Pertandingan untuk Pertukaran Desentralisasi Paling Popular

Perdagangan mata wang kripto kadang kala terasa penuh dengan risiko. Ancaman yang akan datang untuk kehilangan semua dolar pelaburan anda, keselamatan pertukaran sering menjadi topik perhatian.

Dan dengan alasan yang baik. Tahun lalu sahaja, kami melihat beberapa pertukaran, seperti Bithumb dan Youbit, diserang oleh penggodam. Pertukaran terpusat, walaupun mudah, dilengkapi dengan kelemahan keselamatan yang menjadikan syiling matang untuk memilih jika penggodam yang cerdas datang mencari penuaian yang mudah.

Tidak ada pelabur yang tidak rela melepaskan hasil kerjanya kepada pelaku jahat. Nasib baik, ada alternatif yang lebih selamat untuk berdagang di luar sana untuk melindungi cornucopia kripto anda dari bahaya, dan mereka menggunakan nama pertukaran terdesentralisasi.

DEX membolehkan anda menukar nilai dari orang ke orang, yang bermaksud bahawa anda tidak perlu menyerahkan kunci peribadi anda kepada pihak ketiga semasa deposit. Dengan pertukaran yang terdesentralisasi, anda pada dasarnya menukar IOU dengan peniaga lain sehingga anda ingin mengeluarkan dana anda, tetapi dengan DEX, anda sentiasa mengawal sepenuhnya kunci peribadi anda dan dengan itu syiling anda.

Oleh itu, kami telah menyusun senarai DEX yang lebih popular di luar sana supaya anda dapat memilih sampah. Catatan: senarai ini didasarkan pada kedudukan setiap volume perdagangan 24 jam, bukan berdasarkan keunggulan objektif dalam reka bentuk atau platform.

EtherDelta

Memimpin paket dengan jumlah $ 8.5 juta dalam jumlah 24 / jam adalah EtherDelta, DEX yang mengkhususkan diri dalam token ERC20. Ia berjalan di blockchain Ethereum, dan jika anda ingin memperdagangkan ETH anda dengan ERC20, ia akan memiliki semua token yang anda cari.

Deposit dan pengeluaran ke bursa dikendalikan oleh kontrak pintar yang dikuasakan oleh Ethereum, dan semua transaksi di bursa (deposit, perdagangan, dan pengeluaran) memerlukan gas diproses melalui rangkaian.

ed

EtherDelta juga bergabung dengan Meta Mask dan Ledger Nano S, yang membolehkan anda menghantar dana secara langsung dari dompet ini ke dalam kontrak pintar pertukaran. Anda juga boleh membuat dompet di laman web bursa – pastikan untuk menuliskan kunci peribadi, kerana tanpanya, dana anda akan tersekat di dompet ini agar tidak ada yang dapat diakses.

Dari tiga pilihan pengurusan akaun, membuat dompet baru dan kunci peribadi pasti paling tidak selamat. DNS Ether Delta telah diretas pada bulan Disember 2017, dan penggodam menjana dana melalui laman web palsu yang membolehkannya memasukkan kunci peribadi. Berita baiknya ialah, jika anda menggunakan Nano Ledger S atau Meta Mask semasa melawat laman web palsu, anda pasti baik-baik saja dompet di mana kunci peribadi dimasukkan secara manual di laman web palsu menjadi mangsa serangan.

Selain pelanggaran keselamatan ini, tumit Achilles Ether Delta juga merupakan kekuatan terbesarnya: rangkaian Ethereum. Kontrak pintar bursa menyimpan dana terutama dijamin, menguncinya sehingga ditandatangani oleh kunci peribadi pengguna, tetapi ini juga bermaksud bahawa pertukaran dapat berprestasi buruk jika rangkaian Ethereum mengalami kesesakan. Oleh itu, jika terlalu banyak orang menjatuhkan wang lucah di Crypto Kitties, anda mungkin akan merobek rambut anda ketika perdagangan anda memakan waktu berjam-jam atau sama sekali tidak melalui.

IDEX

Datang di belakang EtherDelta pada $ 4,7 juta dalam jumlah 24 / jam adalah IDEX, pertukaran lain yang berkuasa Ethereum. Seperti pesaingnya, ia menawarkan hampir setiap token ERC20 yang dapat dibayangkan, dana diuruskan melalui kontrak pintar, dan setiap transaksi memerlukan gas.

IDEX

Tidak seperti EtherDelta, IDEX bertindak sebagai penimbang tara untuk setiap perdagangan, yang bermaksud bahawa kontrak pintar IDEX mengesahkan transaksi sebelum menyerahkannya ke rangkaian Ethereum. Ini berfungsi untuk beberapa fungsi. Pertama, ia membenarkan IDEX untuk pesanan kawalan kualiti, memastikan bahawa setiap perdagangan berlaku sebelum melaksanakannya dan menjaga antrian transaksi untuk menyederhanakan pemprosesan. Kedua, IDEX dapat mengemas kini baki akaun di luar rantai setelah mereka menyerahkan transaksi, memungkinkan untuk kemudahan pertukaran terpusat tanpa mengorbankan keselamatan.

Secara amnya, IDEX nampaknya memproses pesanan dengan lebih cepat dan cekap daripada EtherDelta. Ia ketinggalan kurang dari EtherDelta, tetapi masih dapat dilihat ke Rangkaian Ethereum seperti rakan sejawatnya. Lebih-lebih lagi, ia mempunyai kelemahan lain, termasuk minimum pengeluaran $ 40 dan minimum $ 150 untuk pesanan pembuat dan $ 50 untuk perdagangan pengambil.

OpenLedger DEX

Yang ketiga dengan jumlah $ 1.5mln dalam jumlah 24 / jam adalah OpenLedger DEX. Pertukaran yang terdesentralisasi ini adalah rehat pertama kami dari pilihan Ethereum yang lebih popular, kerana ia dibina di platform Bitshares.

Akibatnya, jika anda ingin menggunakan OpenLedger dan anda sudah mempunyai akaun Bitshares, anda sudah siap. Sebagai alternatif, anda juga boleh menyediakan akaun OpenLedger atau membuat dompet OpenLedger. Yang terakhir adalah dompet penyemak imbas, yang bermaksud bahawa anda hanya dapat mengaksesnya dari komputer tertentu tempat anda membuka akaun. Dengan pilihan akaun, anda akan dapat mengakses DEX dari komputer mana pun.

oldex

Ciri indah akaun: nama pengguna anda berfungsi sebagai ID dompet anda. Hebat, bukan? Ini bermaksud bahawa anda tidak perlu mengikuti rentetan angka panjang untuk mengakses akaun anda.

Setelah anda menyediakan akaun atau dompet, anda akan bebas menggunakannya untuk berdagang di OpenLedger DEX untuk pelbagai duit syiling. Tidak seperti IDEX atau EtherDelta, pilihan anda tidak terhad kepada token ETH dan ERC20. Anda boleh berniaga Bitcoin, altcoin, dan juga pasangan USD / EUR dalam bentuk BITUSD / BITEUR (aset fiat-Bitshare). Memandangkan ia dibina di platform Bitshare, duit syiling Bitshare (BTS) adalah duit syiling asli DEX.

Gelombang DEX

Akan datang dengan jumlah 24 / jam berjumlah $ 1mln, kami mempunyai Waves. Seperti OpenLedger, WEX ’DEX menawarkan lebih daripada sekadar token ERC20 dan pasangan ETH. Ia membolehkan anda berdagang dalam USD, EUR, BTC, dan WAVES, koin asli platform Waves.

ombak

Sekiranya anda belum meneka, kami akan terus menerus dan merosakkannya untuk anda: ya, Waves ‘DEX * mengejutkan * dibina di platform Waves. Oleh itu, anda perlu memuat turun dompet Waves sebelum anda dapat mengakses pertukaran. Sebabnya, dompet berintegrasi dengan bursa, membolehkan anda berdagang secara langsung dari dompet tanpa perlu memasukkan ke bursa itu sendiri.

Waves membezakan dirinya daripada DEX lain dengan sistem padanan pesanannya. Berkat reka bentuk novelnya, semua pemadanan pesanan dikendalikan pada pelayan terpusat. Ini memungkinkan pengguna untuk mengatur pesanan pertukaran terpusat dengan keselamatan yang terdesentralisasi, kerana semua perdagangan dilaksanakan dompet-ke-dompet rantai.

Bintang Meningkat

Sebelum kita menyimpulkan artikel ini, perlu disebutkan beberapa bintang yang sedang meningkat naik yang ingin mengganggu model DEX semasa:

  • Altcoin.io: DEX ini akan menggunakan pertukaran atom untuk memfasilitasi pertukaran pedagang ke pedagang, menawarkan apa yang mungkin menjadi pilihan paling terdesentralisasi yang tersedia ketika disiarkan. Pengguna hanya perlu memasukkan dana ke dalam dompet altcoin.io untuk mula menukar peer-to-peer. Sebagai perbandingan, ia seperti Shapeshift terdesentralisasi – yang sebenarnya bukan DEX, walaupun sering dilabel seperti itu. Altcoin.io baru-baru ini mengeluarkan versi beta produk mereka untuk uji duit syiling sahaja, dan pasukan berharap dapat melancarkan versi operasi sepenuhnya pada Q1 2018.
  • 0x: Platform pertukaran terdesentralisasi 0x adalah 180 lengkap dari pengalaman khas DEX. Dengan 0x, semua pesanan (dan buku pesanannya) diuruskan oleh lapisan rangkaian luar rantai, sementara semua perdagangan dilaksanakan secara rantai. Lebih-lebih lagi, sesiapa sahaja boleh menjalankan node pertukaran untuk menambahkan kecairan ke rangkaian, sistem yang serupa dengan jangkar yang membentuk infrastruktur Stellar. Terakhir, 0x membolehkan pembangun membina aplikasi di platformnya, jadi serupa dengan Waves atau Ethereum dalam hal ini.
  • Gelung: Jadi ini bukan DEX sendiri, melainkan protokol pertukaran yang terdesentralisasi. Dengan Loopring, pengguna memiliki akses ke pesanan di mana-mana pasaran – terdesentralisasi atau terpusat – yang telah terintegrasi dengan Loopring. Ini bukan sahaja memberi pengguna akses ke kecairan tanpa teori, tetapi sistem pesanan padanan cincinnya mengikat pesanan bersama-sama, memungkinkan untuk cincin pesanan di mana setiap perdagangan bertanggungjawab untuk memuaskan yang lain dalam urutan.

Pemikiran Akhir

Terdapat sebilangan kecil DEX lain yang tidak kami bahas dalam artikel ini, seperti Stellar’s DEX, Bisq, dan CryptoBridge. Jumlah ini hanya mempunyai jumlah yang lebih rendah daripada yang lain yang kami lindungi, kerana kami memilih untuk tidak melindungi sebarang DEX di bawah jumlah $ 1 juta bernilai 24 / jam.

Setiap DEX dilengkapi dengan kebaikan dan keburukannya sendiri. DEX berasaskan Ethereum seperti EtherDelta dan IDEX, misalnya, berintegrasi dengan dompet perkakasan Ledger Nano S, dan ini memungkinkan perdagangan yang paling selamat tersedia. Oleh itu, mereka juga merupakan kelompok pengguna yang paling tidak mesra pengguna, kerana mereka boleh tersekat dari gangguan jaringan dan kesesakan.

OpenLedger and Waves, sebaliknya, menawarkan pasangan perdagangan yang lebih fleksibel. Mereka mungkin mempunyai syiling / token yang lebih sedikit, tetapi anda tidak terhad kepada pasangan perdagangan ETH sahaja. Sebagai pertukaran, anda tidak mempunyai keserasian dompet perkakasan, dan dompet yang anda gunakan untuk berdagang boleh dikenakan cubaan penggodaman dan serangan meneka kata laluan dengan kekerasan.

Apa sahaja peniaga rasa anda, ada DEX di luar sana untuk anda dapatkan rasa. Oleh itu, cubalah mereka, cari yang anda suka, dan mulakan perdagangan mata wang terdesentralisasi anda pada platform yang terdesentralisasi.

Anda boleh mendapatkan senarai lengkap pertukaran terdesentralisasi di dalamDEX, projek yang mengesan pertukaran terdesentralisasi dan menyenaraikan maklumat yang berkaitan.