Charlie Lee, pencipta Litecoin, baru-baru ini mengumumkan rancangan pasukan pengembangan Litecoin untuk meningkatkan fungibility dan privasi Litecoin pada tahun 2019.

Fungibility adalah satu-satunya harta wang yang hilang dari Bitcoin & Litecoin. Sekarang bahawa perbahasan penskalaan berada di belakang kita, medan perang seterusnya adalah mengenai fungsionaliti dan privasi.

Saya sekarang fokus untuk menjadikan Litecoin lebih mudah difahami dengan menambahkan Transaksi Rahsia. &# 128640;

– Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 28 Januari 2019

Lee menyedari bahawa Litecoin atau Bitcoin belum memenuhi semua sifat wang yang baik. Kekurangan utama sekarang adalah kekurangan fungsional, yang bermaksud bahawa semua duit syiling belum dapat ditukar ganti. Kekurangan fungsionalitas dan kekurangan privasi adalah satu dan sama, anda tidak boleh memilikinya tanpa yang lain. Inilah sebabnya.

Buat masa ini, kerana ketelusan Litecoin, anda dapat mengesan duit syiling di sepanjang blockchain. Kekurangan privasi ini bermaksud bahawa jika duit syiling anda sebelumnya dipegang oleh seseorang yang terlibat dalam aktiviti haram, maka pertukaran dan peniaga dapat menganggap duit syiling anda lebih rendah daripada pembersih seperti duit syiling, yang merupakan ciptaan baru dari proses perlombongan. Hakikat bahawa duit syiling anda dan sejarahnya tidak tersembunyi bermakna mereka boleh dipisahkan dan tidak boleh ditukar ganti.

Untuk menyelesaikannya, Lee telah mencadangkan pelbagai penambahbaikan yang sekurang-kurangnya harus menyelesaikan masalah ini. Pada masa ini, cadangan merangkumi Transaksi Rahsia (CT) dan Kalis Peluru hingga Blok MimbleWimble dan Extension. Kemungkinan cadangan akhir akan merangkumi campuran ciri-ciri ini.

Kami akan melihat peningkatan yang berbeza dan implikasinya. Litecoin mempunyai sejarah memperkenalkan peningkatan sebelum Bitcoin, seperti yang mereka lakukan dengan SegWit pada tahun 2017. Sekiranya pasukan dapat berjaya dalam usaha ini, maka ia dapat membuka jalan untuk peningkatan serupa dengan Bitcoin.

Transaksi Sulit

Transaksi Rahsia (CT) pada mulanya merupakan cadangan untuk Bitcoin yang diketuai oleh Adam Back, Gregory Maxwell, Pieter Wuille, dan Andrew Poelstra. CT adalah satu bentuk bukti jarak jauh, kaedah kriptografi untuk mengelakkan perbelanjaan berganda. Mereka dapat menyembunyikan kedua-duanya jumlah dan menaip aset. Akibatnya, satu pihak tidak dapat melihat berapa banyak duit syiling yang dimiliki dan penonton tidak dapat menguraikan ukuran urus niaga.

Dalam transaksi Litecoin biasa, semua nilai output dan input dapat dilihat oleh umum. Akibatnya, mudah untuk mengesahkan transaksi dengan memastikan bahawa jumlah nilai input dan output sama dengan sifar. CT, bagaimanapun, menyembunyikan semua nilai ini sambil memastikan bahawa semua nod lain dapat mengesahkan bahawa keseimbangan output dan input sama dengan sifar.

Batasan CT

Malangnya, ukuran urus niaga dalam urus niaga sulit jauh lebih besar daripada yang biasa. Dengan sendiri, mereka berdiri di 3.8-5.4 KB. Ini dibandingkan dengan hanya 300-400 bait dalam transaksi Litecoin biasa. Hasilnya, kedua-dua Litecoin dan Bitcoin akan mengalami penurunan kapasiti throughput yang besar dan kemungkinan akan menyaksikan kenaikan yuran yang besar.

Lebih-lebih lagi, sementara jumlah transaksi tersembunyi, alamat pengirim dan penerima masih dapat dilihat. Pada akhirnya, CT menuntut pertukaran skalabilitas yang sangat besar dengan hanya peningkatan terhad kepada fungabiliti dan privasi.

Tahan peluru ke Penyelamat

Nasib baik, bagaimanapun, masalah ini dapat ditampung oleh perubahan lain.

Lontar peluru adalah cadangan untuk melaksanakan pelbagai bukti yang lebih berkesan. Mereka dapat memampatkan ukuran CT dan dengan demikian membatasi had skalabiliti yang dikenakan oleh CT sahaja. Kalis peluru mengurangkan ukuran CT awal 3.8-5.4 KB hingga kira-kira 700 bait. Monero baru-baru ini menaik taraf kalis peluru. Dalam hal ini, Litecoin akan memanfaatkan penggunaan teknologi yang diuji.

lontar peluru

Lontar peluru mencapai pelbagai bukti yang lebih berkesan.

MimbleWimble

MimbleWimble adalah cadangan reka bentuk yang telah melambung selama beberapa tahun. Pada mulanya dikeluarkan oleh penciptanya tanpa nama, ia mencabar banyak andaian yang ada mengenai reka bentuk blockchain. MimbleWimble bukan hanya peningkatan yang anda boleh gunakan pada Litecoin. Ini sebenarnya merupakan alternatif untuk reka bentuk Litecoin itu sendiri dan memerlukan struktur tambahan.

Blok Bangunan Kriptografi

Menariknya, MimbleWimble menggunakan reka bentuk yang serupa dengan reka bentuk CT. Kedua-dua MimbleWimble dan CT memperoleh kebolehan privasi mereka dari penggunaan Skim Pedersen dan faktor yang membutakan.

Skim Komitmen Pedersen adalah algoritma kriptografi. Skema sedemikian membolehkan anda menjamin beberapa maklumat, seperti jumlah transaksi, sambil menyembunyikannya dari semua pihak lain. Komitmen memastikan anda tidak dapat mengubah maklumat di kemudian hari. Satu-satunya cara maklumat dapat didedahkan adalah melalui penyataan faktor yang membutakan, yang merupakan urutan nombor secara rawak.

Dengan CT normal, pengirim mencipta faktor yang membutakan ini. Dalam MimbleWimble, penerima mencipta faktor. Faktor ini sebenarnya berfungsi sebagai bukti duit syiling.

Sama seperti bagaimana CT memungkinkan jumlah semua input dan output terbukti sama, MimbleWimble melakukan semua ini melalui multisignature. Dalam lelaran Litecoin semasa, kunci untuk setiap transaksi tanda input. Walau bagaimanapun, dalam MimbleWimble sesuatu yang serupa dengan fungsi multisignature sebagai kunci awam massa untuk semua orang yang terlibat dalam transaksi. Ini dibentuk dengan mengurangkan jumlah nilai semua kunci input dari jumlah nilai semua kunci output.

Ini bermaksud bahawa kita dapat mengesahkan sejumlah besar transaksi secara kolektif melalui multisignature ini, serupa dengan caranya CoinJoin berfungsi.

Meningkatkannya ke blok MimbleWimble, kami berakhir dengan blok yang hanya terdiri dari serangkaian input, output, dan multisignature. Multisignature ini adalah semua yang anda perlukan untuk mengesahkan transaksi. Model alternatif ini menghilangkan keperluan nod baru untuk memuat turun semua data transaksi pada blockchain Litecoin semasa.

Mengehadkan Kos Privasi

Hasil dari semua ini adalah bahawa kami telah meningkatkan privasi secara besar-besaran tanpa mengalami peningkatan besar dalam ukuran transaksi dan blok. Kami dapat menyembunyikan jumlah duit syiling dalam transaksi dan juga menjadikannya sukar untuk mengesan pengirim dan penerima.

Apa yang membuat MimbleWimble begitu menggembirakan ialah ia telah menyelesaikan pertukaran biasa yang kita lihat antara privasi dan fungibility berbanding skalability. Sebagai contoh, Monero dan ZCash, ketika digunakan untuk tujuan privasi mereka, mempunyai pertukaran transaksi yang sangat besar dan bayaran yang tinggi. Sehingga kini, tidak ada projek blockchain yang dapat mencapai privasi dan fungsinya yang kuat tanpa menyebabkan pengurangan besar dalam throughput. Walau bagaimanapun, MimbleWimble boleh menjadi penyelesaian pertama untuk dilema ini. Pada hakikatnya, ini bermakna kita sekarang boleh memiliki cryptocurrency peribadi dan siap pakai untuk digunakan secara besar-besaran.

Batasan Fungsi

Satu kelemahan reka bentuk alternatif ini ialah skrip Litecoin tidak akan berfungsi dengan MimbleWimble kerana penghapusan tandatangan dari input individu. Poelstra mempunyai dinyatakan bahawa walaupun ini mengehadkan banyak kemampuan kontrak pintar, ada cara untuk mengatasi ini dengan menggunakan transaksi timelock, multisignature, dan saluran pembayaran searah. Walaupun begitu, nampaknya beberapa pertukaran harus dilakukan.

Teguran Peluru Lagi

Ternyata faedah Anti Peluru melebihi manfaat yang berkaitan dengan CT.

Kalis peluru sebenarnya dapat membantu batasan skrip di MimbleWimble. Poelstra mempunyai diperlihatkan bahawa anda boleh memotong skrip sepenuhnya dan melakukan kontrak pintar tertentu melalui gabungan kalis peluru dan sesuatu yang disebut Skrip Tanpa Skrip. Skrip Tanpa Skrip menggunakan Schnorr Signatures, alternatif yang lebih padat daripada skema tandatangan ECDSA semasa. Ini menyembunyikan maklumat skrip atau kontrak pintar.

Hasil dari semua ini adalah kita dapat meningkatkan privasi pertukaran atom dan fungsi saluran pembayaran apa pun. Skrip Tanpa Skrip sebelumnya bergantung pada kriptografi yang tidak lengkap yang disebut protokol sigma, yang belum siap digunakan. Kalis peluru kini membuka potensi penuh skrip ini. Hasilnya, kami dapat melihat beberapa ciri kontrak pintar yang mengagumkan dan tanpa nama di MimbleWimble. Terima kasih kepada Bulletproofs.

Dengan menyusun pelbagai cadangan yang telah kita bincangkan selama ini, kita mula memperoleh ciri-ciri fungsionaliti, privasi, skalabilitas dan kontrak pintar yang mengagumkan di bawah satu bumbung dengan pertukaran yang jauh lebih sedikit daripada hampir semua projek blockchain lain yang dilihat setakat ini. Tidak hairanlah bahawa pasukan Litecoin begitu teruja dengan potensi tersebut.

Tidak Begitu Mudah

Masalah utama dengan MimbleWimble adalah kita tidak boleh menambahkannya ke Litecoin.

MimbleWimble bukan pengganti bahagian tertentu dari blockchain Litecoin, melainkan seni bina yang berbeza sama sekali. Sebenarnya, satu-satunya cara untuk maju adalah melalui rantai sisi atau sesuatu yang disebut blok penyambungan.

Blok Sambungan

Blok peluasan telah wujud sejak 2013 dan merupakan cadangan penskalaan Bitcoin alternatif kepada SegWit dan peningkatan saiz blok. Mereka pada dasarnya adalah blok tambahan yang berjalan di samping blok yang sudah ada yang akan kita panggil blok asas. Yang penting, tidak seperti blok asas, yang dihubungkan secara linear antara satu sama lain hingga ke blok genesis, blok asas hanya dihubungkan dengan blok asas selari mereka.

Ini bermakna anda boleh menggunakan ciri seperti MimbleWimble selari dengan blockchain Litecoin yang asal.

Batasan utama blok sambungan adalah bahawa mereka tidak serasi ke belakang. Node lama yang tidak ditingkatkan ke softfork yang memperkenalkan blok peluasan tidak akan dapat melihat blok peluasan ini. Akibatnya, mereka akan sangat terbatas dalam berinteraksi dengan semua ciri yang akan didukung pada blok sambungan. Dalam kes Litecoin, banyak peningkatan akan dilakukan pada blok pengembangan ini. Secara teori, mungkin terdapat pemisahan utama antara nod lama dan dikemas kini.

Taproot

Peningkatan terakhir yang mungkin akan datang ke Litecoin pada tahun 2019 adalah Taproot. Ini adalah penemuan Maxwell yang, bersama dengan saudaranya Graftroot, ditetapkan untuk menyamarkan transaksi biasa dari transaksi multisig. Ini akan mengaburkan garis antara transaksi satu dan lapisan dua. Oleh itu, mustahil untuk membezakan antara urus niaga di blockchain Litecoin dan transaksi di Lightning Network. Akibatnya, jika saya membayar anda melalui Lightning Network atau melaksanakan kontrak pintar, aktiviti tersebut tidak dapat dibezakan daripada saya membayar anda dengan transaksi Litecoin asas.

Sama seperti Skrip Tanpa Skrip, peningkatan ini bergantung pada Schnorr Signatures. Untuk tujuan ini, banyak pembangun Bitcoin mengusahakan Cadangan Peningkatan Bitcoin (BIP) yang menggabungkan Schnorr dan Taproot.

Taproot sebenarnya membina peningkatan lain yang disebut MAST (Merkelized Abstract Syntax Trees) yang memperkenalkan kontrak pintar cekap ruang melalui skrip kembali ke Litecoin. Kontrak pintar ini sebelumnya telah disekat kerana ukurannya yang berlebihan dan ketakutan bahawa mereka akan menyumbat rangkaian.

Malangnya, MAST membiarkan kontrak pintar mudah terjejas kerana tidak mengaburkannya sehingga kelihatan sama seperti transaksi blockchain biasa. Taproot menyelesaikannya.

Sudah tentu, Taproot dan MAST tidak akan serasi dalam mana-mana blok pelanjutan MimbleWimble, kerana MimbleWimble tidak dapat menyokong skrip. Sebaliknya, peningkatan ini akan terhad kepada Litecoin asas blok.

Ancaman Kuantum

Walaupun terdapat banyak kejayaan, kami masih menghadapi ancaman pengkomputeran kuantum.

CT dan MimbleWimble menggunakan Komitmen Pedersen dalam bukti bukti mereka untuk mengenkripsi nilai transaksi sambil mengelakkan perbelanjaan berganda. Malangnya, mereka tidak tahan kuantum. Sekiranya pecah, mereka akan membolehkan penambangan sejumlah wang syiling baru yang tidak terhingga, yang melemahkan kawalan inflasi Litecoin.

pengkomputeran kuantum

Kemajuan dalam pengkomputeran kuantum dapat melemahkan banyak peningkatan ini.

Namun, pasukan pengembangan telah bekerjasama dengan proyek Beam untuk membantu mengintegrasikan Switch Commitments ke dalam implementasi MimbleWimble melalui blok pengembangan di Litecoin. Switch Commitments pada dasarnya adalah mekanisme keselamatan yang dapat melindungi dari kemajuan kuantum yang mengancam Komitmen Pedersen.

Privasi Pilihan vs Wajib

Tidak jelas pada tahap ini berapa banyak peningkatan ini menjadi pilihan atau wajib. Kedua-dua pilihan sesuai dengan softfork, untungnya.

LIP pilihan akan membolehkan pengguna yang ingin tetap kelihatan untuk melakukannya dan boleh mengurangkan beberapa kenaikan yuran dan pengurangan throughput yang disebabkan oleh perubahan tersebut. Walaupun begitu, masalahnya adalah bahawa melainkan jika sejumlah besar pengguna memilih ciri-ciri ini, mereka yang menggunakannya dapat disasarkan oleh penonton dan pihak jahat. Selanjutnya, jika ada bahagian peribadi dari blockchain, iaitu blok peluasan, dan bahagian awam, iaitu blok asas, ada kemungkinan pengguna dapat membocorkan metadata ketika bergerak di antara. Peninjau kemudian dapat menggunakan data ini untuk membantu mengenal pasti pengguna. Ini adalah kritikan umum terhadap model Zcash di mana terdapat gabungan umum dan terlindung urus niaga.

Mengimbangkan dikotomi ini bukanlah tugas yang mudah. Ini mungkin merupakan persoalan yang paling mencabar untuk ditangani oleh pasukan pembangunan.

Lapisan Privasi

Selain daripada semua peningkatan tahap blockchain ini, penyelesaian lapisan dua, seperti Lightning Network, akan memberi Litecoin fungsionaliti dan peningkatan privasi lebih lanjut.

Rangkaian Lightning menggunakan routing bawang, teknologi yang sama digunakan untuk Rangkaian Tor. Ini bermaksud bahawa node hanya dapat melihat sambungan yang sebelumnya dan mengikutinya.

penghalaan bawang

Rangkaian Tor menggunakan routing bawang untuk privasi tambahan.

Walau apa pun, penyelesaian lapisan dua bukanlah pengganti kekurangan pada blockchain.

Andreas Antonopoulos telah terkenal dengan idea pengasingan dalam ekosistem Bitcoin. Ini merujuk kepada pemerhatian bahawa semakin sukar untuk menambahkan peningkatan protokol baru ke lapisan dasar. Apabila rangkaian, ekosistem, dan permodalan pasaran Bitcoin berkembang, mencapai persetujuan untuk perubahan privasi dan skalabilitas terbukti semakin sukar. Cabaran ini berlaku sama dengan Litecoin.

Oleh itu, penting untuk mengutamakan ciri-ciri yang sangat diperlukan pada lapisan blockchain. Fungsionaliti dan privasi tentunya merupakan ciri seperti itu.

Sekiranya kebolehfungsian hanya ditangani pada lapisan dua, ia tidak akan dapat diselesaikan. Pada satu ketika, dana atau kontrak perlu diselesaikan secara berantai. Dengan gagal melindungi privasi blockchain itu sendiri, kita akan mendapati diri kita gagal untuk memperbaiki kekurangan ini dengan betul.

Ekosistem Konstruktif

Nasib baik, kami dapat menyatukan semua peningkatan yang disebutkan di atas ke Litecoin dengan softfork.

Oleh itu, agak mudah untuk mengintegrasikan kombinasi apa pun yang dikemukakan oleh pasukan pembangunan sebagai Litecoin Improvement Proposal (LIP).

Akhirnya apa sahaja peningkatan yang dilakukan Litecoin tahun ini, mereka tentu saja akan berdiri di bahu orang lain. Pembangun dari ekosistem Bitcoin seperti Poelstra dan Maxwell, kepada banyak penyumbang tanpa nama untuk MimbleWimble, serta pasukan di Beam dan Grin semuanya akan mendapat banyak kredit.

Walaupun begitu, Litecoin sekali lagi membuktikan bahawa ia berada di barisan hadapan dalam melaksanakan peningkatan blockchain canggih. Sekiranya pasukan pembangunan berjaya melakukan peningkatan dari pelbagai cadangan ini, mereka akan memenuhi harta akhir dari wang yang hilang dari Litecoin dan Bitcoin: fungibility. Dan dengannya, privasi.

Terima kasih kepada Charlie Lee kerana menyemak draf artikel ini sebelumnya.