NiceHash dan Minergate adalah dua pilihan perlombongan awan yang paling popular di pasaran sekarang. Bagaimana mereka membandingkan? Kami melihat semuanya dari statistik pengguna hingga membiayai keselamatan, membayar yuran dan banyak lagi dalam artikel ini.

Statistik Pengguna

Minergate menerima sekitar 2,000 pendaftaran setiap hari secara purata. Lebih 500,000 pelombong dilaporkan mendapat keuntungan daripada menggunakan laman web ini. Platform ini digunakan oleh sekitar 3,700,000 pelombong di seluruh dunia. Sementara itu, pada Januari 2019, NiceHash mempunyai lebih daripada 303,000 pekerja aktif harian, 101,000 pengguna pelombong, 4,168,000 pesanan dan 195,000 pembayaran BTC.

Perbandingan Ciri

Bother Minergate dan NiceHash membolehkan anda menghidupkan pertukaran algoritma automatik. Ini memberi anda penyelesaian untuk mencari duit syiling yang paling menguntungkan dalam masa nyata.

Minergate mempunyai beberapa pilihan yang berbeza untuk penggabungan perlombongan. Pada bulan Jun 2014, MinerGate menjadi kumpulan CryptoNote pertama yang menampilkan perlombongan gabungan. Pada bulan Oktober 2016, Minergate menambahkan fungsi ini untuk melombong XRM, XDN dan FCN secara serentak. Ini disebabkan oleh fakta bahawa semua menggunakan algoritma CrytoNight. Mulai Januari 2019, NiceHash tidak menawarkan pilihan perlombongan gabungan.

Tangkapan skrin Monero (XMR) menggabungkan pilihan perlombongan dari Minergate

Minergate menyediakan pilihan perlombongan gabungan untuk pelbagai algoritma / syiling.

Minergate: Kepercayaan Syarikat, Waktu Penggunaan dan Keselamatan Dana

Walaupun cukup mudah untuk memuat turun dan menjalankan perisian, Minergate mempunyai beberapa pengguna mengadu tentang beberapa masalah. Contohnya, ada yang mendakwa mereka tidak dapat mengeluarkan dana atau tidak dapat melihat dana yang ada di akaun mereka. Selain itu, sebilangan ulasan dalam talian melampirkan pautan afiliasi ke laman web Minergate. Walaupun yang terakhir tidak menyamakannya dengan penipuan, ia menjadikannya sedikit kurang dipercayai.

Beberapa pengguna juga mengatakan bahawa Minergate tidak telus mengenai kadar hash. Sebagai contoh, pengulas menyatakan bahawa Minergate menyenaraikan kadar hash yang lebih rendah untuk peranti anda daripada yang sepatutnya. Secara berkesan, ini bermakna Minergate diduga mengambil potensi pendapatan dari peringkat teratas. Walaupun terdapat masalah ini, beberapa pengguna juga melaporkan kisah kejayaan menggunakan platform tersebut.

Minergate mempunyai masa operasi 99.97 peratus, yang cukup baik. Untuk keselamatan dana, ia menggunakan kebenaran dua faktor Google. Semua duit syiling yang dilombong adalah duit syiling tulen, yang bermaksud ia berasal langsung dari blok yang dilombong. Ini mungkin menjadikannya pilihan yang lebih baik daripada pilihan lain yang pertama kali pergi ke pihak ketiga sebelum memindahkan ke dompet anda.

NiceHash: Kepercayaan Syarikat, Waktu Penggunaan dan Keselamatan Dana

Pada penghujung hari, NiceHash adalah pihak ketiga. Oleh itu, terdapat beberapa keraguan di kalangan pengguna mengenai apakah platform boleh dipercayai atau tidak. Walaupun begitu, kebanyakan ulasan dalam talian kelihatan sama ragu-ragu mengenai NiceHash dan Minergate. Walaupun NiceHash mempunyai lebih banyak ketelusan, beberapa masalah kepercayaan masih ada.

Masalah terbesar dengan keselamatan dana berlaku pada bulan Disember 2017. Pada masa itu, NiceHash telah diretas dan sejumlah 4.700 Bitcoin (BTC) dicuri. Pada masa itu, dana yang dicuri mempunyai nilai sekitar $ 65 juta. Selepas peristiwa ini berlaku, CEO NiceHash mengundurkan diri. Menurut catatan blog dari Januari 2019, NiceHash telah mengembalikan 71 peratus dana yang dicuri kepada pengguna dalam dua belas pusingan pembayaran balik. Proses pembayaran balik ini masih berjalan. Siasatan mengenai peretasan itu juga tampaknya sedang berlangsung, bahkan pada awal tahun 2019. Tidak ada statistik masa operasi platform yang tersedia untuk NiceHash.

Algoritma Kripto dan Perlombongan yang ada

Minergate menyokong Bitcoin (BTC), Bitcoin Gold (BTG), Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC), Litecoin (LTC), Zcash (ZEC), Bytecoin (BCN), Monero (XMR), Monero-Classic (XMC) , FantomCoin (FCN) dan Aeon (AEON).

Berbanding dengan Minergate, NiceHash mempunyai jumlah cryptocurrency yang tersedia jauh lebih tinggi. Di laman webnya, NiceHash menyenaraikan 37 pilihan algoritma perlombongan yang berbeza dan lebih daripada 70 syiling yang ada. Harga pesanan minimum ialah 0.005 BTC untuk setiap algoritma. Ini boleh dilihat sebagai positif dan negatif. Sebagai contoh, anda boleh melombong lebih banyak duit syiling tetapi memutuskan untuk memilih beberapa altcoin yang kurang dikenali berpotensi berisiko atau tidak bernilai pelaburan awal.

Tangkapan skrin semua pilihan algoritma yang tersedia dari laman web NiceHash

NiceHash menawarkan pelbagai pilihan algoritma untuk pelbagai duit syiling.

Bayaran dan Bayaran Minergate

Minergate membolehkan anda menarik wang sebanyak 0,01 daripada duit syiling yang anda miliki di platformnya. Ia menggunakan dua kaedah pembayaran berbeza: Bayar Per Saham (PPS) dan Bayar Per Saham N Terakhir (PPLNS). Untuk PPS, bayaran adalah 1.5 peratus untuk LTC, BCN, XMR, XMC dan AEON. Semua duit syiling yang lain mempunyai bayaran sifar. Untuk PPLNS, semua duit syiling mempunyai yuran 1 peratus kecuali ZEC, yang tidak mempunyai yuran.

Selain bayaran, apa perbezaan utama antara kedua pilihan pembayaran ini?

Menurut laman web Minergate, PPLNS merangkumi faktor keberuntungan. Dengan menggunakan PPLNS, pembayaran sesaham akan mempunyai julat yang besar (30 peratus lebih atau kurang pada pembayaran). Walau bagaimanapun, PPLNS memperoleh lebih daripada PPS (sebanyak 5 peratus atau lebih) secara purata dalam jangka masa panjang (sebulan atau lebih).

Sebaliknya, PPS adalah kaedah yang lebih langsung di mana anda mendapat kadar pembayaran standard untuk setiap bahagian yang diselesaikan. Ini menghilangkan keberuntungan dalam pembayaran anda tetapi dapat mengurangkan jumlah pendapatan per saham anda sekitar 5 peratus. Dengan menggunakan PPS, anda mendapat sejumlah cryptocurrency setiap bahagian kerja yang telah anda selesaikan. Oleh kerana tidak ada keberuntungan yang terlibat, pembayaran tidak berubah-ubah.

Pada hakikatnya, PPS adalah untuk orang yang ingin melombong dengan lebih cepat dan mendapat pembayaran yang lebih tinggi secara purata. PPLNS adalah untuk pelombong yang ingin menggunakan pendekatan berdasarkan statistik untuk meningkatkan kuasa perlombongan.

Pilihan pengeluaran minergate

Bayaran minergate adalah peratusan tetap berdasarkan PPS dan PPLNS.

Bayaran dan Bayaran NiceHash

Tidak seperti Minergate, NiceHash tidak membayar wang syiling yang sebenarnya dilombong. Sebagai contoh, jika anda ingin menambang Litecoin (LTC) atau Ethereum (ETH), anda hanya boleh dibayar dalam Bitcoin (BTC). Mengingat peretasan NiceHash tahun 2017, beberapa pengguna mungkin tidak suka mempunyai pilihan ini. Ia juga kurang selesa jika anda benar-benar ingin melombong duit syiling dan memegangnya secara langsung, seperti yang anda dapat dengan Minergate atau pilihan perlombongan lain. Untuk melakukan ini dengan NiceHash, anda sebenarnya harus menggunakan pembayaran BTC dan pergi ke pertukaran luar. Dalam beberapa kes (bergantung pada ketersediaan pasangan perdagangan, kecairan, dan faktor lain), ini mungkin bermaksud bahawa anda harus membuat dua perdagangan dan membayar yuran tinggi hanya untuk memegang duit syiling tertentu.

Walaupun kekurangan pilihan pembayaran adalah kerugian bagi NiceHash, ia mungkin mempunyai kelebihan besar berbanding Minergate dalam hal struktur biaya. Bayaran NiceHash lebih rumit namun nampaknya jauh lebih rendah daripada Minergate dalam kebanyakan senario. Pengeluaran dari 0,001 (jumlah minimum) hingga 0,1 BTC ke mana-mana dompet Bitcoin, terdapat bayaran sebanyak 0,0001 BTC. Sekiranya pengeluaran lebih besar daripada 0.1 BTC ke dompet Bitcoin mana pun, bayarannya adalah 0.1 peratus dari jumlah pengeluaran. Mereka yang ingin menukar dana melalui Coinbase dapat melakukannya dengan mudah. Yang paling penting, tidak ada bayaran untuk jumlah yang dihantar melebihi 0,001 BTC ke dompet Coinbase.

NiceHash, Coinbase

NiceHash menawarkan pilihan untuk pengeluaran ke dompet Coinbase.

Kesimpulannya

Dalam perbahasan NiceHash vs Minergate, sukar untuk memilih pemenang yang jelas. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan unik yang harus anda pertimbangkan sebelum mendaftar. Dalam hal perlombongan awan, kedua-duanya adalah pesaing teratas di ruang ini dan mempunyai pangkalan pengguna yang besar.