Desentralisasi mempunyai banyak implikasi untuk industri dan orang di seluruh dunia. Pengurangan yuran, peningkatan kecekapan, penghapusan kepentingan yang tidak selaras dan lapisan rasuah dan ketamakan. Tetapi sangat menarik ketika datang ke pasar yang terdesentralisasi kerana pelopor “ekonomi berkongsi” kini mendapati diri mereka menjadi tumpuan.

Apa itu Pasar yang Terdesentralisasi?

Pasaran yang terdesentralisasi memungkinkan untuk benar-benar melakukan transaksi peer-to-peer tanpa pihak berkuasa berpusat mengambil bayaran mereka. Ini dimungkinkan melalui teknologi blockchain dan kontrak pintar. Kami tidak lagi memerlukan pihak ketiga yang dipercayai untuk mengesahkan penjual dan memastikan pembayaran. Kami mempunyai teknologi untuk melakukannya sekarang.

Oleh itu, anda tahu bila Airbnb dan Uber memasuki era baru yang membolehkan orang menyewa dan mengewangkan barang? Atau eBay dan Etsy membenarkan orang menjual produk dalam talian dan Upwork dan Fiverr menolong mereka menjual perkhidmatan? Nah, sekarang blockchain mengetuk pintu mereka untuk menunjukkan kepada mereka apa sebenarnya maksud rakan sebaya.

Pasaran Blockchain yang Terdesentralisasi

Sebilangan besar pasaran terdesentralisasi yang lebih kuat setakat ini telah dibina di blockchain Ethereum, dengan pengecualian OpenBazaar, yang menggunakan kontrak Ricardian untuk memastikan keaslian data dan Escrow untuk menyelesaikan pertikaian pembayaran.

Ethereum membuat pilihan yang logik hari ini kerana membenarkan penggunaan kontrak pintar untuk mewujudkan kepercayaan dan memastikan bahawa urus niaga berlaku. Ia juga mempunyai komuniti pemaju dan syarikat pemecut terbesar seperti ConsenSys yang menyokong projek baru dan DApps yang menarik.

Terdapat alternatif pasaran terdesentralisasi yang dibina di blockchain NEO dan juga DAG. Kedua-dua struktur ini memungkinkan beribu-ribu (dan berpotensi berjuta-juta) transaksi berlaku secara serentak. Apabila semakin banyak pengguna menyertai pasaran yang terdesentralisasi, skalabiliti akan menjadi masalah. Ethereum pada masa ini hanya mengendalikan 15 transaksi sesaat.

Beberapa protokol menarik muncul untuk syarikat dan individu untuk membantu mereka membina pasaran terdesentralisasi mereka dengan lebih mudah. Anda boleh menganggapnya sebagai WordPress pasaran blockchain. Ini termasuk Asal, Rangkaian Origami, dan SysCoin.

Kedua-duanya adalah protokol bertenaga Ethereum. SysCoin menggunakan Z-DAG untuk kelajuan, skalabiliti dan lapisan nod utama yang lebih besar untuk model Proof of Work / Proof of Stake hibrid. Oleh itu, jika anda ingin memulakan TaskRabbit, Etsy, atau HomeAway anda sendiri, anda boleh menggunakan semua ini sebagai asas anda.

Banyak syarikat permulaan yang menjanjikan telah membina pasaran terdesentralisasi generasi akan datang di blockchain. Tetapi harus diingat bahawa masih belum ada yang dapat mengambil alih pemain yang berkuasa sendirian.

Keutamaan anda jelas bergantung pada apa yang anda inginkan di pasaran. Tetapi mari kita lihat beberapa pasar terdesentralisasi teratas yang menggunakan teknologi blockchain hari ini.

ECommerce am

OpenBazaar

Laman utama OpenBazaar.

Halaman utama OpenBazaar

Mungkin pasaran terdesentralisasi yang paling terkenal untuk jual beli dalam talian adalah OpenBazaar. Anda boleh menyenaraikan apa sahaja yang anda mahukan dan membayar dalam 50+ cryptocurrency berbeza (pada asalnya, mereka hanya menerima Bitcoin) tanpa bayaran transaksi. Anda perlu memuat turun program di komputer untuk menggunakannya, kerana ini menjadikan OpenBazaar bebas dari badan terpusat yang mungkin.

OpenBazaar pada asalnya dirancang untuk menjadi pasaran gelap, memenangi Hackathon Toronto 2014. Tetapi akhirnya terpaksa menjadi tempat di mana sesiapa sahaja dapat berinteraksi, bukan hanya mereka yang biasa dengan protokol web gelap.

Oleh itu, fikirkan pakaian, karya seni, perabot, dan juga senarai BnB. Untuk mengelakkan penipu dan pertikaian, OpenBazaar menggunakan ciri Escrow pelbagai tandatangan Bitcoin. Ini membolehkan pembeli dan penjual untuk menyetujui pihak ketiga yang neutral dan saling dipercayai sebelum memulakan perdagangan.

Pembeli menghantar Bitcoin mereka (atau cryptocurrency pilihan) tetapi ia hanya akan dilepaskan apabila dua daripada tiga pihak bersetuju. Oleh kerana pasaran yang terdesentralisasi bebas daripada pihak berkuasa terpusat untuk menyelesaikan pertikaian, sistem Escrow pihak ketiga masuk akal.

Tapak Kerja Bebas

lebah

Laman web beBee

Halaman utama beBee

lebah dibina menggunakan protokol Origin dan direka untuk menjadi platform penjenamaan peribadi dan profesional. Sekiranya anda memerlukan tanda aras, fikirkan beBee sebagai LinkedIn dari blockchain. Ini adalah rangkaian dengan ribuan pengguna sudah, termasuk individu dan syarikat berpandangan ke depan seperti Deloitte, Hubspot, dan Oracle.

beBee membolehkan penggunanya berkongsi dan mempamerkan jenama dan portfolio peribadi mereka. Dengan cara ini, mereka dapat memasarkan diri mereka kepada majikan, pelanggan, dan klien, serta media dan vendor – menggunakan strategi menarik dan bukan strategi pemasaran.

pengguna beBee dapat membuat rangkaian dan bersatu melalui kepentingan profesional dan peribadi, “gatal-gatal” untuk menghubungkan ahli rangkaian (seperti kumpulan, misalnya, jurujual atau pemasar), dan terdapat banyak jawatan.

Rangkaian Bounties

Bounties Network lebih seperti TaskRabbit atau Fiverr untuk blockchain, hanya dengan visi yang jauh lebih hebat. Pengasas Bounties Network percaya bahawa pada masa depan yang tidak terlalu jauh, kami akan dapat memberikan tugas yang mungkin.

Mereka mempunyai pangkalan pengguna semasa dalam ribuan dan saat ini, karunia merangkumi kandungan dan kerja reka bentuk, terjemahan dan pengaturcaraan. Tetapi, pasukan ini sedang berusaha untuk syarikat yang dapat menghasilkan keseluruhan proses dan jabatan. Misalnya, merekrut, mengiklankan atau memprogramkan.

Semua pengguna membayar dan menerima wang dalam ETH, dengan dompet terlebih dahulu dimuatkan. Oleh itu, tidak seperti beberapa laman web freelance hari ini, freelancer dapat memastikan bahawa pembayaran adalah selamat. Muat turun Metamask ke penyemak imbas anda untuk menggunakan Bounties dan melihat apa yang ditawarkan.

Pasaran Kandungan

Laman utama Steemit

Halaman Utama Steemit

Dengan media sosial yang tersekat dan pengguna berpindah dari platform tradisional seperti Facebook dan Twitter secara berturut-turut, terdapat peningkatan di pasaran media sosial yang terdesentralisasi.

Laman web seperti Fikiran, XTRABYTES, Kesahan, Rangkaian POP, dan Steemit semuanya menawarkan variasi pada idea yang sama. Pada masa ini, pencipta kandungan sering kali mendapat manfaat daripada pekerjaan mereka. Laman web ini mengubah keseimbangan.

YouTube, misalnya, memerlukan minimum 1.000 tontonan sebelum membayar $ 1, dan suka dan perkongsian sering kali tidak memberikan apa-apa yang lebih kepada pencipta kandungan selain perasaan hangat dan kabur di dalamnya.

Dengan menggunakan cryptocurrency untuk membolehkan pembayaran mikro (hingga pecahan wang), artis mendapat ganjaran untuk setiap pertunangan dengan pekerjaan mereka – dan mereka diberi insentif untuk menghasilkan lebih banyak kandungan berkualiti tinggi. Di beberapa platform ini, penonton juga diberi token ganjaran untuk menonton kandungan, yang bermaksud bahawa pengiklan dapat menargetkan prospek dengan lebih mudah dan kurang mengelak.

Yang lain

Ekosistem INS adalah mewujudkan platform untuk mengganggu pasaran runcit (bernilai dalam triliunan dolar). Rancangannya adalah untuk membuka pasaran global dan membuang perantara untuk mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan.

Jadi, daripada membeli barang runcit anda di peruncit terkenal yang menaikkan harganya, tidak ada lagi orang tengah dan pengguna boleh berurusan secara langsung dengan jenama.

Laman Utama INS

Halaman Utama INS

Syarikat-syarikat semakin kreatif dengan blockchain dengan pelbagai cara pada tahap B2B juga. ModuleTrade, sebagai contoh, sedang membina pasaran yang terdesentralisasi untuk membolehkan perdagangan global untuk perniagaan dari pelbagai saiz.

Secara tradisinya usaha yang sangat mahal, dengan bank mengambil sehingga 15 peratus yuran untuk bertindak sebagai perantara yang boleh dipercayai, ModulTrade akan menggunakan kontrak pintar untuk menggantikannya, mengurangkan masa dan kos.

Mengemasnya

Apabila anda melihat kejayaan ekonomi perkongsian dan pasaran terpusat yang popular di dalamnya, nampaknya logik bahawa blockchain akan membawa kita ke tahap seterusnya ketika kita menuju ke Web 3.0.

Pasar yang terdesentralisasi tidak sempurna pada masa ini. Sebilangan besar hanya memberikan ganjaran dalam cryptocurrency asli mereka dan jauh dari penggunaan yang luas. Namun, mereka semakin kuat, dan setelah orang menyedari bahawa kita tidak lagi memerlukan syarikat terpusat di tengah-tengahnya, ini mungkin menjadi semakin besar, semakin sukar mereka jatuh.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me