Ketidakpastian peraturan di sekitar ICO mendorong banyak syarikat blockchain untuk menubuhkan pangkalan di Switzerland yang “mesra kripto”. Tetapi kemudian bank-bank besar Switzerland mula menolak perkhidmatan mereka, dan iklim nampaknya memburuk dengan syarikat kripto yang mencari padang rumput yang lebih mesra. Ketika peraturan baru berlaku di Malta dan solarisBank di Jerman membuka akaun untuk syarikat blockchain, Switzerland berusaha untuk mempertahankan gelarannya yang mesra kripto.

Apa yang Berlaku dengan Crypto-Friendly?

Pembiayaan ICO pembiayaan VC yang dilengkapkan untuk pelaburan peringkat awal pada tahun 2017 dan Switzerland menjadi hab terbesar bagi ICO. Walaupun kecil berbanding industri perbankan Switzerland (kelima terbesar di dunia) dana ICO masih ketara. Zug kanton Swiss (AKA Crypto Valley) dengan cepat menjadi rumah kepada lebih daripada 200 syarikat blockchain.

Perebutan di Amerika Syarikat? Tiada masalah. Ketidakpastian di Jepun atau China? Orang Switzerland itu menggosok tangan mereka dengan gembira. Sehingga UBS menutup akaun untuk syarikat crypto dan, satu demi satu, semua bank utama Swiss mengikutinya.

Salah satu bank yang membantu menjadikan Switzerland sebagai hab kripto, mungkin juga berperanan dalam mematikan momentum. Pada masa ini, hanya ada beberapa bank yang tersisa dari 250 negara yang akan bekerja dengan syarikat crypto di Switzerland. Dan dengan solarisBank di Jerman membuka pintu mereka untuk memulakan blockchain, Swiss perlu bertindak pantas untuk menghentikan pengeluaran.

Mengapa Swiss Bank enggan bekerjasama dengan Crypto

Menurut Reuters, Bank Switzerland bimbang akan kekurangan kejelasan peraturan dan menuntut peraturan yang jelas dari pengawal selia sebelum menawarkan perkhidmatan mereka ke pasar crypto. Salah satu kebimbangan yang paling ketara adalah bahawa banyak ICO tidak melakukan pemeriksaan AML yang mencukupi (atau mana-mana) ke atas pelabur. Ini adalah masalah bagi bank kerana mereka diwajibkan secara sah untuk melakukan ini.

Pasaran Cryptocurrency Swiss menjadi lebih rumit untuk syarikat permulaan yang mencari perbankan kewangan dari bank

Pasaran Kewangan Switzerland

Gagal mematuhi ketekunan wajar ketika datang ke AML untuk bank adalah tanggungjawab besar. Bank Switzerland yang memutuskan untuk bekerjasama dengan syarikat blockchain akan memerlukan pematuhan ketat terhadap KYC / AML.

Namun, memiliki akaun bank sebagai syarikat kripto menimbulkan beberapa risiko. Yaitu, kemungkinan akaun membeku atau diminta untuk memindahkan dana ke institusi lain kerana bimbang bank yang dimaksudkan bertanggungjawab terhadap penipuan yang berpotensi.

Lebih-lebih lagi, Bitcoin, Ether, Ripple, dan cryptocurrency lain tidak dilihat sebagai kaedah pembayaran biasa. Oleh itu, mereka dikecualikan dari sistem perbankan. Ini bermaksud bahawa permulaan blockchain tidak dapat mendeposit dan menghabiskan dana yang mereka kumpulkan untuk mengembangkan syarikat mereka, menggaji dan membayar pekerja, dan melaksanakan idea mereka.

Menghantar Inovasi Luar Pesisir

Walaupun iklim di negara-negara seperti AS masih tidak menentu, Switzerland telah menyaksikan persaingan besar. Yaitu, Gibraltar, (teratas senarai dana ICO yang dikumpulkan pada tahun 2017, menurunkan Switzerland ke tempat keenam), tetangga Liechtenstein, dan Kepulauan Cayman. Berkat sejarah kelonggaran fiskal yang panjang, bank-bank di bidang kuasa ini tidak mengejutkan membuka pintu mereka kepada syarikat crypto.

Tetapi sekarang perang untuk gelaran mesra kripto mulai hampir dengan rumah. Kerangka peraturan yang jelas dan dasar mesra blockchain di Malta telah melihat seperti Binance dan BitBay bergerak ke sana. Dan sekarang Jerman mula menunjukkan kejelasan mengenai ICO dan perbezaan antara token ekuiti dan token keselamatan, yang memungkinkan syarikat luar rantai dan blockchain mengumpulkan dana dengan memuaskan.

Dan bank-bank Jerman juga mulai mengambil tindakan dengan solarisBank membuka Kilang Blockchain yang membolehkan syarikat crypto membuka akaun.

SolarisBank Mengejutkan Dunia

Jerman telah menjadi pemula dalam perlumbaan cryptocurrency. Sehingga baru-baru ini, syarikat crypto menghadapi banyak cabaran ketika membuka akaun bank atau mengakses perkhidmatan perbankan. Tetapi sekarang pengawal selia Jerman BaFin mulai bergetar.

solarisBank

solarisBank kini mesra kripto

Pengawal selia mengeluarkan pernyataan dengan kadar glasier dan berhati-hati tentang mengatur token. Walaupun belum ada pernyataan yang jelas namun secara aktif mendorong bank-bank untuk bergabung, iklim dingin pasti mencair.

Jerman mula menyedari potensi keuntungan ekonomi dari sektor cryptocurrency dan solarisBank akan memudahkan syarikat blockchain dalam melakukan transaksi sehari-hari.

Switzerland Berusaha Memastikan Tajuknya

Pihak berkuasa dan pengawal selia Switzerland kini berusaha untuk mempertahankan gelaran mereka sebagai negara yang mesra kripto. Mereka sibuk bekerja dengan bank untuk mendorong penerimaan syarikat cryptocurrency. Menteri Ekonomi Johann Schneider-Ammann Switzerland malah mengatakan bahawa Switzerland harus menjadi Crypto Nation, bukan hanya Crypto Valley.

Terdapat juga pengumuman besar dari bursa ENAM Swiss yang akan membolehkan pelabur tradisional – dan bank – masuk ke dalam tindakan dengan pantas.

Tetapi ketika Swiss mulai terbiasa melenturkan ototnya terhadap negara-negara berukuran lain, persaingan semakin sengit. Jerman datang dengan solarisBank dan bergerak dari BaFin yang kini sedang tidur di radar Switzerland.

Sudah tentu, orang Switzerland tidak akan menyerahkan gelaran mesra kripto mereka kepada Jerman tanpa berjuang. Siapa yang akan memenangi perang cryptocurrency masih belum dapat dilihat tetapi ia harus menjadi pertarungan yang menarik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me