Diam dan ambil duit saya

Setiap hari, semakin banyak orang menyedari nilai yang dibawa oleh teknologi blockchain. Walau bagaimanapun, masih ada satu perdebatan, walaupun sah, hujah menentang penggunaan cryptocurrency arus perdana – kebanyakan kedai tidak menerimanya. Sebagai mata wang peer-to-peer, crypto adalah yang terbaik. Tetapi, apa gunanya mata wang jika anda tidak dapat membelanjakannya di mana sahaja?

Di situlah kad kripto dimainkan. Dengan kad-kad ini, anda menyimpan syiling kegemaran anda dan dapat membelanjakannya di mana-mana peniaga, walaupun mereka tidak menerima cryptocurrency. Teknologi di sebalik kad membuat penukaran menjadi fiat pada masa penjualan. Walaupun setiap kad menggunakan pendekatan yang berbeza untuk memberikan ini, hasilnya sama:

Anda menghabiskan crypto. Kedai itu menerima fiat. Semua orang gembira.

Dalam artikel ini, kami akan menguraikan projek teratas yang berfungsi untuk mendapatkan kad di tangan anda dan crypto yang boleh dibelanjakan di poket anda.

TenX

kad tenx

Teknologi

TenX mendahului pek sebagai kad kripto dengan cap pasaran terbesar dan juga yang pertama membawa produk ke pasaran. Kad dibina di atas Rangkaian COMIT, protokol penghalaan buatan sendiri yang menghubungkan rangkaian blok yang berbeza.

Bayaran

Kad fizikal berharga $ 15 untuk dipesan sementara kad maya (belum tersedia) berharga $ 1.50 untuk diaktifkan. Selepas itu, ada bayaran tahunan $ 10 untuk setiap jenis kad, tetapi ini akan dikecualikan jika anda membelanjakan lebih dari $ 1000 sepanjang tahun. Selain itu, terdapat bayaran $ 2.50 untuk setiap transaksi ATM yang anda lakukan.

TenX tidak mengenakan sebarang kadar penukaran semasa anda menggunakan kad.

Ganjaran

Menurut buku putih TenX, anda akan mendapat ganjaran 1% untuk setiap pembelian dalam bentuk token PAY. Selain itu, sebagai pemegang token PAY, anda akan menerima sebahagian daripada 0.5% daripada jumlah transaksi keseluruhan rangkaian. Walaupun ini berdasarkan semua mata wang di rangkaian, anda akan menerima ganjaran anda di Ethereum.

Di atas adalah skim ganjaran semasa; namun, pasukan TenX telah menyatakan bahawa ini akan segera berubah. Walaupun begitu, mereka tidak memberikan perincian.

Ketersediaan

Anda boleh menggunakan kad TenX di mana sahaja VISA diterima di luar AS. Kerana baru-baru ini kehilangan rakan penyelesaian pembayaran mereka, WaveCrest, pasukan telah menghentikan penerbitan kad baru buat sementara waktu. Mereka menyatakan bahawa mereka akan bermula lagi pada akhir Q1 2018.

Pada masa ini, TenX hanya menyokong pembayaran Bitcoin dan Ethereum, tetapi pasukan ini berusaha untuk mengintegrasikan Dash dan beberapa token ERC20 juga. Mereka akan tersedia pada Q2 tahun ini.

Monaco

kad monaco

Teknologi

Monaco berada tepat di belakang TenX dari segi capaian pasaran tetapi dengan cepat mengejar ketinggalan. Sebilangan besar teknologi Monaco adalah hak milik, tetapi projek ini menggunakan pemproses pembayaran terakreditasi Mastercard dan Visa dan dibina di Ethereum. Menawarkan lebih daripada sekadar kad debit, Monaco juga menyediakan perkhidmatan kredit dan ciri pelaburan automatik.

Monaco menawarkan empat jenis kad dengan ciri, ganjaran, dan bayaran yang berbeza. Untuk mendapatkan setiap kad, anda perlu menyimpan jumlah token MCO berikut selama 6 bulan:

  • Biru Tengah Malam: 0 MCO
  • Keluli Ruby: 50 MCO
  • Logam berharga: 500 MCO
  • Hitam Obsidian: 50,000 MCO

Monaco hanya akan menghasilkan 999 kad Obsidian Black.

Bayaran

Seperti yang disebutkan awal, bayaran berbeza untuk setiap jenis kad, tetapi semuanya ada tiada bayaran bulanan dan / atau tahunan. Setiap kad mempunyai bayaran ATM 2% setelah melepasi had bulanan antara $ 200 untuk Midnight Blue hingga $ 1,000 untuk Obsidian Black.

Monaco mengenakan yuran 1% pada setiap pembelian cryptocurrency yang anda buat.

Ganjaran

Sekali lagi, ganjarannya berbeza-beza bergantung pada kad yang anda gunakan. Midnight Blue tidak mempunyai ganjaran sementara Ruby Steel dan Precious Metal kad masing-masing mempunyai ganjaran tunai 1% dan 1.5%. Obsidian Black mempunyai pulangan tunai 2%. Semua ganjaran ada dalam token MCO.

Selain itu, kad Logam Berharga dan Obsidian Hitam termasuk Akses Lounge LoungeKey Airport.

Ketersediaan

Kad Monaco tidak tersedia buat masa ini. Pasukan ini akan mengeluarkan kad secara berperingkat, bermula dari Asia, kemudian Eropah, dan akhirnya, Amerika Utara.

Kad ini pada mulanya akan menyokong token Bitcoin, Ethereum, dan Monaco.

Centra

Teknologi

Selepas penurunan pasaran yang mendadak, kami dapati Centra. Kad ini menggunakan modul Mesin Penukaran Mata Wang (CCE) yang masih belum selesai untuk memudahkan pertukaran antara mata wang. Dengan menggunakan Centrachain projek, anda juga dapat membuat kontrak pintar, aplikasi terdesentralisasi (dapps), dan token yang secara automatik disokong pada kad Centra.

kad centra

Mirip dengan Monaco, Centra menawarkan tiga kad dengan bayaran, had dan ganjaran yang berbeza-beza. Untuk mendapatkan setiap kad, anda perlu membeli jumlah token CTR berikut:

  • Centra Blue: 50 CTR
  • Centra Emas: 10,000 CTR
  • Centra Hitam: 100,000 CTR

Bayaran

Harganya $ 20 untuk mengaktifkan kad anda. Bayaran tahunan untuk setiap kad berkisar antara $ 50 dalam CTR untuk Biru hingga $ 500 dalam CTR untuk Black.

Terdapat juga caj ATM $ 2.50 untuk USD dan caj ATM 1.00% + $ 3.00 untuk pengeluaran bukan USD.

Ketiga-tiga kad mempunyai perbelanjaan dan pertukaran wang sebanyak 0%.

Ganjaran

Dengan setiap peningkatan kad, anda akan mendapat ganjaran tambahan. Centra Blue memberikan pulangan tunai 0.2%, Centra Gold, 0.5%, dan Centra Black mempunyai ganjaran tunai 2.0%. The Black juga memberikan “ganjaran eksklusif ahli”, tetapi Centra tidak menentukan apa itu.

Ketersediaan

Buat masa ini, hanya penyumbang ICO yang mempunyai akses ke kad Centra. Namun, sokongan pelanggan menyatakan bahawa mereka akan menjalankan kempen kad tambahan dalam beberapa bulan akan datang.

Pelepasan kad pertama menyokong Bitcoin, Ethereum, Centra, Dash, Litecoin, Zcash, dan Monero.

Kad Token

kad tanda

Teknologi

Terakhir dalam senarai kami adalah Kad Token. Dengan menggunakan rangkaian Ethereum, TokenCard memberi anda kawalan sepenuhnya terhadap dana anda. Menggabungkan aplikasi dompet dengan kad, anda boleh memilih bagaimana anda mahu setiap pembelian dibahagi dengan syiling anda.

Bayaran

Pasukan ini belum memutuskan struktur struktur tahunan untuk memegang kad atau apakah mereka akan mengenakan bayaran untuk menerima kad anda atau tidak. Ada Caj pelesenan 1% untuk setiap transaksi bahawa pasukan membayar kepada pemegang TKN.

Ganjaran

Baik laman web atau buku putih tidak menyebut ganjaran tunai.

Ketersediaan

TokenCard belum tersedia. Projek itu peta jalan awam menunjukkan bahawa dalam masa 3-6 bulan, ia akan tersedia secara terbuka dengan garis masa yang lebih pendek untuk penyumbang utama. TokenCard menyokong token Ethereum dan ERC20.

Hanya Ada Satu

Tidak juga. Sama seperti kad debit dan kredit tradisional, kemungkinan besar, jika tidak semua kad ini dapat bertahan. Oleh kerana mereka membezakan ganjaran mereka, anda mungkin akan menggunakan, katakan TenX, untuk perjalanan, dan Monaco untuk makan.

Ini bukan satu-satunya projek yang menyelesaikan masalah perbelanjaan. Syarikat seperti Pergeseran dan Bitpay telah menawarkan kad debit Bitcoin untuk sementara waktu sekarang. Di sisi lain, Omisego menangani urus niaga pedagang sebagai pintu masuk pemprosesan pembayaran.

Tidak kira projek mana yang menang, mesejnya jelas – crypto akan segera menjadi mata wang transaksional yang selalu dimaksudkan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me