Mengapa Pelabur Crypto Harus Peduli Tentang Blok Rantai Swasta

ICO hampir tidak dapat dipisahkan dari idea permulaan blockchain. Kini kaedah untuk mengumpulkan modal untuk pasukan pembangunan yakin mereka akan mencapai perkara besar seterusnya. Jumlah ICO yang banyak telah menyebabkan percambahan token baru memasuki pasaran dan, hampir pasti, projek perkuburan yang terus berkembang yang kini mati kerana pelbagai sebab.

Kejayaan atau Kegagalan ICO – Apakah Rahsia Sos?

Bagi individu pelabur yang masih mencari crypto sebagai kaedah untuk mendapatkan pulangan yang lumayan, hampir mustahil untuk menyelesaikan sama ada projek itu mungkin berjaya atau gagal. Benar, terdapat banyak senarai semak praktikal di luar sana yang dapat membantu calon pelabur menavigasi ke ladang ranjau untuk menilai potensi jangka panjang kertas putih atau pasukan pembangunan.

Tetapi ada juga petunjuk lain mengenai apakah permulaan blockchain mungkin akan berjaya atau tidak. Daripada mempercayai senarai semak, kita juga dapat melihat model pengumpulan modal yang berbeza yang mungkin juga menawarkan potensi menarik bagi pelabur yang berpandangan ke hadapan.

Blockchain – dan teknologi lejar diedarkan lebih luas (DLT) – kini mendapat daya tarikan di banyak sektor industri termasuk perbankan, automotif, penerbangan, dan FMCG. Syarikat terlibat dalam beberapa cara.

Ada yang mengambil bahagian dalam konsortia seluruh industri seperti R3 (kewangan) atau MOBI (automotif) untuk bekerjasama dalam penyelesaian bersepadu. Yang lain melabur dalam syarikat teknologi yang dipercayai untuk membina sistem khusus untuk penyelesaian tertentu; sebagai contoh, Walmart bekerjasama dengan IBM untuk mengembangkan DLT untuk digunakan dalam rantaian bekalannya.

Aset Digital – Penyelesaian DLT untuk Industri Kewangan

Aset Digital adalah salah satu contoh syarikat yang telah memantapkan dirinya sebagai peneraju utama dalam permainan membangunkan DLT untuk sektor kewangan. Syarikat itu tidak pernah menjalankan ICO. Sebaliknya, ia mengikuti jalan pendanaan yang lebih tradisional dan berjaya mendapat sokongan kewangan daripada JP Morgan dan Citigroup, mengumpulkan lebih daripada $ 110 juta modal teroka.

Halaman utama Aset Digital

Halaman utama Aset Digital

Oleh kerana Digital Asset disokong usaha, dan platform teknikalnya tidak dibina di mana-mana blockchain awam, ia tidak beroperasi dalam ekonomi token seperti permulaan blockchain yang menjalani ICO. Sebaliknya, Digital Asset telah mencipta sistem lejar tersebar sendiri, yang dikenali sebagai Digital Asset Platform. Platform ini menggabungkan lejar diedarkan, dibenarkan dengan bahasa khas untuk mengembangkan kontrak pintar.

Buku besar yang menyokong platform ini diasingkan, yang bermaksud pengguna hanya dapat melihat bahagian tertentu dari lejar, berdasarkan kebenaran mereka. Ini melindungi data dengan tahap kerahsiaan yang diperlukan untuk menggunakan sistem dalam sektor kewangan. Pada masa yang sama, log penyegerakan berfungsi untuk memastikan integriti data di seluruh lejar.

Bahasa Pemodelan Aset Digital (DAML) adalah bahasa pengaturcaraan khusus domain yang digunakan oleh platform. Ia direka untuk membolehkan pembangun memprogramkan tingkah laku yang dapat diramalkan dan menganalisis kemungkinan hasilnya. Ini memungkinkan penciptaan kontrak pintar yang berfungsi untuk mengotomatisasi dan menyeragamkan banyak perjanjian berkanun yang kompleks dan usaha pendamaian di seluruh sektor kewangan hari ini.

Bagaimana Ini Berbeza dengan Ethereum?

DLT yang dibina khas seperti yang digunakan oleh Digital Asset berbeza dengan ekosistem blockchain awam seperti Ethereum. Blockchain Ethereum terbuka, yang bermaksud pengendali nod dapat melihat keseluruhan blockchain. Terdapat beberapa jalan keluar untuk elemen kerahsiaan yang ada, tetapi tidak sejauh yang akan memenuhi kehendak syarikat dan institusi perbankan.

Rangkaian blok awam seperti Ethereum membenarkan pengembangan aplikasi dalam bahasa pengaturcaraan kontrak pintar. Bahasa umum membolehkan fleksibiliti pengaturcaraan penuh, yang dapat menghasilkan banyak kemungkinan dari satu kontrak pintar. Ini menimbulkan kesukaran yang tidak dapat dielakkan dalam meramalkan dan menguji setiap kemungkinan yang mungkin berlaku.

Jadi kontrak pintar berasaskan Ethereum yang dikodkan dalam bahasa pengaturcaraan umum mungkin mengalami akibat yang tidak diinginkan, yang dapat dihindari oleh Digital Asset dengan mengembangkan kontrak pintarnya di DAML.

Kes peretasan DAO yang kini terkenal adalah contoh utama akibat yang tidak diingini dalam kontrak pintar berasaskan Ethereum. Dana dikeluarkan oleh pihak jahat yang dapat memanfaatkan kelemahan yang wujud dalam pengaturcaraan kontrak pintar yang mendasari. Peretasan seperti ini menunjukkan kelemahan yang ada pada Ethereum.

Mengapa Perkara Yang Boleh Dipercayai

Ramalan mustahak adalah penting kerana syarikat harus mempertimbangkan risiko pelaburan pemegang saham ketika mereka menerapkan teknologi baru. Memandangkan potensi kerosakan pada harga saham, syarikat-syarikat enggan menggunakan teknologi lejar umum yang sama dengan peretasan seperti yang dialami oleh DAO.

Oleh itu, elemen ramalan DAML untuk pengaturcaraan kontrak pintar mungkin bermaksud bahawa tawaran Aset Digital boleh mempunyai aplikasi di luar dunia kewangan dan ke sektor lain pada masa akan datang.

Ini bukan untuk mengurangkan fakta bahawa Ethereum dan blockchain awam lain menawarkan banyak kelebihan untuk kedua-dua pembangun blockchain dan komuniti pelaburan crypto. Walau bagaimanapun, dunia korporat mempunyai banyak keprihatinan yang sah dengan menggunakan blockchain awam dalam keadaan semasa.

Dalam dunia kewangan, kerahsiaan adalah salah satu syarat yang paling ketat, dan data transaksi pada blockchain awam secara definisi, umum. Tambahan pula, kelajuan transaksi yang perlahan dan percambahan peretasan berprofil tinggi juga bermaksud bahawa rantaian blok awam tidak sesuai untuk semua tujuan, dalam sektor kewangan dan lain-lain.

Bank

Syarikat kewangan seperti bank tidak mahu mengambil risiko menggunakan blockchain awam

Tidak dapat difahami, syarikat perlu memastikan bahawa pelaksanaan teknologi baru akan menghasilkan nilai, yang bermaksud ia mesti berfungsi untuk membantu meningkatkan harga saham dan dengan itu memberikan pulangan pelaburan bagi pemegang saham. Risiko bahawa sesuatu akan menjadi salah akan menakutkan pasaran dan mencapai kesan sebaliknya.

Mengapa Pelaburan Swasta Penting untuk Blockchain

Digital Asset adalah syarikat swasta, yang bermaksud tidak mungkin bagi individu pelabur untuk terlibat kecuali syarikat tersebut menjalani tawaran awam awal (IPO) pada masa akan datang.

Jadi bagaimana? Sekiranya anda tidak dapat membeli saham atau token untuk Aset Digital, mengapa perlu bersusah payah? Intinya adalah, ada sesuatu yang dapat dipelajari dari ini dalam konteks ratusan permulaan blockchain baru yang dilancarkan, dan gagal, setiap bulan sekarang.

Pertimbangkan bahawa sektor kewangan bergantung pada orang tengah untuk setiap langkah walaupun transaksi yang paling mudah. Broker, peguam, dan perantara lain menyatukan sistem ini dengan tujuan untuk memastikan bahawa dengan cukup banyak pihak yang terlibat, kepercayaan terjalin. Walau bagaimanapun, institusi kewangan seperti mereka yang melabur dalam Aset Digital memahami bahawa sistem ini rumit, dengan banyak pertukaran untuk setiap transaksi.

Sistem ini tidak sukar oleh reka bentuk; ia telah berkembang, sebahagiannya berdasarkan luaran seperti krisis kewangan global 2008. Tetapi industri itu sendiri menyedari keperluan untuk pembangunan. Ia melihat potensi jangka panjang DLT untuk melakukannya. Inti dari prinsip blockchain yang asal adalah mewujudkan sistem yang berfungsi untuk menghubungkan dua pihak secara langsung dan untuk menggantikan keperluan perantara untuk mewujudkan kepercayaan dalam transaksi yang melibatkan pertukaran nilai.

Aset Digital menggunakan prinsip teras ini dan mengembangkannya dalam penyelesaian khusus untuk sektor kewangan. Ini menjanjikan untuk mempercepat waktu perdagangan, mengotomatisasi banyak perjanjian hukum seputar perdagangan, dan menjamin syarat kerahasiaan hukum, melalui pemisahan lejar yang dibenarkan.

Buku Petunjuk Persendirian sebagai Pemangkin Adopsi

Di sinilah persoalan asas penerapan blockchain mula menjadi menarik. Pembersih blockchain cenderung mengejek idea teknologi lejar terdesentralisasi yang diterima pakai oleh perniagaan besar. Menjadikan buku besar yang terdesentralisasi menjadi peribadi atau dibenarkan juga mengalahkan prinsip-prinsip yang wujud dari rangkaian konsensus terbuka yang mengatasi keperluan kepercayaan. Lagipun, jika jaringan konsensus ditutup kepada kumpulan tertentu, mengapa mereka perlu melakukan desentralisasi?

Baiklah, dunia, bahkan jaringan tertutup antara institusi kewangan dan syarikat, masih tidak beroperasi berdasarkan kepercayaan rakan sebaya. Ia berlaku pada orang tengah. Dan mereka mengenakan bayaran. Mengurangkan yuran mengurangkan kos, dengan itu meningkatkan potensi pulangan pelaburan kepada pemegang saham, yang menarik lebih banyak wang dan pelaburan kepada syarikat yang berkenaan.

Oleh itu, blockchain swasta mempunyai nilai dan akhirnya boleh menjadi pemangkin penggunaan teknologi terdesentralisasi secara meluas, sama ada blockchain membersihkan atau tidak. Sekiranya kita membandingkan evolusi ini dengan evolusi internet, tidak ada yang memikirkan apa-apa hari ini syarikat yang menggunakan intranet tertutup dan rangkaian peribadi untuk menyelesaikan perniagaan.

Syarikat-syarikat yang tidak pernah bersusah payah mengikuti teknologi internet pasti sudah lama bangkrut, mengambil pelaburan pemegang saham dengan mereka. Walaupun begitu, penggunaan teknologi internet secara korporat tidak mengubah kenyataan bahawa web seluruh dunia itu sendiri tetap menjadi sistem terbuka di mana sesiapa sahaja boleh berpartisipasi.

Mengapa Pelabur Crypto Perlu Memperhatikan Adopsi DLT

Digital Asset mempunyai perhatian dan modal pelaburan dari beberapa institusi perbankan yang paling terkenal di dunia. Institusi-institusi tersebut mempercayai kehebatan teknologi lejar yang diedarkan untuk membawa perubahan inovatif kepada sektor ini, atau mereka tidak akan melabur. Kepercayaan ini timbul kerana menggunakan DLT dalam sektor kewangan berpotensi benar, jangka panjang, mengubah industri.

Apa yang dilakukan oleh Digital Asset dengan betul adalah menggunakan fungsi teras DLT untuk menyelesaikan masalah yang ada. Ia tidak membina penyelesaian untuk masalah yang tidak ada, juga syarikat yang berusaha untuk membuat keuntungan cepat dengan pulangan cepat.

Ia memainkan permainan yang panjang, hasilnya akan mewujudkan automasi dan meningkatkan kepercayaan antara pihak. Ini seterusnya akan mempercepat urus niaga dan meningkatkan keuntungan pemain dalam sektor kewangan. Keuntungan akhirnya dapat meningkatkan pulangan pelaburan kepada pemegang saham.

Keuntungan adalah alasan yang sama bahawa Walmart dan IBM bekerjasama dalam inisiatif untuk menggunakan keupayaan penjejakan digital blockchain dalam rantaian bekalan Walmart. Sekiranya Walmart dapat mengurangkan produk yang hilang, maka ia memberikan banyak faedah.

Syarikat itu yakin dapat meningkatkan keuntungan dari produk yang kurang hilang dan mengurangkan perbelanjaan untuk mencuba dan mengesan produk melalui rantaian bekalan. Penjejakan digital berasaskan blockchain juga akan mengurangkan risiko produk yang merosakkan masuk ke rak dan ke rumah pengguna. Risiko yang berkurang juga meningkatkan harga saham dengan memberikan keyakinan kepada pasaran bahawa syarikat itu merupakan taruhan pelaburan yang berterusan.

Penyelesaian Baru, Bukan Masalah Baru

Banyak permulaan blockchain hari ini berusaha membina pasaran baru sepenuhnya menggunakan blockchain sebagai asasnya. Ini adalah sebahagian besar sebab mengapa begitu banyak permulaan blockchain dapat dan gagal. Dalam menilai peluang untuk melabur di ICO besar berikutnya, masuk akal untuk melihat ke mana wang besar sudah ada.

Penyelesaian yang dikembangkan untuk DLT dalam perniagaan besar tidak disertakan dengan kertas putih awam dan tawaran pulangan token segera. Namun, ini tidak bermaksud mereka tidak boleh menjadi rangka tindakan bagi pelabur yang bijak yang menilai ICO akan datang dan potensi untuk ganjaran jangka panjang.

Dengan pandangan yang lebih luas, ini juga dapat menunjukkan cara untuk menilai peluang pelaburan jangka panjang yang lain. Daripada memasukkan wang ke dalam syarikat yang menawarkan penyelesaian blockchain, mulailah melihat syarikat mana yang melaksanakan DLT; apakah ada kemungkinan harga saham akan meningkat?

Melabur Pintar

Penerapan pandangan sudut lebar ini adalah bagaimana pelabur berjaya menghasilkan wang. Mereka tidak mengejar pulangan cepat berdasarkan kertas putih berkilat.

Magpie

Magpie suka benda berkilat. Jangan menjadi murai. (Kredit gambar: BBC)

Pelabur paling bijak melihat dunia, meluangkan masa untuk mengetahui tentang apa yang memberi perbezaan kepada pasaran dan menggunakan pengetahuan itu untuk membuat penilaian mendalam mengenai potensi perubahan masa depan.

Mereka yang berjaya melalui ledakan dotcom memahami hal ini, dan mereka yang akan mendapat keuntungan paling banyak daripada melabur dalam blockchain dan DLT kemungkinan tidak akan berbeza.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map