Industri pertahanan global terus menjadi sebahagian besar ekonomi negara bagi banyak negara di seluruh dunia. Pada masa lalu, penyelidikan dan pengembangan industri pertahanan menyebabkan terciptanya banyak teknologi inovatif yang bermanfaat, termasuk internet dan GPS.

Pada masa kini, teknologi pertahanan mempunyai peluang untuk menjadi lebih inovatif dengan teknologi blockchain. Jadi, apakah beberapa projek penyelidikan blockchain terbesar untuk industri pertahanan setakat ini? Dan bagaimana blockchain dapat membentuk semula masa depan teknologi ketenteraan?

Penerapan Blockchain yang meluas dalam Industri Pertahanan

Menurut “Launchpad to Relevance: Aerospace & Visi Teknologi Pertahanan 2018, ”penyelidikan baru-baru ini lapor diterbitkan oleh Accenture, enam dari tujuh (86%) syarikat aeroangkasa / pertahanan merancang untuk mengintegrasikan blockchain dalam masa tiga tahun.

Walaupun industri ini cukup inovatif pada masa lalu, terdapat sejumlah statistik yang diterbitkan yang menunjukkan betapa canggihnya rancangan industri ini di masa depan. Sebagai contoh, 97% eksekutif aeroangkasa dan pertahanan mengatakan bahawa mereka bersedia untuk mencipta semula perniagaan dan industri mereka secara digital.

Selain itu, daripada 18 industri yang disurvei oleh Accenture, industri aeroangkasa / pertahanan berada pada kedudukan ketiga yang paling berpotensi menerima integrasi blockchain yang berpotensi. Salah satu sebab terbesar industri pertahanan mengadopsi blockchain (seperti industri lain) adalah memerlukan data yang lebih baik.

Laporan tersebut kemudian mengatakan, “Data yang tidak tepat, dimanipulasi, atau berat sebelah dapat menimbulkan akibat buruk yang jauh, seperti wawasan perniagaan yang rosak dan keputusan yang tidak tepat.”

Ini menimbulkan masalah besar kerana 80% syarikat dalam industri yang disurvei semakin bergantung pada data untuk membantu membuat keputusan yang lebih baik. Kebenaran dan kebolehubahan teknologi yang didorong oleh blockchain dapat menyelesaikan masalah ini.

blockchain pertahanan

Perkembangan Utama yang Perlu Diperhatikan

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kami telah melihat banyak inovasi berasal dari Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan Pertahanan A.S. (DARPA). Sebagai contoh, beberapa inovasi awal terbesar dalam teknologi robotik diperlihatkan semasa Cabaran robotik DARPA.

Pertandingan ini berlangsung selama 33 bulan dari tahun 2012 hingga 2015. Pertandingan ini menampilkan beberapa pasukan robotik teratas di dunia, yang mencipta robot yang berfungsi untuk menyelesaikan tugas-tugas yang kompleks dalam persekitaran berbahaya, keji, dan manusia..

Sekarang, kita mula melihat DARPA dan agensi pertahanan lain berusaha untuk meningkatkan penggunaan blockchain. Sebagai contoh, DARPA berusaha secara dalaman untuk mewujudkan a pesanan terenkripsi berasaskan blockchain perkhidmatan yang dirancang agar selamat dan tidak dapat ditembusi oleh serangan asing.

DoD A.S. juga bekerjasama dengan syarikat yang mempunyai kepakaran dalam inovasi blockchain. Pada bulan Mei 2017, Syarikat Teknologi dan Pembuatan Indiana (ITAMCO) diberikan geran Tahap 1 (dana yang mencukupi untuk kerja sekitar 10 bulan).

Ini dari Jabatan Pertahanan A.S. untuk mengembangkan seni bina keselamatan siber untuk aplikasi pemesejan berasaskan blockchain. Walaupun tidak ada berita untuk mengesahkan sama ada projek tersebut telah menerima lampu hijau untuk Tahap 2 atau tidak, kelulusan ini bermaksud bahawa ITAMCO akan diberikan perjanjian pembiayaan bertahun-tahun untuk membawa konsepnya ke prototaip yang berfungsi sepenuhnya.

Kelulusan Tahap 3 akan memberi kemampuan kepada projek untuk memulakan pelaksanaan dan pengkomersialan dunia nyata dari aplikasi pesanan blockchain yang terdesentralisasi.

Tinjauan Belanja Pertahanan Blockchain Masa Depan A.S.

Walaupun sekarang tidak dapat dipastikan berapa banyak wang, sumber daya, dan personel yang akan menuju ke arah pengembangan aplikasi blockchain untuk pertahanan ketenteraan, jelas bahawa trend penggunaan keseluruhan positif untuk blockchain.

Sebagai contoh, pada bulan Disember 2017, Presiden Donald Trump membenarkan $ 700 bilion rang undang-undang perbelanjaan pertahanan, yang sebagian memerlukan mandat untuk melakukan kajian penyelidikan mengenai aplikasi keamanan siber berasaskan blockchain.

Rang undang-undang tersebut merangkumi bahagian berikut, “penilaian upaya oleh kuasa asing, organisasi ekstremis, dan jaringan jenayah untuk menggunakan teknologi tersebut; … [dan] penilaian penggunaan atau rancangan penggunaan teknologi tersebut oleh Kerajaan Persekutuan dan jaringan infrastruktur kritikal . “

Tinjauan Global: Pertahanan dan Blockchain

Beberapa negara lain selain Amerika Syarikat juga ingin mengadopsi teknologi blockchain dalam program pertahanan. Sebagai contoh, sumber berita telah melaporkan itu Voentelecom, sebuah syarikat telekomunikasi yang menyediakan perkhidmatan komunikasi dan integrasi kepada pihak berkuasa eksekutif persekutuan dan Kementerian Pertahanan di Rusia, sedang mempertimbangkan kemungkinan aplikasi untuk blockchain dalam tentera Rusia.

Begitu juga, a lapor yang diterbitkan dalam jurnal ketenteraan 2016 mencadangkan bahawa China juga harus menggunakan blockchain kerana kemampuannya untuk mengedarkan dana dengan cepat dan melindungi data sensitif (iaitu lokasi personel dan status kitaran hidup senjata).

Pada tahun 2018, masih ada beberapa penerbitan pertahanan di China seperti ini dengan pandangan positif mengenai potensi aplikasi blockchain dalam pertahanan.

Dalam kebanyakan kes, nampaknya fokus semasa penggunaan potensi teknologi blockchain dalam tentera di seluruh dunia lebih bersifat defensif. Pada dasarnya, perlindungan dan ketepatan data nampaknya berada di puncak agenda perbelanjaan defensif ketika datang ke pengembangan blockchain.

Potensi Kesan Jangka Panjang Penyelidikan Pertahanan Tentera Teknologi Blockchain

Pada masa ini, nampaknya blockchain akan memainkan peranan yang semakin menonjol pada masa depan aplikasi ketenteraan. Apa pun, jika penyelidikan dan pembangunan ketenteraan akhirnya mempunyai manfaat langsung untuk aplikasi pertahanan, masyarakat umum juga dapat melihat manfaat besar.

Seperti yang telah kita lihat dalam beberapa program penelitian dan pengembangan pertahanan masa lalu, keuntungan kemajuan teknologi yang dibuat oleh tentera tidak terbatas hanya pada industri pertahanan. Kemajuan dalam kriptografi akhirnya dapat menguntungkan keselamatan Web 3.0 masa depan dengan melindungi data pengguna pada platform media sosial yang terdesentralisasi dan memungkinkan keselamatan pembayaran cryptocurrency yang lebih besar.

Walaupun mudah untuk berfikir bahawa pemerintah akan sangat rahsia mengenai teknologi di sebalik inovasi tersebut, sejarah menunjukkan bahawa ini tidak selalu berlaku. Sebagai contoh, SHA-1 dan SHA-2, dua fungsi hash kriptografi yang paling penting dalam sejarah keselamatan data, sebenarnya dikembangkan oleh pemerintah A.S..

Jadi, bukan sahaja industri pertahanan mendapat keuntungan dari teknologi blockchain. Tetapi dengan era penyelidikan blockchain baru di antara kekuatan ketenteraan teratas di dunia, kita dapat menyedari faedah dari blockchain yang lebih selamat di pihak awam juga.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me