Sebelum ini kami menilai privasi Monero dan Zcash. Hari ini, kita akan melihat beberapa syiling lain yang sering disyorkan untuk keupayaan menjaga privasi mereka. Bytecoin, PIVX, Verge, dan Dash biasanya semuanya digolongkan sebagai duit syiling privasi. Walaupun, seperti yang akan kita lihat, terdapat banyak perbezaan antara tahap mereka yang tidak dikenali.

Di sini, kami hanya memfokuskan kemampuan privasi, menguraikan ciri-ciri privasi blockchain dan rangkaian, diikuti dengan pemeriksaan terhadap setiap pemusatan yang merendahkan nama mereka.

Privasi Blockchain

Privasi blockchain merujuk kepada ciri-ciri yang mengaburkan data pada blockchain seperti alamat dan jumlah transaksi. Ini adalah tahap yang paling penting untuk menjamin privasi, tanpa itu, anda dapat dikenali dengan mudah.

Bytecoin

bytecoin - duit syiling privasi

Bytecoin mempunyai sekumpulan ciri privasi yang kuat di peringkat blockchain. Ia memanfaatkan Protokol CryptoNote yang menyediakan tandatangan cincin dan kunci sekali sahaja. Monero sebenarnya adalah garpu Bytecoin, jadi anda boleh yakin dengan kebolehpercayaan teknologi yang diuji dengan baik ini. Malangnya, pasukan pembangunan telah mencadangkan beberapa peningkatan privasi sejak itu. Jurang antara privasi blockchain Monero dan Bytecoin terus bertambah dan dalam hal ini, dan Bytecoin menawarkan sedikit nilai unik ketika membandingkan keduanya.

PIVX

PIVX telah mengembangkan kod buatannya sendiri, berdasarkan Protokol Zerocoin. Ia menggunakan a pencampuran tahap blockchain ciri yang dilakukan melalui bukti pengetahuan sifar, teknologi yang sama yang mendorong zk-snark Zcash. Bukti pengetahuan sifar agak tua, bermula pada tahun 1985, jadi tulang belakang privasi PIVX diuji dengan baik. Ini bermaksud baki zPiv peribadi anda dipisahkan dari alamat tertentu dan rekod transaksi semua duit syiling yang anda habiskan disembunyikan.

Verge

Januari 2018 menyaksikan kedatangan Verge’s Protokol Wraith, yang membolehkan alamat rahsia pilihan di rangkaian. Ini adalah ciri privasi peringkat blockchain yang pertama dan setakat ini sahaja untuk Verge. Malangnya, memandangkan beberapa tuntutan palsu dan ulangi kegagalan teknikal utama oleh projek itu, anda harus menerima tuntutan ini dengan sedikit garam.

Sengkang

Dash - duit syiling privasi

Ciri privasi tunggal Dash adalah Hantar secara peribadi. Ini adalah versi modifikasi dari Cadangan CoinJoin untuk Bitcoin, di mana urus niaga bercampur-campur dengan harapan dapat mencampuradukkan kumpulan urus niaga untuk mencapai anonim. Bercampur seperti ini mungkin merupakan bentuk privasi tahap blockchain yang paling lemah kerana tidak ada yang berlaku pada tahap kriptografi untuk menganonimkan pengguna. Tambahan pula, seperti yang akan kita lihat, operasi ciri ini menjadikannya kurang selamat.

Privasi Rangkaian

Privasi rangkaian merujuk kepada ciri seperti rangkaian Tor dan I2P yang berusaha untuk menganonimkan aktiviti pengguna di rangkaian seperti menyembunyikan alamat IP. Ia boleh dibina atau pilihan.

Bytecoin

Pada masa ini, Bytecoin tidak mempunyai privasi tahap rangkaian bawaan. Perkara ini sangat disayangkan kerana alamat IP dan geolokasi anda perlu diteliti.

PIVX

PIVX - duit syiling privasi

PIVX menawarkan privasi yang wajar di peringkat rangkaian dengan penggunaan opsyen Rangkaian Tor. Pasukan pembangunan juga sedang berusaha untuk Protokol Dandelion dan integrasi I2P, yang mana kedua-duanya harus meningkatkan penyamaran rangkaian. Kami belum mengetahui tarikh keluaran untuk peningkatan ini.

Verge

Verge - duit syiling privasi

Tuntutan privasi Verge terutama membuktikan kerahsiaan rangkaiannya. Tor dan I2P kedua-duanya disokong untuk transaksi, yang bertujuan untuk menyamarkan alamat IP. Sayangnya, sekali lagi tuntutan ini telah diteliti, seperti laporan bahawa alamat IP tidak dilindungi sama sekali walaupun terdapat ciri-ciri yang sepatutnya.

Sengkang

Dash pada masa ini tidak menawarkan ciri privasi rangkaian. Mirip dengan Bytecoin, ini menjadikan aktiviti rangkaian anda mudah diperiksa.

Ancaman Pemusatan terhadap Privasi

Masternodes dan Ganjaran

Terlepas dari apa yang ditawarkan oleh koin dalam privasi tertentu, orang sering mengabaikan bagaimana dan siapa yang memberikan ciri-ciri ini. Walaupun begitu, mereka benar-benar dapat merosakkan anonimiti yang diinginkan.

Begitulah keadaannya dengan Dash. Perkhidmatan pencampuran PrivateSend hanya boleh dilakukan dilakukan oleh masternodes. Tidak seperti duit syiling privasi yang lain, privasi bergantung pada muhibah dan kepercayaan pihak lain. Tidak ada cara untuk mana-mana pengguna rangkaian Dash dapat mengesahkan sama ada masternode telah mencampurkan duit mereka dengan berkesan.

Pelaku Berniat jahat

Masalah Dash PrivateSend berpotensi menjadi lebih teruk kerana kerentanannya terhadap pelakon jahat. Tidak ada yang boleh dihentikan a kerajaan, atau mana-mana entiti lain yang beroperasi daripada dapat mengenal pasti alamat yang cuba menyamarkan urus niaga mereka. Sekiranya ciri itu dimasukkan ke dalam protokol Dash dan tidak boleh dipercayai, seperti dengan CoinJoin, maka akan jauh lebih unggul untuk kegunaan peribadi. Seperti apa adanya, anda harus berhati-hati menggunakan Dash untuk tujuan yang memerlukan penyebutan tahap tinggi atau sederhana.

Dipercayai vs tidak dipercayai

Nasib baik, baik Bytecoin, Verge, atau PIVX mempunyai masalah ini.

Protokol CryptoNote yang digunakan oleh Bytecoin tidak memerlukan kepercayaan selain daripada kod sumber terbuka itu sendiri. Protokol ini telah wujud selama beberapa tahun dan dikaji dengan baik dan diteliti.

Verge, juga, tidak langsung bergantung pada kepercayaan. Walaupun, jurang antara janjinya dan apa yang ditunaikannya dapat diperdebatkan.

Persediaan PIVX lebih bernuansa. Penumpuk zPiv, yang bertanggungjawab untuk memastikan privasi, disulitkan Kunci cabaran RSA-2048. Secara teknikal ini tidak boleh dipercayai. Walaupun, menurut pasukan, cakera keras yang menyimpan faktor yang dihasilkan musnah 25 tahun yang lalu, dan pasukan PIVX tidak mengenalinya.

Namun, ini adalah anggapan sebagai fakta. Oleh kerana itu, anda tidak boleh yakin sepenuhnya dalam penyediaannya. Nasib baik, jika kunci dikompromikan, ini akan merosakkan penciptaan duit syiling dan bukannya privasi. Lebih-lebih lagi, pasukan pemaju merancang untuk berhijrah ke persediaan sepenuhnya tanpa kepercayaan penyatuan Kalis Peluru, yang kini dalam fasa ujian mereka.

Kesimpulannya

Dari semua syiling ini, PIVX nampaknya menawarkan tahap privasi tertinggi bagi pengguna sekarang. Ini disebabkan oleh tahap tanpa nama blockchain dan tahap rangkaian yang tinggi. Ia juga mempunyai pasukan pengembangan yang aktif dan peta jalan yang menjanjikan, keduanya meletakkan privasi sebagai perhatian nombor satu.

Perkara yang sama tidak boleh dinyatakan untuk Verge atau Dash. Tuntutan privasi Verge adalah kontroversi dan sukar untuk disahkan dengan sedikit kekeliruan pada tahap blockchain. Manakala, ciri privasi tunggal Dash berpotensi dihancurkan oleh pergantungannya pada kepercayaan masternode.

Bytecoin adalah naib juara PIVX yang layak, dengan kepatuhan terhadap protokol CryptoNote yang telah diuji dengan baik. Walaupun, sedikit pembangunan dijadualkan dengan cara privasi. Semua perkara yang dipertimbangkan, anda akan bijak untuk tidak ragu-ragu dengan Dash dan Verge untuk tujuan menuntut privasi.