Dikenali sebagai salah satu daripada empat bank besar AS, Kumpulan Citigroup telah mencapai banyak kejayaan sejak penubuhannya pada tahun 1998. Ia berperanan sebagai pemain penting dalam ekonomi berasaskan fiat tetapi boleh menjadi salah satu pemangkin terbesar penggunaan crypto dalam masa terdekat juga. Ya, syarikat itu berhati-hati mengenai kemungkinan blockchain dan cryptocurrency. Namun, kami mula melihat beberapa perubahan dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan pelancaran blockchain Citi dan Citicoin.

Mari kita pelajari pergerakan Citigroup ke dalam teknologi blockchain, usahanya untuk memerangi jenayah yang berkaitan dengan kripto, dan mewujudkan kerjasama teknologi blockchain strategik. Kami juga akan berusaha memahami apa maksudnya untuk masa depan sektor kewangan secara keseluruhan.

Larangan Crypto Citi

Pada Februari 2018, Citibank diharamkan semua pelanggan AS dari menggunakan kad kredit untuk membeli cryptocurrency. Citi juga tidak bersendirian dalam aksi ini. Bank besar lain seperti JPMorgan Chase dan Bank of America membuat pengumuman serupa pada masa itu.

Pada bulan Jun 2018, Wells Fargo juga menetapkan larangan. Dari sudut pandang garis bawah, langkah ini tidak masuk akal. Mana-mana bank mesti mempertimbangkan bahawa pelanggannya mungkin tidak dapat membayar balik fiat ketika harga kripto menurun.

Walaupun pengguna AS masih boleh menggunakan kad debit, pelanggan dari lokasi lain menghadapi sekatan yang lebih berat. Sebagai contoh, pada Q1 2018, Citibank India melarang penggunaan kad kredit dan kad debit untuk membeli cryptocurrency.

Pada Februari 2018, Citi melarang pelanggan membeli crypto dengan kad kredit.

Pada Februari 2018, Citi melarang pelanggan membeli crypto dengan kad kredit.

Kemungkinan Pembalikan Dasar?

Walaupun syarikat besar seperti Facebook melarang larangan iklan berkaitan cryptocurrency, syarikat di sektor perbankan tidak mengurangkan sekatan. Walaupun dasar bank mengenai pembelian crypto tidak berubah, Citi telah melakukan beberapa langkah ke arah penggunaan blockchain dan cryptocurrency.

Jadi … adakah ini bermaksud kemungkinan pembalikan dasar crypto? Walaupun ini mungkin dapat dilakukan di masa depan, ia masih tidak mungkin untuk masa ini.

Projek Citicoin dan Citi Blockchain: Di mana Produk?

Berita mengenai inisiatif blockchain Citi dan projek Citicoin pertama kali diterbitkan sepanjang masa kembali pada bulan Julai 2015. Pada masa itu, dilaporkan bahawa Citi telah mengembangkan 3 blockchain yang berbeza dan cryptocurrency sendiri. Pada masa itu, ini nampaknya merupakan tanda yang menjanjikan untuk penggunaan cryptocurrency arus perdana. Satu-satunya masalah adalah bahawa tidak ada banyak kemas kini mengenai projek itu sejak itu.

Kemajuan Citi dalam mengeluarkan produk blockchain Citi perlahan. Ini terbukti terutamanya apabila mempertimbangkan bahawa banyak (jika tidak kebanyakan) projek di ruang ini bukan sahaja melancarkan mata wang digital baru tetapi juga rantaian blok mereka sendiri yang tersedia untuk umum dalam masa kurang dari satu tahun setelah selesainya ICO mereka.

Untuk pembiayaan, Citi mempunyai kelebihan besar berbanding kebanyakan projek baru. Ia memiliki begitu banyak modal (71.45 bilion pada tahun 2017) sehingga ICO jauh dari yang diperlukan.

Melangkah ke 2018, dan akhirnya kami melihat tanda-tanda yang lebih menjanjikan bahawa usaha Citi di ruang ini mungkin bergerak melewati tahap prototaip awal. Namun, masih ada beberapa halangan untuk melancarkan produk di ruang ini.

Citi terus berada di kedudukan sebagai salah satu bank yang paling menguntungkan di dunia.

Citi terus berada di kedudukan sebagai salah satu bank yang paling menguntungkan di dunia.

Pengaruh Peraturan Terhadap Penerapan Korporat

Citigroup, dan semua syarikat perkhidmatan kewangan utama lain, yang ingin berjaya di ruang ini harus memastikan sepenuhnya mematuhi peraturan pemerintah yang ada. Pada masa lalu, bank terpaksa membayar ratusan juta (dan kadangkala berbilion-bilion) dalam denda kerana melanggar undang-undang. Dalam banyak kes, ini berlaku apabila bank tidak menghalang aktiviti pencucian wang.

Ya, bank terpaksa membayar denda ini selama beberapa dekad dalam ekonomi fiat. Oleh itu, sangat menghairankan bahawa salah satu ketakutan terbesar bank ialah dengan membenarkan pengguna menghantar dan menerima kripto, menjadi lebih sukar untuk mematuhi dasar AML (anti pencucian wang). Ini memberikan satu kemungkinan penjelasan mengapa Citi dan yang lain, sebahagian besarnya, lambat menerima kripto.

Memanggil Pakar Crypto

Walaupun kepatuhan AML menyajikan masalah besar untuk diselesaikan, Citigroup nampaknya menuju ke masa depan dalam pengambilannya. Contohnya, pada April 2018, syarikat itu menerbitkan jawatan yang dibuat di LinkedIn untuk dua kedudukan fokus peraturan. Ini termasuk Naib Presiden Kanan dan Pegawai Kepatuhan AML Kanan – Risiko yang Muncul. Beberapa kelayakan termasuk “pengetahuan tentang cryptocurrency dan pemantauan Bitcoin.” Selain itu, catatan pekerjaan menyenaraikan “Sijil Profesional Bitcoin” (BPC) sebagai nilai tambah untuk kedua-dua peranan tersebut.

Ini mungkin merupakan usaha untuk memastikan bahawa Citigroup memberlakukan larangan crypto yang ada. Ini juga dapat berarti bahawa syarikat itu berusaha untuk memastikan bahawa teknologi pembayaran masa depannya sendiri (yang sedang dalam pengembangan) akan memenuhi standard peraturan pemerintah.

Pada bulan April 2018, Citi menerbitkan catatan pekerjaan LinkedIn mencari dua peranan yang difokuskan pada pematuhan peraturan blockchain dan cryptocurrency.

Pada bulan April 2018, Citi menerbitkan catatan pekerjaan LinkedIn mencari dua peranan yang difokuskan pada pematuhan peraturan blockchain dan cryptocurrency. Sehingga Ogos 2018, pengumuman jawatan ini telah tamat.

Perkongsian Strategik: Nasdaq / Citi Blockchain, IBM LedgerConnect

Pada bulan Mei 2017, Nasdaq dan Citi mengumumkan kerjasama untuk melaksanakan “penyelesaian pembayaran yang memungkinkan pemrosesan pembayaran langsung dan mengotomatisasi pendamaian dengan menggunakan lejar yang diedarkan untuk merekod dan mengirimkan arahan pembayaran”.

Ya, urus niaga Citi di blockchain Nasdaq hanya membentuk sebahagian kecil dari jumlah pasaran transaksi komersial. Namun, pencapaian ini menandakan tonggak penting untuk integrasi blockchain dunia nyata Citi. Lebih-lebih lagi, langkah ini memberi manfaat kepada kedua-dua pihak dengan menjadikan proses verifikasi transaksi lebih cepat dan lebih murah.

Pada bulan Julai 2018, diumumkan bahawa Citigroup dan Barclays akan menjadi peserta dalam percubaan Sambungan lejar, aplikasi blockchain IBM baru. Aplikasi ini direka untuk memberi bank satu platform untuk menangani pematuhan AML / KYC serta pengurusan jaminan pinjaman.

Walaupun LedgerConnect menjanjikan dari sudut teknologi, bank seperti Citi mesti menunggu sehingga sekurang-kurangnya awal 2019 sebelum menggunakannya. Ini kerana jawatankuasa pengawasan yang merangkumi beberapa bank pusat dan Federal Reserve Bank of New York mesti terlebih dahulu menyetujuinya.

Keputusan Citi untuk membuat penyelesaian blockchain sendiri dan bekerjasama dengan syarikat lain yang mengusahakan teknologi serupa dapat menyebabkan pelaksanaan dunia nyata yang lebih meluas di pelbagai perkhidmatan.

Kesimpulannya

Citi blockchain, Citicoin, dan projek serupa yang lain dari syarikat FinTech yang mapan penting untuk difikirkan. Banyak projek blockchain berusaha mengganggu Citi dan institusi kewangan tradisional lain. Seperti yang dilihat dalam beberapa kes di masa lalu, syarikat gergasi dalam berbagai industri telah menurun karena keengganan untuk menerapkan model perniagaan baru dan inovasi teknologi.

Itulah sebabnya Citi, serta syarikat-syarikat lain yang mapan, harus berusaha untuk meningkatkan inovasi. Walaupun Citi lambat melaksanakan sepenuhnya blockchain pada skala besar, ia memiliki kemampuan untuk melakukannya. Hanya dengan menggunakan sumber daya yang sangat besar dan membina perkongsian strategik untuk berkembang dengan perubahan pasaran.