Setiap suku tahun, pengikut crypto dengan bersemangat melekatkan Penarafan Cryptocurrency Weiss di Twitter, rangkaian Reddit dan kumpulan blockchain Facebook. Selalunya mereka menggunakannya untuk membenarkan pandangan spesifik mereka tentang mengapa duit syiling x menghisap atau mengapa token y lebih baik daripada yang lain. Namun, atas sebab yang kami gariskan di bawah, tidak ada alasan untuk anda mengikuti penilaian ini sama sekali. Kecuali untuk hiburan anda, tentu saja.

Tetapi pertama …

Apakah Penarafan Cryptocurrency Weiss?

Penarafan Cryptocurrency Weiss menilai cryptocurrency yang berbeza pada skala A hingga F mengikut risiko, ganjaran, teknologi dan penggunaannya. Seperti gred sekolah, A adalah penilaian terbaik manakala F adalah yang terburuk.

Pengendali projek itu, Weiss Ratings, telah menilai pelaburan kewangan tradisional (saham, dana bersama) dan institusi (bank, kesatuan kredit) sejak tahun 1971. Kini, syarikat itu telah berkembang menjadi cryptocurrency. Pasukan Weiss Ratings bangga tidak mempunyai penaja dan tidak menerima iklan dari penerbit.

Bagaimana Penilaian Berfungsi?

Peringkat dibahagikan kepada dua kategori, yang pada gilirannya mempunyai dua bahagian yang berbeza:

  1. Teknologi / Penerapan: “Potensi jangka panjang setiap cryptocurrency”
  2. Risiko / Ganjaran: “Jangka pendek … berdasarkan corak harga pasaran”

Weiss terlebih dahulu mengira skor teknologi, penggunaan, risiko dan ganjaran secara berasingan menggunakan model tersembunyi dan proprietari. Dari sana, mereka memberi bobot untuk setiap nombor dan menggabungkannya untuk merumuskan nilai huruf untuk kategori di atas. Akhirnya, pasukan menghasilkan penilaian keseluruhan untuk duit syiling berdasarkan skor dari semua model.

Weiss mengira semula penilaian cryptocurrency setiap minggu. Pada penulisan ini, ini adalah sepuluh cryptocurrency teratas:

Penarafan Cryptocurrency Weiss (4/2/19)

Penarafan Cryptocurrency Weiss (4/2/19) Sumber

Mengapa Anda Harus Mengabaikan Penarafan Cryptocurrency Weiss

Sistem Pemeringkatan Terlalu Tidak jelas

Pasukan Weiss agak rahsia mengenai kaedah yang mereka gunakan untuk mengira skor setiap kategori. Walaupun, mereka menerangkan faktor apa yang menyumbang kepada setiap kategori, mereka tidak menguraikan berat atau penggunaannya dalam pengiraan keseluruhan.

Mari kita lihat perkataannya secara langsung di Peringkat Weiss Cryptocurrency laman web:

“Setiap model ini diberi penimbangan, perbandingan dan kemudian dinilai dengan tepat dari segi bagaimana ia berinteraksi dengan tiga model lain secara sistematik. Hasil akhir dari proses analisis adalah Penarafan Cryptocurrency Weiss. “

Tidak banyak menerangkan, betul? Walaupun, pasukan Weiss mendakwa bahawa mereka tetap objektif, mustahil untuk mengetahui dengan metodologi mereka yang belum selesai.

Ia Menggabungkan Kategori Tidak Berkaitan

Teknikal dan adopsi bersama-sama dengan mentega kacang dan bawang. Menggabungkan kedua-dua kategori ini ke satu kelas tidak masuk akal.

Sepanjang sejarah, terdapat banyak idea canggih dari segi teknikal yang memperoleh penerapan sifar (televisyen 3-D). Dan terdapat senarai idea mudah teknikal yang tidak berkesudahan yang berjaya menarik minat ramai (Tinder). Perkara yang sama berlaku dalam cryptocurrency.

Syukurlah, gred Risk / Reward melakukan tugas yang sedikit lebih baik untuk menggabungkan faktor skor separa serupa. Walaupun risiko mengukur turun naik harga cryptocurrency, ganjaran mengukur pulangan sejarah berbanding dengan tanda aras tertentu. Walau bagaimanapun, strategi ini masih mempunyai masalah.

Hampir semua cryptocurrency mempunyai nilai D + atau Risk / Reward yang lebih rendah. Nilai buruk ini menunjukkan bahawa Penarafan Cryptocurrency Weiss mungkin menimbang risiko pelaburan lebih tinggi daripada potensi ganjaran.

Beberapa Gred Tidak Membuat Rasa

Untuk mempermudah, mari hadkan peperiksaan ini kepada 20 syiling teratas. Walaupun, pasti ada lebih banyak contoh.

Bermula, EOS mempunyai kelas Teknologi / Adopsi A, sama dengan Bitcoin. EOS, projek yang telah banyak kelemahan kritikal, perlembagaan yang membolehkan 21 Pengeluar Blok untuk membalikkan urus niaga, dan adil 6 peratus akaun yang mengundi di ekosistem mempunyai gred Tech / Adoption yang sama dengan Bitcoin.

Statistik Pengundian EOS (4/2/19)

Statistik Pengundian EOS (4/2/19)

Sebagai peringatan, faktor-faktor yang merangkumi kelas Tech / Adoption merangkumi desentralisasi, keupayaan tadbir urus, keselamatan rangkaian dunia nyata dan desentralisasi (sekali lagi). Anda boleh menjadi hakim sekiranya nilai tersebut masuk akal.

Di sisi Risiko / Ganjaran, Ethereum menerima gred D, hanya beberapa langkah di atas projek mati. Aneh bahawa cryptocurrency seperti Binance Coin (B-), Holo (C-) dan OmiseGo (D) mempunyai nilai Risiko / Ganjaran yang lebih baik memandangkan semuanya bergantung pada kejayaan Ethereum.

Weiss mengakui bahawa nilai Risiko / Ganjaran memberi tumpuan kepada jangka pendek, tetapi menyenaraikan Binance Coin sebagai salah satu daripada beberapa syiling gred B nampaknya kerana prestasi yang baik pada bulan ini nampaknya didorong oleh FOMO.

Bitcoin Pada Masa Ini Kedudukan # 3 (Bukan # 1)

Yang ini tidak memerlukan penjelasan. Tidak ada sebab mengapa cryptocurrency dengan penggunaan tertinggi, keselamatan paling kuat hingga kini dan sejarah terpanjang tidak boleh menjadi nombor satu.

Peraturan Nombor Satu

Ikuti sebarang peringkat, tinjauan, dan lain-lain cryptocurrency, dengan sebilangan garam. Mustahil untuk menghapuskan bias dari mereka, dan anda tidak akan pernah tahu apa sebenarnya motivasi pengarang. Jangan ragu dengan semua yang anda baca dan periksa semula maklumat yang disajikan sebagai fakta.

Anda mungkin berbeza pendapat mengenai Peringkat Weiss Cryptocurrency. Baiklah. Walaupun anda bersetuju dengan skor dan metodologi mereka, itu bukan satu-satunya sumber kripto anda. Strategi pelaburan terbaik melibatkan membaca pelbagai sumber dari pengarang dengan pendapat yang berbeza-beza.

Pada akhirnya, sumber terbaik adalah diri anda sendiri. Oleh itu, seperti biasa, nasihat yang paling tepat yang dapat kita berikan adalah dengan selalu membuat kajian sendiri (DYOR).