Anda berada dalam perdagangan crypto yang berjaya. Keuntungan terbuka anda terus meningkat setiap hari. Tahniah! Tetapi adakah anda tahu dengan tepat mengapa dan kapan harus keluar dari perdagangan yang menang, sebelum wang pintar menolong diri mereka untuk beberapa, atau bahkan semua, dari keuntungan anda yang sukar dicapai?

Artikel ini akan menunjukkan beberapa persediaan pengambilan untung berisiko rendah yang dapat membantu anda menentukan jalan keluar perdagangan sebelum menjadi jelas kepada kumpulan. Dengan keluar dari hadapan orang ramai, anda akan dapat mengekalkan keuntungan terbuka anda. Anda juga akan mengalami sedikit tekanan dan menghabiskan lebih sedikit masa di pasaran, sehingga mengurangkan pendedahan risiko anda.

Strategi # 1: Menggunakan Pengiraan Bar Kitaran Harga Bersesuaian dengan Sokongan / Rintangan dan Perbezaan Harga / Momentum (Perdagangan Panjang)

Sebilangan besar pasaran kripto cair (jumlah dagangan tinggi) berjalan pada harga bar 16-24 kitar (diukur dari palung ke palung, rata-rata biasanya 18-20 bar). Dengan merancang a berganda stokastik pengayun pada carta anda, anda dapat menjangkakan secara visual di mana kitaran rendah seterusnya yang boleh diperdagangkan mungkin muncul. Petunjuk teknikal yang tepat ini dapat memberikan keyakinan tambahan kepada anda untuk memasuki / keluar dari perdagangan anda. Dalam contoh perdagangan di bawah, saya telah mengenal pasti kitaran rendah yang rendah pada X dalam carta harian BTCUSD. Harga meningkat lebih tinggi dalam empat bar seterusnya, bergabung untuk beberapa bar lagi, dan kemudian membuat lonjakan terakhir hingga ke tahap A. Terdapat beberapa dinamika kitaran di tempat kerja yang perlu anda dalamankan:

 • Dalam kitaran kenaikkan harga, pasaran biasanya naik 5 hingga 7 bar dari siklus rendah sebelum berhenti sementara / menarik kembali (segi empat biru).
 • Sekiranya harga kembali naik selepas gerai, harapkan kenaikan sepenuhnya dari kitaran rendah hingga berhenti sekali lagi selepas harga 11-14.
 • Sekiranya bar 11-14 bergerak di tempat sebelumnya, kuat rintangan zon (garis merah pada carta) dan anda melihat pengayun momentum seperti Indeks Saluran Komoditi (CCI (14)) menunjukkan negatif perbezaan dengan tindakan harga, anda perlu keluar dari kemenangan anda segera.

BTCUSD keluar memenangi perdagangan selepas 12 bar

Rajah 1.) Bitcoin / USD, setiap hari. Menggunakan pengetahuan tentang jumlah bar kitaran dan petunjuk teknikal lain dapat memberi amaran kepada anda untuk keluar dari pengambilan untung – sebelum orang lain. Grafik carta: Metastock.com

Setelah rali bar 11-14 yang kuat (satu tanpa pembalikan yang dapat dilihat di sepanjang jalan), kemungkinan kenaikan selanjutnya sangat rendah. Oleh itu, setelah harga meningkat lebih tinggi dari zon gerai pertama, mulailah skala keluar sekurang-kurangnya sepertiga dari keuntungan terbuka anda setelah bar 10 tercapai, lepaskan sepertiga seterusnya dengan bar 11, dan dengan segala cara benar-benar keluar dari perdagangan dan menjadi wang tunai sebelum harga turun ke garis rintangan utama.

Pengambilan Utama:

 • Sentiasa mengetahui jumlah bar kitaran semasa; kebanyakan pasaran kripto akan berhenti / terbalik selepas rali bar 11-14 yang kuat.
 • Ketahui di mana zon rintangan utama (bekalan) terdapat dalam syiling yang anda jual; ini biasanya merupakan kawasan harga gerai / pembalikan kebarangkalian tinggi.
 • Ketahui perkembangan perbezaan harga / momentum pada pengayun yang boleh dipercayai seperti Indeks Saluran Komoditi atau CCI (14), terutamanya setelah kenaikan bar 11-14 yang kuat menuju zon rintangan utama.
 • Dengan menggunakan ketiga-tiga alat ini, anda akan dapat menentukan jalan keluar perdagangan berkemungkinan tinggi lebih awal dari kawanan tersebut. Keluar dari perdagangan yang menang sebelum keuntungan terbuka anda menjadi sasaran rampasan!

Strategi # 2: Menjual Kekuatan Tahap Akhir, Perhimpunan Parabola (Long Trades)

Sebilangan besar cryptos cenderung bergerak dalam tiga gelombang berturut-turut. Kemudian datang fasa pembalikan arah aliran atau penggabungan utama. Akhir Disember 2017 melalui tindakan harga Oktober 2018 dalam carta harian BTCUSD menggambarkan ini dengan baik:

BTCUSD empat gelombang keluar perdagangan menang

Rajah 2.) Bitcoin / USD, setiap minggu. Pasaran yang paling popular akan berhenti / terbalik selepas tiga gelombang kuat berturut-turut. Apabila gelombang keempat muncul dan harga mulai meningkat, anda memerlukan rancangan untuk menuai keuntungan. Grafik carta: Metastock.com

Perhatikan bahawa tiga gelombang utama menurun sejak awal tahun 2018. Gelombang keempat bermula, tetapi gagal mengeluarkan gelombang tiga rendah, dan harganya menyatukan selama beberapa bulan sekarang.

Tetapi sekarang melihat bahagian kiri carta: tiga gelombang kenaikkan kuat dicetak pada bulan Mac – Oktober 2017, tetapi kemudian setelah hanya penarikan balik kecil, gelombang keempat muncul. Gelombang pembelian raksasa ini meningkat pada tahap hampir menegak selama enam minggu. Perhimpunan yang didorong oleh spekulasi mania ini menghasilkan peningkatan / pembalikan yang dapat diramalkan pada pertengahan Disember 2017. Inilah cara untuk mendapat keuntungan dan juga melindungi keuntungan terbuka, sekiranya anda terperangkap dalam perhimpunan parabola hampir menegak:

 • Setelah harga melonjak di atas gelombang tiga tinggi, mulailah memantau hubungan harga dengan tempoh lapan biru purata bergerak eksponensial (EMA) garis. Apabila harga melambung lebih jauh di atas garis, mulailah mengambil sepertiga dari keuntungan terbuka anda dan gunakan garis itu sebagai hentian akhir anda.
 • Pantau tahap 13-tempoh Indeks Arah Purata atau histogram ADX (13). Bacaan di atas 50 adalah melampau, kecuali dalam perhimpunan parabola. Sebaliknya, cari perbezaan harga / momentum antara ADX dan harga. Perhatikan bagaimana ADX gagal membuat kenaikan baru walaupun Bitcoin mengezum ke atas. Ini adalah petunjuk yang jelas untuk menempah lebih banyak lagi, jika tidak semua keuntungan terbuka anda.
 • Akhirnya, penurunan selepas gelombang dua tinggi adalah defacto mingguan rendah. Harga meningkat untuk lapan bar, terhenti pada gelombang tiga tinggi, ditarik sedikit ke belakang dan kemudian memulakan kenaikan enam bar, hampir menegak. Itu adalah 14 bar harga lebih tinggi dari tahap rendah. Ingat peraturan bar 11 hingga 14 yang dibincangkan sebelumnya? Di bar 11, seorang peniaga yang bijak akan keluar secara agresif dan di bar 12 akan meraih semua keuntungan terbuka dan berlari ke bukit. Bandingkan strategi keluar dengan strategi kebanyakan peniaga runcit, yang percaya bahawa langit adalah hadnya.

Pengambilan Utama:

 • Lonjakan yang kuat di atas gelombang tiga tinggi mungkin menandakan peningkatan pergerakan parabola.
 • Jejaki hubungan antara purata bergerak eksponensial lapan tempoh biru dan harga itu sendiri. Ekstrim mungkin memberi amaran bahawa perhimpunan hampir selesai.
 • Pantau ADX 13 tempoh untuk perbezaan harga / momentum. Kegagalan ADX untuk membuat kenaikan baru bersama dengan harga adalah isyarat keluar yang jelas.
 • Peraturan larangan harga 11-14 juga merupakan sekutu yang sangat kuat dalam perjuangan untuk mengekalkan keuntungan terbuka. Jangan sekali-kali menjangkakan pasaran akan meningkat dengan ketara selepas 11-14 bar. Ambil keuntungan anda dan pulangkan kembali kepada wang tunai.

Strategi # 3: Menggunakan Cycle Timing untuk Keluar dari Perdagangan Pendek ke Kekuatan

Carta candlestick harian untuk Bitcoin / USD jelas menunjukkan kiraan kitar bar 19-21 berulang (melalui ke palung). Kadang kala kitaran ini boleh memanjang hingga 24-26 bar, atau bahkan menyusut menjadi 14-16 bar, tetapi secara amnya rata-rata akan mencapai sekitar 18-20 bar.

Katakan anda kekurangan pada rehat garis arah aliran pada akhir Januari 2018, dan anda sudah mengetahui bahawa tahap kemungkinan rendah adalah disebabkan kemunculannya pada atau sekitar 6 Februari. Harga turun dengan sangat cepat, memberikan keuntungan hampir 20 peratus pada 2 Februari, jadi apa yang akan dilakukan oleh peniaga yang bijak ketika itu? Lihat carta di bawah untuk beberapa petunjuk:

Bitcoin / USD keluar memenangkan perdagangan dengan kitaran

Rajah 3.) Bitcoin / USD. Pedagang pintar menggunakan pengetahuan mereka tentang peramalan kitaran untuk membantu meluangkan masa keluar, mengambil keuntungan lebih awal daripada kawanan tersebut. Candlestick pembalikan bullish mengesahkan penurunan kitaran tetapi merupakan isyarat keluar perdagangan pendek yang buruk. Grafik carta: Metastock.com

Kiraan bar kitaran adalah pada 16 pada 2 Februari. Pada ketika itu, anda memperoleh keuntungan terbuka 20 peratus, jadi langkah bijak adalah dengan mengambil sekurang-kurangnya separuh keuntungan terbuka dengan penutupan bar. Kemudian ketika bar 17-20 dikembangkan, ada satu peluang terakhir untuk memperoleh keuntungan akhir sebelum siklus rendah terbentuk. Mungkinkah harga jatuh lebih jauh, dengan kitaran rendah dilanjutkan ke kemudian hari? Ya, tetapi mengapa anda mengambil kesempatan untuk mempertaruhkan keuntungan terbuka pada hasil yang berkemungkinan rendah?

Sekali lagi

Persediaan perdagangan pendek yang serupa terletak di sebelah kanan carta. Masa kitaran dan dinamika pengambilan untung berfungsi dengan cara yang sama. By the way, cetek tarik balik kemasukan panjang di tengah carta juga berlaku setelah kitaran rendah yang disahkan. Penarikan dangkal ke tahap putaran rendah berlaku pada fasa kitaran kenaikkan dan penurunan dalam berlaku pada fasa kitaran menurun. Semakin banyak anda bekerja dengan kitaran dalam duit syiling yang sama, semakin mudah bagi anda untuk mengenal pasti persediaan pendek dan jual berisiko rendah.

Pengambilan Utama:

 • Mengesan panjang kitaran purata dalam setiap duit syiling yang anda jual memberi anda kelebihan perdagangan yang kuat.
 • Apabila panjang kitaran perdagangan pendek yang menang telah mencapai 15 bar, bersiaplah untuk mengambil kira separuh daripada keuntungan anda.
 • Semasa kitaran berjalan melalui bar 17-20, anda perlu meningkatkan sepenuhnya dari perdagangan pendek anda yang menang.
 • Penarikan cetek ke tahap rendah kitaran biasanya berlaku pada fasa kitaran kenaikkan. Penarikan balik yang lebih rendah ke tahap terendah kitaran berlaku semasa fasa kitaran menurun dan / atau penyesuaian pembalikan arah aliran yang besar.

Ringkasan

Mengetahui bagaimana keluar dari perdagangan yang menang boleh menjadi seni seperti proses mekanikal yang sejuk. Tetapi pengetahuan mendalam mengenai masa kitaran dan teknikal lain akan membantu anda memperoleh keuntungan maksimum dari pemenang anda. Pengetahuan ini akan mengelakkan perdagangan yang menang besar berubah menjadi pemenang biasa-biasa saja, atau bahkan perdagangan yang kalah. Itu adalah peristiwa yang tidak perlu dialami oleh peniaga yang mahir.

Tuai hasil sebelum persaingan anda berlaku, dan anda akan mendapat apa yang diperlukan untuk memperoleh keuntungan secara konsisten di pasaran crypto.

Penafian: Spekulasi di pasaran kewangan melibatkan risiko yang besar dan oleh itu hanya modal risiko yang harus digunakan semasa berdagang atau melabur. Sentiasa berjumpa dengan penasihat kewangan berlesen anda sebelum menggunakan modal risiko di pasaran kewangan.