Platform pemasaran sekutu Blockchain adalah beberapa yang terbaru untuk memanfaatkan teknologi baru untuk menyelesaikan masalah lama. Lebih daripada 80% jenama dan penerbit dalam talian kini menggunakan pemasaran gabungan, namun ia hanya menyumbang 5% daripada perbelanjaan mengenai pemasaran digital di peringkat global. Mengapa perkara ini berlaku?

Oleh itu, seperti banyak industri lain, pemasaran gabungan bergantung pada perantara. Dalam kes ini, orang tengah adalah rangkaian gabungan. Walau bagaimanapun, kini terdapat beberapa syarikat yang melepaskan platform pemasaran gabungan blockchain yang melakukan apa yang dilakukan blockchain dengan baik. Ini akan menghilangkan orang tengah – dan bayaran yang mereka ambil untuk perkhidmatan mereka.

Apa itu Pemasaran Gabungan?

Untuk pemasaran yang tidak dikenali, gabungan adalah cara untuk jenama mempromosikan produk mereka secara dalam talian. Cara kerjanya adalah bahawa laman web (penerbit) akan meletakkan pautan di laman web mereka yang mempromosikan produk atau perkhidmatan tertentu dari jenama (pedagang). Apabila pelanggan mengklik pautan tersebut dan membuat pembelian, penerbit mendapat komisen dari penjualan tersebut.

Ia popular kerana mewujudkan senario win-win untuk peniaga dan penerbit. Pedagang hanya membayar komisen berdasarkan prestasi penjualan, tidak seperti jenis iklan lain. Setelah pautan disiapkan, penerbit dapat memperoleh pendapatan pasif dari laman web mereka.

Beberapa laman web yang sangat terkenal memulakan hidup dengan cara ini – contohnya Skyscanner. Kejayaan berprofil tinggi dari banyak pemasar gabungan adalah cara lain yang boleh dilakukan oleh milenium gig-ekonomi untuk menjana pendapatan sampingan.

Apa itu Rangkaian Gabungan?

Agar jenama dapat melancarkan program afiliasi pada skala apa pun, ia mesti mewujudkan kaedah untuk penerbit memasang kuki penjejakan dan mempunyai kawasan log masuk yang selamat, bebas dari kedai dalam talian untuk penerbit mengesan penjualan. Semua ini menimbulkan penghalang masuk untuk peniaga. Masukkan orang tengah – rangkaian gabungan. CJ Affiliate dan Clickbank adalah dua yang terbesar.

Pemain besar ini menggabungkan kedua penerbit dan peniaga untuk menghubungkan mereka antara satu sama lain, dengan cara yang sama, bahawa Uber menghubungkan penunggang dengan pemandu. Untuk penyediaan perkhidmatan ini, rangkaian gabungan biasanya mengenakan bayaran antara 10% dan 25% dari komisen yang dibayar. Ini adalah pembayaran yang cukup untuk perkhidmatan yang paling pasif. Memandangkan penerbit gabungan juga bergantung pada perkhidmatan seperti PayPal untuk menerima penghasilan mereka, apa yang mereka peroleh pada akhirnya dapat dikenakan potongan yang lebih mahal.

Salah satu kes penggunaan yang paling terkenal untuk blockchain adalah menghilangkan keperluan orang tengah – dalam hal Bitcoin, ia menghilangkan keperluan untuk bank atau clearing house. Dalam hal pemasaran afiliasi, beberapa pemula yang baru mengetahui bahawa ini dapat menghilangkan keperluan untuk rangkaian afiliasi.

Bagaimana Rangkaian Pemasaran Afiliasi Blockchain Beroperasi?

Terdapat beberapa pemain baru di pasaran, dan masing-masing mempunyai model yang sedikit berbeza. Walau bagaimanapun, kontrak pintar adalah ciri standard. Dalam kes platform berasaskan Ethereum Hoqu dan RefToken, blockchain membuat kontrak pintar secara automatik setelah menghasilkan petunjuk atau penjualan. Seorang pemain baru, Menarik, sedang mengembangkan blockchain khusus yang akan menghasilkan kontrak pintar setiap kali pengguna mengklik pautan afiliasi.

Kontrak pintar juga dapat mengatur syarat perjanjian penjualan gabungan antara penerbit dan pedagang. Jadi, sebagai contoh, peratusan atau jumlah komisen afiliasi yang harus dibayar, dan mungkin masa pembayaran, dikendalikan oleh kontrak pintar.

Kontrak pintar akan dapat secara automatik mengaitkan penjualan, dan melaksanakan pembayaran pendapatan afiliasi dengan memotong dana digital dari pedagang dan membayar kepada penerbit. Komisen boleh dibayar dalam cryptocurrency. Atau dalam kes Attrace; ia merancang untuk menawarkan pilihan untuk menerima pendapatan dalam mata wang fiat. Pembayaran dalam fiat berpotensi menurunkan halangan untuk menggunakan rangkaian pemasaran afiliasi blockchain untuk penerbit yang belum menggunakan cryptocurrency.

Mengapa Beralih ke Penyelesaian Pemasaran Afiliasi Blockchain?

Semua rangkaian pemasaran sekutu blockchain dapat mempromosikan diri mereka dengan pengurangan yuran yang banyak berbanding rangkaian afiliasi tradisional – dalam beberapa kes sebanyak 95%.

Namun, ada masalah lain yang dapat diselesaikan oleh penyelesaian berasaskan blockchain selain menjimatkan yuran.

Kurangkan Penipuan dan Pertikaian: Salah satu masalah yang paling banyak dilaporkan dari kedua peniaga dan penerbit. Penerbit mengadu bahawa penjualan mereka mungkin kurang dilaporkan, dan pendapatan mereka ditahan. Blockchain memberikan rekod transaksi tetap. Rekod seperti ini bermaksud kurang kemungkinan pertikaian mengenai apakah penjualan berjaya. Terutama jika penjejakan klik menjadi kebiasaan, ini akan meningkatkan ketelusan dengan ketara. Pedagang dan penerbit dapat melihat klik yang menghasilkan penjualan dan bukan penjualan.

Kelajuan: Pada masa ini, penerbit boleh mengambil masa beberapa minggu atau kadang-kadang bahkan berbulan-bulan untuk menerima pembayaran mereka. Dalam beberapa kes, penjualan memerlukan masa yang lama untuk mendaftar di platform rangkaian gabungan. Adalah biasa bagi rangkaian afiliasi untuk mengenakan ambang pembayaran minimum. Oleh itu, penerbit boleh menunggu lama untuk mendapat bayaran. Blockchain membolehkan pembayaran dibuat dalam masa nyata, atau jadual pembayaran dapat automatik dengan kontrak pintar.

Peningkatan Nilai Penciptaan Antara Penjual dan Penerbit: Rangkaian gabungan tradisional antara penerbit dan pedagang. Ini bermaksud bahawa kedua-dua pihak tidak pernah mempunyai peluang untuk perbincangan langsung mengenai mewujudkan lebih banyak nilai dalam hubungan. Contohnya, ketelusan jenis pautan atau iklan yang paling baik, atau cara terbaik untuk memasarkan produk baru.

Walaupun penerbit adalah sumber penjualan terbaik nombor satu untuk peniaga tertentu, mereka tidak mempunyai peluang untuk membezakan kerana rangkaian afiliasi berada di antara dan dapat menutupi nilai yang ditawarkan oleh penerbit yang berbeza. Sebagai contoh, satu penerbit boleh menghasilkan sebilangan kecil pelanggan seumur hidup yang mungkin lebih bernilai untuk pelanggan daripada jumlah pelanggan satu kali yang lebih besar.

Kurangkan Halangan untuk Masuk Pedagang yang Lebih Kecil: Rangkaian gabungan tradisional mementingkan menjana komisen. Oleh itu, mereka biasanya menuntut agar pedagang membayar ambang minimum untuk memenuhi syarat untuk platform mereka. Perkhidmatan berasaskan blockchain mampu beroperasi tanpa mengenakan had tersebut.

Pemain baru yang memasuki permainan rangkaian afiliasi blockchain dengan jelas mempercayai bahawa ini adalah industri yang mempunyai banyak potensi. Sebagai tambahan kepada penyelesaian pemasaran kandungan yang inovatif seperti Steem, masih ada cara baru yang blockchain dapat meningkatkan pasaran kandungan yang ada.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me