Syiling Bersaing untuk menjadi Pilihan Privasi Teratas Crypto

Walaupun maklumat peribadi tidak terikat dengan alamat Bitcoin, yang diperlukan hanyalah sedikit pengintaian agar seseorang dapat menghubungkan anda dengan pembelian anda. Walaupun anda tidak membeli bahan terlarang, anda mungkin tidak mahu baki dan sejarah perbelanjaan anda terbuka kepada pihak lain.

Syukurlah kerana syiling privasi. Beberapa orang menyedari kekurangan Bitcoin ini dan mencipta duit syiling untuk memastikan aktiviti anda tidak dikenali. Dalam artikel ini, kami akan menganalisis beberapa syiling ini dan menggariskan mengapa atau mengapa tidak harus menjadi pilihan utama.

Sengkang

logo sempang

Sekumpulan Bitcoin, Dash (kependekan dari Digital Cash) kini menerajui pek dengan a had pasaran melebihi $ 6 bilion. Penyokong biasanya memuji koin kerana urus niaga yang hampir seketika apabila menggunakan ciri InstantSendnya. Walaupun lebih terkenal dengan kepantasan, anda juga boleh menghantar duit syiling tanpa nama melalui Dash’s Hantar secara peribadi.

Proses PrivateSend adalah seperti berikut:

 1. Platform memecah input transaksi anda ke dalam denominasi tertentu (0,01, 0,1, 1, dan 10 DASH).
 2. Dompet anda menghantar permintaan ke masternodes bahawa anda ingin mencampurkan duit syiling anda.
 3. Masternode kemudian mencampurkan denominasi duit syiling yang sama dari orang yang berbeza.
 4. Selepas itu, mereka menghantar kembali duit syiling ke dompet setiap orang. Setiap dompet menerima duit syiling di alamat yang berbeza yang disebut ‘tukar alamat’.
 5. Langkah 2 hingga 4 diulang berkali-kali dengan setiap denominasi.

Melalui proses pencampuran ini, Dash pada dasarnya menjadikan duit syiling anda tidak dapat dibezakan dengan duit syiling lain di rangkaian. Seperti menyembunyikan sebutir pasir di pantai.

Dash mungkin tidak mempunyai fungsi penswastaan ​​yang paling mantap, tetapi kemudahan penggunaannya dan populariti semasa mungkin sukar untuk diatasi oleh syiling lain.

Kelebihan

 • Dash sangat menumpukan pada penggunaannya secara besar-besaran. Duit syiling ini boleh didapati melalui ATM di seluruh dunia dan biasanya merupakan cryptocurrency seterusnya yang diterima di kedai selepas Bitcoin, Litecoin, dan Ethereum.
 • Sebagai garpu Bitcoin, duit syiling itu merangkumi banyak teknologi yang menjadikan Bitcoin begitu hebat.

Keburukan

 • Terdapat beberapa kontroversi mengenai pembekal duit syiling pencipta Dash, Even Duffield. Penentang berpendapat bahawa dia secara tidak adil memerintahkan jutaan syiling pertama sehingga memberinya jumlah kawalan yang tidak proporsional.
 • Beberapa orang juga mendakwa bahawa, kerana ciri PrivateSend adalah pilihan, Dash tidak benar-benar peribadi. Anda mungkin dapat mengesan urus niaga kononnya tanpa nama jika ia berkaitan dengan transaksi bukan swasta.

Monero

logo monero

Monero sering disebut-sebut sebagai raja kripto privasi. Duit syiling ini telah menggantikan Bitcoin sebagai mata wang untuk pembelian web gelap. Dengan harga pasaran ~ $ 4.8 bilion, Monero agak stabil pada saat turun naik pasaran.

Secara lalai, Monero bersifat kriptografi dan merangkumi beberapa ciri tanpa nama. Syiling menggunakan alamat rahsia untuk urus niaga untuk membuang sambungannya ke blockchain. Ini menghalang pautan yang mungkin dilakukan oleh transaksi dengan dompet anda dan menyembunyikan maklumat transaksi anda dari orang lain.

Selain daripada alamat stealth, Monero menggunakan Transaksi Rahsia Cincin (RingCT) – protokol yang serupa dengan tandatangan cincin yang digunakan oleh koin privasi yang lain. Dengan RingCT, rangkaian dapat mengesahkan perincian transaksi tanpa perlu mengungkapkan jumlah yang berkaitan dengannya.

Pasukan Monero secara konsisten menambah ciri privasi baru seperti Penyatuan OS ekor dan Kovri, rangkaian overlay yang mengaburkan alamat IP anda.

Kelebihan

 • Populariti di kalangan pengguna web gelap adalah petunjuk kukuh bahawa privasi Monero adalah yang terbaik.
 • Lapisan perlindungan privasi yang berlebihan dari Monero membolehkan duit syiling itu benar-benar mudah difahami. Ini bermaksud bahawa semua duit syiling Monero boleh ditukar ganti dan tidak akan berkurang berdasarkan sejarahnya.

Keburukan

 • Monero kurang mesra pemula daripada duit syiling lain yang ada. Ini dapat menghalang penggunaan secara besar-besaran.
 • Membangunkan diri dengan Monero agak sukar. Oleh kerana itu, banyak dompet tidak menyokongnya dan terdapat sebilangan kecil peniaga yang menerimanya.

Zcash

logo zcash

Daripada duit syiling dalam senarai ini, Zcash adalah satu-satunya yang menggunakan sifar pengetahuan ringkas bukan bukti interaktif bukti pengetahuan (zk-SNARKs). Kaedah privasi ini digunakan untuk membuktikan bahawa maklumat transaksi yang anda kirimkan adalah benar tanpa perlu mendedahkan perincian sebenar transaksi. Pada hakikatnya, zk-SNARKs menyulitkan semua data transaksi.

Seperti Dash, privasi hanyalah pilihan untuk pengguna Zcash. Selain itu, pasukan menyatakan bahawa Zcash tidak:

 • Enkripsi data untuk multisignature
 • Alamat IP yang tidak jelas
 • Lindungi daripada urus niaga dengan cryptocurrency awam

Kekurangan ciri privasi ini menyebabkan sebilangan anggota masyarakat menghapus Zcash sebagai duit syiling tanpa nama yang betul. Yang dikatakan, duit syiling itu mendapat sokongan penasihat terkenal seperti Gavin Andresen (Ketua Saintis Yayasan Bitcoin) dan Vitalik Buterin (Pencipta Ethereum).

Kelebihan

 • zk-SNARK nampaknya merupakan penyelesaian yang baik dan ringan untuk privasi dan tanpa nama. Malah Ethereum akan menjadi melaksanakannya tidak lama lagi.
 • Pasukan Zcash merangkumi pakar sains komputer dan kriptografi dari universiti terkemuka di seluruh dunia.

Keburukan

 • Privasi pilihan berpotensi menjejaskan keseluruhan rangkaian.
 • Syarikat Zerocoin Electric Coin memiliki Zcash. Ini membawa tahap pemusatan yang tidak selesa oleh banyak orang.

Bytecoin

logo bytecoin

Bytecoin dicipta pada tahun 2012 menjadikannya salah satu cryptocurrency tertua. Sebenarnya, Monero berasal dari garpu Bytecoin.

Bytecoin menggunakan CryptoNote protokol untuk menjaga kerahsiaan. Protokol ini merangkumi gabungan alamat siluman dan tandatangan dering sekali untuk memastikan semua urus niaga menjadi rahsia.

Duit syiling ini mempunyai sejarah kem pemaju yang terpisah, banyak garpu, dan permulaan yang tidak menentu tetapi ini nampaknya baru sahaja berubah. Pasukan pembangunan sekarang mempunyai fokus baru pada ketelusan dan komunikasi dengan masyarakat dan telah membuat peta jalan yang disasarkan.

Kelebihan

 • Bytecoin menggunakan protokol CryptoNote – kaedah privasi yang terbukti.
 • Bytecoin adalah duit syiling tertua dalam senarai ini dan belum terbukti dapat dikesan.

Keburukan

 • Walaupun ia mempunyai had pasaran yang besar (~ $ 1 bilion), duit syiling itu nampaknya tidak diketahui. Penjenamaan semula mungkin terlalu sedikit, terlambat.
 • Komuniti blockchain tidak bersetuju sama ada pemaju melombong duit syiling pertama atau tidak. Sekiranya ini benar, kekuatan terpusat dapat muncul dalam ekosistem.

Kesimpulannya

Ini adalah persaingan yang ketat antara syiling privasi ini – masing-masing mempunyai senarai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Pemenang yang jelas masih belum muncul dan pesaing baru muncul setiap hari. Verge dan PIVX telah mendapat populariti sejak kebelakangan ini sementara Aeon dan NAV Coin perlahan-lahan juga mendapat wap.

Hanya masa (dan ujian kebolehkesanan yang ketat) yang akan memisahkan duit syiling yang benar-benar peribadi dari yang hanya menuntut untuk melindungi nama anda.