Pindah, Malta. Sudah sekian lama, Switzerland. The Principality of Liechtenstein adalah di mana ia berada, sejauh blockchain dan crypto di Eropah. Sejumlah perkembangan baru-baru ini telah menyaksikan pengawal selia dan bank negara mulai menggunakan mata wang digital. Oleh itu, salah satu negara terkecil di dunia secara rasmi menjadi tempat terpanas di peta crypto.

Di sini, kami menerangkan semua alasan Liechtenstein adalah salah satu lokasi terbaik untuk pengusaha blockchain.

Apa Yang Anda Maksudkan, Anda Tidak Pernah Mendengar Liechtenstein?

Itu mungkin tidak mengejutkan. Ini adalah negara terkecil keenam di dunia. Terdapat hanya lapan batu di antara sempadan darat dan hanya 62 batu persegi di seluruh kawasan tanah.

Sebenarnya, anda boleh berjalan menyeberanginya dalam satu petang dengan banyak masa yang tersisa untuk minum bir sebelum matahari terbenam. Lakukan, jika anda berpeluang. Principality of Liechtenstein menempati lokasi yang menakjubkan di Pegunungan Alpen antara Switzerland dan Austria, sehingga pemandangan gunung membuat beberapa pemandangan yang sangat menakjubkan.

Pemandangan Liechtenstein

Lihat? Pemandangan Alpine yang indah, dari Pixabay

Seperti negara jiran Switzerland, ia bukan di EU tetapi menjadi anggota Kawasan Ekonomi Eropah dan zon visa Schengen. Juga seperti negara jiran Switzerland, ia mempunyai pukulan yang cukup besar dari segi kewangan – KDNK per kapita adalah salah satu yang tertinggi di dunia. Mata wang nasionalnya adalah franc Swiss, yang merupakan salah satu yang paling stabil dalam sejarah.

Jadi sekarang anda mempunyai asas-asasnya, mari kita lihat semua langkah yang diambil oleh Liechtenstein untuk menonjol sebagai hab blockchain.

Baru-baru ini Menerbitkan Draf Versi Undang-Undang Blockchain Nasionalnya

Walaupun SEC AS berganding dengan apa yang harus dilakukan mengenai cryptocurrency, Liechtenstein sudah mengambil langkah untuk membuat kerangka undang-undang untuk operasi dan penggunaan teknologi blockchain dan cryptocurrency di negara ini.

Laporan awal masih dalam rundingan kerajaan hingga November. Walau bagaimanapun, seperti yang dilaporkan oleh PwC, draf undang-undang bertujuan untuk “mempromosikan lebih jauh perkembangan positif ‘ekonomi token’ di Liechtenstein dan, pada masa yang sama, untuk melindungi reputasi negara.”

Skop dokumen mengambil pendekatan jangka panjang untuk pembentukan ekonomi token. Ini merangkumi hak untuk memperdagangkan token, ICO, pengembangan teknologi blockchain, dan banyak bidang lain.

Sekiranya kemahiran undang-undang Jerman anda sesuai, maka keseluruhan laporan tersedia untuk dimuat turun.

Bangunan kerajaan Liechtenstein

Kerusi pemerintahan di Vaduz, Liechtenstein Sumber gambar: Pixabay

Liechtenstein Bank Pertama Melancarkan Cryptocurrency Sendiri

Union Bank AG diumumkan pada bulan Ogos bahawa ia akan menjadi bank terkawal pertama di dunia yang mengeluarkan token keselamatannya sendiri. Berikutan itu, bank juga merancang untuk melancarkan duit syiling pembayaran digital yang akan disokong sepenuhnya oleh franc Swiss. Koin seperti itu akhirnya dapat menyaingi koin pembayaran crypto yang ada seperti Ripple’s XRP.

Langkah itu adalah sebahagian daripada tujuan Union untuk meletakkan dirinya sebagai bank pelaburan blockchain perkhidmatan penuh. Pengerusi Lembaga Pengarah mengatakan bahawa Union Bank “melabur di masa depan dan menjadi bank pelaburan blockchain terkemuka di dunia.”

Bank Liechtenstein lain adalah yang pertama membenarkan pelaburan dalam Crypto

Sejak Februari tahun ini, Bank Frick telah memberi peluang kepada pelabur institusi dan profesional untuk melabur dalam lima cryptocurrency terkemuka – BTC, ETH, XRP, BCH, dan LTC. Pelaburan dilakukan dalam simpanan sejuk luar talian. Selain itu, semua pelabur mesti menjalani pemeriksaan KYC dan AML yang ketat yang diperlukan oleh bank untuk pelabur standardnya. Asal wang tunai yang dilaburkan juga diperiksa.

Bank Frick juga menawarkan perkhidmatan perbankan dan khidmat nasihat kepada ICO. Walaupun ia tidak melabur dalam token itu sendiri, mempunyai bank yang dikawal selia membantu memberi kesahihan kepada projek asli.

Liechtenstein Crypto Assets Exchange telah bekerjasama dengan Binance

Pertukaran Aset Crypto Liechtenstein (LCX) dan Binance mengumumkan perkongsian mereka pada bulan Ogos, membawa pertukaran fiat-ke-kripto nasional kepada pemerintah. LCX wujud sebelum ini sebagai platform perdagangan untuk pelabur profesional. Dalam perkongsian itu, LCX akan menguruskan hubungan pemerintah, sokongan pelanggan, dan pemeriksaan KYC / AML, sedangkan Binance akan membawa platform pertukaran mereka yang berskala.

Pertukaran pada mulanya akan menawarkan perdagangan dalam Euro dan Franc Swiss berbanding cryptocurrency utama. Walau bagaimanapun, ia berharap dapat membawa pasangan perdagangan baru dari masa ke masa tertakluk kepada kelulusan peraturan. Memandangkan Binance bahkan tidak ada sampai lebih dari setahun yang lalu, hakikat bahawa syarikat itu sudah beroperasi di bawah peraturan nasional di tingkat negara adalah bukti sejauh mana pertukaran (dan perniagaan kripto secara keseluruhan) telah sampai.

Ia Mempunyai Rumah Blockchain

Ya, sebuah negara yang hanya berjumlah 40,000 orang dan mereka mendapat House of Blockchain.

Ini sebenarnya ruang kerja sama yang dilancarkan untuk menyokong permulaan blockchain. House of Blockchain adalah gagasan pasukan di belakang Aeternity, platform DApp.

Ia dibuka pada bulan Mei. Pada mulanya, ia akan menempatkan sepuluh permulaan blockchain termasuk WeOwn (dahulunya Chainium), rangkaian ekuiti crowdfunding untuk perniagaan.

Perdana Menteri menyokong penuh Crypto dan Blockchain

Perdana Menteri Liechtenstein, Adrian Hasler, sama ada memandu atau menyokong semua perkara di atas. Berbeza dengan banyak pegawai pemerintah, dia adalah penyokong kuat teknologi blockchain dan penerapannya secara berterusan.

Dalam sebuah temu ramah dengan Cointelegraph, Hasler menyatakan kepercayaan tegasnya bahawa: “Blockchain dapat berfungsi sebagai dasar penting untuk berbagai aplikasi ekonomi, yang meliputi tidak hanya transaksi pembayaran tetapi penyelesaian kewangan yang lebih luas, kes penggunaan industri, dan aplikasi umum.”

Adrian Hasler, Perdana Menteri Liechtenstein

Adrian Hasler, Perdana Menteri Liechtenstein. Kredit gambar: Regierung Liechtenstein

Dia percaya Liechtenstein menjadi sangat terkenal sebagai hab blockchain sebahagiannya kerana saiznya yang kecil. Ini bermaksud agak cepat dan mudah untuk mengadakan temu janji tatap muka dengan pengawal selia kewangan negara.

Walau bagaimanapun, kita dapat membandingkan pemikiran terbuka Hasler dengan sikap berterusan AS SEC untuk mengeluarkan sebarang kelulusan formal untuk ETF Bitcoin. Tentunya kenyataan bahawa pemerintahnya menyambut baik perkembangan blockchain dengan tangan terbuka juga membantu menarik inovator.

Pemikiran Akhir

Jadi ada. Liechtenstein memiliki banyak potensi untuk menjadi hab kripto, walaupun ukuran geografinya kecil. Namun, ukurannya memang memberi cabaran untuk memasarkan Liechtenstein secara berkesan sebagai lokasi berpotensi untuk pengusaha blockchain. Terutama di luar Eropah, banyak orang tidak pernah mendengar tentang negara ini. Oleh itu, ia mempunyai banyak kerja untuk mendapatkan radar permulaan crypto mencari lokasi terbaik untuk projek seterusnya.

Walaupun begitu, pemasaran yang berjaya bukanlah penghalang untuk membina asas yang menarik untuk pemula dan inovator blockchain. Selain itu, ini adalah negara yang benar-benar indah, damai dan stabil yang menawarkan kualiti hidup yang tinggi bagi penduduk. Walaupun masih ada banyak pesaing untuk hab kripto besar seterusnya, Liechtenstein kecil suatu hari nanti dapat mengalahkan mereka semua.

Gambar yang dipaparkan adalah Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me