sebelum pelancong tiba? Atau jam tangan antik yang anda hantar rosak di surat?

Untuk kebanyakan keadaan ini, pasar blockchain seperti OpenBazaar menggunakan sistem escrow dengan pihak ketiga yang dipercayai untuk menyelesaikan perselisihan. Dana tersebut dihantar tetapi tidak dilepaskan sehingga dua dari tiga pihak bersetuju bahawa syaratnya boleh diterima.

Skalabiliti adalah masalah lain, terutamanya dengan rangkaian Ethereum. 15 transaksi sesaat tidak cukup untuk penggunaan besar-besaran. Tidak banyak pasaran blockchain yang belum siap sepenuhnya. Tetapi, tidak perlu genius untuk melihat arah tuju pasaran dalam talian dengan Web 3.0.

Listia Platform Bartering Dalam Talian

Dengan pengalaman lapan tahun dan berjuta-juta barang sudah diperdagangkan, jika anda suka barter lama yang baik, anda mungkin pernah mendengarnya Listia sudah. Idea di sebalik pasaran dalam talian ini ialah anda dapat memperdagangkan barang-barang yang tidak lagi anda mahukan untuk barang-barang yang orang lain juga muak. Sampah satu orang adalah harta orang lain. Atau seperti itu.

Oleh itu, jika anda memegang Xbox yang tidak pernah anda gunakan atau menyesal membeli beg Gucci itu dan ingin menukarnya dengan nilai yang sama, anda boleh menjualnya di Listia.

Listia Bartering Platform, halaman depan pasaran blockchain dalam talian mereka

Platform Bartering Listia

Mengapa Listia Menggunakan Blockchain Tech?

Dalam gaya klasik “mengganggu diri anda sebelum pengganggu”, Listia telah menggunakan cryptocurrency sendiri selama ini. Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Gee-Hwan Chuang menerangkan:

“Listia pertama kali memasuki teknologi blockchain dengan alasan yang mudah: Listia telah menggunakan mata wang digital terpusat, Listia Credits, sejak awal. Pada mulanya kami menyiasat mengubah Kredit Listia menjadi cryptocurrency yang terdesentralisasi. Selepas beberapa percambahan idea dan pertemuan produk, kami membuat konsep untuk mengubah cara pengguna bertransaksi di pasar peer-to-peer. “

Perhatikan dia mengatakan “pasar” dalam bentuk jamak? Ini kerana Listia sudah memikirkan beberapa langkah ke depan. Mereka mengembangkan sistem transaksi peer-to-peer, Ink Protocol, yang membolehkan pengguna melakukan pertukaran antara satu sama lain di mana-mana pasaran – bukan hanya milik mereka sendiri.

“Kami mengambil pengetahuan kami dari menjalankan pasar selama lapan tahun dan mengubahnya menjadi protokol transaksi yang kuat yang menyediakan escrow terdesentralisasi, penyelesaian sengketa, dan sistem reputasi yang dapat dipindah milik umum … Pengguna sekarang akan dapat memperoleh reputasi di seluruh pasar dan menggunakannya di mana-mana platform, ”jelas Chuang.

Ink Pay adalah aplikasi pembayaran di pasaran yang membolehkan pengguna membeli dan menjual menggunakan XNK, token yang serasi dengan ERC20 Listia sambil memperoleh reputasi yang dapat dipindahtangankan. Ink Pay juga penyemak imbas di mana pengguna dapat melihat sejarah transaksi dan maklum balas dari pengguna lain melalui alamat Ethereum atau kod QR mereka.

Sistem Reputasi yang Boleh Dipindahkan

Listia menggunakan teknologi blockchain untuk membuat sistem reputasi yang terdesentralisasi dan dapat dipindahkan yang membantu pengguna menghantar dan menerima pembayaran dengan selamat di pasar rakan sebaya. Mereka memperoleh reputasi umum untuk setiap transaksi yang diselesaikan dan dapat mengambil reputasi yang diperoleh dari pasar ke pasar, memberikan kredibiliti dan pengesahan segera.

Pembeli dapat melihat sejarah transaksi dan maklum balas penjual dengan cepat, sebelum memutuskan untuk berurusan dengan mereka.

Ketelusan Blockchain adalah Pengubah Permainan Sebenar

Listia mengambil sedikit kos transaksi apabila sesuatu dibeli atau dijual. Dan Ink Protocol mempunyai kaitan untuk membolehkan mana-mana pasaran yang menggunakannya untuk mengambil bayaran transaksi juga. “Setelah berintegrasi dengan Ink Protocol, model perniagaan teras Listia tidak banyak berubah,” Chuang mengakui. Ketelusan teknologi blockchain adalah penukar permainan sebenar di sini.

Tukarkan Barang di Listia: Tangkapan skrin ulasan pasaran dan aplikasi mereka.

Tukar Barang di Listia

“Pengenalan teknologi blockchain diperlukan untuk membuat rekod transaksi dan maklum balas awam yang tidak berubah. Ini adalah pemboleh teknologi teras yang akan membolehkan penjual memperoleh reputasi di seluruh pasaran, dengan cara yang telus dan boleh dipercayai. Pada masa ini, pasar e-dagang tradisional memiliki reputasi penjual, dan penjual tidak mempunyai pilihan selain terus menjual di platform tersebut untuk memanfaatkan reputasi mereka. Tanpa teknologi blockchain, data penjual masih akan dimiliki oleh satu entiti. ”

Visi Listia adalah membawa teknologi blockchain dan Ethereum kepada pengguna arus perdana dengan membantu orang menggunakannya dalam situasi seharian.

Pemikiran Penutup

Nampaknya Listia adalah penggerak pintar di ruang pasar blockchain, mengikuti teknologi sebelum digulingkan olehnya. Dan sebenarnya, teknologi blockchain sesuai dengan model Listia seperti sarung tangan.

“Setelah menjalankan pasar peer-to-peer Listia selama hampir satu dekad, kami menyedari masalah yang kami cuba selesaikan dapat digeneralisasikan di seluruh pasar,” kata Chuang.

“Listia percaya reputasi berdaulat akan mengubah cara pengguna membeli dan menjual secara dalam talian. Pembeli mendapat ketenangan jiwa dan penjual mendapat reputasi yang dapat dipindahtangankan, memasukkan lebih banyak wang ke dalam poket mereka sendiri. “