Cryptocurrency dan blockchain dulunya menjadi minat khusus, dilindungi dan disebarkan oleh kumpulan tegar pengguna awal. Sekarang, masa telah berlalu. Teknologi blockchain telah menarik perhatian dunia. Satu laporan menganggarkan bahawa jumlah pengguna dompet blockchain meningkat lebih daripada 1.5 juta setiap bulan. Didorong oleh gembar-gembur mengenai harga Bitcoin, banyak pelabur memasuki pasaran dengan harapan dapat memperoleh pulangan di atas purata dari mata wang digital.

Bukan hanya lonjakan pelabur yang baru. Ribuan ICO telah diadakan, hampir beberapa tahun kebelakangan ini sahaja. Perbandingan telah dilukis antara gelembung dotcom dan gembar-gembur blockchain semasa. Sekiranya perbandingan itu adil, maka beberapa pilihan permulaan blockchain hari ini boleh menjadi Google atau Amazon pada hari esok. Dengan logik yang sama, kebanyakan mereka cenderung gagal. Sebagai pelabur, matlamat kami adalah untuk mencari jalan untuk menentukan syarikat mana yang paling mungkin gagal, kerana ini adalah pertaruhan terbaik untuk pulangan jangka panjang terbesar dan terpanjang.

Apa yang Boleh Dipelajari Pelabur Blockchain Hari Ini dari Era Dotcom?

Di pasar ICO yang sesak, boleh menjadi cabaran untuk mencuba meramalkan kejayaan atau kegagalan masa depan. Gelembung dotcom menjadi gelembung untuk alasan yang tepat ini. Wang dicurahkan ke pasaran berdasarkan tidak lebih daripada spekulasi. Wang yang sama kemudiannya hilang apabila ribuan projek baru gagal diserahkan.

Walau bagaimanapun, era dotcom memberi kesan yang luar biasa pada pasaran saham tradisional dan juga kemunculan syarikat teknologi baru. Perubahan yang dibawa oleh internet membunuh banyak syarikat awam lama dengan model perniagaan yang sebelum ini berjaya. Syarikat lain berjaya bertahan, malah berkembang maju, dengan menyesuaikan diri dan bergerak mengikut zaman.

Terdapat contoh yang jelas mengenai korban pada zaman itu yang dapat dibandingkan dengan kisah bertahan hidup pesaing langsung mereka. Contohnya, Buku Sempadan memilih untuk mengabaikan trend ebook yang semakin meningkat dan dilikuidasi, sementara Barnes & Noble merangkul langkah ke digital dan masih berniaga hingga kini. Begitu juga, kejayaan Nikon sebagai jenama fotografi terus berlanjutan selama beberapa dekad kerana syarikat itu menyesuaikan strategi dan produknya sejajar dengan peralihan ke fotografi digital. Kodak tidak dan masih berjuang untuk pulih dari pengajuan kebankrapan 2012.

Oleh itu, kita dapat melihat tema: syarikat yang sudah ada yang bertahan pada era dotcom adalah syarikat yang berjaya mengikuti perkembangan teknologi. Mereka belajar menyesuaikan model perniagaan mereka dengan perubahan zaman.

Tempat Blockchain Membuat Perbezaan

Kejayaan dan kegagalan yang dijelaskan di atas memberi kita lensa di mana kita dapat memeriksa pasaran semasa. Mengingat industri mana yang sudah siap untuk maju dengan revolusi blockchain yang sedang berlangsung, kita dapat melihat syarikat mana yang ada yang memposisikan diri untuk berjaya dalam peralihan ke teknologi baru.

Sektor yang bergantung pada perantara dan penubuhan kepercayaan adalah yang akan memperoleh banyak faedah dari blockchain. Oleh itu, syarikat-syarikat di sektor-sektor ini yang mula menggunakan blockchain adalah syarikat yang mempunyai peluang terbaik untuk menghadapi ribut teknologi semasa. Kewangan adalah contoh yang jelas, dengan Bitcoin sebagai kes penggunaan pertama untuk blockchain, tetapi ada pasaran lain yang patut ditonton.

Di sini, kami memberikan beberapa contoh sektor yang digambarkan yang sudah siap untuk diganggu oleh blockchain, bersama dengan contoh pemain industri utama yang sudah berusaha untuk mengikuti perubahan teknologi. Dalam beberapa kes, pemula blockchain yang cerdas juga melihat potensi dalam sektor ini dan ingin memanfaatkan dengan penyelesaian mereka sendiri.

Logistik dan Penghantaran

Blockchain sebagai alat untuk melacak pergerakan aset antara pihak menciptakan kes penggunaan yang menarik dalam industri perkapalan dan logistik global, yang dianggarkan tumbuh hingga $ 15.5 trilion menjelang 2023. Industri ini pada masa ini sangat kompleks, dengan banyak pertukaran antara pemain yang berbeza dalam satu rantaian bekalan. Ini menimbulkan ketidakcekapan, dengan banyak pihak mengesan aset yang sama. Laporan McKinsey bahawa dalam beberapa kes, lebih daripada separuh daripada jumlah kos rantaian bekalan syarikat dimakan oleh proses yang tidak cekap. Kos ini secara langsung memberi kesan ke atas, seterusnya mengurangkan potensi pulangan pemegang saham yang sihat.

Penggerak pertama ke dalam blockchain kini muncul di sektor logistik. IBM dan gergasi perkapalan global Maersk diumumkan pada awal Ogos bahawa penyelesaian blockchain mereka yang dikembangkan bersama untuk pengurusan logistik di seluruh dunia, Tradelens, kini disiarkan. Sebanyak sembilan puluh empat organisasi telah mengikuti program awal penggunaannya.

Sistem ini digunakan untuk berkongsi dokumentasi penghantaran dengan selamat dan mengesan pergerakan kontena ke seluruh rantaian bekalan. Sejauh ini, Tradelens telah menangkap lebih dari 150 juta pergerakan melalui pelabuhan, saluran penghantaran, dan pihak kastam. Telah terbukti dapat mengurangkan masa penghantaran hingga 40 persen.

Permulaan blockchain juga telah melihat potensi tinggi gangguan dalam rantaian bekalan global dan industri logistik. Pada masa ini, salah satu yang terbesar dari segi cap pasaran adalah VeChain (VET), yang menggabungkan teknologi blockchain dengan teknologi Internet of Things (IoT) untuk menyediakan penyelesaian rantaian bekalan yang berskala dan fleksibel. Rantai Walton (WTC) masuk ke dalam permainan sedikit kemudian, tetapi telah mengembangkan penyelesaian IoT yang serupa. Kedua-duanya wajar dipertimbangkan bagi sesiapa yang mempertimbangkan untuk melabur di masa depan pengurusan logistik berasaskan blockchain.

Rangkaian Morpheus (MRPH) kini merupakan salah satu pemain yang lebih kecil dalam sektor ini. Walau bagaimanapun, perlu disebutkan, memandangkan telah sibuk memperoleh beberapa bukti yang mengagumkan untuk dirinya sendiri. Syarikat ini mempunyai bekas CEO DHL di dewan penasihatnya, dan merupakan anggota dari Blockchain dalam Transport Alliance, sebuah konsortium syarikat yang mengira FedEx dan UPS di kalangan anggotanya.

Pembuatan

Pada bulan April 2018, seorang penumpang Southwest Airlines cedera parah setelah salah satu enjinnya gagal. Bilah kipas telah pecah, dan serpihan telah memecahkan tingkap di pesawat. Reuters kemudiannya melaporkan bahawa tidak semua syarikat penerbangan mencatat sejarah semua bahagian enjin dan blockchain itu merupakan penyelesaian yang berpotensi untuk keupayaan jejak dan jejak dalam proses pembuatan pesawat. Menggunakan blockchain dengan cara ini bermaksud bahawa pemeriksaan keselamatan setelah kemalangan dapat dilakukan dengan lebih cepat.

Laporan yang sama menyatakan bahawa pembuat enjin, Rolls Royce, telah bekerjasama dengan pembangun blockchain untuk menyiasat kemungkinan blockchain dalam proses rantaian bekalannya.

Pembuatan aditif (percetakan 3D) adalah kawasan lain di mana blockchain menambah nilai. Pembuatan aditif dilakukan dalam beberapa tahap dengan pertukaran antara pihak yang berlainan, dengan setiap tahap memerlukan pengesahan sehingga tahap berikutnya dapat dimulakan. Oleh itu, blockchain dapat digunakan untuk membuat rantai hak penjagaan yang tidak dapat diubah untuk setiap peringkat proses pembuatan aditif.

General Electric (GE) baru-baru ini mengemukakan paten untuk penggunaan blockchain dalam pengesahan bahagian 3D yang dibuat oleh anak syarikatnya, GE Additive. Dengan cara ini, syarikat yang membeli alat ganti yang dihasilkan oleh GE Additive akan dapat mengesahkan asal-usulnya pada blockchain, memberikan jaminan kualiti dan perlindungan terhadap pemalsuan. Moog Aircraft Group adalah menjalankan projek yang serupa untuk bahagian pesawat yang dibekalkannya.

Memandangkan itu Deloitte percaya bahawa blockchain menawarkan “potensi unik” untuk proses pembuatan aditif, permulaan teknologi blockchain lambat untuk menggunakannya. Sekiranya pandangan Deloitte betul, maka projek blockchain yang bermula di kawasan ini patut ditonton. Token 3D berasaskan Itali (3DT) adalah salah satu penggerak pertama yang terkenal, dan syarikat telah memperoleh € 2.5 juta ($ 2.9 juta) dalam pembiayaan Eropah menurut laman webnya.

Kabuni adalah projek serupa, yang juga baru-baru ini menandatangani Memorandum Persefahaman dengan Bursa Sekuriti Kanada untuk menawarkan tokennya sebagai sekuriti tersenarai. Kedua-dua Token 3D dan Kabuni bertujuan untuk menggunakan penyelesaian blockchain mereka untuk melancarkan proses pembuatan aditif yang kompleks dan pelbagai peringkat pada skala.

Undang-undang

Kontrak pintar masih di peringkat awal. Walau bagaimanapun, orang yang lebih berpandangan ke hadapan dalam profesion undang-undang tradisional terkenal sudah mula bersemangat mengenai aplikasi yang berpotensi. Pelaksanaan perjanjian undang-undang secara automatik dapat mengurangkan kejadian tuntutan mahkamah.

Di samping itu, undang-undang sangat bergantung pada perkongsian dokumentasi yang juga harus dipercayai dan tidak diubah. Sistem berasaskan blockchain menyediakan firma undang-undang dengan cara yang boleh dipercayai untuk berkongsi fail kes dan dokumen undang-undang lain. AI adalah teknologi lain yang menawarkan potensi dalam aplikasi hukum, kerana mesin AI dapat menggantikan pekerjaan biasa seperti menyaring kes-kes sejarah untuk mencari maklumat yang relevan.

Sejauh ini, firma undang-undang lambat menggunakan fungsi blockchain. Walau bagaimanapun, K&L Gates mengambil langkah pertama, dengan melaksanakan blockchain dalamannya sendiri untuk menyiasat penggunaan kontrak pintar untuk pelanggannya. Hackathon Perundangan Global tahun ini melaporkan tumpuan berat pada penerapan blockchain, yang menunjukkan tanda-tanda menjanjikan yang mungkin diikuti oleh orang lain dalam langkah K&L Gates.

Sebaliknya, komuniti blockchain telah bersemangat dalam pernyataannya bahawa kontrak pintar berasaskan blockchain akhirnya dapat menghilangkan peguam sepenuhnya. Walaupun ini tidak terbukti, ada inisiatif blockchain di ruang undang-undang. IntegraLedger adalah blockchain peribadi dan projek pertama dari Konsortium Blockchain Perundangan Global. Salah satu ciptaan mereka adalah dokumen pintar: dokumen kontrak elektronik yang membolehkan urus niaga berikutnya yang berdasarkannya dilog masuk dengan selamat dan tidak berubah pada blockchain.

Sama seperti sektor kewangan, perkhidmatan undang-undang dikenakan syarat ketat untuk kerahsiaan. Sebilangan besar blockchain awam beroperasi berdasarkan nama samaran, jadi blockchain swasta cenderung menjadi arahan masa depan undang-undang kontrak berasaskan blockchain. Walaupun begitu, ada peluang pelaburan token di bidang hukum lain. Pengurusan hak digital adalah salah satu contoh penting, kerana teknologi penyulitan kunci awam yang digunakan oleh blockchain membolehkan pemegang hak cipta mendapat peluang untuk mengurus penggunaan karya digital mereka. Microsoft dan EY mempunyai sebelum ini diumumkan platform blockchain mereka sendiri untuk perlindungan hak cipta.

Untuk pelabur token, SingularDTV (SNGLS) kini merupakan salah satu pemain yang paling mantap, menggunakan blockchain untuk menguruskan pelesenan dan pengedaran video. Sudah ada sejak 2016, dan juga memungkinkan penggunanya menggunakan blockchain untuk crowdfunding projek video mereka sendiri. Begitu juga dengan Netflix, SingularDTV juga mencipta kandungan asalnya sendiri.

Konsensum (CEN, sebelumnya Copytrack, diperdagangkan di bawah ticker CPY) dilancarkan hanya tahun ini dan dengan ruang lingkup pengguna yang lebih luas daripada SingularDTV. Syarikat itu baru-baru ini mengalihkan operasi dari saudara kandungnya yang berpangkalan di Berlin, Copytrack ke Concensum yang berpusat di Singapura. Ini mengakibatkan pertukaran token, menyebabkan penurunan nilai awal pada pertengahan September. Namun, memandangkan turun naik yang besar di pasaran crypto keseluruhan tahun ini, perubahan itu tidak begitu ketara. Seiring dengan Bitcoin, nilai CEN telah menunjukkan peningkatan sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

Insurans

Sektor insurans mengalami tuntutan palsu. Di Eropah sahaja, ini difikirkan untuk menjelaskan sehingga 10 peratus daripada semua tuntutan. Tambahkan ini lebih banyak dari kertas kerja dan proses yang panjang bagi penuntut yang tulen untuk mendapatkan kembali kerugian mereka, dan jelas bahawa insurans adalah sektor yang matang untuk gangguan oleh blockchain. Kontrak pintar berpotensi memberikan pembayaran automatik sekiranya terjadi peristiwa pencetus tertentu, yang dapat diotomatisasi lebih jauh dengan menyatukan dengan teknologi IoT. Sekiranya TV anda rosak, teknologi IoT menghantar mesej untuk memberitahu syarikat insurans anda bahawa ia rosak. Ini mencetuskan kontrak pintar yang secara automatik membayar tuntutan anda untuk kontrak baru.

Ini adalah contoh mudah, dan insurans sangat rumit. Walaupun begitu, Allianz mengumumkan pada akhir tahun 2017 bahawa ia berjaya mencuba penyelesaian blockchain untuk menguruskan program insurans diri salah satu pelanggan globalnya. Syarikat itu bekerjasama dengan Citi, Ernst & Agen muda, dan digital Ginetta untuk menerapkan prototaip untuk salah satu pelanggan lama. Sistem berjaya menguruskan pembaharuan polisi, pembayaran premium, dan proses tuntutan, mengurangkan masa pemprosesan di ketiga-tiga bidang tersebut.

iXLedger (IXT) dimulakan pada tahun 2017 dan menawarkan insurans kepada syarikat blockchain. Ini membantu mengimbangi risiko melabur dalam ICO, yang memberikan keabsahan dan elemen keselamatan kepada bakal pelabur. Syarikat ini juga menjalankan pasaran insurans, yang bertujuan untuk mengurangkan masa antara pemberhentian, yang menimbulkan ketidakcekapan dalam sektor insurans.

Insurans diri adalah calon utama untuk desentralisasi. Syarikat yang lebih besar boleh menggunakan insurans sendiri untuk risiko seperti kemalangan pekerja semasa dalam perjalanan perniagaan. Desentralisasi akan membolehkan syarikat-syarikat kecil melakukan hal yang sama, dengan bergabung bersama dalam organisasi autonomi yang terdesentralisasi (DAO). Memang, ini adalah salah satu kes penggunaan untuk DAOStack (GEN), sebuah projek blockchain yang bertujuan untuk mewujudkan model pemerintahan untuk DAO. DAOStack menawarkan kes penggunaan yang lebih bercita-cita tinggi dan inovatif untuk tadbir urus DAO di luar insurans diri dan penciptanya Matan Field adalah anggota komuniti blockchain yang dihormati, jadi ia dapat membuat peluang pelaburan yang menarik walaupun ia adalah projek yang agak baru dengan tahap rendah sekarang cap pasaran.

Etherisc adalah satu lagi inisiatif insurans berasaskan blockchain yang bertujuan untuk mewujudkan kumpulan insurans kolektif untuk risiko seperti kerosakan taufan atau kelewatan penerbangan. Syarikat ini adalah pendatang baru di pasaran dan baru saja menyelesaikan TGE.

Pemikiran Kesimpulan

Sektor-sektor ini bukanlah satu-satunya yang beralih ke teknologi lekapan dan lejar diedarkan lebih luas. Namun, mereka mewakili beberapa industri di mana penggerak pertama sudah membuka jalan, membuktikan kes perniagaan untuk penggunaan blockchain. Perkembangan syarikat permulaan yang lebih kecil hanya menggarisbawahi potensi jangka panjang blockchain di pasaran ini.

Sudah tentu, semua ini bukan nasihat pelaburan, dan tidak ada yang dapat meramalkan masa depan. Namun, era dotcom menunjukkan bahawa para pemain industri yang dapat mengikuti perkembangan zaman internet adalah satu-satunya yang dapat bertahan. Begitu juga, firma teknologi seperti Amazon dan Google, yang berkembang di luar dotcom awal, mendapat tempat pertama di sektor yang sudah siap mengalami gangguan dan kemudian berkembang menjadi syarikat raksasa yang menjadi mereka sekarang.

Menerapkan pelajaran ini dari era dotcom ke portfolio kewangan kami menawarkan peluang untuk melabur bukan sahaja dalam projek blockchain baru yang menarik dengan risiko tinggi dan potensi pulangan yang tinggi. Syarikat tradisional yang kini berinovasi dengan teknologi baru untuk menyelesaikan masalah di dunia nyata juga dapat menawarkan keseimbangan yang sihat untuk portfolio pelaburan.