Catatan Editor: Karya ini merupakan pandangan dan pendapat penulis dan tidak semestinya menggambarkan kepercayaan CoinCentral.

Bitcoin vs fiat lebih daripada hujah akademik. Ini adalah pertempuran sengit antara rejim kewangan yang dimanipulasi dan salah satu langkah dan ukuran yang jujur. Inilah masanya untuk anda membayangkan kelebihan sistem kewangan yang tidak dimanipulasikan secara terdesentralisasi.

Kehabisan Udara Tipis

Mata wang Fiat adalah media pertukaran yang dianggap pemerintah sebagai tender sah. Bil $ 20 di poket anda membeli barang dan perkhidmatan bernilai $ 20. Ia hanya kertas (muslin) dengan dakwat dan doodad elektronik khas yang terdapat di dalamnya. Mungkin berharga wang untuk dibuat. Ia disokong oleh nilai nyata (emas, perak, tanah, dll). Ini wang hanya kerana Perbendaharaan AS dan Rizab Persekutuan (Fed) mengatakannya.

Dari Wang yang Benar hingga Janji yang Rosak

Sebelum tahun 1913, hanya Kongres AS yang memiliki otoritas penciptaan mata wang. Setiap dolar baru disokong oleh emas dan perak di Fort Knox. Sokongan USD dengan emas dan perak ini terhenti pada 15 Ogos 1971. Ketika itulah Presiden Nixon menolak untuk menghormati permintaan Perancis untuk emas fizikal sebagai ganti cadangan USDnya. USD telah dipisahkan dari standard emas sejak itu. Lebih teruk lagi, hutang negara kini berada dalam kenaikan parabola tanpa henti.

Mendail untuk Dolar

Apabila Perbendaharaan AS memerlukan wang, mereka memberikan Rizab Persekutuan (Fed, sebuah syarikat swasta, untung) cincin. Katakan Perbendaharaan memerlukan $ 50 bilion dolar. The Fed membuat buku cek elektronik dengan baki akaun $ 50 bilion. Sebagai pertukaran wang tunai, Perbendaharaan memberikan bon Perbendaharaan Fed $ 50 bilion dolar. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai alkimia kewangan ini dalam buku Robert Prechter, Conquer the Crash.

Bitcoin vs fiat Bank Rizab Persekutuan Cleveland

The Fed telah mengawal sistem monetari AS sejak tahun 1913. Adakah Bitcoin akhirnya akan menjadi alternatif yang unggul pada abad ke-21? Kredit grafik: Pixabay

Pembayar cukai di Cangkuk

Anda mungkin tertanya-tanya siapa yang membayar faedah bon sebanyak $ 50 bilion itu, bukan? Kejutan! Anda adalah orang yang membayar faedah melalui bil cukai persekutuan AS anda.

Tidak boleh, kata anda?

Anda perlu mempertimbangkan petikan ini yang diambil dari Laporan Suruhanjaya Rahmat tahun 1984:

“….100 peratus daripada apa yang dikumpulkan diserap oleh faedah hutang persekutuan dan sumbangan kerajaan persekutuan untuk memindahkan pembayaran. Dalam kata lain, semua pendapatan cukai pendapatan individu hilang sebelum satu nikel dibelanjakan untuk perkhidmatan [yang] diharapkan oleh pembayar cukai dari pemerintah mereka. “

Katakan bil cukai pendapatan Persekutuan anda adalah $ 9,000 untuk tahun 2018. Sebilangan besar liabiliti cukai anda akan membayar faedah Fed pada bon. Sebahagian daripadanya akan meliputi pembayaran pencen persekutuan. Tiada pembayaran cukai anda akan membayar untuk sebarang perkhidmatan kerajaan.

Bitcoin vs fiat USD penciptaan dan cukai pendapatan

Penciptaan Dolar AS dan cukai pendapatan tidak dapat dipisahkan. Foto oleh: Menawan hati manusia di Unsplash.com.

Sebelum tahun 1916, tidak ada cukai pendapatan Persekutuan AS. AS berkembang selama 140 tahun tanpa satu. Adakah anda merasa menarik bahawa cukai pendapatan hanya berlaku tiga tahun selepas penciptaan Fed?

Lebih Mengganggu

Baiklah, sebahagian daripada cukai pendapatan anda digunakan untuk membayar faedah kepada Fed. Tiada cukai pendapatan anda yang membayar untuk perkhidmatan kerajaan. Dari mana sebenarnya wang yang diperlukan untuk menjalankan pemerintahan AS? Itu soalan yang bagus!

Perbendaharaan AS menjual bon faedah kepada pelabur. Pendapatan lain dijana melalui duti import, cukai petrol, cukai tiket penerbangan, dll. Kekurangan pendapatan ditanggung oleh tambahan Fed hutang untuk wang pertukaran. Kesannya, AS hutang negara terus naik dengan kadar eksponensial. Melunaskannya mustahil dalam sistem kewangan berasaskan hutang.

Sistem kewangan fiat berdasarkan hutang terus memindahkan sebahagian kekayaan anda kepada pemilik bank pusat.

Bitcoin vs Fiat: Bolehkah Kami Memecahkan Pautan?

Bitcoin tidak disokong oleh simpanan nilai komoditi fizikal. Walau bagaimanapun, bekalan terkawal Bitcoin memberikan kestabilan kepada nilainya, sama dengan mata wang kertas yang disokong aset. Tetapi jika anda membeli Bitcoin dalam USD, menjualnya dalam USD, dan kemudian membayar cukai AS, transaksi anda tidak dapat dipisahkan dengan sistem kewangan fiat. Batasan sedemikian berkesan melumpuhkan potensi Bitcoin yang sangat besar.

Pembuatan Awan Ribut

Bank pusat menyedari bahawa cryptocurrency menimbulkan ancaman terhadap dominasi kewangan mereka. Oleh kerana semakin banyak orang bertransaksi dalam Bitcoin, permintaan untuk fiat menurun. Itu berita buruk untuk penilaian USD, terutamanya ketika Rusia, China dan yang lain membuat rangkaian kewangan bukan USD. Penurunan nilai USD secara tiba-tiba akan meningkatkan harga pengguna. Kekacauan ekonomi mungkin berlaku.

Larian Akhir

Urus niaga Bitcoin mungkin dibatasi oleh undang-undang dan permintaan mata wang fiat akan dilindungi oleh undang-undang tersebut. Bank pusat akhirnya dapat memutuskan untuk melindungi wilayah mereka dengan taktik seperti itu.

Mereka mungkin juga memperkenalkan mereka sendiri berpusat mata wang digital. Menurut ini baru-baru ini petikan dari Christine Lagarde, pengarah Dana Kewangan Antarabangsa (IMF):

“Saya percaya kita harus mempertimbangkan kemungkinan mengeluarkan mata wang digital,” Lagarde berkata dalam ucapannya di sebuah persidangan di Singapura. “Mungkin ada peran bagi negara untuk membekalkan wang kepada ekonomi digital.

Kelebihannya jelas. Pembayaran anda akan segera, selamat, murah dan berpotensi semi-anonim … Dan bank pusat akan mengekalkan tahap pembayaran yang pasti. “

IMF adalah pegawai bank pusat seluruh dunia. Pasti mereka akan melindungi kepentingan kewangan anggota mereka. Oleh itu, nampaknya versi mata wang digital mereka tidak akan menyerupai Bitcoin.

Hasil yang lebih mungkin adalah versi elektronik sistem kewangan fiat semasa. Oleh itu, anda akan terus membayar faedah yang perlu dibayar untuk setiap hutang untuk wang pertukaran.

Bitcoin Memerlukan Negara Bangsa Libertarian yang Baru untuk Berkembang

Agar anda dapat merealisasikan sepenuhnya potensi Bitcoin, mata wang mungkin perlu menjadi nadi negara baru dilahirkan.

Bayangkan kemungkinan hidup anda dengan:

  • Bangsa Libertarian berdasarkan prinsip kejujuran, akauntabiliti, ketelusan, dan egaliterisme.
  • Mata wang negara berdasarkan versi Bitcoin yang disokong oleh komoditi fizikal (minyak, logam, biji-bijian, tanah, dll.).
  • Bekalan Bitcoin yang disokong sepenuhnya dan disesuaikan dengan aktiviti ekonomi semasa.
  • Sistem kewangan tidak mempunyai lonjakan ekonomi.
  • Sistem kewangan bebas daripada perbelanjaan defisit kerajaan dan bank pusat.
  • Harga pengguna yang stabil dan kadar faedah yang rendah.
  • Demokrasi langsung yang menghilangkan keperluan presiden, ahli politik, wang fiat, dan birokrat.
  • Kontrak pintar untuk pengguna dan pengeluar yang menghilangkan keperluan agensi kerajaan.

Anda mungkin melihat pembentukan negara-negara yang berdaulat, ideal Libertarian dalam 10-15 tahun akan datang. Cryptocurrency dan blockchain mungkin menyediakan asas kewangan yang jujur ​​yang diperlukan agar negara-negara tersebut berjaya. Anda akan mempunyai peluang yang sama untuk berjaya. Sekiranya perniagaan anda gagal, tidak akan ada wang jaminan untuk anda. Tidak ada bank pusat yang dapat keuntungan dari skim mata wang fiat.

Pertimbangkan petikan ini dari buku yang banyak dibaca:

Tetapi wain baru mesti dimasukkan ke dalam botol baru; dan kedua-duanya terpelihara ”

-Lukas 5:38 KJV

Logik mudah itu berlaku untuk Bitcoin dan cryptos lain. Mereka tidak dapat hidup bersama secara harmoni di samping sistem wang yang berasaskan hutang dan fiat. Kita mesti menerapkan mata wang yang jujur ​​dan bebas manipulasi ke dalam model ekonomi dan sosial tanpa rasuah.

Barulah anda dapat menikmati wain baru Bitcoin. Pertempuran Bitcoin vs fiat akhirnya akan berakhir.