Catatan editor; Berikut adalah catatan tetamu oleh Robbie Ferguson, Pengasas Bersama Permainan Bahan Bakar, infrastruktur blockchain untuk permainan video dengan pelabur seperti Coinbase dan Nirvana Capital.

Memperkenalkan NFT

NFT memiliki pelbagai kegunaan, tetapi aplikasi mereka untuk permainan, khususnya, semakin menarik. Setiap tahun, pemain membelanjakan berbilion-bilion dolar untuk aset maya (seperti kulit Fortnite) untuk meningkatkan pengalaman digital mereka. Masalahnya ialah dengan adanya aset ini di pelayan syarikat, pemain sebenarnya tidak memilikinya. Sekiranya permainan dimatikan, atau anda bosan memainkannya, aset tersebut masih dalam keadaan tidak betul, dengan sangat sedikit, jika ada, cara “menguangkan.”

Sebelum kita dapat memahami token yang tidak mudah dijangkiti (alias NFT), kita mesti menerangkan terlebih dahulu apa yang dimaksudkan dengan “fungible”. Fungibility menerangkan sama ada item boleh ditukar dengan item lain yang serupa. Contohnya, satu dolar dolar, atau sebutir beras, mudah alih: saling bertukar dengan bil dolar atau sebiji beras yang lain.

Sebaliknya, sebuah rumah, atau karya seni, adalah barang yang tidak dapat dipakai: tidak boleh ditukar ganti dengan rumah atau karya seni lain. Token non-fungible (NFT) adalah aset digital yang unik, dengan sejarah yang dapat dikesan, atau DNA, yang membezakannya dengan aset lain yang nampaknya serupa.

Pemaju secara rutin mengubah harta aset yang dibeli, atau diperoleh, tanpa berunding dengan pemain. Di dunia nyata, kita tidak akan pernah membenarkan seseorang memasuki rumah kita dan membeli perabot, tetapi dalam permainan, kita telah lama menerima jenis latihan ini.

NFT dibuat dan disimpan di lejar diedarkan, atau blockchain, yang memudahkan pertukaran langsung dari rakan sebaya. Ini bermaksud:

  1. Pemain boleh memperdagangkannya di luar permainan.
  2. Pembangun tidak boleh membuat perubahan negatif kepada mereka kerana sifat aset tersebut tidak lagi dilenyapkan di pelayan mereka.
  3. Sekiranya penerbit, atau permainan dimatikan, NFT tidak akan ada lagi. Sifat mereka tetap berada di blockchain, siap diekstrak untuk digunakan dalam permainan lain.

NFT baru-baru ini diterima pakai oleh pemaju. Walaupun begitu, terdapat sejumlah isyarat, yang menunjukkan perkara besar untuk 2019.

Isyarat Pertumbuhan untuk NFT pada tahun 2019

Isyarat Satu: Pelancaran permainan yang akan datang dengan potensi pasaran besar-besaran. Aplikasi awal adalah tempat ujian teknologi. Sekarang, ketika kita melangkah ke tahun 2019, kita melihat lebih banyak keyakinan dari pembangun, mekanik permainan yang lebih canggih, dan pengalaman pengguna yang semakin dipermudah.

Sebagai contoh, 2019 akan menyaksikan pelancaran penuh Gods Unchained, permainan kad perdagangan digital (TCG) kami yang dibina di atas blockchain Ethereum. Gods Unchained, dan permainan lain seperti itu, membuat peningkatan di ruang dapp, membuktikan kita dapat bersaing di peringkat AAA.

Dewa Tidak Terikat

Isyarat Dua: Pada masa yang sama, kita melihat semakin tidak puas hati dengan model perniagaan tradisional. Youtuber YongYea baru-baru ini membuat video yang menunjukkan bagaimana Valve Artifak (TCG digital) kehilangan 97.5% pemainnya hanya 2 bulan selepas pelancaran.

Artifact adalah kajian kes yang menarik, kerana ini adalah satu-satunya permainan yang membolehkan pertukaran peer-to-peer, dengan kad perdagangan pengguna di pasar Steam. Namun, angka-angka ini menunjukkan bahawa model terpusat, walaupun dengan kemajuan seperti itu, menyebabkan kekecewaan.

Isyarat Tiga: Veteran industri sedang berusaha untuk permainan blockchain:

  1. September 2018: Ubisoft menaja Summit Game Blockchain di Lyon, Perancis. Dalam temu bual untuk VentureBeat, Anne Puck (Pengurus Bersekutu Blockchain Initiative Ubisoft), mengatakan bahawa: “Kami berpendapat bahawa blockchain berpotensi untuk mengubah pengalaman permainan dan bahkan mungkin untuk memperkasakan pemain sebagai pemangku kepentingan sejati di dunia mereka.”
  2. Oktober 2018: Ubisoft menjadi ahli pertama konsorsium Blockchain Game Alliance.
  3. November 2018: Bekas pekerja Blizzard dan Activision mengumpulkan dana $ 16 juta untuk membina studio permainan blockchain.
  4. Januari 2019: Kelly Summer, mantan CEO dari Grand Theft Auto penerbit Take-Two Interactive dan Wira Gitar penerbit Red Octane, membantu menerajui pelancaran Planet Digital, sebuah studio permainan blockchain baru.

Isyarat Empat: Sementara kawasan crypto lain telah melihat penurunan aktiviti, minat terhadap NFT hanya terus meningkat. Pengumuman yang disenaraikan di atas datang pada ketika harga Ether berada dalam arah aliran menurun:

harga ethereum

Tidak sukar untuk melihat mengapa NFT berkembang walaupun terdapat turun naik Ether: permainan, secara sederhana, sesuai untuk teknologi, kerana pemain sudah peribumi digital, terbiasa berinteraksi dengan aset digital setiap hari. Bagi mereka, seiring dengan peningkatan kualitas aplikasi, blockchain akan menjadi tidak masuk akal, memberikan mereka hak milik sebenar terhadap aset digital yang sudah mereka bayar..

Dan apabila NFT berlepas, mereka akan menambah nilai pada rantai mereka secara keseluruhan. Permainan blockchain bahkan boleh menjadi penstabil utama harga crypto.

The Takeaway

Dengan kualiti projek yang semakin meningkat dan sejumlah dijadualkan untuk dilancarkan, kita akan melihat perkara-perkara besar untuk NFT pada tahun 2019. Oleh kerana pemain semakin kecewa dengan model tradisional, minat penerbit arus perdana akan meningkat dan pasaran untuk bukan fungibles melambung.