Kerajaan telah mula campur tangan dalam hal cryptocurrency dan ICO. Oleh itu, menjadi lebih penting bagi pelabur untuk memahami kategori cryptocurrency mana. Coincentral sebelumnya telah menunjukkan perlunya kerangka kerja yang mantap dan menilai beberapa kerangka kerja yang telah dikeluarkan.

Walaupun masih belum ada konsensus masyarakat mengenai kerangka yang tepat untuk digunakan, pengawal selia mulai memperhatikan. Oleh itu, lebih kritikal daripada sebelumnya bahawa pelabur memahami kategori cryptocurrency dan kedudukan peraturan mereka. Mengetahui maklumat sebegini akan membantu membuat penilaian risiko realistik portfolio anda. Memahami kategori syiling juga akan membantu mendorong keputusan pelaburan yang kukuh.

Di sini, kami akan meringkaskan beberapa kategorisasi token yang lebih luas, dengan fokus pada token yang tertakluk kepada pengawasan peraturan di bidang kuasa utama ICO.

Artikel ini tidak akan cuba memperkenalkan kerangka baru kategori cryptocurrency ke dalam persekitaran yang sudah membingungkan, dan keliru. Sebagai gantinya, ini bertujuan untuk memberi kejelasan kepada beberapa istilah token yang sedang berjalan. Oleh kerana jumlah token yang banyak terdapat di pasaran semasa, anda mungkin mendapati beberapa token sesuai dengan lebih daripada satu definisi.

Senarai ini tidak lengkap dan tidak mewakili nasihat undang-undang atau kewangan.

Panduan Peraturan mengenai Kategori Cryptocurrency dan ICO

Lima negara teratas untuk ICO, baik oleh jumlah projek dan dana yang diperoleh, adalah Amerika Syarikat, United Kingdom, Persekutuan Rusia, Switzerland, dan Singapura.

Dari lima ini, hanya yang Amerika Syarikat dan Switzerland telah mengeluarkan kenyataan konkrit mengenai perlakuan token ICO dan klasifikasi cryptocurrency pada masa penulisan. Singapura dan United Kingdom kedua-duanya telah mengambil keputusan bahawa mereka akan menilai setiap kes di bawah peraturan peraturan semasa. The Persekutuan Russia telah mengatakan bahawa ia menyokong rancangan undang-undang yang saat ini diserahkan kepada pemerintah negeri, tetapi belum ada yang diselesaikan.

Oleh itu, dalam definisi ini, kami akan memasukkan panduan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa kewangan di AS (SEC) dan Switzerland (FINMA) untuk kategori cryptocurrency yang berbeza.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS

Token Pembayaran

Token pembayaran atau token mata wang adalah bentuk cryptocurrency paling murni. Ia beroperasi dengan cara yang sama seperti mata wang fiat atau kad kredit. Itu tidak meletakkan kewajiban atau hak kepada pemikul. Token pembayaran adalah simpanan nilai, yang boleh ditukar dengan perkara lain yang bernilai.

Kedua-dua SEC dan FINMA agak jelas bahawa token pembayaran lama seperti Bitcoin kemungkinan tidak akan dikawal selia sebagai sekuriti. Isu token pembayaran baru dalam ICO sebenarnya masih boleh dikawal oleh peraturan kerana peraturan pelaburan yang dijelaskan untuk token utiliti, di bawah.

Token Aset

Token aset mungkin merupakan kategori cryptocurrency yang paling kompleks. Mereka mewakili aset kehidupan sebenar atau sebahagian daripadanya – sesuatu yang mempunyai nilai. Ini boleh menjadi aset fizikal seperti batu permata, atau harta tanah. Token aset semakin banyak digunakan untuk membuat “kembar digital” untuk mengesan aset kehidupan sebenar. Sebagai contoh, UK Royal Mint mempunyai projek blockchain untuk menandakan emas diniagakan di London Gold Market.

Token aset akan diteliti oleh pengawal selia untuk melihat apakah mereka berada di bawah undang-undang sekuriti. Token aset meletakkan tanggungjawab dan hak tertentu kepada pembeli dan penjual. Oleh itu FINMA dan SEC mungkin akan menganggap token aset sebagai sekuriti. Ini bergantung pada sifat aset pendasar dan syarat-syarat perdagangan.

Logo FINMA Switzerland

Logo FINMA Swiss (pengatur kewangan)

Token Keselamatan dan Token Ekuiti

Token keselamatan adalah bentuk token aset yang lebih sempit. Di luar crypto, sekuriti merangkumi instrumen kewangan seperti saham, bon, dan opsyen. Definisi SEC mengenai keselamatan adalah berdasarkan Ujian Howey, dan ia menyatakan:

Sekiranya terdapat pelaburan wang, dan perusahaan bersama, dengan jangkaan keuntungan, terutama dari usaha orang lain.

SEC telah memerintah bahawa DAO adalah sebuah organisasi yang ditubuhkan dengan hak suara oleh peserta sebagai pertukaran untuk pembelian kewangan. Oleh kerana para pesertanya tidak berbeza dengan pemegang saham, DAO akan tunduk pada peraturan AS mengenai perdagangan sekuriti.

Token ekuiti adalah bentuk token keselamatan. Ini mewakili sejenis pecahan hak milik syarikat atau syarikat, serupa dengan saham. Oleh kerana pemegang saham mempunyai hak, seperti memilih keputusan besar yang mempengaruhi syarikat, maka agak jelas bahawa pengawal selia akan menentukannya sebagai sekuriti.

Token Utiliti

Token utiliti adalah salah satu kategori cryptocurrency yang dikatakan oleh pengawal selia tidak akan mempunyai tujuan pelaburan. Ini wujud supaya pengguna dapat mengakses platform atau aplikasi tertentu. Token utiliti tulen bukan sekuriti. Oleh itu, banyak ICO kini menggayakan token mereka sebagai token utiliti untuk mencuba dan mengelakkan undang-undang dalam hal ini.

Ketetapan Peraturan mengenai ICO sebagai Sekuriti

Walau bagaimanapun, ICO adalah tempat yang sukar untuk mendapatkan token utiliti dan pembayaran. ICO pada dasarnya adalah usaha mencari dana. Pelabur membeli token utiliti dan HODL, dengan harapan projek yang mereka pilih akan berlepas dan oleh itu token akan meningkat nilainya.

Ini bermaksud bahawa banyak ICO yang nampaknya menawarkan token dalam kategori cryptocurrency utiliti atau token pembayaran cenderung digolongkan sebagai sekuriti kerana Ujian Howey AS, yang menentukan pelaburan wang, perusahaan biasa, dan jangkaan keuntungan, terutamanya dari usaha orang lain. Oleh itu, banyak ICO sekarang tidak termasuk orang AS, kecuali mereka adalah pelabur yang diakreditasi.

FINMA kurang tegar, menyatakan bahawa “Jika token utiliti tambahan atau hanya mempunyai tujuan pelaburan pada saat terbitan, FINMA akan memperlakukan token tersebut sebagai sekuriti” (iaitu, dengan cara yang sama seperti token aset). Di sini, kemungkinan besar ICO token utiliti akan berada di bawah undang-undang sekuriti. Walau bagaimanapun, peraturan Swiss mengenai perdagangan sekuriti cenderung kurang membebankan daripada di AS. Oleh itu, banyak ICO dalam semua kategori cryptocurrency tetap terbuka kepada pelabur Switzerland, sekurang-kurangnya buat masa ini.

Bolehkah Token Utiliti ICO Mengabaikan Peraturan Sekuriti AS?

Awal tahun ini, Pengarah SEC Kewangan Korporat William Hinman menghadapi pertanyaan apakah ICO boleh berlaku tanpa tawaran keselamatan. Sambutannya memberi sedikit kemungkinan kemungkinan menjalankan ICO yang sesuai. Dia menyatakan, “Kita tentu dapat membayangkan token di mana pemegangnya membelinya untuk kegunaannya dan bukan sebagai pelaburan, dan dalam kes tersebut, terutama jika itu adalah rangkaian desentralisasi di mana ia digunakan, dan tidak ada pelaku pusat yang memiliki maklumat asimetri atau di mana mereka tahu lebih banyak daripada token pelabur. “

William Hinman, Pengarah Kewangan Korporat di US SEC

William Hinman, Pengarah Kewangan Korporat di US SEC

Pada akhirnya jika ICO terlibat, pengawal selia mungkin akan terlibat. Ini berlaku walaupun token itu adalah utiliti atau token pembayaran yang tulen.

Saya Tidak di AS atau Switzerland – Mengapa Saya Perlu Peduli?

Pengawal selia umumnya lambat mengikuti teknologi. Oleh itu, tidak dapat dielakkan bahawa lebih banyak negara akan mula mengeluarkan garis panduan serupa dengan AS dan Switzerland. Terutama mengingat bahawa pemerintah-pemerintah ini telah bergerak dengan cepat kerana banyaknya ICO di wilayah mereka.

Walau bagaimanapun, pelabur yang berpusat di negara yang tidak dikawal selia harus mempunyai pemahaman mengenai kategori cryptocurrency. Lagipun, jika anda tidak tahu jenis token yang anda cari, bagaimana anda dapat menilai sama ada token itu berpeluang membayar pulangan yang lumayan dalam jangka panjang?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me