Visi NEO

Pembangun NEO ingin menyebarkan rantaian di seluruh China. Syarikat mereka, Onchain, telah mengembangkan Senibina Rangkaian Terdistribusi (DNA) untuk memungkinkan pelaksanaan dan pengembangan blockchain yang standard. Mereka mahu setiap bidang yang berminat dapat memindahkan data dan aset mereka dengan mudah ke blok peribadi atau awam. Pengasas, Dr. Da Hongfei berkata, “Kami ingin menjadi tempat yang dikunjungi orang ketika mereka ingin melakukan transaksi yang serius dan boleh dipercayai.” Onchain dan NEO tidak hanya berhasil dalam visi mereka, tetapi mereka siap untuk berkembang dalam peraturan pemerintah China.

Onchain

Cryptocurrency di China

Di permukaan, seolah-olah cryptocurrency dan China tidak selalu akur. “Dua perkara tidak terbatas: alam semesta dan berapa kali China dapat melarang Bitcoin, dan saya tidak pasti mengenai yang pertama.

Terdapat had 50,000 USD setiap tahun untuk memindahkan wang dari China tanpa kebenaran khas. Orang menemui celah dalam sistem ini dengan membeli cryptocurrency dan dengan mudah mengalihkan dana dan mengaksesnya ke mana sahaja di dunia. Kerajaan China cuba menutup celah ini melalui pengharaman pertukaran dalam talian. Pemerintah juga khawatir tentang tahap spekulasi, memikirkan kembali ke tahap mereka kemalangan pasaran saham baru-baru ini.

Selepas China melarang pertukaran dan ICO, minat terhadap cryptocurrency tidak hanya berubah dan mati. Orang berpindah ke model p2p, melakukan transaksi tempatan, sering disebut sebagai “pasar bebas”. Berikut ini adalah melihat perubahan dalam jumlah bitcoin tempatan sekitar waktu pengeluaran.

Jumlah dagangan Localbitcoin

Membeli Duit Syiling di China Hari Ini

Orang ramai juga akan mengatur perdagangan di WeChat, perkhidmatan sembang paling popular di China. Ini sangat selesa pada mulanya kerana pengguna dapat menggunakan WeChat Pay untuk saling mengirim mata wang fiat. Pemantauan WeChat oleh pemerintah menyebabkan peningkatan populariti Telegram perkhidmatan sembang terenkripsi. China kemudian melarang Telegram. Tidak jelas apakah model p2p baru sah di China, tetapi belum ada campur tangan langsung. Secara realistik, tidak dapat menghentikan semua perdagangan cryptocurrency.

Penduduk China juga boleh menaiki kereta api ke Hong Kong untuk mendapatkan cryptocurrency. Lebih 100,000 pelancong China melancong ke Hong Kong setiap hari. Mereka boleh membeli duit syiling dari mana-mana bursa besar atau menggunakan salah satu daripada ATM BTC. Tidak hairanlah mengapa ATM BTC Hong Kong sering mempunyai garis besar.

Semua peraturan ini mungkin terdengar seperti berita yang tidak menggalakkan untuk NEO dan cryptocurrency tetapi Hongfei melihatnya secara berbeza. Dia berkata, “Sudah waktunya bagi pengawal selia untuk masuk.”

Da Hong Fei

Onchain dan NEO di China

Kerajaan China mempunyai sejarah melindungi syarikat tempatan yang bersedia bekerjasama dengan peraturan. Bermain mengikut peraturan China telah terbukti bermanfaat bagi beberapa syarikat teknologi. Anda tidak akan menemui Google, Facebook, Twitter, WhatsApp, Uber atau Amazon di China. Sebaliknya, anda melihat kejayaan Baidu, RenRen, Weibo, WeChat, Didi, dan Alibaba. WeChat, misalnya, mempunyai lebih dari 1 bilion akaun yang didaftarkan. NEO dan Onchain meletakkan diri mereka sebagai nama besar seterusnya dalam senarai syarikat gergasi teknologi ini.

Walaupun tidak begitu mesra dengan Bitcoin, pemerintah China sebenarnya menyokong pengembangan blockchain. Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat (MIIT) Republik Rakyat China, dengan bantuan Onchain dan syarikat lain, menjelajah beberapa bidang di mana blockchain dapat meningkatkan kecekapan dan mencegah penipuan. Kerajaan percaya rantaian bekalan, aset, kewangan, kebajikan, dan pengurusan identiti semua berpotensi mendapat keuntungan dari penggunaan Teknologi Blockchain. Kerajaan bahkan telah bereksperimen dengan idea itu mempunyai cryptocurrency nasional. Sudah jelas bahawa Hongfei menjangkakan tuntutan dan kehendak pemerintah China di masa depan kerana ini adalah semua bidang yang diharapkan oleh Onchain untuk menangani dengan Senibina Rangkaian Teragih yang disesuaikan dan fleksibel.

MIIT juga mencadangkan agar terdapat standardisasi yang lebih besar di seluruh blok block. Hongfei berkata, “Visi kami adalah menjadikan Onchain sebagai kerangka Blockchain yang benar-benar universal. Dengan menggunakan modul pemalam yang berbeza, kerangka kerja kami dapat digunakan untuk rangkaian awam, rantai konsortium atau bahkan rantai swasta. Modul penyesuai rentas rantai kami, yang kini dalam pembangunan, mewujudkan interoperabiliti antara rantai yang berbeza ini. ”

Teknologi Onchain

Ini adalah peluang terakhir anda. Selepas ini, tidak ada yang berpatah balik. Anda mengambil pil biru – ceritanya berakhir, anda bangun di tempat tidur anda dan mempercayai apa sahaja altcoin yang anda mahu percayai. Anda mengambil pil merah – anda tinggal di China dan saya menunjukkan kepada anda sejauh mana blockchain berjalan.

NEO direka dari sudut teknologi agar dapat mematuhi peraturan dan bekerja di dalam sistem. Bitcoin dirancang dengan desentralisasi sebagai tumpuan. Walaupun terdapat kelebihan untuk desentralisasi, hal itu dapat menyebabkan ketidaksepakatan mengenai arah koin dan pelaksanaan idea baru yang lambat. Desentralisasi bukanlah matlamat langsung Onchain dan NEO. Hongfei yakin pemusatan itu berbaloi, pada awalnya, membolehkan mereka melaksanakan perubahan dengan cepat.

NEO mengurangkan 50% token mereka untuk membayar pembangun dan membantu mempromosikan pertumbuhan duit syiling. Dr. Hongfei membandingkan NEO dengan negara-negara Asia timur, dengan mengatakan bahawa ia akan “lebih berwibawa pada awalnya, tetapi akhirnya demokratik.” Dia yakin NEO akan “akhirnya sepenuhnya terdesentralisasi … seperti Bitcoin.”

Perlombongan NEO

Blockchain NEO mengesahkan urus niaga dengan cara yang agak terpusat, tetapi unik. Daripada menggunakan bukti kerja atau bukti kepentingan, NEO menggunakan Toleransi Kesalahan Byzantine Delegated yang juga dikenal sebagai dBFT. Dalam sistem ini, pemegang NEO memilih nod untuk mengesahkan transaksi.

Untuk menjadi simpul, anda mesti mempunyai komputer yang memenuhi keperluan teknikal tertentu, mempertaruhkan 1000 syiling GAS, dan kemudian dipilih oleh pemegang NEO. Semua 12 nod aktif kini menyediakan urus niaga percuma. Pemegang NEO tentunya lebih cenderung memilih orang yang menjanjikan transaksi percuma. Setelah anda terpilih sebagai simpul, anda mungkin dipilih secara rawak untuk mengesahkan urus niaga di blockchain. Sekiranya lebih daripada 66% nod lain bersetuju dengan lejar anda, blok tersebut disahkan. Sekiranya kurang daripada 66% setuju, simpul lain dipilih untuk mencadangkan urus niaga yang seharusnya disekat. Proses ini berterusan sehingga kata sepakat dicapai. Pemegang NEO kemungkinan besar akan mengundi keluar secara konsisten gagal untuk mencadangkan transaksi yang betul.

Tiada garpu

Toleransi Kesalahan Byzantine yang Delegasikan menjelaskan bahawa transaksi mana yang disahkan pada blockchain setiap masa. Di The Matrix, kami mengetahui bahawa tidak ada sudu, tetapi mereka lupa juga bahawa tidak ada garpu. Tidak seperti Bitcoin atau Ethereum, yang sering bertempur sehingga mencapai kata sepakat, blockchain NEO tidak boleh bertempur. Kekurangan garpu sangat penting bagi matlamat Onchain untuk mendigitalkan aset seperti saham, bon, dan identiti digital. Sekiranya syarikat ingin mendigitalkan aset yang diperdagangkan secara berkala, mesti jelas siapa pemilik aset tersebut setiap masa.

Sudu Neo

Perkongsian Cina

Onchain bekerja keras untuk menyebarkan teknologi blockchain mereka ke institusi swasta dan kerajaan. Berikut adalah slaid dari persembahan terbaru oleh Hongfei.

Perkongsian Onchain

Rantai Identiti – Sistem Integriti Berdasarkan Blockchain

Projek ini “dimulakan oleh Guizhou Far East Integrity Management Company” dan didasarkan pada Senibina Rangkaian Teragih. Onchain membantu membina blockchain untuk mengesan dan menguruskan pengenalan diri.

Syarikat Keselamatan – Platform Aset Digital Tahap Perusahaan

Onchain menggunakan blockchain di institusi kewangan. Ia sudah berusaha untuk membuat rangkaian untuk Everbright Securities, sebuah broker sekuriti yang besar di China.

Rangkaian Undang-Undang – Perikatan Penyimpanan Bukti Digital

Onchain membantu mengembangkan blockchain untuk penyimpanan digital e-mel perusahaan sebagai bukti. Tidak ada yang dapat menghapus atau merosakkan bukti setelah ada di blockchain.

Alibaba

Onchain mengembangkan sistem repositori e-mel untuk Alibaba untuk membolehkan pengguna menyimpan data atau e-mel penting. Ini mempunyai beberapa aplikasi, termasuk menyimpan e-mel untuk penggunaan proses kehakiman.

Gambar rajah berikut menggariskan banyak kegunaan yang berbeza untuk Distribut NetworkArchitecturee.

DNA onchain

Masa Depan Onchain dan NEO

Onchain ingin terus membangun kerjasama di China, akhirnya memindahkan fiat dan identiti ke blockchain. Mereka memulakan blockchain baru yang disebut Ontology yang memberi tumpuan khusus kepada identiti. Hongfei ingin melampirkan data ke ID, seperti universiti dan pengalaman kerja. Pengesahan pada ID adalah kemampuan untuk memberi kebenaran kepada orang lain untuk melihat maklumat anda, seperti kewangan anda semasa memohon pinjaman.

Pengurusan Identiti Ontologi

Gambar rajah seterusnya menunjukkan bagaimana Ontologi akan mencapai matlamat untuk benar-benar menyebarkan rantaian di seluruh China.

Gambar rajah ontologi

Identiti digital ini juga berkaitan dengan keinginan Onchain dan NEO untuk patuh. China tidak dapat memantau platform ini dengan berkesan jika mereka tidak tahu siapa yang menggunakannya.

Semua rantaian awam dan swasta yang dicipta oleh Onchain, termasuk Ontology, akhirnya dapat menyambung ke NEO. Jualan token Ontologi akan menerima token NEO. “NEO akan menjadi penyedia perkhidmatan aset digital utama untuk penjelasan dan penyelesaian Ontologi.” Ontologi mahu menjadi hubungan yang mematuhi kerajaan antara perniagaan dan NEO.

Ontologi dan NEO

Walaupun ada yang bimbang Ontology akan bersaing dengan NEO, nampaknya para pembangun mempunyai niat untuk mewujudkan sinergi antara keduanya. Apabila rangkaian Ontologi ingin mengadakan ICO, mereka akan dapat melalui platform NEO. Pada masa ini, ICO akan dikenakan biaya GAS bernilai 50,000 USD. Ini bermakna kita akan melihat ICO lebih serius dan kurang kerap di platform NEO. Ini bertentangan dengan jenaka terbaru Ethereum ICO yang disebut sebagai Token Ethereum tidak berguna (UET), yang berjanji untuk mencuri wang anda dan memberi anda token yang tidak berharga sebagai balasannya. Pencipta meminta orang-orang untuk tidak membelinya dan menegaskan dia hanya akan mengambil wang mereka dan membeli barang elektronik yang mahal dengannya. Sudah tentu, orang masih menghabiskan lebih dari 300,000 USD untuk UET.

NEO nampaknya mempunyai masa depan yang cerah sehingga menarik perhatian pengasas Litecoin, Charlie Lee.

Ada lelaki yang cuba mengejar kita. Kami telah jatuh &# 128034; dan &# 127820 ;, tetapi dia mengelak mereka menggunakan masa peluru. Itu tidak adil! &# 128514; pic.twitter.com/bxVaiIytwF

– Charlie Lee [LTC] (@SatoshiLite) 19 Januari 2018

Ringkasan

Onchain jelas melaksanakan rancangan bercita-cita tinggi mereka untuk mewujudkan keseluruhan ekosistem rantai blok standard dan terhubung di China, yang semuanya akan dapat menyambung ke ekosistem NEO yang sudah berjaya.

Kita boleh mengatakan masa depan NEO mengingatkan perbualan dari filem The Matrix.

Neo bertanya, “Apa yang anda cuba katakan? Bahawa saya dapat mengelakkan peraturan Cina? ”

Morpheus menjawab, “Tidak NEO, saya cuba memberitahu anda bahawa apabila anda sudah siap, anda tidak perlu.”

Hong Fei Neo