Teknologi blockchain telah berjalan jauh sejak awal transaksi web gelap Bitcoin. Kami kini mempunyai rantaian blok khusus untuk hampir setiap tujuan dan industri, dan beberapa inovator paling terang di dunia memasuki bidang ini. Dengan semua inovasi ini, kita masih belum melihat cryptocurrency memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian kebanyakan orang.

Sebabnya? Kebolehgunaan yang lemah. Teknologi blockchain membawa tahap keselamatan dan pemilikan dana yang tidak dapat ditandingi. Tetapi kerana ruang masih ada di hari-hari saladnya, ini biasanya datang dengan mengorbankan produk yang mudah digunakan. Dan, bagi kebanyakan orang, pertukaran itu tidak berbaloi.

Mari kita lihat beberapa masalah kegunaan terbesar yang sedang dihadapi industri ini dan bagaimana kita dapat menyelesaikannya.

Kunci, Benih, dan Kunci Lebih Banyak Lagi

Disana ada banyak rentetan kompleks anda perlu menyimpan untuk memastikan cryptocurrency anda selamat dan sihat. Anda telah mendapat:

  • kunci awam untuk menerima dana dan mencari baki,
  • kunci peribadi untuk mengakses dana dan membuat transaksi, dan
  • biji pemulihan sebagai bentuk cadangan.

Sering kali, anda memerlukan kunci peribadi atau pilihan pemulihan hanya untuk mengakses dompet anda. Sekiranya anda terbiasa dengan nama pengguna dan kata laluan klasik perbankan dalam talian tradisional, kriteria baru ini boleh menakutkan.

Skrin log masuk hilang

Frasa laluan Lisk terdiri daripada 12 kata rawak. Bukan yang paling senang diingat.

Seolah-olah anda tidak mempunyai cukup ingatan, banyak syiling juga mempunyai dompet mereka sendiri dengan kunci dan biji benih yang unik. Oleh itu, jika anda fikir menyimpan 3 frasa sukar, mari kita katakan bahawa tidak menjadi lebih mudah.

Satu Kunci untuk Memerintah Mereka Semua

Terdapat beberapa pendekatan yang berbeza yang diambil oleh syarikat untuk mengatasi masalah ini:

Beberapa dompet perkakasan seperti Ledger Nano S membolehkan anda memasukkan kod pin untuk mengakses cryptocurrency anda. Ini tidak akan membantu sekiranya anda kehilangan dompet fizikal anda atau terlupa. Untuk mendapatkan semula akses, anda masih perlu memasukkan pilihan pemulihan 24 perkataan. Langkah ke arah yang betul tetapi masih bermasalah.

kod pin lejar nano

Dengan dompet Edge, anda bukan sahaja log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan standard tetapi juga dapat membuat sandaran akaun anda dengan maklumat yang sama. Anda juga dapat log masuk melalui kod pin atau sentuh ID di telefon bimbit anda.

Ini mungkin kelihatan senang, tetapi menimbulkan risiko keselamatan. Nama pengguna dan kata laluan terkenal sukar diteka. Dan, menggunakan semula kelayakan masuk dari akaun lain bermaksud bahawa a pelanggaran data satu dapat menyebabkan wang anda hilang di yang lain.

Selalu ada memberi dan menerima ketika mengimbangkan keselamatan dengan kesederhanaan. Walau bagaimanapun, mengorbankan beberapa keselamatan dalam jangka pendek boleh menjadi kejahatan yang diperlukan untuk memberi penduduk produk yang cukup intuitif untuk menjadikan pertukaran itu bermanfaat.

“Apakah saya mengirimnya dengan benar?”

Sekiranya anda pernah mencuba melakukan transaksi cryptocurrency, anda tahu bahawa ini adalah proses yang sering diisi dengan kegelisahan kerana anda menunggu untuk melihat dana anda jelas. Apabila setiap urus niaga direkodkan secara kekal pada blockchain yang tidak berubah, kesalahan kecil pun boleh memudaratkan.

“Adakah saya memasukkan alamat tujuan dengan betul? Adakah saya menghantar jenis cryptocurrency yang betul? Mengapa transaksi saya dibekukan setelah dua pengesahan? ” Soalan yang membimbangkan terus menerus.

Untuk mendapatkan penerapan yang signifikan, proses ini perlu diperbaiki. Anda yang biasa dan biasa setiap hari Joe tidak mahu memastikan bahawa dia memasukkan “1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa” dengan betul hanya untuk menghantar beberapa satoshi kepada rakan. Bandingkan ini dengan aplikasi seperti Venmo, di mana semua yang anda perlukan adalah nama pengguna untuk menghantar wang, dan anda benar-benar mula melihat betapa sukarnya transaksi cryptocurrency.

Mengurangkan Margin untuk Kesalahan

Beberapa projek berskala besar sudah menangani masalah ini. Ethereum mempunyai cadangan untuk token ERC223 untuk menggantikan ERC20 sebagai standard rangkaian. Cadangan ini akan mengelakkan anda kehilangan dana jika anda cuba menghantarnya ke kontrak pintar bukan ERC223, menyelesaikan masalah dana terkunci berjuta-juta dolar.

Projek cryptocurrency lain bertujuan untuk menghubungkan alamat awam dengan maklumat yang lebih mesra pengguna seperti e-mel, nama pengguna, atau nombor telefon. Duit Syiling Banano, gagasan komuniti Nano yang agak serius, sehingga menghubungkan kunci awam dengan monkey kartun.

Sekali lagi, ini mempunyai kosnya. Huruf dan nombor rawak kunci awam memberi anda lapisan tanpa nama yang hilang apabila anda menyambungkannya ke maklumat peribadi.

Pengalaman Pengguna Berinspirasi Teknikal (UX)

Sebilangan besar pengaturcara komputer bukan pereka secara semula jadi, dan ini menunjukkan. Walaupun teknologi yang mendasari adalah bahagian penting dari produk blockchain, kekurangan daya tarikan visual kehilangan banyak pengguna dari awal. Seperti kebanyakan produk teknologi yang dihadapi pengguna, pengalaman pengguna perlu diingat.

Banyak projek blockchain bernilai tinggi mempunyai halaman arahan dan dompet yang tidak berfungsi dengan baik dan menyerupai baris perintah. Ini baik untuk pengguna teknologi. Sekiranya mereka tidak menaik taraf antara muka ini agar setaraf dengan platform tradisional di luar sana, mereka tidak akan menerima pakai di luar kumpulan itu.

Malah aplikasi terdesentralisasi (dapps) dengan reka bentuk yang kukuh masih mempunyai masalah. Sebilangan besar daripada mereka memerlukan anda mengakses dompet pihak ketiga, seperti MetaMask, untuk menggunakan perkhidmatan mereka. MetaMask adalah produk yang hebat. Tetapi, tidak ada orang di luar gelembung crypto yang akan melalui proses memuat turunnya dan memindahkan Ether untuk menggunakan bahkan dapp yang paling dirancang dengan baik.

Masa Menyembuhkan Semua Masalah Kebolehgunaan Luka

Beberapa berita positif. Dengan teknologi blockchain mulai mendapat daya tarikan tahun lalu, pasukan akhirnya mula mengembangkan permainan reka bentuk mereka. Penjejakan Duit Syiling dan Augur baru-baru ini memperbaharui penampilan dan rasa mereka sementara IOTA melancarkan yang baru, dan lebih intuitif, dompet.

Ruang blockchain segar dan dicipta oleh sekumpulan ahli teknologi – bukan pereka. Namun, ini hanya masalah masa, sebelum penggunaan yang besar memerlukan pijakan teknologi yang sudah revolusioner.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me